Connect with us
Arhitektura

Odr┼żiva gradnja ne predstavlja modu, ve─ç obavezu

Naslovna slika: foto: Equal Business Park B, Poljska, Krakov. Primenjeni sistemi: MB-45, MB-59S Krilo, MB-70, MB-78EI, MB-86, MB-SR50N, MB-SR50N EFEKT

Odr┼żiva gradnja je skup aktivnosti i re┼íenja usmerenih na smanjenje negativnog uticaja gra─Ĺevina na prirodnu okolinu. Sve vi┼íe dobija na va┼żnosti, posebno sada, u vreme sve ve─çe klimatske krize. Obja┼ínjavamo za┼íto odr┼żiva gradnja ne bi trebalo da bude samo moda koja prevladava u industriji, ve─ç i zajedni─Źka obaveza.

Klimatske promene i te┼żnja za nultim emisijama ugljen-dioksida u atmosferu verovatno ─çe predstavljati najve─çe izazove u istoriji za celi gra─Ĺevinski sektor. Stoga, odr┼żiva gradnja za koju lobira grupa ekolo┼íkih aktivista i koja je pre desetak godina za neke bila samo zanimljivost, sada postaje realan alat u borbi za bolje sutra.

To se de┼íava zbog implementacije ideje odr┼żive gradnje koja podrazumeva, izme─Ĺu ostalog, ponovnu upotrebu gra─Ĺevinskih materijala dobijenih iz drugih projekata, bli┼żi kontakt gra─Ĺevine s prirodom ili smanjenje potro┼ínje energije.

ODGOVARAJU─ćA ENERGETSKA RAVNOTE┼ŻA JE OSNOVA

Jedno od najva┼żnijih na─Źela koje defini┼íe odr┼żivu gradnju je potro┼ínja spoljne energije. Mora biti ┼íto manja, a kod pasivnih gra─Ĺevina ÔÇô nulta. I iako je u slu─Źaju zelene gradnje fokus na obnovljivim izvorima energije, ne mo┼że se zaboraviti jo┼í jedan va┼żan parametar, tj. toplotna izolacija.

Toplotna izolacija je pojam koji se odnosi na sposobnost pregrada da zadr┼że toplotu unutar gra─Ĺevine. Ove pregrade su izme─Ĺu ostalog zidovi, prozori, vrata, plafoni ili krov. ┼áto je njena vrednost ve─ça, toplota se du┼że zadr┼żava unutar zgrade, ┼íto garantuje odgovaraju─çu udobnost i pre svega smanjuje potro┼ínju energije potrebne za grejanje. A to ima direktan uticaj na ni┼że tro┼íkove eksploatacije i smanjenje koli─Źine ┼ítetnih zaga─Ĺuju─çih supstanci koje se osloba─Ĺaju u atmosferu.

U praksi se pokazuje da vrata i prozori ÔÇô za razliku od zidova, plafona i krovova ÔÇô ne mogu lako da se izoluju. Da bi se postigao najbolji efekat, treba koristiti energo┼ítedljive sisteme prozora i vrata, kao npr. MB-79N firme Aluprof. Inovativna re┼íenja kori┼í─çena u njima osiguravaju najvi┼íu toplotnu izolaciju ÔÇô na nivou koji omogu─çuje kori┼í─çenje istih u pasivnim ku─çama i ku─çama sa nultom emisijom. Osim izvrsne toplotne izolacije, pru┼żaju i vrlo dobru zvu─Źnu izolaciju, vodonepropusnost i vazduhonepropusnost kao i visoku konstrukcijsku ─Źvrstinu.

Siemens Campus, Didsbury Technology Park, Velika Britanija, Hebburn

Siemens Campus, Didsbury Technology Park, Velika Britanija, Hebburn. Primenjeni sistemi: MB-104 Passive, MB-SR50N

NE SME SE ZABORAVITI NI ZAŠTITA KLIME

Ispostavlja se da je gradnja od velike va┼żnosti u kontekstu te┼żnje za klimatskom neutralno┼í─çu. Gotovo 38% godi┼ínje emisije CO2 u atmosferi poti─Źe iz gra─Ĺevina, pri ─Źemu je za 28% odgovorna svakodnevna eksploatacija, a 10% odlazi na potro┼ínju energije za proizvodnju gra─Ĺevinskih materijala i tehnologija.

Kako bi postigla nultu emisiju CO2 do 2050. godine, gra─Ĺevinska industrija danas mora da preduzme odlu─Źne korake. Drugi na─Źin koji sigurno ima pozitivan uticaj na okolinu je kori┼í─çenje ekolo┼íkih gra─Ĺevinskih materijala koji nisu ┼ítetni za prirodu ni u jednom svom ┼żivotnom ciklusu. Va┼żan je i sveobuhvatan pristup u kojem ─çe se, na primer, uzeti u obzir odgovaraju─ça koli─Źina sirovina za kori┼í─çenje na gradili┼ítu ili izbor lokalno dostupnih proizvoda.

Proces proizvodnje konvencionalnih gra─Ĺevinskih materijala tro┼íi ogromne koli─Źine energije i prirodnih resursa. ┼átavi┼íe, na kraju svog ┼żivotnog ciklusa, obi─Źno ne mogu da se recikliraju i ponovo upotrebe u novom projektu. Stoga je jako va┼żno da se u sklopu odr┼żive gradnje koriste sirovine koje mogu da se recikliraju ili jednostavno ponovo upotrebe na druge na─Źine.

Aluminijum je jedan od ekolo┼íkih materijala. To je tako─Ĺe i jedna od glavnih sirovina koje koristimo za proizvodnju fasadnih sistema kao ┼íto je MB-SR50N. Jednom iskori┼í─çen, metal mo┼że gotovo potpuno da se reciklira, obradi i ponovo upotrebi. ┼átavi┼íe, kori┼í─çenje aluminijumskih proizvoda u gra─Ĺevini omogu─çuje dobijanje dodatnih poena u okviru BREEAM ili LEED sertifikata.

ÔÇô ka┼że Viktor Stojanoski, Regionalni menad┼żer (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna, S. Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Albanija) Aluprof.

Glavne ideje odr┼żive gradnje su za┼ítita okoline

Galeria Wroclavia, Poljska, Vroclav. Primenjeni sistemi: MB-118EI, MB-45, MB-86, MB-SR50N, MB-SR60N

HAJDE DA IZGRADIMO BOLJU BUDU─ćNOST

Glavne ideje odr┼żive gradnje su za┼ítita okoline i te┼żnja za najni┼żom ili ─Źak nultom potro┼ínjom energije, ┼íto je posebno va┼żno sada ÔÇô u vreme klimatske krize sa kojom se suo─Źavamo. Cilj, odnosno klimatska neutralnost, mo┼że se posti─çi samo kontinuiranom edukacijom i prakti─Źnom primenom na─Źela odr┼żive gradnje, ┼íto bi trebalo da postane obaveza, a ne samo moda.

ALUPROF

Više informacija o Aluprof ponudi:

Viktor Stojanoski
Regional manager
Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia, N. Macedonia, Montenegro, Kosovo, Albania
T. +389 702 135 63
vstojanoski@aluprof.eu
www.aluprof.eu