Connect with us
Arhitektura

projekat: Aleksandra ─Éipanov – Karakter i funkcija prostora u simbiozi

Svaki prostor koji se formira kao artefakt jednog arhitekte predstavlja, u stvari, pandan ljudskom organizmu. Zna─Źi, neizmerna kompleksnost i neraskidiva povezanost svih elemenata koji ga defini┼íu, da bi mogao pravilno da funkcioni┼íe. Kao polazna osnova za formiranje ovog prostora bila je jasno nagla┼íena konstruktivna, skeletna struktura objekta i formirana staklena fasadna opna. Mo┼żda deluje odli─Źno, jer nema ograni─Źenja, ali ba┼í u tome i jeste znanje i ume─çe jednog arhitekte, da od obi─Źnog volumena kreira ─Źovekomerni prostor, koji ─çe u svakom pogledu odgovarati njegovim korisnicima i u jednakoj meri zadovoljiti njihove, kako estetske, tako i funkcionalne zahteve i potrebe. Pored ova dva op┼ítepoznata principa u dana┼ínje vreme sveobuhvatne ÔÇ×zeleneÔÇŁ i odr┼żive izgradnje veliku pa┼żnju treba obratiti i na materijale koji se koriste u obradi podova, zidova i plafona.

Polazno i osnovno na─Źelo u formiranju ovog prostora bilo je ispo┼ítovati instalacione potrebe objekta i zato je od krucijalne va┼żnosti da arhitekta enterijerista od samog starta bude uklju─Źen, odnosno da on rukovodi pozicioniranjem ma┼íinskih, elektro- tehni─Źkih kao i instalacijama vodovoda i kanalizacije, jer jedino tako je mogu─çe diktirati oblikovanje prostora, a ne da se na kraju projekat enterijera svede na skrivanje i maskiranje neplanski razvedenih cevi i kablova. Naprotiv, sva ova infrastruktura treba da je u slu┼żbi dobrog enterijera, a to podrazumeva korelaciju svih izvo─Ĺa─Źa pod dirigentskom palicom in┼żenjera projektanta enterijera.

projekat: Enterijer kompanije ÔÇ×Bobar" / autor projekta: Aleksandra ─Éipanov / foto: Alex Tselekidis

projekat: Enterijer kompanije ÔÇ×Bobar“ / autor projekta: Aleksandra ─Éipanov / foto: Alex Tselekidis

Na osnovu potreba korisnika, prostor je trebalo formirati od radnih ÔÇ×─çelijaÔÇŁ do kojih se jednostavno pristupa centralnom komunikacijom, ali tako da linija izme─Ĺu njih bude interaktivna, da ih u isto vreme i spaja i razdvaja. Stakleni zidovi bili su pravi odgovor na ovaj zahtev. Staklo je delimi─Źno primenjeno i na pregradama izme─Ĺu samih radnih prostora, te je vizura neprekinuta du┼ż svih ÔÇ×─çelijaÔÇť ─Źak i kada kro─Źite u svaku od njih, ostaje sna┼żan vizualni kontakt. Na ovaj na─Źin, gotovo da i nema kvadrature koja je ÔÇ×potro┼íenaÔÇŁ na hodnike, jer sve korespondira kao jedinstven, koristan prostor i odaje utisak ┼íirine i proto─Źnosti. Nema fizi─Źkih barijera izme─Ĺu ─Źekaonice, kafe-kuhinje, tehni─Źke sobe, prijemne kancelarije i radnih jedinica jer sve di┼íe i funkcioni┼íe kao jedno – prostor.

