Connect with us
Novosti

Zelena prestonica Evrope za 2024.

Svake godine u Evropi se dodeljuje nagrada ÔÇ×Zelena prestonica EvropeÔÇť. Ove godine ta presti┼żna titula pripala je jednom od najpoznatijih i najve─çih gradova ┼ápanije ÔÇô Valensiji.

┼áta je titula ÔÇ×Zelena prestonica EvropeÔÇť?

Pre nego odgonetnemo za┼íto je ba┼í ovaj grad imao tu ─Źast da bude dodeljena ba┼í ovom gradu, osvrnu─çemo se na samu nagradu. Titula Evropske zelene prestonice svake godine dodeljuje se evropskom gradu koji je pokazao napredak u pogledu za┼ítite ┼żivotne sredina, ako i op┼íte, dru┼ítvene i ekonomske odr┼żivosti.

Kriterijumi koje mora da zadovolji

Da bi jedan grad imao pravo da u─Źestvuje na jednom ovakvom izboru, mora imati vi┼íe od 100.000 stanovnika, ali i zadovoljiti va┼żne kriterijume u pogledu kvaliteta vazduha, buke, vode, prirode i biodiverziteta, ubla┼żavanja klimatskih promena, prilago─Ĺavanje klimatskim promenama, odr┼żiva urbana mobilnost, energetska efikasnost, kao i upravljanje gradom.

Zašto baš Valensija?

Jasno vam je da je Valensija ispunila gore navedene kriterijume, ali sasvim je opravdano da se pitate ┼íta je to po ─Źemu je ovaj grad poznat, a ide u prilog njegovoj zelenoj prirodi i naporima da istu sa─Źuva?

Evo i odgovora:

  • Gotovo blizu pet miliona metara kvadratnih zelenih povr┼íina, raspore─Ĺenih u vrtove, ba┼íte i parkove, kao dominantne zelena povr┼íine, idealne za u┼żivanje i opu┼ítanje. Najpoznatije povr┼íine takve vrste su Jard├şn del Turia, Jard├şn de Monforte;
  • Grad sa dva prirodna parka koji se nalaze u neposrednom okru┼żenju, do kojih se mo┼że do─çi javnim prevozom ili biciklom. Park Natural de lÔÇÖAlbuferaÔÇ»je idealno mesto za ljude i ptice, koje ovde nalaze svoje stani┼íte, dok je Turija, prirodni park sa vi┼íe od 8 000 metara mediteranske ┼íume, koji se mo┼że obi─çi pe┼íke, biciklom ili na konju. Dobro zvu─Źi, a zamislite kako je u stvarnosti;
  • U okolini Valensije nalaze se polja obradivih povr┼íina, na kojima se nalazi oko 120 km2 farmi vo─ça I povr─ça;
  • 200 km biciklisti─Źkih staza, kao svojevrsni vid zelenog prevoza;
  • 94 km2 pe┼ía─Źkih staza;
  • Ljudi kao klju─Źan faktor odr┼żivog razvoja. Stanovnici Valensije su veoma osve┼í─çeni kada je za┼ítita prirodne sredine u pitanju i kao takvi stavljaju ta─Źku na Valenciju kao zeleni grad.

Pored svih ovih prirodnih benefita, ali i ljudskog faktora, gradske strukture u Valensiji kao zelenoj prestonici nastoje da sprovedu oko 300 aktivnosti u daljem ekološkom i zelenom razvoju ovog grada.

Benefiti titule „Zelena prestonica Evrope“

Grad, ┼íto je u ovoj godini Valensija, kao zeleni grad ima mogu─çnost daljeg usavr┼íavanja u pogledu energetske efikasnosti i odr┼żive budu─çnosti. Samim takmi─Źenjem, gradovi se stimuli┼íu da budu zeleniji i da vi┼íe ra─Źuna povedu o ─Źisto─çi i unapre─Ĺenju kvaliteta ┼żivota. Samim statusom zelenog grada ovi gradovi dobijaju mogu─çnost uspostavljanja kontakta sa dotada┼ínjim zelenim prestonicama, njihovim iskustvima, znanjima i korisnim informacijama. Tako─Ĺe, imaju mogu─çnost da procene svoj napredak i planove daljeg razvoja u pogledu odr┼żivog razvoja i zelene gradnje.

Va┼żno je znati

Valensija je titulu zelene prestonice preuzela od estonskog grada Talina. Svaki grad, koji ispunjava tehni─Źke karakteristike mo┼że svoju kandidaturu za Zeleni grad 2026. godine, predati do kraja aprila teku─çe godine. Pa, ┼íta ─Źekate? Mo┼żda je ba┼í va┼í grad vi─Ĺen na zelenom tronu idu─çe godine. Klik─çite.