Connect with us
Novosti

Zelena prestonica Evrope za 2024.

Svake godine u Evropi se dodeljuje nagrada „Zelena prestonica Evrope“. Ove godine ta prestižna titula pripala je jednom od najpoznatijih i najvećih gradova Španije – Valensiji.

Šta je titula „Zelena prestonica Evrope“?

Pre nego odgonetnemo zašto je baš ovaj grad imao tu čast da bude dodeljena baš ovom gradu, osvrnućemo se na samu nagradu. Titula Evropske zelene prestonice svake godine dodeljuje se evropskom gradu koji je pokazao napredak u pogledu zaštite životne sredina, ako i opšte, društvene i ekonomske održivosti.

Kriterijumi koje mora da zadovolji

Da bi jedan grad imao pravo da učestvuje na jednom ovakvom izboru, mora imati više od 100.000 stanovnika, ali i zadovoljiti važne kriterijume u pogledu kvaliteta vazduha, buke, vode, prirode i biodiverziteta, ublažavanja klimatskih promena, prilagođavanje klimatskim promenama, održiva urbana mobilnost, energetska efikasnost, kao i upravljanje gradom.

Zašto baš Valensija?

Jasno vam je da je Valensija ispunila gore navedene kriterijume, ali sasvim je opravdano da se pitate šta je to po čemu je ovaj grad poznat, a ide u prilog njegovoj zelenoj prirodi i naporima da istu sačuva?

Evo i odgovora:

  • Gotovo blizu pet miliona metara kvadratnih zelenih površina, raspoređenih u vrtove, bašte i parkove, kao dominantne zelena površine, idealne za uživanje i opuštanje. Najpoznatije površine takve vrste su Jardín del Turia, Jardín de Monforte;
  • Grad sa dva prirodna parka koji se nalaze u neposrednom okruženju, do kojih se može doći javnim prevozom ili biciklom. Park Natural de l’Albufera je idealno mesto za ljude i ptice, koje ovde nalaze svoje stanište, dok je Turija, prirodni park sa više od 8 000 metara mediteranske šume, koji se može obići peške, biciklom ili na konju. Dobro zvuči, a zamislite kako je u stvarnosti;
  • U okolini Valensije nalaze se polja obradivih površina, na kojima se nalazi oko 120 km2 farmi voća I povrća;
  • 200 km biciklističkih staza, kao svojevrsni vid zelenog prevoza;
  • 94 km2 pešačkih staza;
  • Ljudi kao ključan faktor održivog razvoja. Stanovnici Valensije su veoma osvešćeni kada je zaštita prirodne sredine u pitanju i kao takvi stavljaju tačku na Valenciju kao zeleni grad.

Pored svih ovih prirodnih benefita, ali i ljudskog faktora, gradske strukture u Valensiji kao zelenoj prestonici nastoje da sprovedu oko 300 aktivnosti u daljem ekološkom i zelenom razvoju ovog grada.

Benefiti titule „Zelena prestonica Evrope“

Grad, što je u ovoj godini Valensija, kao zeleni grad ima mogućnost daljeg usavršavanja u pogledu energetske efikasnosti i održive budućnosti. Samim takmičenjem, gradovi se stimulišu da budu zeleniji i da više računa povedu o čistoći i unapređenju kvaliteta života. Samim statusom zelenog grada ovi gradovi dobijaju mogućnost uspostavljanja kontakta sa dotadašnjim zelenim prestonicama, njihovim iskustvima, znanjima i korisnim informacijama. Takođe, imaju mogućnost da procene svoj napredak i planove daljeg razvoja u pogledu održivog razvoja i zelene gradnje.

Važno je znati

Valensija je titulu zelene prestonice preuzela od estonskog grada Talina. Svaki grad, koji ispunjava tehničke karakteristike može svoju kandidaturu za Zeleni grad 2026. godine, predati do kraja aprila tekuće godine. Pa, šta čekate? Možda je baš vaš grad viđen na zelenom tronu iduće godine. Klikćite.