Connect with us
Materijali

Pluta za oblaganje zidova i podova

Tih dana kuma se vratila iz Švajcarske i pored svih fotografija koje mi je prosledila, zakazale smo viđanje kod nje. Jer, živa reč je živa reč. Malo je reći koliko je bila oduševljena. Sva ta priroda, čistoća i red. Jer znate, moja kuma je kul tip, ali voli sve da je kako Bog zapoveda. Banaćanka, šta da vam kažem. E, sad, ne bi ona bila ona da pored sve te tamo uživancije i hedonizma, nije nešto i naučila. To svoje, novostečeno znanje demonstrirala je odmah na meni. „Znaš li šta se pravi od plute?“ „Pampur za vino.“, odgovorih kao iz topa. Iako je to shvatila kao šalu, ja sam bila ozbiljna.

Objasnila sam joj, da je čep od plute koristio sveštenik Pjer Perinjon kako bi sačuvao vina manastirskog kompleksa u kome je živeo. Upravo tada je počela era najpoznatijeg svetskog vina, Don Perinjona. Jedan nula za mene. Pilo se i čitalo. Ovo joj je bio još veći izazov i veoma studizno, krenula je u priču.

Pre same priče, biću slobodna da napravim jednu uvodnu digresiju. Kuma je živela u centru grada, po zabavi najpoznatijoj ulici. Verovatno bi joj većina pozavidela, međutim ona je već bila umorna. Od buke. Iako je stan dvorišni i uvučen što je više moguće, savremeni zvuk basa i harmonike, ulazi u sve pore njenog kutka. Kum je pokušao u više navrata, da „reši“ problem na svoj način, no nije bilo efekta. Buka je postala njihov prvi komšija.

Pluta za stepenište

Pluta je prirodan materijal idealan kada je zdravlje u pitanju

Ovo putovanje u Švajcarsku bilo je prosvetljenje. Elem, kumin brat živi u kući, koja je od prolećnog renoviranja, prerasla u idealno mesto za život uređeno plutom. To veče saznala sam da je pluta ozbiljan građevinski materijal, koji se pored pampura i đona za sandale, koristi i u uređenju prostora. Kao što rekoh, opasna Banaćanka, koja je usput i biolog po profesiji, ispričala mi je celu priču o pluti,od početka.

Već na osnovu karakteristika ovog materijala, može se zaključiti i sama njena primena. Kao što je prethodno navedeno, pluta se danas koristi kao podna i zidna obloga.

Podna obloga

Ukoliko želite da imate odličan pod, koji će vam pružiti zvučnu i toplotnu izolaciju, koji će bezbedno moći da koriste i vaši najmlađi članovi, a koji će pri tom biti IN, birajte plutu. Iako kod nas još uvek nije u dovoljnoj meri zastupljena, što zbog nedostatka svesti o značaju ovog materijala i njegovog energetskoj efikasnosti, što zbog cene, koja je za naše uslove viša, masovna primena ovog materijala se tek očekuje.

Pluta je prirodan materijal idealan kada je zdravlje u pitanju

Pluta je antibakterijska, antialergijska i antistatična podna obloga

Da bi se pluta ponašala kao odlična podna obloga, ona mora pravilno i da se postavi. Ukoliko se pojavljuje u vidu pločica, tada se postavka svodi na lepljenje na beton ili, što je olakšavajuća okolnost, na neki prethodni pod – parket, linoleum, keramičke pločice… U svim tim slučajevima, veoma je bitno koristiti adekvatan lepak, kao i da podloga bude suva, ravna, bez pukotina i neravnina. Takođe, bez obzira da li se radi o pluti koja se lepi ili postavlja pomoću klik sistema ili plivajućeg poda, veoma je važno da pre nego što se postavi, „odleži“ minimum 24 sata u prostoru gde će se postavljati, kako bi se aklimatizovala. Ovo je identičan postupak kao i kod drugih prirodnih podnih obloga. Kada se ispune svi ovi uslovi, pluta se može postaviti na pod, a potom kao završna faza pristupa se njenom voskiranju i lakiranju, čime se njeno sigurno korišćenje produžava par decenija.

Zidna obloga

Veoma atraktivna, drugačija i korisna jeste pluta kao zidna obloga. Kao što joj samo ime i kaže, postavlja se na zid kao zvučna i toplotna izolacija i kao završna zidna obloga. Pored prirodnog izgleda, pluta u ovoj varijanti može se i bojiti u bilo koju boju, u zavisnosti od enterijera u kojoj se nalazi. Estetski dojam je neprikosnoven. Za razliku od podne obloge, ova pluta, bez obzira u kom obliku da se javlja, mora se lepiti na zid. Zanimljivo je da postavka kreće od sredine zida, koji prethodno mora biti pripremljen. Drugim rečima, suv, očišćen i ravan. Kao i kod podne obloge i u ovom slučaju treba voditi računa o kvalitetu lepka, kao i izdvajanju vremena da se pluta pre postavke aklimatizuje na prostor. Ono što je veoma uočljivo, kada je ova vrsta plute u pitanju, jeste da, pored odlične termičke i zvučne izolacije, odaje utisak topline i domaćinske atmosfere.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac