Connect with us
Arhitektura

Otvorena izlo┼żba ÔÇ×Ponesi svoj projekatÔÇŁ na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture – BINA 2024

Izlo┼żba ÔÇ×Ponesi svoj projekatÔÇŁ u okviru 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 otvorena je u utorak, 18. juna u BINA kabini, u dvori┼ítu Fakulteta likovnih umetnosti. Na ovoj izlo┼żbi u─Źestvuje Addicted Design studio iz Kragujevca, koji ─Źine arhitekte Natalija Bogdanovi─ç i Aleksa ─Éuri─ç. Na izlo┼żbi su prikazani projekti ─Źiji je stvarala─Źki kontekst Kragujevac, nastali u saradnji sa pojedincima i institucijama iz privatnog i javnog sektora, koji su tokom ─Źetvorogodi┼ínjeg rada uticali na kontinuirano preispitivanje prakse u stalnom nastajanju.

Na otvaranju izlo┼żbe govorili su Natalija ─Éuki─ç, kustoskinja izlo┼żbe, i dr Pavle Stamenovi─ç, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

ÔÇ×Pored toga ┼íto ┼żelimo da afirmi┼íemo mlade autore, posebno nam je va┼żno da afirmi┼íemo autore iz svih gradova na┼íe zemlje. Zadovoljstvo nam je da ove godine prvi put imamo jedan biro koji stvara na prvom mestu u Kragujevcu, a zatim i ┼íireÔÇť, istakla je kustoskinja Natalija ─Éuki─ç. ÔÇ×Ove godine susrela sam se sa timom koji u traganju za pravim pitanjem dolazi do svog odgovora, tako da je to jedno samoodre─Ĺenje prema profesiji i li─Źna odgovornostÔÇť.

dr Pavle Stamenovi─ç se prisutnima obratio re─Źima:

ÔÇ×Na izlo┼żbi ─çete videti izrazito intiman odnos prema prostoru grada u kom su ovi arhitekti stasali profesionalno, iz kog su odlazili, ali su mu se vratili. U njihovom radu koji pokriva spektar od malih vinjeta, urbanih enterijera i intervencija u otvorenom javnom prostoru, do nekih vrlo slo┼żenih tema i rekonstrukcija fundamentalno va┼żnih prostora za grad Kragujevac, o─Źitava se posve─çenost arhitektonskom poslu; pasija prema svim koracima i fazama u projektu, ne samo pogledu vremena ve─ç i u detaljnosti. U svim tim razmerama vidi se marljiva i izrazito posve─çena praksa stvaranja arhitektonskog prostoraÔÇť.

Izlo┼żba ÔÇ×Ponesi svoj projekat

Izlo┼żba ÔÇ×Ponesi svoj projekat / foto: Nikola Markovi─ç

Izlo┼żba problematizuje pitanje samoodre─Ĺenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na li─Źnom narativu i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se ┼żivi ÔÇô u Kragujevcu. Fokus se sa istra┼żivanja, prikazivanja i vrednovanja discipline na osnovu ishoda rada pomera ka razmatranju razvojnih kreativnih aspekata, procesa arhitektonskog delovanja i stvaranja. Ukazuje se na neophodnost razli─Źitih formata u kojima je danas mogu─çe misliti o arhitekturi, kroz kriti─Źko preispitivanje dosada┼ínjih stavova i uticanje na formiranje novih koji mogu doprineti uspostavljanju promena prvenstveno na lokalnom nivou, kao osnovnom kontekstu delovanja. Izlo┼żba ─çe biti otvorena do 30. juna 2024. godine.

U sredu, 20. juna, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda bi─çe otvorena izlo┼żba ÔÇ×Nagrada Piranesi 2023ÔÇŁ, nastala u saradnji Piranskih dana arhitekture sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture.

Izlo┼żba ÔÇ×Ponesi svoj projekat

Izlo┼żba ÔÇ×Ponesi svoj projekat / foto: Nikola Markovi─ç

Na izlo┼żbi u Beogradu bi─çe prikazano preko pedeset radova, realizacija arhitekata koje je nominovalo 11 nacionalnih selektora iz jedanaest 11 evropskih dr┼żava (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, ─îe┼íka, Gr─Źka, Ma─Ĺarska, Italija, Slova─Źka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine. U ovoj petoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po ─Źetvrti put uklju─Źena je i srpska studentska selekcija.

BINA logo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

office@bina.rs
www.bina.rs