Connect with us
Arhitektura

intervju: Raznovrstan spoj materijala kao filozofija dizajna

Za ─Źasopis ÔÇ×grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnostÔÇŁ govori Igor Stajkovi─ç, d.i.a.

Kroz na┼íu redovnu rubriku ÔÇ×Arhitekta jednog gradaÔÇť, istra┼żujemo kako arhitektura mo┼że postati suptilan jezik koji pri─Źa pri─Źu o mestu, ljudima i njihovoj kulturi.

Predstavljamo uzbudljivu arhitektonsku pri─Źu koja ─çe nas provesti kroz jedinstvenu lepotu Negotinske krajine, prikazanu kroz izuzetne perspektive arhitekte Igora Stajkovi─ça. Sa zavr┼íenim obrazovanjem na Gra─Ĺevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ni┼íu, Igor se isti─Źe kao stru─Źnjak ne samo u projektovanju enterijera i arhitekture, ve─ç i u domenu 3D dizajna i modelovanja.

Negotin, grad sa bogatom istorijom i kulturom, postaje pozornica na kojoj se igra predstava arhitektonskog stvarala┼ítva. Igor Stajkovi─ç, rodom iz ovog kraja, prenosi nam svoj jedinstveni pogled na arhitekturu, duboko ukorenjen u lokalnom nasle─Ĺu. Razgovor nas vodi na putovanje kroz njegov profesionalni razvoj, istra┼żuju─çi kako je lokalna kultura i pejza┼ż oblikovao njegov pristup dizajnu. Ovo nije samo pri─Źa o arhitekturi; ovo je pri─Źa o povezivanju sa korenima, o─Źuvanju nasle─Ĺa i stvaranju mostova izme─Ĺu pro┼ílosti i budu─çnosti. U ovom delu Srbije, gde je ─Éor─Ĺe Stanojevi─ç, pionir elektrifikacije, prona┼íao svoj dom, Negotin ostaje ekonomski, duhovni i kulturni centar. Kroz razvoj zanatstva, trgovine i kulturnih ustanova, grad je pro┼íao kroz zna─Źajne transformacije.

Danas, sa sedam hiljada stanovnika, on nastavlja nositi titulu centra Krajine, odra┼żavaju─çi istovremeno svoju istoriju i savremenu energiju koju arhitekta Igor Stajkovi─ç preta─Źe u svoje delo. Pri─Źamo o jednom mestu, jednom ─Źoveku, i mostu koji se gradi izme─Ĺu pro┼ílosti i budu─çnosti – kroz o─Źi arhitekte i umetnika, Igora Stajkovi─ça.

Igor Stajkovi─ç d.i.a.

Igor Stajkovi─ç d.i.a.

Va┼ía porodi─Źna pozadina i raniji ┼żivotni uticaji ─Źine fascinantan uvod u Va┼íu karijeru. Kako biste opisali klju─Źne trenutke i ljude koji su oblikovali Va┼í put ka arhitekturi, posebno uzimaju─çi u obzir Va┼íu kreativnu porodi─Źnu tradiciju i inspiraciju koju ste prona┼íli u radu Branimira Jovina?

Ro─Ĺen u kreativnoj porodici umetnika, sa ocem akademskim slikarom i majkom nesu─Ĺenim istori─Źarem umetnosti, prona┼íao sam inspiraciju i podr┼íku u svom li─Źnom putu. Uticaj dede, kroja─Źa u Parizu, i ─Źukundede, dun─Ĺera u selu, stvorili su temelj moje stvarala─Źke niti. Klju─Źni trenutak dogodio se sa mojih 12 godina, gledaju─çi Branimira Jovina u emisiji o radu na Hramu Svetog Save, gde se rodila ┼żelja za arhitektonskim stvarala┼ítvom. Iako su se moji roditelji bunili, zadr┼żao sam tvrdoglavost u ostvarivanju tog sna. Zavr┼íavaju─çi Gimnaziju u Negotinu i diplomiraju─çi na Gra─Ĺevinsko-arhitektonskom fakultetu u Ni┼íu, stekao sam osnovno znanje.

Stru─Źnu praksu sam obavio u ni┼íkom studiju Garage Group Architects pod mentorstvom profesora Aleksandra Milojkovi─ça, gde sam duboko zaronio u prakti─Źno iskustvo, ─Źime je ozna─Źen klju─Źan period za moju dalju karijeru. Trenutno radim u Zavodu za urbanizam i prostorno planiranje u Negotinu, gde primenjujem svoje znanje i posve─çujem se unapre─Ĺenju svog okru┼żenja.

Kako biste opisali specifi─Źnosti i karakteristi─Źne elemente arhitekture u Negotinu? Koje su klju─Źne epohe ili stilovi ostavili najizra┼żeniji trag?

