Connect with us
Energetska efikasnost

Energetska efikasnost u zgradarstvu

Sektor zgradarstva ima ogroman potencijal za u┼ítedu energije, i identifikovan je kao jedan od najva┼żnijih u oblasti unapre─Ĺenja energetske efikasnosti u Srbiji. Najve─çi izazov bi─çe smanjenje potro┼ínje energije u stambenim zgradama, koje ─Źine 75% svih zgrada.

Na┼ía zemlja je usvojila pravilnike, izvr┼íila je tipologiju stambenih zgrada i obu─Źila eksperte u ovoj oblasti, ┼íto je poslu┼żilo kao osnov za uvo─Ĺenje Centralnog registra energetskih paso┼ía (CREP). To je softverski sistem, u koji in┼żenjeri energetske efikasnosti unose podatke o energetskoj sertifikaciji zgrada i koji omogu─çava pra─çenje unapre─Ĺenja energetske efikasnosti u zgradama, kao i izvore finansiranja u ovoj oblasti. CREP je ujedno i registar licenciranih in┼żenjera za energetsku efikasnost i organizacija koje su ovla┼í─çene za izdavanje energetskih paso┼ía. Sve nove zgrade, one koje se rekonstrui┼íu, saniraju ili energetski saniraju, moraju prema zakonu o izgradnji da imaju energetski paso┼í, u kojem se nalaze svi podaci o energetskim svojstvima zgrade.

Od 2015. godine do danas, u Registar je une┼íeno vi┼íe od 600 energetskih paso┼ía. U na┼íoj zemlji, prose─Źna godi┼ínja potro┼ínja toplotne energije u ve─çini postoje─çih objekata, u gradskim sredinama je zna─Źajno ve─ça, ─Źak i do 2 – 3 puta ve─ça u odnosu na nove objekte. Stambene zgrade koje su izgra─Ĺene tokom sedamdesetih i osamdesetih godina pro┼ílog veka, u periodu najintenzivnijeg rasta stambenog fonda, odlikuje preterana potro┼ínja finalne energije i rast potro┼ínje toplotne energije. Budu─çi da su ove zgrade lo┼íe izgra─Ĺene, kad se uzme u obzir aspekt energetske efikasnosti, toplotna svojstva njihovih omota─Źa veoma su slaba, a i dodatno se pogor┼íavaju usled starenja.

Naj─Źe┼í─çe mere koje doprinose u┼ítedi energenata i do 75% u starim zgradama

  • Stavljanje savremenog termoizolacionog sloja na zidove.
  • Termoizolacija krova ili me─Ĺuspratne konstrukcije.
  • Zamena dotrajalih prozora ili postavljanje izolacionih traka na prozore ili vrata koji slabo dihtuju.

Zahvaljuju─çi ovim merama, vlasnici starih ku─ça i stanova u starim zgradama mogu zna─Źajno smanjiti rasipanje energije i visinu svojih ra─Źuna za utro┼íenu energiju, zadr┼żavaju─çi sav postoje─çi komfor.

Kako se odre─Ĺuje energetski razred?

Energetski razred za zgrade odre─Ĺuje se na osnovu maksimalne dozvoljene godi┼ínje potrebne finalne energije za grejanje (kWh/m2), koja je definisana propisom kojim se ure─Ĺuju energetska svojstva zgrada za nove i posebno za postoje─çe zgrade. Energetski razred nove zgrade, koji se iskazuje energetskim paso┼íem zgrade, mora biti najmanje ÔÇ×C“ (latini─Źno C) ili vi┼íi, dok za postoje─çe zgrade, nakon izvo─Ĺenja radova na rekonstrukciji, dogradnji, obnovi, adaptaciji, sanaciji i energetskoj sanaciji, mora biti pobolj┼ían najmanje za jedan razred. Na prvoj strani energetskog paso┼ía zgrade, odgovaraju─çi energetski razred se grafi─Źki prikazuje strelicom:

Grafi─Źki prikaz energetskog razreda

Grafi─Źki prikaz energetskog razreda

Sika logo

Sika Srbija d.o.o.
Patrijarha Pavla 1 ÔÇô 22310 ┼áimanovci ÔÇô Srbija
Tel: +381 22 2155 778
W. www.sika.rs