Connect with us
Intervju

Re─Ź stru─Źnjaka: Koje su prednosti toplotnih pumpi?

Vazduh-voda sistem toplotne pumpe je revolucionarni niskoenergetski sistem za hla─Ĺenje, grejanje i proizvodnju tople vode za doma─çinstvo, koja isporu─Źuje izvanredne performanse, ─Źak i pri ekstremnim spoljnim temperaturama stoga smo razgovarali sa HVAC in┼żenjerom ┼Żarkom Topalovi─çem iz kompanije ÔÇ×Delta TermÔÇť koji nam je odgovorio na naj─Źe┼í─ça pitanja na┼íih ─Źitalaca.

Qingdao Hisense HVAC Equipment Co., Ltd. poslovno sedište

Qingdao Hisense HVAC Equipment Co., Ltd. poslovno sedište

Qingdao Hisense HVAC Equipment Co., Ltd. je u potpunom vlasni┼ítvu kompanije Qingdao Hisense Hitachi Air-conditioning Sistems Co., Ltd., ┼íto je zajedni─Źki poduhvat kompanija Hisense i Hitachi (2015. promenjeno u Johnson Control Hitachi). Ova kompanija integri┼íe razvoj tehnologije za komercijalne i stambene objekte centralnih klima ure─Ĺaja, proizvodnju, marketing i usluge kao jednu celinu. Uz punu podr┼íku svih akcionara kao ┼íto su Hisense i Johnson Control Hitachi, Hisense CAC je posve─çen tome da postane lider na tr┼żi┼ítu.

ÔÇ×Delta TermÔÇť je ekskluzivni zastupnik Hisense proizvoda i danas raspola┼że sa 3.500 kvadratnih metara poslovnog prostora. U njihovom prodajno-distributivnom centru od preko 2.500 kvadrata, instaliran je najsavremeniji sistem klimatizacije – toplotna pumpa voda-voda u kombinaciji sa plafonskim i podnim grejanjem i hla─Ĺenjem. Svi radovi od projektovanja i izvo─Ĺenja do pu┼ítanja u rad su delo zaposlenih radnika u ÔÇ×Delta Term-uÔÇť. Ovim savremenim tehni─Źkim i ekolo┼íkim re┼íenjima potvrdili su opredeljenje firme ka pra─çenju i primeni vrhunskih tehnologija.

#INTERVJU – Za ─Źasopis ÔÇ×grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnostÔÇŁ govori ┼Żarko Topalovi─ç, dipl.ma┼í.in┼ż. Delta Term d.o.o. Hisense HVAC menad┼żer

Vazduh-voda sistem toplotne pumpe je revolucionarni niskoenergetski sistem za hla─Ĺenje, grejanje i proizvodnju tople vode za doma─çinstvo, koja isporu─Źuje izvanredne performanse, ─Źak i pri ekstremnim spoljnim temperaturama stoga smo razgovarali sa HVAC in┼żenjerom ┼Żarkom Topalovi─çem iz kompanije ÔÇ×Delta TermÔÇť koji nam je odgovorio na naj─Źe┼í─ça pitanja na┼íih ─Źitalaca.

Na sve vi┼íe objekata kod nas se ugra─Ĺuju toplotne pumpe a u njihovim nazivima pojavljuju se voda, vazduh i zemlja. ┼áta su ustvari toplotne pumpe i koje vrste postoje?

Toplotne pumpe su visoko efikasni ure─Ĺaji za grejanje i hla─Ĺenje i pripremu tople sanitarne vode, koji koriste reverzibilni rashladni freonski ciklus i energiju vazduha, podzemnih voda i tla za proizvodnju grejne i rashladne energije za sistem grejanja i hla─Ĺenja objekta. Postoje vazduh-voda, voda-voda i zemlja voda toplotne pumpe.

Koji je princip rada toplotne pumpe i za┼íto je ─Źesto nazivaju ÔÇ×obrnuti fri┼żiderÔÇŁ?

Princip rada toplotnih pumpi je reverzibilni rashladni ciklus u kome se odvija kompresija, kondenzacija, isparavanje i ekspanzija i ─Źiji su osnovni delovi ispariva─Ź, kondenzator, kompresor, ekspanzioni ventil kao i rashladni medijum freon koji kru┼żi u sistemu. Freon ima sposobnost isparavanja na niskim a kondenzacije na visokim temperaturama i pritiscima.

Princip rada toplotne pumpe

Princip rada toplotne pumpe / foto: Hisense, Delta Term d.o.o.

