Connect with us
Arhitektura

Konkurs za kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Lo┼żionica“ u Beogradu

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma Srbija stvara Vlade Republike Srbije raspisali su me─Ĺunarodni urbanisti─Źko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju nekada┼ínje zgrade ÔÇ×Lo┼żioniceÔÇť i adaptaciju u Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ.

Budu─çi vi┼íenamenski centar ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ, kao objekat javne namene, fokusiran je pre svega na sadr┼żaje iz domena informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovanju na znanju. Ideja je da ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇť bude mesto stvaranja i susreta talenata i da autenti─Źno┼í─çu i kreativnom energijom postane sredi┼íte novih tendencija u svim vidovima stvarala┼ítva i ekonomije zasnovane na znanju, kao i da postane obele┼żje Beograda – destinacija koja podjednako privla─Źi Beogra─Ĺane i turiste, strane i lokalne.

Predmet konkursa, koji se sprovodi u saradnji sa Udru┼żenjem arhitekata Srbije, obuhvata kompleks zgrade nekada┼ínje zgrade ÔÇ×Lo┼żioniceÔÇŁ, koja je pripadala Glavnoj ┼Żelezni─Źkoj stanici, okretnicu i Vodotoranj. Kompleks se nalazi u zale─Ĺu Savskog priobalja i pripada celini ÔÇ×Stari Beograd“, u okviru koje se nalaze i drugi spomenici kulture – Zgrada Dr┼żavne ┼ítamparije, Parni mlin, kao i Beogradski sajam. Lokacija pripada celini izme─Ĺu Brankovog mosta, Kara─Ĺor─Ĺeve i Savske ulice, Savskog trga, Bulevara vojvode Mi┼íi─ça, kompleksa Beogradskog sajma i Starog ┼żelezni─Źkog mosta.

Zgrada ÔÇ×Lo┼żioniceÔÇŁ nastala je pre gotovo jednog veka (1926. godine) kada je zajedno sa zgradom Glavne ┼Żelezni─Źke stanice, bila veliko tehnolo┼íko dostignu─çe. Tada je ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇť obezbe─Ĺivala gorivo koje je pokretalo motore Druge industrijske revolucije – ┼żeleznice, gvo┼ż─Ĺe i ─Źelik, ma┼íine u proizvodnji, para i elektri─Źna energija. Obnovljena, ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ ─çe biti prenamenjena za podsticanje motora 4. industrijske revolucije – kreativnost, inovacije i znanje.

ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ ─çe ceo vek nakon svog nastanka postati gradski epicentar izvrsnosti i dinami─Źno mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca – kakav Beograd, Srbija, pa i region do sada nisu imali. Ideja je da ovaj multifunkcionalni prostor bude inovativno i kreativno ─Źvori┼íte, centar urbanog i dinami─Źnog ┼żivota i stvarala┼ítva, ali i fantasti─Źna turisti─Źka destinacija prestonice, ka┼że Ana Ili─ç, vi┼ía savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara/ Serbia creates.

ÔÇ×Vlada Republike Srbije je na inicijativu predsednice Ane Brnabi─ç pokrenula i zavr┼íila mnoge infrastrukturne projekte, nau─Źno-tehnolo┼íke parkove, Dr┼żavni data centar, a ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ ─çe biti kruna, centar koji ─çe povezivati sve ono ┼íto je u segmentu digitalizacije ura─Ĺeno, epicentar kreativnih industrija, stvarala┼ítva i inovacijaÔÇŁ, izjavio je dr Mihailo Jovanovi─ç, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Projekat rekonstrukcije i adaptacije ÔÇ×Lo┼żioniceÔÇŁ deo je strate┼íke opredeljenosti Vlade Republike Srbije da podr┼żi razvoj inovaciono-kreativnog ekosistema, povoljnog za doma─çe i strane investicije. Sektor kreativnih industrija ve─ç sada ─Źini vi┼íe od 7,4 odsto BDP-a Srbije i za samo poslednjih ┼íest godina ostvaruje rast od ─Źak 60 odsto. Kumulativni rast izvoza sektora, u istom periodu, iznosi ─Źak 51 odsto. Ovaj sektor zapo┼íljava preko 125.000 ljudi, ve─çinom visokoobrazavanih i mladih izmedju 25 i 44 godina.

Ulaganje u ovakve prostore u skladu je i sa strate┼íkim krovnim dokumentima Vlade Republike Srbije poput Strategije pametne specijalizacije koja prepoznaje kreativne industrije, a posebno sektor video igara i vizeulnih efekata, kao motor budu─çeg odr┼żivog ekonomskog i socijalnog razvoja na┼íe zemlje.

konkurs

Konkurs za kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Lo┼żionica“ u Beogradu

Kome je namenjena?

Kao multifunkcionalni centar ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ bi─çe namenjena i stru─Źnoj i op┼ítoj javnosti. U okviru kompleksa planira se izgradnja ve─çeg prostora za IT zajednicu, odr┼żavanje doga─Ĺaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istra┼żiva─Źki rad kreativaca i inovatora, kao i adaptabilan prostor za izvo─Ĺa─Źke i primenjene umetnosti. U fokusu ─çe biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osna┼żio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioni─Źarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad. Pored stru─Źne javnosti i profesionalnih udru┼żenja, kojima ─çe na raspolaganju biti i kancelarijski prostor i program za izgradnju kapaciteta, ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ ─çe ponuditi veliki javni prostor za rad i okupljanje zajednice,profesionalnih asocijacija, kao i prostor za doga─Ĺaje i program na otvorenom.

S jedne strane, misija ÔÇ×Lo┼żioniceÔÇŁ je da bude prostor za osna┼żivanje i umre┼żavanje pojedinaca, udru┼żenja i preduze─ça iz oblasti informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju, te tako ponudi nove modele razvoja kreativne ekonomije, mogu─çnost za me─Ĺusektorsku saradnju i razvoj digitalizacije u skladu sa najsavremenijim svetskim trendovima. S druge strane, jedan od glavnih ciljeva ovakvog umre┼żavanja i osna┼żivanja jeste me─Ĺunarodna i doma─ça promocija znanja, izvrsnosti i kreativnosti koje Srbija ima da ponudi. Pored toga, ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ na taj na─Źin postaje i turisti─Źka destinacija, obele┼żje Beograda i prostor za okupljanje doma─çe i strane publike koji na┼íem gradu nedostaje.

Vi┼íe detalja o konkursnom zadatku, na─Źinu u─Źe┼í─ça i predaji konkursnih radova, kao i propozicijama konkursa, mogu─çe je prona─çi na zvani─Źnoj veb stranici konkurs-lozionica.rs.

Krajnji rok za podno┼íenje konkursnih radova je 29.10.2021. godine do 23:59 ─Źasova (GMT +1).

Izvor: www.ite.gov.rs