Connect with us
Materijali

Pluta za oblaganje zidova i podova

Tih dana kuma se vratila iz ┼ávajcarske i pored svih fotografija koje mi je prosledila, zakazale smo vi─Ĺanje kod nje. Jer, ┼żiva re─Ź je ┼żiva re─Ź. Malo je re─çi koliko je bila odu┼íevljena. Sva ta priroda, ─Źisto─ça i red. Jer znate, moja kuma je kul tip, ali voli sve da je kako Bog zapoveda. Bana─çanka, ┼íta da vam ka┼żem. E, sad, ne bi ona bila ona da pored sve te tamo u┼żivancije i hedonizma, nije ne┼íto i nau─Źila. To svoje, novoste─Źeno znanje demonstrirala je odmah na meni. ÔÇ×Zna┼í li ┼íta se pravi od plute?ÔÇť ÔÇ×Pampur za vino.ÔÇť, odgovorih kao iz topa. Iako je to shvatila kao ┼íalu, ja sam bila ozbiljna.

Objasnila sam joj, da je ─Źep od plute koristio sve┼ítenik Pjer Perinjon kako bi sa─Źuvao vina manastirskog kompleksa u kome je ┼żiveo. Upravo tada je po─Źela era najpoznatijeg svetskog vina, Don Perinjona. Jedan nula za mene. Pilo se i ─Źitalo. Ovo joj je bio jo┼í ve─çi izazov i veoma studizno, krenula je u pri─Źu.

Pre same pri─Źe, bi─çu slobodna da napravim jednu uvodnu digresiju. Kuma je ┼żivela u centru grada, po zabavi najpoznatijoj ulici. Verovatno bi joj ve─çina pozavidela, me─Ĺutim ona je ve─ç bila umorna. Od buke. Iako je stan dvori┼íni i uvu─Źen ┼íto je vi┼íe mogu─çe, savremeni zvuk basa i harmonike, ulazi u sve pore njenog kutka. Kum je poku┼íao u vi┼íe navrata, da ÔÇ×re┼íiÔÇť problem na svoj na─Źin, no nije bilo efekta. Buka je postala njihov prvi kom┼íija.

Pluta za stepenište

Pluta je prirodan materijal idealan kada je zdravlje u pitanju

Ovo putovanje u ┼ávajcarsku bilo je prosvetljenje. Elem, kumin brat ┼żivi u ku─çi, koja je od prole─çnog renoviranja, prerasla u idealno mesto za ┼żivot ure─Ĺeno plutom. To ve─Źe saznala sam da je pluta ozbiljan gra─Ĺevinski materijal, koji se pored pampura i ─Ĺona za sandale, koristi i u ure─Ĺenju prostora. Kao ┼íto rekoh, opasna Bana─çanka, koja je usput i biolog po profesiji, ispri─Źala mi je celu pri─Źu o pluti,od po─Źetka.

Ve─ç na osnovu karakteristika ovog materijala, mo┼że se zaklju─Źiti i sama njena primena. Kao ┼íto je prethodno navedeno, pluta se danas koristi kao podna i zidna obloga.

Podna obloga

Ukoliko ┼żelite da imate odli─Źan pod, koji ─çe vam pru┼żiti zvu─Źnu i toplotnu izolaciju, koji ─çe bezbedno mo─çi da koriste i va┼íi najmla─Ĺi ─Źlanovi, a koji ─çe pri tom biti IN, birajte plutu. Iako kod nas jo┼í uvek nije u dovoljnoj meri zastupljena, ┼íto zbog nedostatka svesti o zna─Źaju ovog materijala i njegovog energetskoj efikasnosti, ┼íto zbog cene, koja je za na┼íe uslove vi┼ía, masovna primena ovog materijala se tek o─Źekuje.

Pluta je prirodan materijal idealan kada je zdravlje u pitanju

Pluta je antibakterijska, antialergijska i antistati─Źna podna obloga

Da bi se pluta pona┼íala kao odli─Źna podna obloga, ona mora pravilno i da se postavi. Ukoliko se pojavljuje u vidu plo─Źica, tada se postavka svodi na lepljenje na beton ili, ┼íto je olak┼íavaju─ça okolnost, na neki prethodni pod ÔÇô parket, linoleum, kerami─Źke plo─Źice… U svim tim slu─Źajevima, veoma je bitno koristiti adekvatan lepak, kao i da podloga bude suva, ravna, bez pukotina i neravnina. Tako─Ĺe, bez obzira da li se radi o pluti koja se lepi ili postavlja pomo─çu klik sistema ili plivaju─çeg poda, veoma je va┼żno da pre nego ┼íto se postavi, ÔÇ×odle┼żiÔÇť minimum 24 sata u prostoru gde ─çe se postavljati, kako bi se aklimatizovala. Ovo je identi─Źan postupak kao i kod drugih prirodnih podnih obloga. Kada se ispune svi ovi uslovi, pluta se mo┼że postaviti na pod, a potom kao zavr┼ína faza pristupa se njenom voskiranju i lakiranju, ─Źime se njeno sigurno kori┼í─çenje produ┼żava par decenija.

Zidna obloga

Veoma atraktivna, druga─Źija i korisna jeste pluta kao zidna obloga. Kao ┼íto joj samo ime i ka┼że, postavlja se na zid kao zvu─Źna i toplotna izolacija i kao zavr┼ína zidna obloga. Pored prirodnog izgleda, pluta u ovoj varijanti mo┼że se i bojiti u bilo koju boju, u zavisnosti od enterijera u kojoj se nalazi. Estetski dojam je neprikosnoven. Za razliku od podne obloge, ova pluta, bez obzira u kom obliku da se javlja, mora se lepiti na zid. Zanimljivo je da postavka kre─çe od sredine zida, koji prethodno mora biti pripremljen. Drugim re─Źima, suv, o─Źi┼í─çen i ravan. Kao i kod podne obloge i u ovom slu─Źaju treba voditi ra─Źuna o kvalitetu lepka, kao i izdvajanju vremena da se pluta pre postavke aklimatizuje na prostor. Ono ┼íto je veoma uo─Źljivo, kada je ova vrsta plute u pitanju, jeste da, pored odli─Źne termi─Źke i zvu─Źne izolacije, odaje utisak topline i doma─çinske atmosfere.

Autor teksta: Sne┼żana Trtica Graovac