Connect with us
Arhitektura

Osobenosti dizajna hotela

U savremenom na─Źinu ┼żivota gde tehnolo┼íke inovacije i lifestyle svakodnevno donose nove mogu─çnosti i promene u na─Źinu ┼żivota, u cilju uspe┼ínog poslovanja vlasnici hotela poslednjih par godina unapre─Ĺuju svoju ponudu i posve─çuju pa┼żnju u velikoj meri wellness-u i wellbeing-u sa investicijama u dodatne wellness sadr┼żaje koji se odnose na healing (oporavak) i unapre─Ĺenje op┼íteg zdravlja korisnika u okviru svojih objekata.

Hotel kao entitet

Inicijalna faza projektovanja hotela kao i drugih vrsta objekata zahteva mnogo razmi┼íljanja istra┼żivanja pre nego ┼íto uop┼íte zapo─Źnete rad. Osim projektnog zadatka klijenta, kao projektant, potrebno je izvr┼íiti studiju o populaciji tj. gostima koje ┼żelimo da privu─Źemo sa prostorom koji dizajniramo. Lepota i jedinstvenost dizajna hotela le┼żi u tome ┼íto smo vo─Ĺeni vizijom o─Źekivanog iskustva gostiju u prostoru koji kreiramo sa elementima dizajna koji mogu biti vidljivi i o─Źigledni, a i na neki suptilan na─Źin nevidljivi. Kao nijedan drugi prostor, atmosferu hotelskog ambijenta, kao korisnici svi do┼żivljavamo na svoj na─Źin.

Sa druge strane taj isti prostor svojim osvetljenjem, atmosferom, muzikom, elementima dizajna treba da osvoji razli─Źite li─Źnosti, da ga pose─çuju, u┼żivaju u ponudi hrane i pi─ça u barovima i restoranima, da proslavljaju posebne trenutke, da im omogu─çe posetu najnovijih izlo┼żbi u kosmopolitskim gradovima u svetu, ili da jednostavno obezbedi privremeni ÔÇśdomÔÇÖ za ve─çinu sada┼ínjih poslovnih putnika, koji biraju nomadski na─Źin ┼żivota i fleksibilnost rada ÔÇ×na daljinuÔÇť. Sve ove promene op┼íteg stila ┼żivota mnogih ljudi, uticale su na poslovanje hotela i dovele do neophodnih promena u modelima poslovanja hotela koji su bili ustanovljeni i poznati tokom prethodnih decenija.┬á Na kraju, poslovanje hotela danas se prilago─Ĺava trenutnoj atmosferi savremenih korisnika, svestranih, informisanih, sa velikim iskustvom u putovanju i gostiju sa sve ve─çim o─Źekivanjima.

Enterijer luksuzne sobe u hotelu

foto: freepik.com

Kako biramo hotel?

Glavna te┼żnja hotela je da nam obezbedi mogu─çnost ugo─Ĺaja i atmosfere tokom boravka sa ose─çajem ugodnosti luksuznog doma. Gosti hotela ┼íirom sveta nemaju lak zadatak da izaberu ÔÇ×praviÔÇť hotel za svoju kratku posetu, bilo da je u pitanju posao, odmor, porodi─Źni odmor ili mnogi drugi razlozi putovanja. Da li biramo hotel po jedinstvenosti lokacije, komoditetu, po drugim elementima kao ┼íto su u┼żivanje u prirodnim lepotama, mogu─çnosti zabave, blizini poslovnih sadr┼żaja, shopping zona i ili dr. razloga. Prema istra┼żivanjima raznih hotelskih operatera, dve najva┼żnije karakteristike hotelskih soba za kratak boravak u hotelu su ekstra udoban krevet i izuzetan tu┼í u kupatilu. Sama pandemija i nemogu─çnost putovanja tokom pandemije u celom svetu je zna─Źajno promenilo ┼żivotne navike velikog dela populacije. Hotelijerstvo je shodno tome zbog pandemije, do┼żivelo velike promene, generalno pove─çanje svesti i fokusa na op┼íte zdravlje i kvalitetnije vreme provedeno u prirodi.

Ve─ça ┼żelja za putovanjima nakon pandemije, rezultirala je izuzetnim porastom potra┼żnje za privrementim sme┼ítajnim kapacitetima i otvorilo je mogu─çnosti za druga─Źije sme┼ítajne koncepte za putnike posebno kod generacija koje su sada ‘mladi poslovni nomadi’. Shodno tome, bilo je potrebno izdvojiti se sa autenti─Źnom ponudom kako bi privukli turiste. Od nedavno prisutan je trend da se savremeni putnici okupljaju oko ideje da borave u hotelima koja pose─çuju gosti sa sli─Źnim interesovanjima, taj se vid hotelske grane popularno zove – Destination Hotels. Bilo da su u pitanju joga, surf, kulinarstvo, planinarenje, holisti─Źki i drugi sadr┼żaji, sve je ve─çi broj turista kojima nije vi┼íe dovoljan komfor i luksuzan sme┼ítaj ve─ç je svrha putovanja iskustvo – destination experience.