U re┼żimu grejanja putem kondenzatora u procesu kondenzacije (prevo─Ĺenju iz parnog u te─Źno stanje) freon predaje grejnu energiju vodi koja dalje kru┼żi u sistemu dok se preko ispariva─Źa obavlja razmena energije izme─Ĺu freona i spolja┼ínjeg izvora energije (vazduh, voda) ─Źime se freon prevodi u parno stanje zbog svog svojstva isparavanja na niskim temperaturama i niskom pritisku i time se dovodi u stanje suvo zasi─çenje pare pred kompresiju, gde se zatim u kompresoru sabijanjem freona pove─çava njegova temperature i pritisak ─Źime se omogu─çava dalje u kondenzatoru predaja te energije vodi u sistemu grejanja ku─çe dok freon kondenzuje.

U hla─Ĺenju je taj ciklus obrnut, tj. u ispariva─Źu se predaje rashladna energija freona vodi koja kru┼żi u sistemu hla─Ĺenja objekta, dok se razmena energije – kondenzacija izme─Ĺu freona i spolja┼ínjeg izvora energije odvija u kondenzatoru.

Koje su prednosti toplotnih pumpi u odnosu na ostale sisteme grejanja i hla─Ĺenja?

Prednosti toplotnih pumpi su to ┼íto putem opisanog reverzibilnog ciklusa i obnovljivog izvora energije u vidu vazduha, podzemnih voda ili energije tla, mo┼żemo dobiti zna─Źajno vi┼íe kilovata grejne ili rashladne energije u odnosu na ulo┼żenu elektri─Źnu energiju. Tako─Ĺe, toplotne pumpe predstavljaju ekolo┼íki zna─Źajno prihvatljivije ure─Ĺaje u odnosu na konvencionalne ure─Ĺaje za grejanje kao ┼íto su razli─Źite vrste kotlova koji u atmosferu ispu┼ítaju dimne gasove i produkte sagorevanja.

Hisense Hi-Therma toplotna pumpa

Hisense Hi-Therma toplotna pumpa / foto: Hisense, Delta Term d.o.o.

Kako da znamo koju pumpu odabrati za stambeni ili poslovni objekat?

Izbor toplotne pumpe je pre svega uslovljen dostupnim izvorom energije u okolini samog objekta kao i tehno-ekonomskom analizom isplativosti samog ure─Ĺaja u periodu eksploatacije kao i zahtevima korisnika, bud┼żetom kojim raspola┼że krajnji korisnik i klimatskom podru─Źju na kojem se objekat nalazi.

Toplotne pumpe vazduh-voda predstavljaju najjednostavniji izbor po pitanju izvora energije, spoljašnji vazduh je dostupan uvek i svuda i predstavljaju investiciono najpovoljniji izbor za krajnjeg korisnika. Toplotne pumpe voda-voda ili zemlja-voda imaju veće investicione troškove i zahtevaju ispitivanje dostupnosti podzemnih voda i izdašnosti tla, kao i hemijskog sastava i kvaliteta podzemne vode za upotrebu.

Toplotne pumpe predstavljaju najbolji izbor i najefikasnije su u smislu potro┼ínje elektri─Źne energije u kombinaciji sa niskotemperaturnim sistemima grejanja i hla─Ĺenja kao ┼íto su podna grejanja i fan coil ure─Ĺaji.

Često se uz termin energetske efikasnosti objekta spominju i toplotne pumpe. Koliko troše, a koliko daju energije toplotne pumpe?

Zahvaljuju─çi kori┼í─çenju obnovljivog izvora energije i svojstvima freona, upotrebom toplotnih pumpi mo┼żemo dobiti za 1 kW utro┼íene elektri─Źne energije 3 do 4kW rashladne ili grejne energije u proseku tokom godine. ┼áto nam daje koeficijent efikasnosti od 3 do 4 kod mnogih proizvo─Ĺa─Źa, a nekada taj koeficijent mo┼że biti i do 5 i vi┼íe, pogotovo kod ure─Ĺaja koji imaju stabilnu temperaturu izvora energije tokom ─Źitave godine kao ┼íto su voda-voda ili zemlja-voda toplotne pumpe.

Hisense Hi-Therma toplotna pumpa

Hisense Hi-Therma toplotna pumpa / foto: Hisense, Delta Term d.o.o.

Koliko ko┼íta kompletan sistem toplotne pumpe za grejanje i hla─Ĺenje sa instalacijama za ku─çu od 200 m2?

Cena kompletnog sistema za tolpotne pumpe je oko 30.000 bez pdv-a Eur okvirno oprema + monta┼ża.

A koja je cena toplotne pumpe za stan od 70 m2?

Oko 12.000 bez pdv-a Eur okvirno oprema + monta┼ża.

