Connect with us
Arhitektura

NAJAVA: dr Filip Krčmar će održati predavanje ā€žÄŒitanje grada: Ulice i trgovi Velikog Bečkerekaā€œ, 10.maja u Narodnom muzeju

U okviru ovogodiÅ”njeg ciklusa predavanja koje organizuje DruÅ”tvo arhitekata Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin i Udruženjem istoričara ā€žZrenjanin eksplorativaā€œ, događaj „Čitanje grada“ održaće se u petak, 10. maja, u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Oživljavanje proŔlosti: Putovanje kroz 18. i 19. vek Velikog Bečkereka

Dr. Filip Krčmar će kroz dubinsku analizu starih planova grada, novinskih oglasa i razglednica vratiti posetioce u 18. i 19. vek, vodeći ih kroz ulice i trgove nekadaÅ”njeg Velikog Bečkereka. Posetioci će imati priliku da otkriju kako je grad izgledao u 18. veku, koje su bile najznačajnije građevine, kao i da saznaju detalje o velikom požaru iz 1807. godine, njegovim posledicama i kako je on dalje uticao na razvoj ulične mreže u 19. veku.

najava događaja koji će se održati u Narodnom muzeju u Zrenjaninu na sivom uokvirenom papiru sa crnim naočarima u prvom planu i obrisima grada na njihovim staklima

Najava događaja „Čitanje grada“ / Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Preimenovanje ulica i trgova 1879. godine

Jedna od tema večeri će biti posvećena preimenovanju svih ulica i trgova 1879. godine, o čemu će dr. Krčmar dati detaljan uvid. Razgovaraće se o tome kako su ulice dobijale svoje nazive, kao i o ključnim mestima urbane topografije i orijentaciji u prostoru u proÅ”losti.

Gradski pogledi kroz razglednice: detalji iz lokalne istorije

Na kraju, učesnici ovog skupa istražiće Å”ta nam o lokalnoj istoriji otkrivaju sitni detalji sa gradskih razglednica. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa najnovijim izdanjem Udruženja istoričara ā€žZrenjanin eksplorativaā€œ, knjigom „Pomađarivanje naziva ulica i trgova Velikog Bečkereka Jenea Sentklaraija iz 1879. godine“, čiji je prevoditelj i priređivač dr. Filip Krčmar.

Svaki posetilac će dobiti besplatan primerak ovog izdanja, koje je publikovano kao rezultat Konkursa Grada Zrenjanina za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno-umetničkih druÅ”tava za 2023. godinu.

DruŔtvo arhitekata Zrenjanina
Ulica Makedonska 11, Zrenjanin
drustvoarhitekatazr@gmail.com
www.darhzr.wixsite.com