Druga celina ovog projekta je direktorijum, dve odvojene kancelarije za rukovodstvo i velika konferencijska sala koja ih povezuje. Ovde je primenjen sasvim druga─Źiji pristup, ispo┼ítovana je intimnost svakog prostora, kao i potreba za druga─Źijom finalnom materijalizacijom. ┼áto se ma┼íinskih instalacija ti─Źe, u objektu je primenjeno podno grejanje, klimatizacija je preko centralnog sistema plafonskih ─Źetvorosmernih jedinica, a postavljen je i sistem ventilacionih kanala sa rekuperacijom vazduha.

projekat: Enterijer kompanije ÔÇ×Bobar" / autor projekta: Aleksandra ─Éipanov / foto: Alex Tselekidis

projekat: Enterijer kompanije ÔÇ×Bobar“ / autor projekta: Aleksandra ─Éipanov / foto: Alex Tselekidis

Sva postrojenja zahtevala su me─Ĺusobnu povezanost elektro- instalacijama, jer je sve automatizovano: ulazna vrata, zvu─Źni─Źki sistem sa atenuatorima u svim prostorijama, video nadzor, ra─Źunarska mre┼ża, protivpo┼żarni sistem… Naravno, sve je trebalo iskoordinisati sa dispozicijom tehni─Źke i dekorativne rasvete, kojoj je posve─çena naro─Źita pa┼żnja, kakvu ona u svakom projektu zapravo i zaslu┼żuje jer daje mogu─çnost neverovatnih transformacija svakog prostora. U tu svrhu je izra─Ĺen kompleksan crte┼ż ÔÇô ÔÇ×Sinhron planÔÇŁ koji je objedinio, ukrstio i pozicionirao sve instalacije i njihove potro┼ía─Źe na na─Źin da ÔÇ×slu┼żeÔÇŁ enterijeru.

Polo┼żaj rasvetnih tela planiran je na ta─Źno potrebnim pozicijama, a kori┼í─çeni su razli─Źiti oblici izvora svetlosti od ta─Źkastih usko usmerenih, preko difuznih koji rasipaju svetlost po celoj prostoriji, pa do linijskih kontinuiranih koji doprinose ambijentalnom ugo─Ĺaju. U prolaznim zonama postavljeni su senzori pokreta koji aktiviraju osvetljenje samo kada su korisnici prisutni, te se doprinosi u┼ítedi energije. Kada je re─Ź o materijalizaciji ÔÇô enterijerskoj opni, za oblaganje podova kori┼í─çene su, trenutno vrlo aktuelne plo─Źice velikih formata (160×320 cm) i to slagane po sistemu ÔÇ×open bookÔÇŁ, tako da se mermerne ┼íare prote┼żu kontinuirano du┼ż cele komunikacije.

U zoni radnih prostora pod je oblo┼żen LVT plo─Źama (vinil) u dezenu drveta, ali tako biranim da ne sadr┼że ÔÇ×ftalatÔÇŁ (supstancu koja se ina─Źe dodaje polimernim materijalima da se pove─ça fleksibilnost, ali nije ekolo┼íka), te je ovaj pod potpuno bezbedan za radni prostor, pa ─Źak i za boravak dece.

U celokupnom prostoru zidovi su ÔÇ×obu─ŹeniÔÇŁ u tekstilne tapete, dok se u konferencijskoj sali vodilo ra─Źuna i o akustici, pa je pod oblo┼żen tapisonom niskog flora, dok su zidovi delimi─Źno oblo┼żeni letvicama od orahovog drveta na akusti─Źnoj podlozi. Plafoni su izra─Ĺeni od gipsanih monolitnih plo─Źa u formi koja oblikuje prostor i sa aplikacijama koje jedan plafon izvla─Źe iz obi─Źnosti i daju mu gotovo umetni─Źku notu, jer svojom formom postaje osnova i podloga za zelenilo koje je prisutno i nalazi se i na plafonu i u ┼żardinjerama du┼ż staklenih zidova, te uvodi prirodu u unutra┼ínji radni prostor i ru┼íi barijeru spolja-unutra, a korisnicima pru┼ża dodatni kvalitet i prijatnost.

