Connect with us
Arhitektura

projekat: Zelena re┼íenja u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu

U savremenom arhitektonskom dizajnu odr┼żivost nije samo aktuelnost, ve─ç vode─çi princip koji oblikuje budu─çnost na┼íih gradova. Projektovanje odr┼żivih zgrada zahteva balans izme─Ĺu inovacija, funkcionalnosti i savesnog pristupa na┼íem okru┼żenju i nasle─Ĺu koje ostavljamo za budu─çe generacije. Takvi principi gradnje zahtevaju timski napor koji zavisi od zajedni─Źke vizije izme─Ĺu arhitekata i investitora. Saradnja sa investitorima i njihova edukacija kroz nju postaje pokreta─Źka snaga za promene ka odr┼żivoj budu─çnosti.

Radmila Markovi─ç Vavrin, METFER Projekt

Radmila Markovi─ç Vavrin, METFER Projekt

Saradnja sa klijentom

Kad bismo arhitektonsko stvarala┼ítvo posmatrali kao proces, moglo bi se re─çi da arhitektonsko delo uvek proizilazi iz uskla─Ĺivanja senzibiliteta klijenta (investitora) i autora tj. projektantskog tima. Kako se projekat razvija od po─Źetne ideje arhitekte do realizovanog objekta razvija se i odnos projektanta i klijenta, a kada se saradnja ostvari na vi┼íe projekata kao rezultat opravdanog poverenja i inicijalno zadate granice se pomeraju i evoluiraju. Tako je bilo i u saradnji METFER Projekt-a i investitora kompleksa Sajam Korner.

Stambeno-poslovni kompleks Sajam Korner je najnoviji u nizu projekata ovog investitora, koji su o┼żiveli ulicu Branka Baji─ça u Novom Sadu. Investitor je nastojao da svaki objekat bude referenca za onaj slede─çi, pa je vodio ra─Źuna o potrebama kupaca i imao sluha za ideje projektanata. Implementacija zelenih re┼íenja je po─Źela sa investiciono manje zahtevnim poduhvatima, ┼íto se brzo opravdalo kroz reakciju kupaca nekretnina.

Savremeni kupac prepoznaje kvalitetno urbano okru┼żenje kao dodatnu vrednost, a postojanje zelenih povr┼íina jo┼í i vi┼íe. Ve─ç na projektu Bloka 1 (Branka Baji─ça 11) implementirano je vi┼íe ÔÇ×zelenihÔÇť i energetski efikasnih re┼íenja, a investitor je i na tr┼żi┼ítu nekretnina prepoznat kao osve┼í─çen po pitanju zelene gradnje. Na projektu Sajam Korner-a dodatno su pomerene granice kako arhitekture, tako i gradnje u pravcu odr┼żivosti.

3D vizualizacija METFER Projekt

3D vizualizacija METFER Projekt

Odnos prema oku┼żenju

Fundamentalni deo odr┼żive arhitekture je promi┼íljen odnos ka uslovima lokacije. Objekat Sajam Korner nalazi se na parceli od 8000 m2, na uglu ulica Branka Baji─ça i Bra─çe Popovi─ç, uz Master centar Novosadskog Sajma. Zbog svoje veli─Źine, projektovanje i izgradnja ovog objekta predstavlja urbanisti─Źki poduhvat i kao takav ima zna─Źajan uticaj na neposredno urbano okru┼żenje i budu─çi ┼żivot tog dela grada. Otvaranjem bloka, blokovske povr┼íine dobijaju polu – javni karakter ─Źime se kompenzuje manjak slobodnih i zelenih povr┼íina u bliskom okru┼żenju. Projektovanim re┼íenjem predvi─Ĺene su velika podzemna i prizemna gara┼ża kojima je re┼íavana nu┼żnost da se obezbedi velika povr┼íina za miruju─çi saobra─çaj, a blokovska povr┼íina je namenjena za okupljanje i boravak stanovni┼ítva kako ovog objekta, tako i okolnih zgrada. Otvaranjem kompleksa ka jugu pove─çana je osun─Źanost objekta i unutra┼ínjosti bloka, ─Źime je postignuta i bolja provetrenost. Dodatno, planiran je i pe┼ía─Źki pasa┼ż na sredini bloka, koji spaja ulice Bra─çe Popovi─ç i Branka Baji─ça.