Da li se ovakvi sistemi mogu naknadno ugraditi u ku─çu ili stan, ili je sve potrebno predvideti projektom unapred?

Preporuka je da se toplotne pumpe i sistemi grejanja i hla─Ĺenja ugrade u toku gradnje samog objekta i prate gra─Ĺevinsku dinamiku objekta, kako bi se u samoj fazi gradnje objekta predvideli adekvatni prostori za ma┼íinsku salu, gra─Ĺevinski slojevi neophodni za podno grejanje i drugo. Naknadno je mogu─çe ugraditi toplotnu pumpu ali nije mogu─çe izbe─çi naknadne gra─Ĺevinske radove koji su neophodni radi prodora samih instalacija, monta┼że ure─Ĺaja unutar prostora. Naknadna ugradnja toplotnih pumpi uglavnom elimini┼íe upotrebu podnog grejanja ukoliko nije predvi─Ĺeno u fazi gradnje objekta.

Da li sistem toplotnih pumpi mo┼że i da radi u Smart Home sistemu i kako se njime upravlja?

Ve─çina proizvo─Ĺa─Źa toplotnih pumpi danas ima u svom proizvodnom programu re┼íenja koja omogu─çavaju Wi-Fi upravljanje toplotne pumpe putem aplikacije od strane korisnika kao i upravljanje putem razli─Źitih BMS sistema.

Wi-Fi upravljanje toplotne pumpe putem aplikacije

Wi-Fi upravljanje toplotne pumpe putem aplikacije / foto: Hisense, Delta Term d.o.o.

─îesto ─Źujemo da toplotne pumpe zahtevaju velika finansijska ulaganja u startu, ali da se kasnije isplate. Koliki je vremenski rok za koji se isplati kompletan sistem po dana┼ínjim cenama energenata na jednom prose─Źnom stambenom objektu?

Isplativost toplotnih pumpi zavisi od vi┼íe faktora. Zavisi od toga u odnosu na koji izvor energije poredimo, ta─Źnije koji izvor energije menjamo toplotnom pumom, u kom re┼żimu rada koristimo toplotnu pumpu i koji deo godine, u kom temperaturnom podru─Źju rade toplotne pumpe, od drugih elektro potro┼ía─Źa ukoliko su povezani na isto elektro brojilo sa toplotnom pumpom kao i mnogi drugi faktori.

Sve ovo i jo┼í mnogo toga zna─Źajno uti─Źe na period isplativosti, me─Ĺutim na osnovu iskustva mo┼żemo uzeti da je period otplate toplotnih pumpi vazduh voda oko 7 do 8 godina.

Koji je ekološki, a koji zdravstveni aspekt toplotnih pumpi?

Ekolo┼íki aspekt je kori┼í─çenje obnovljivog izvora energije i ekolo┼íki prihvatljivih gasova (freona) ┼íto automatski uti─Źe i na zdravstveni aspekt na┼íeg ┼żivotnog okru┼żenja i ne dovodi do zaga─Ĺenja ┼żivotne sredine.

Da li je moguća relacija solarnih panela i toplotnih pumpi ili ušteda 2 u 1?

Mogu─ça je upotreba solarnih panela kako za proizvodnju tople sanitarne vode u sprezi sa toplotnim pumpama ali tako─Ĺe i sprega fotonaponskih solarnih panela za proizvodnju elektri─Źne energije i toplotnih pumpi. U ovom slu─Źaju za rad toplotne pumpe koristimo elektri─Źnu energiju dobijenu direktnim sun─Źevim zra─Źenjem putem fotonaponskih sistema i time imamo jo┼í efikasniji sistem jer ne koristimo elektri─Źnu energiju iz javne elektro mre┼że, fakti─Źki koristimo besplatnu sun─Źevu energiju za rad toplotnih pumpi ra─Źunaju─çi investicione tro┼íkove za kupovinu i ugradnju fotonaponskog solarnog sistema.

Upotreba solarnih panela i toplotnih pumpi

Upotreba solarnih panela i toplotnih pumpi / foto: Hisense, Delta Term d.o.o.

Na na┼íem tr┼żi┼ítu postoji veliki broj proizvo─Ĺa─Źa toplotnih pumpi. Koje su njihove sli─Źnosti ili razlike, ili kako prepoznati kvalitet? Da li po sistemu ÔÇ×nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvariÔÇŁ?