Tragovi neolitskog ─Źoveka, prona─Ĺeni na obali Dunava u selima Prahovo, Du┼íanovac i Radujevac, svedo─Źe da je teritorija dana┼ínje Negotinske krajine bila naseljena jo┼í u kameno doba. Ovo je mesto gde su Iliri, Tra─Źani, Kelti i drugi ostavili svoj pe─Źat. Negotin, nastao u vreme pada srpske despotovine pod vlast Turaka, danas predstavlja spoj istorijskog nasle─Ĺa i savremenog stvarala┼ítva.

Negotinska krajina ima bogatu istoriju i veliki zna─Źaj za kulturu ovog dela Srbije. ┼áta biste Vi istakli kao najzna─Źajnije ┼íto je uticalo na Vas i Va┼íu arhitekturu?

Negotinska Krajina, o─Źaravaju─çi biser Srbije, duboko je pro┼żeta istorijom i kulturom koja me neprestano nadahnjuje u mom arhitektonskom stvarala┼ítvu. Ono ┼íto izdvajam kao neodoljivi izvor inspiracije su ─Źarobne Raja─Źke i Rogljeva─Źke pimnice, autenti─Źna srca vinarske tradicije koja pulsiraju u ovom zemlji┼ítu ve─ç decenijama. Slu─Źaj je ┼żeleo da se moj put u arhitektonskom svetu preplete s ovim dragocenim krajevima, a anga┼żman porodice Frunzarelovi─ç na dizajnu njihove vinarije predstavljao je vrhunac te sudbine. Kombinuju─çi klasi─Źne elemente s notama retro moderne, stvarao sam prostor koji ne samo da odra┼żava bogatstvo tradicije, ve─ç i povezuje pro┼ílost s budu─çno┼í─çu. Svaka linija, svaki detalj, nosi pe─Źat vekovne pri─Źe o vinu i ljudima koji su ovde negovali umetnost stvaranja nesvakida┼ínjih vinskih iskustava. U tom miksu pro┼ílosti i savremenosti, ra─Ĺa se ne┼íto vi┼íe od arhitekture ÔÇô o┼żivljava se duh Negotinske Krajine, ostavljaju─çi neizbrisiv trag u mom stvarala─Źkom putovanju.

Negotinska krajina je poznata po velikom broju gastarbajtera koji su rasuti po celoj Evropi. Kako se oni odnose prema svom nasle─Ĺu?

Na┼í kraj je poznat po gastarbajterima, ali o objektima koje oni grade ne bih tro┼íio re─Źi. Nije to arhitektura niti nasle─Ĺe Negotinske krajine i to je svima jasno. Ipak, dobar deo na┼íih ljudi iz inostranstva je spreman da ulo┼żi novac u razvoj lokalne zajednice i ─Źesto imamo pozitivne primere gde je sakupljeni novac preusmeren u obnovu vrti─ça, ┼íkole…

Kako arhitektura igra ulogu u urbanisti─Źkom razvoju Negotina? Koje su glavne promene u urbanom pejza┼żu koje ste primetili tokom godina?

Arhitektura se istinski transformi┼íe u klju─Źnom delu urbanisti─Źkog razvoja Negotina, a primetne promene u gradskom pejza┼żu svedo─Źe o dinami─Źnom spoju pro┼ílosti i savremenosti. Dolazak zna─Źajne privatne kompanije pre nekoliko godina doneo je sa sobom preporod, s visokim nivoom investicija koje su rezultirale izgradnjom stambeno-poslovnih objekata, oblikuju─çi novu dimenziju ┼żivota u na┼íem gradu. Ova revitalizacija nije ograni─Źena samo na gra─Ĺevinske projekte; pro┼íirila se na sveobuhvatan razvoj infrastrukture koji je obuhvatio ceo kraj. Uz porast modernih stambenih i poslovnih prostora, primetan je i procvat savremeno opremljenih lokala, neki od kojih su plod mog arhitektonskog doprinosa. Ovi prostori postali su ne samo funkcionalni entiteti, ve─ç i mesta koja odi┼íu karakterom i estetikom, oblikuju─çi gradsku scenu u skladu s potrebama i ukusom savremenog stanovni┼ítva. Ova sinergija arhitekture, infrastrukture i modernog ┼żivota predstavlja srce evolucije urbanog pejza┼ża Negotina, stvaraju─çi grad koji odjekuje progresom i harmonijom.

Na koji na─Źin se kombinuju moderni trendovi s o─Źuvanjem autenti─Źnosti i identiteta grada?

U spoju modernih trendova s o─Źuvanjem autenti─Źnosti i identiteta Negotina, posebno bih naglasio klju─Źnu ulogu kamena. Mokranjski kamen, s ponosom gledan kao sinonim za izdr┼żljivost i tradiciju, predstavlja dragoceni deo nasle─Ĺa grada. Ovaj kamen, nekada ugra─Ĺivan u temelje starih ku─ça zbog svoje stabilnosti, danas postaje inspiracija modernim arhitektama.

Kako biste opisali svoj arhitektonski stil i filozofiju dizajna?

