Connect with us
Energetska efikasnost

U planu izgradnja još jednog vetroparka u Banatu

Izraelska kompanija „New Energy Solutions“, koja je 2019. otvorila Vetropark Kova─Źica, planira da na tom podru─Źju izradi jo┼í jedan – Vetropark Crepaja.

U Planu detaljne regulacije, koji je odeljenje za urbanizam Op┼ítine Kova─Źica stavilo na rani javni uvid, navodi se da je cilj izrade plana stvaranje planskog osnova za izgradnju vetrogeneratorskog postrojenja, kao i drugih energetskih postrojenja koje proizvode elektri─Źnu energiju iz obnovljivih izvora.

Predvi─Ĺeno je da┬ávetropark ima 31 vetrogeneratora, svaki pojedina─Źne snage oko 7 MW┬ái trafo stanicu adekvatnog napona i snage. Maksimalna visina vetroturbine sa lopaticom u gornjem polo┼żaju iznosi oko 230 m, dok┬áukupna snaga vetroparka iznosi do 220 MW.
 
Kako se navodi, prostor na kome je predvi─Ĺena gradnja vetroparka se nalazi┬ávan gra─Ĺevinskog podru─Źja naselja i ─Źini ga┬ápoljoprivredno zemlji┼íte sa kanalskom mre┼żom┬áza navodnjavanje poljoprivrednog zemlji┼íta i mre┼żom atarskih puteva.
 
U obuhvatu Plana je i┬ázemlji┼íte javnih namena┬á– mre┼ża javnih puteva i vodoprivredne povr┼íine, kanalska mre┼ża za melioraciju sa pojasom za odr┼żavanje kanala, kao i linijski infrastrukturni objekti.
 
Planom ─çe se┬ápredvideti saobra─çajni pristup, preko postoje─çih atarskih i pristupnih puteva. Definisa─çe se trase i kapaciteti mre┼że infrastrukture neophodne za funkcionisanje kompleksa.
 
Planirane su┬áminimalne intervencije u prostoru┬áu smislu dalje degradacije podru─Źja, kao i za┼ítita i┬áprimena ekolo┼íkih principa u projektovanju i izgradnji.
 
Tehnolo┼íke celine u okviru kompleksa┬ávetroparka su lokacije vetrogeneratora, prostor kompleksa trafostanice, kablovska mre┼ża, atarski pristupni putevi, mesto i na─Źin mogu─çeg priklju─Źenja dela vetroparka na srednjenaponski elektrodistributivni sistem.
 
U okviru kompleksa vetroparka se predvi─Ĺa┬ámogu─çnost postavljanja anemometarskih stubova, koji mogu biti privremenog ili trajnog karaktera, koji ─çe slu┼żiti za merenje aktuelnih karakteristika vetra u predmetnom podru─Źju.
 
Podsetimo, kompanija New Energy Solutions je za potrebe izgradnje i rada┬áVetroelektrane Kova─Źica,┬ákoja je u septembru 2019. posle gotovo tri decenije postala potpuno nova elektrana priklju─Źena na elektro mre┼żu Srbije, izgradila i rekonstruisala vi┼íe od 40 km puteva. Ukupna vrednost investicije u Vetropark Kova─Źica je 189 mil EUR.
 
Vetropark Kova─Źica ima 38 instaliranih vetrogeneratora, ukupne snage 104,5 MW i proizvodi energiju za vi┼íe od 68.000 doma─çinstava, ─Źime ─çe se uticati na smanjenje emisije CO2 za oko 250.000 tona godi┼ínje.
 
Plan detaljne regulacije, ─Źiji je obra─Ĺiva─Ź preduze─çe Untermolo iz Novog Sada, nalazi se na javnom uvidu od 28. maja do 11. juna 2020. godine.
 
Izvor: ekapija