Na svetskom tr┼żi┼ítu klimatizacije postoji odre─Ĺeni broj proizvo─Ĺa─Źa, me─Ĺu koje spada i Hisense ─Źiji je Delta Term ekskluzivni zastupnik za tr┼żi┼íte Srbije i regiona od 2018. godine, koji se odlikuju visokim standardom proizvodnje i testiranja koji su uspostavljeni u fabrikama proizvo─Ĺa─Źa, kao i kvalitetom komponenti koje se ugra─Ĺuju. Takvi proizvo─Ĺa─Źi sigurno imaju prednosti i garantuju krajnjem korisniku, instalateru i serviseru stabilnost i pouzdanost u radu i periodu eksploatacije. Ovakvi proizvo─Ĺa─Źi sigurno predstavljaju boji izbor u odnosu na velik broj malih lokalnih ili stranih proizvo─Ĺa─Źa koji se bave sklapanjem komponenti i plasmanom toplotnih pumpi na tr┼żi┼íte bez striktnih i kvalitetnih uslova i uspostavljenih najvi┼íih mehanizama kontrole kvaliteta, testiranja i servisiranja.

Vazduh-voda sistem toplotne pumpe je revolucionarni niskoenergetski sistem

Vazduh-voda sistem toplotne pumpe je revolucionarni niskoenergetski sistem / foto: Hisense, Delta Term d.o.o.

Uzev┼íi u obzir iskustvo i sve navedeno sigurno treba izdvojiti i prilikom kupovine uzeti u razmatranje ozbiljne i svetski priznate proizvo─Ĺa─Źe, koji imaju na lokalnim tr┼żi┼ítima svoje zastupnike po pitanju distribucije, servisa i kompletne podr┼íke.

Hisense predstavlja odli─Źan izbor za krajnjeg korisnika gde za srednji nivo cene u odnosu na ostale proizvo─Ĺa─Źe mo┼żemo o─Źekivati ure─Ĺaj visoke klase i savremene tehnologije i odli─Źnih performansi, a Delta Term kao zvani─Źni zastupnik pru┼ża kompletnu uslugu podr┼íke za instalatera, servisera i krajnjeg korisnika i garantuje sveobuhvatan servis za partnere na tr┼żi┼ítu.

Ko Vam postavlja vi┼íe pitanja o toplotnim pumpama, gra─Ĺevinci, arhitekte ili fizi─Źka lica? Ko je manje informisan?

Od navedenih grupa najvi┼íe pitanja postavljaju krajnji korisnici, arhitekte pa gra─Ĺevinci. Mo┼żemo re─çi da se danas krajnji korisnici sve vi┼íe sami informi┼íu i ┼żele da znaju o ure─Ĺajima i sistemima za koje su zainteresovani ┼íto i nas predstavnike proizvo─Ĺa─Źa gura napred i motivi┼íe dodatno da ovladamo svim mogu─çnostima i karakteristikama ure─Ĺaja u praksi i ┼íto bli┼że i bolje ih predstavimo krajnjim korisnicima.

Arhitekte tako─Ĺe pokazuju interesovanje, pogotovo po pitanju aktuelne teme zelene energije i implementacije ovih sistema u njihove projekte.

┼áto se ti─Źe partnera koji nisu navedeni, najve─çe interesovanje pokazuju instalateri i projektanti ma┼íinskih instalacija kojima je ova tema najbli┼ża i sigurno veliki predmet njihovog interesovanja obzirom na nadolaze─çe trendove po pitanju energenata.

Da li postoje neke predrasude o toplotnim pumpama i šta je najapsurdnije što su Vas kupci pitali?

Predrasude su da ovi ure─Ĺaji ne mogu da rade na spolja┼ínjim zimskim temperaturama od -10 do -20 stepeni celzijusa kao i da je neophodno aktivirati neki dodatni izvor grejanja uvek tom slu─Źaju, ┼íto ne mora nu┼żno da bude ta─Źno ukoliko su ure─Ĺaji izabrani adekvatno za odre─Ĺeni objekat i sistem i ukoliko se koriste ure─Ĺaji pouzdanih proizvo─Ĺa─Źa.

Toplotne pumpe rade na spoljašnjim zimskim temperaturama od -10 do -20 stepeni celzijusa

Toplotne pumpe rade na spoljašnjim zimskim temperaturama od -10 do -20 stepeni celzijusa / foto: Hisense, Delta Term d.o.o.

Do ovog mi┼íljenja se do┼ílo zbog neadekvatnog izbora toplotnih pumpi za odre─Ĺene objekte kao i zbog tehnolo┼íke limitiranosti odre─Ĺenih proizvo─Ĺa─Źa koji postoje na tr┼żi┼ítu i netransparentne komunikacije prema krajnjim korisnicima i drugim klijentima.

Apsurdnih pitanja nije bilo, uglavnom se ljudi dovoljno informišu pre poziva ili razgovora.