Moj arhitektonski stil je pro┼żet harmonijom kontrasta, istovremeno klasi─Źan i moderan. Bit mog projektantskog opusa le┼żi u strastvenom spajanju klasi─Źnih i modernih materijala, stvaraju─çi sklad koji odra┼żava bogatstvo pro┼ílosti i energiju savremenog doba. Kamen, beton, drvo, metal i staklo. Raznovrstan spoj materijala nije samo estetski izazov, ve─ç i filozofija dizajna, koja te┼żi stvaranju prostora, koji ne samo da zadovoljava funkcionalne potrebe, ve─ç i oplemenjuje du┼íu onih koji ga do┼żivljavaju. U svakom projektu, moja misija je stvaranje arhitekture koja pulsira ┼żivotom i pri─Źa pri─Źu koja nadilazi vreme i trendove.

3D vizualizacija / Stambeno-poslovni kompleks Union, Kladovo

3D vizualizacija / Stambeno-poslovni kompleks Union, Kladovo

Koje projekte smatrate najzna─Źajnijim ili najizazovnijim u Va┼íoj dosada┼ínjoj karijeri?

S obzirom na raznolikost i kompleksnost dosada┼ínjih projekata u mojoj karijeri, izdvajanje najzna─Źajnijih ili najizazovnijih predstavlja zaista te┼żak izbor, jer svaki nosi svoju jedinstvenu pri─Źu i izazov. Me─Ĺutim, mogu se osvrnuti na nekoliko projekata koji su ostavili poseban pe─Źat. Stambeno-poslovni kompleks Union MZ je projektovan u saradnji sa Draganom Vimi─ç d.i.a. osniva─Źem ArchiVIZ studija iz Kladova i mojom dugogodi┼ínjom koleginicom. Ovaj projekat predstavlja jedinstvenu kombinaciju izazova, gde sam imao priliku da isprepletem funkcionalnost sa estetikom u cilju stvaranja harmoni─Źnog prostora za ┼żivot i rad. Rekonstrukcija pomo─çnog objekta koji opslu┼żuje sportski kompleks sa bazenom u Negotinu predstavlja jo┼í jedan va┼żan projekat koji bih izdvojio.

Vinarija Frunzarelovi─ç je bila posebno uzbudljiv izazov, spajaju─çi klasi─Źne i moderne elemente kako bi stvorila ambijent koji odra┼żava duh Negotinske krajine. Trenutno, radim na projektovanju budu─çe vinarije Tra┼íko, ┼íto me inspiri┼íe da unapredim granice i istra┼żim inovativna re┼íenja u svetu vinogradarstva i vinskog turizma. Svi ovi projekti zajedno ─Źine moj profesionalni pe─Źat, uvek te┼że─çi da prema┼íim o─Źekivanja, stvorim prostor koji je funkcionalan, inspirativan i duboko ukorenjen u kontekstu koji ga okru┼żuje.

3D vizualizacija

3D vizualizacija

Na koji na─Źin primenjujete inovacije u energetskoj efikasnosti u Va┼íim projektima?

U mojim projektima, naglasak na inovacijama u energetskoj efikasnosti posti┼że se kroz proaktivno usvajanje novijih materijala koji postaju sve dostupniji na na┼íem tr┼żi┼ítu. Integracijom ovih materijala, nastojim posti─çi optimalnu ravnote┼żu izme─Ĺu ekolo┼íkih standarda i funkcionalnosti objekata. Unato─Ź napretku, svestan sam da primena energetske efikasnosti kod nas jo┼í uvek nije dostigla ┼żeljeni nivo. Va┼żno je podi─çi svest u gra─Ĺevinskoj industriji i dru┼ítvu generalno, te raditi na stvaranju podsticajnih okvira i regulativa koje ─çe podr┼żati i ubrzati usvajanje ovakvih re┼íenja.

Koje softverske alate preferirate za modeliranje i vizualizaciju arhitektonskih projekata?

Iako sam stekao klasi─Źno in┼żenjersko arhitektonsko obrazovanje, oduvek me je fascinirao dizajn enterijera i 3D modelovanje. Paralelno s projektima za izvo─Ĺenje, aktivno sam se posve─çivao unutra┼ínjoj arhitekturi, ┼íto se kasnije razvilo u moje glavno poslovno opredeljenje. ArchiCAD je ve─ç godinama moj osnovni alat za arhitektonsko projektovanje, pru┼żaju─çi mi efikasnost i preciznost u stvaranju kompleksnih prostornih re┼íenja. Uz ArchiCAD, po potrebi se oslanjam na SketchUp, dodaju─çi fleksibilnost u kreiranju i vizualizaciji koncepta. Kada je u pitanju profesionalna vizualizacija, neprikosnoveni tandem za mene ostaju 3dsMax i Vray. Kombinacija ovih alata pru┼ża mi mogu─çnost da unapredim estetski dojam projekata, istovremeno odr┼żavaju─çi visok standard preciznosti koji zahteva in┼żenjerski pristup. Takva integracija softverskih alata odra┼żava moj pristup arhitektonskom stvarala┼ítvu, kombinuju─çi funkcionalnost i estetiku kroz pa┼żljivo odabrane resurse.

3D vizualizacija

3D vizualizacija