Bazen u hotelu

foto: freepik.com

Trendovi u dizajnu hotela nakon pandemije

U cilju uspe┼ínog poslovanja, vlasnici hotela u poslednjih par godina menjaju ponudu i posve─çuju pa┼żnju u velikoj meri wellness & wellbeing-u (op┼ítem psihofizi─Źkom zdravlju) i ula┼żu sredstva u dodatne wellness sadr┼żaje koji se odnose na healing (oporavak) i unapre─Ĺenje op┼íteg zdravlja pojedinaca. Wellness industrija se na dodatni na─Źin razvila sa posebnim fokusom – na sva ─Źula, koja su kod ve─çine populacije preoptere─çena sa uticajem tehnologije i izlo┼żenosti zra─Źenju ure─Ĺaja kojima smo svakodnevno okru┼żeni. Pa se taj ┼żivotni stil sa pa┼żnjom na wellbeing, ogleda u o─Źekivanjima savremenih gostiju hotela koji tako─Ĺe, osim neophodnih spa sadr┼żaja i tretmana posve─çuju posebnu pa┼żnju na svoj re┼żim ishrane, rutinu ve┼żbanja i tokom putovanja. Nije neuobi─Źajena praksa da se u dizajnu hotela stvaranju mikro spa jedinice za VIP upotrebu, tzv. Spa Suites, vi┼íe manjih spa zona koje gostima omogu─çavaju ve─çu privatnost i na─Źin kori┼í─çenja tog prostora sa vi┼íe privatnosti za manje grupe ili parove.

Holisti─Źki i wellbeing hoteli

Sve ve─çi broj otvaranja hotela u postpandemijskom vremenu, boutique hotela i renomiranih hotelskih brendova, fokusiran je ne samo na glavne o─Źekivane hotelske karakteristike kao ┼íto su: luksuzan sme┼ítaj, izuzetna usluga, fina gastronomska i kulinarska iskustva, od kojih neki imaju ekskluzivne pogodnosti u smislu lokacije, sadr┼żaja i jedinstvene ponude, ali pre svega te┼żnja u dizajnu hotela je da se obezbedi ne┼íto vi┼íe u smislu psihofizi─Źkog odmora, opu┼ítanja, radionica, vo─Ĺenih programa ve┼żbanja, ishrane sa posebnim fokusom na zdravije izbore i pre svega celokupan oporavak. Kroz programe koji se mogu opisati kao ÔÇśvo─Ĺeno iskustvoÔÇÖ, tz. Curated guest experience.

Glavni fokus u celokupnom pristupu je u tome ┼íto je gostima potrebno vi┼íe jednostavnosti i manje formalnih hotelskih sadr┼żaja da bi se ose─çali ugodno. Pre deset godina jedan od najva┼żnijih ciljeva u dizajnu hotela bio je da hotel bude druga─Źiji, jedinstven i da se izdvoji na mapi hotela sa svojim autenti─Źnim dizajnerskim re┼íenjem. Ekspanzije neobi─Źnih i jedinstvenih projekata su i danas fantasti─Źne, sa malom promenom pravca tj. programa da je ve─çina vrhunskih hotela fokusirana na izuzetno iskustvo sa ciljem da ponude autenti─Źnu uslugu koja ─çe ostati zapam─çena.

Enterijer luksuzne sobe u hotelu

foto: freepik.com

Aspekti o─Źuvanja prirode i jedinstva sa prirodom u dizajnu hotela

Pristup dizajnu hotela sa integrisanjem prirode i okru┼żenja, kao svojim jedinstvenim elementom, daje prednost wellbeing-u i zadovoljstvu gostiju, a istovremeno promovi┼íe odr┼żivost i odgovornost prema ┼żivotnoj sredini. Prirodni elementi kao ┼íto su biofilic dizajn, prirodno svetlo i otvoreni prostori stvaraju prijatniju i opu┼ítaju─çu atmosferu za goste i doprinosi celovitom aspektu odr┼żivog hotelskog dizajna sa fokusom na zdravlje i wellbeing korisnika prostora hotela.

Uklju─Źivanje energetski efikasnih elemenata dizajna, kao ┼íto su pametni sistemi osvetljenja, obnovljivi izvori energije, prirodni materijali koji se koriste u opremanju enterijera. Jedan od odli─Źnih primera za to je:

1 Hotel u Londonu, novijeg datuma poznatog hotelskog lanca 1 Hotel sa 8 hotela u svom portfoliju, koji je u potpunosti posve─çen o─Źuvanju prirode, odr┼żivog dizajna i te┼żnji da prostori budu dizajnirani tako da unesu prirodu u unutra┼ínji prostor da gostima prenesu taj ose─çaj mirno─çe i spokoja koji nam priroda pru┼ża kroz materijale, ambijent, mirise i svedenost dizajna.
Najbolji hotelski dizajn ima za cilj da ujedini: gostoprimstvo, najbolju uslugu i posve─çenost gostima, da dizajnom omogu─çi nevidljivu atmosferu ugodnosti i prijatnosti prostora gde ┼żelite da se vratite i da pamtite gastronomska i druga autenti─Źna iskustva koja vas vezuju za boravak u tom prostoru. Tako se stvaraju autenti─Źni hotelski brendovi koji imaju: misiju, viziju i prepoznatljive vrednosti.

Eksterijer modernog i luksuznog hotela

foto: envato.com

Autor teksta: Milica Puricelli, d.i.a.