Za svaki projekat je va┼żno da u samoj realizaciji i nadzoru u─Źestvuje i rukovodi ba┼í projektant tog prostora, jer u suprotnom uvek neko od izvo─Ĺa─Źa ima ideju kako da se ne┼íto br┼że, bolje i jeftinije uradi, ali to su naj─Źe┼í─çe samo segmentne i parcijalne opservacije i zasigurno odstupaju od celovite vizije i zamisli projektanta. Na ovom projektu je u realizaciji u─Źestvovala uigrana ekipa izvo─Ĺa─Źa koja me─Ĺusobno odli─Źno funkcioni┼íe. Bio je to jedan istinski timski rad uz uva┼żavanje svih struka i me─Ĺusobno po┼ítovanje, tako da je sam proces tekao glatko ┼íto je i rezultiralo prostorom koji je ─Źak i prevazi┼íao o─Źekivanja investitora.

Tako─Ĺe, veoma je va┼żno da izme─Ĺu investitora i projektanta postoji apsolutno poverenje i razumevanje, a ovaj prostor je imao tu sre─çu da se ovakav me─Ĺusobni odnos razvija ve─ç godinama i ustrojio se na ve─ç ranije izvedenim projektima. U takvom odnosu nema potrebe za mnogo obja┼ínjavanja jer je projektant ve─ç poznavao potrebe i o─Źekivanja klijenta, dok je investitor sa puno poverenja prepustio arhitekti da da svoj pe─Źat i senzibilitet prostoru. Polazna ta─Źka u vizuelnom osmi┼íljavanju ovog prostora bila je plava boja ÔÇô boja kompanije ÔÇ×BobarÔÇŁ, te je u ovom slu─Źaju koloritni pristup definisao celokupni pojavni oblik. Jo┼í jedan poseban detalj, nalazi se na samom ulazu u poslovne prostorije, a to je zid formiran od vodenih niti koje tihim ┼żuborom pozdravljaju posetioce i doprinose ugodnosti prostora.

Name┼ítaj ugradni i komadni, kojim je opremljen prostor u celosti je ÔÇ×custom madeÔÇŁ izra─Ĺen po posebnim nacrtima i specijalno za ovaj prostor. Treba naro─Źito ista─çi radne stolove u direktorijumu, ─Źije plo─Źe su izra─Ĺene od orahovog masiva sa uba─Źenim amorfnim detaljima od crne smole. Radne stolice su birane sa velikom pa┼żnjom da bi zadovoljile sve ergonomske potrebe, a materijalizovane su od prirodne ko┼że sa metalnim bazama. Posebnost ─Źine direktorske fotelje, u potpunosti personalizovane sa izvezenim imenom kompanije na glavonaslonima.

Da bi se jedan ovako kompleksan ÔÇ×organizamÔÇŁ realizovao u celosti, bez gre┼íaka u izvo─Ĺenju, potrebno je konstantno prisustvo arhitekte projektanta i njegovo pra─çenje svake pojedina─Źne faze i re┼íavanje nepredvi─Ĺenih problema na terenu, koji se uvek de┼íavaju, jer izgradnja je ÔÇ×┼żiva stvarÔÇŁÔÇŽ

Dakle, svaki pedalj procesa, od osmi┼íljavanja prostora, preko izrade enterijerske opne i slaganja mobilijara u nju, pa do udisanja ┼żivota, kroz ÔÇ×stylingÔÇŁ enterijera, mora da je pod budnim okom arhitekte enterijeriste, a njegova du┼żnost je, da posle svega, PROSTOR iza─Ĺe kao pobednik.

  • Projekat: Enterijer kompanije ÔÇ×BobarÔÇť
  • Godina realizacije: 2023.
  • Lokacija: Dr. Nikole Krsti─ça 7, 21000 Novi Sad
  • Autor i projektant: Aleksandra ─Éipanov d.i.a.
  • Fotografija: Alex Tselekidis

Autor teksta: Aleksandra ─Éipanov d.i.a.