3D vizualizacija METFER Projekt

3D vizualizacija METFER Projekt

Zeleno planiranje i projektovanje

Velikim zelenim povr┼íinama na objektu i oko njega izbegava se formiranje toplotnih ostrva, smanjuje se rizik od preoptere─çenja atmosferske kanalizacije, smanjuje se CO2 u okru┼żenju. Zelenilo je u Sajam Korner implementirano u vidu ure─Ĺene blokovske povr┼íine (krov podzemne gara┼że), zatim kao ekstenzivni zeleni krov iznad prizemne gara┼że, i u vidu zelenih krovova uz stambene i poslovne jedinice na spratnim delovima objekta. Pored svog doprinosa energetskoj efikasnosti objekta, zeleni krovovi ─Źine i prirodni pejza┼ż za stanove/lokale koji gledaju na njih, ─Źime dizajn ovog objekta dobija i biofilni karakter.

Sajam Kompleks Novi Sad; foto: Du┼ían Pekovi─ç; pejza┼żno ure─Ĺenje Green Step

Sajam Kompleks Novi Sad; foto: Du┼ían Pekovi─ç; pejza┼żno ure─Ĺenje Green Step

Ventilisana fasada je ve─ç poznata kao energetski efikasno re┼íenje za fasadu, a projektovano sistemsko re┼íenje sa termoizolacijom od kamene vune i zavr┼ínom obradom u vidu fiber-cementnih plo─Źa zadovoljavaju standarde u pogledu estetike, odr┼żivosti i trajnosti. Optimizacija tro┼íkova gradnje svakog objekta, a naro─Źito investicionih projekata, pokazatelj su dobro razra─Ĺenog projekta i isplanirane izgradnje. Ovo podrazumeva prioritetni izbor materijala koji se proizvode nedaleko od mesta gradnje jer se smanjuju tro┼íkovi transporta, uvoza i sl., a posledi─Źno ─Źini i ÔÇ×zelenijiÔÇť izbor jer se emisija CO2 kao posledica transporta svodi na minimum.

Sajam Kompleks Novi Sad; foto: Du┼ían Pekovi─ç; pejza┼żno ure─Ĺenje Green Step

Sajam Kompleks Novi Sad; foto: Du┼ían Pekovi─ç; pejza┼żno ure─Ĺenje Green Step

Zaklju─Źak

Budu─çnost arhitekture le┼żi u odr┼żivom, ekolo┼íki svesnom i holisti─Źkom projektovanju. Implementacija zelenih re┼íenja, prihvatanje preduslova okru┼żenja i odgovorno anga┼żovanje u urbanom kontekstu su sastavni deo arhitektonskog stvaranja koji ne samo da zadovoljava potrebe svojih klijenata i krajnjih korisnika, ve─ç i pozitivno doprinosi ┼íirem ekosistemu. Daju─çi prioritet odr┼żivosti, mi utiremo put otpornijoj i ekolo┼íki odgovornijoj urbanoj budu─çnosti.

Objekat u izgradnji / foto: METFER Projekt

Objekat u izgradnji / foto: METFER Projekt

  • Lokacija: ugao ulica B. Popovi─ç i B. Baji─ça, Novi Sad
  • God. projektovanja: 2021-2023.
  • God. izgradnje: 2022- 2025. (u toku)
  • Povr┼íina: cca 36.000 m2
  • Autor: Radmila Markovi─ç Vavrin, mast.in┼ż.arh.
  • Projekat: METFER Projekt┬á
  • Glavni projektant: EKIP In┼żenjering┬á
  • Investitor: BOBAR Gradnja

Autor teksta: Radmila Markovi─ç Vavrin, mast.in┼ż.arh. odg.in┼ż.en.ef. ─Źlan SrbGBC, direktorica METFER Projekt Novi Sad, ─Źlan ASAP