Connect with us
Gra─Ĺevina

Re─Ź stru─Źnjaka: Uloga opeke u arhitektonskom dizajnu

Za ─Źasopis ÔÇ×grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnostÔÇŁ govori Danilo Martinovi─ç, Brick House

U svetu moderne arhitekture, gde se materijali stalno menjaju i razvijaju, opeka i dalje predstavlja klasiku koja ne gubi na svom šarmu i relevantnosti.

Brick House, kao lider u domenu fasadnih cigli i listela, ne samo da nudi vrhunski kvalitet i raznovrsnost, ve─ç i duboko razume va┼żnost ovog tradicionalnog materijala u dana┼ínjoj gra─Ĺevinskoj industriji. Upravo zbog toga, za razgovor u ovom izdanju ─Źasopisa izabrali smo Danila Martinovi─ça, ─Źlana tima Brick House, da nam otkrije tajne kvaliteta, inovacija i uloge opeke u arhitektonskom dizajnu.

Opeka, sa svojom dugom istorijom i prirodnim svojstvima, vi┼íe je od jednostavnog gra─Ĺevinskog materijala. Njeni topli tonovi, tekstura i jedinstven karakter mogu oplemeniti du┼íu svakom projektu, stvaraju─çi trajan i estetski zadovoljavaju─çi eksterijer.

Ali pored lepote, opeka nudi i brojne prakti─Źne prednosti: odli─Źnu izolaciju, otpornost na vremenske nepogode, dugotrajnost i ekolo┼íku prihvatljivost. Uz podr┼íku renomiranih evropskih proizvo─Ĺa─Źa kao ┼íto su Feldhaus Klinker i Vandersanden Group, Brick House do nas donosi najbolje od oba sveta – tradiciju i savremene standarde kvaliteta. U razgovoru sa Danilom Martinovi─çem, istra┼żi─çemo kako Brick House bira svoje proizvode, razmotri─çemo najnovije trendove u fasadnim ciglama i listelama, te diskutovati o uticaju ovog materijala na ukupan arhitektonski izraz. Spremite se da se uronimo u svet opeke i otkrijemo kako ona i dalje mo┼że zadovoljiti potrebe savremenih arhitekata i graditelja.

Fasadna cigla

foto: Brick House

Da li se trendovi u ponudi fasadnih cigla uklapaju u ┼íiru arhitektonsku sliku – minimalizam, industrijski stil, ili biofilija?

U svakom od navedenih stilova cigla se mo┼że na vi┼íe na─Źina primeniti. Kada se sagleda proizvodni program na┼íih proizvo─Ĺa─Źa zajedno u ponudi imaju oko 500 modela fasadnih cigli, koje se tako─Ĺe mogu koristiti i u enterijeru, tako da smo spremi za svaki izazov. U poslednjih par godina smo primetili po zahtevima kupaca da je minimalizam sve dominantniji. Sve su tra┼żeniji jednobojni modeli sa ┼íto manje rusti─Źne teksture. Iz tog razloga smo pove─çali lager ÔÇ×WaterStruckÔÇť serije, proizvo─Ĺa─Źa Vandersanden. Kalupi za pe─Źenje kod WS serije proizvodnje se seku vodom. Zbog ovoga je cigla koja izlazi iz pe─çi ravnijih ivica i svedenije teksture, sa manje rustike.

Kako bi se umanjio kontrast boja, sve vi┼íe arhitekata se odlu─Źuje da se listele izvedu bez fuge, pribijaju─çi listelu jednu do druge ili sa ┼íto manjom fugom. Za ovakav na─Źin izvo─Ĺenja su po┼żeljniji manji formati, kako bi slog do┼íao do izra┼żaja. Industrijski stil sam po sebi odmah asocira na ─Źelik i na ciglu. Kada je ovaj stil u pitanju, na┼íi kupci se odlu─Źuju za rustiku. ÔÇ×TumbledÔÇť serija proizvodnje iz na┼íe Vandersanden ponude je idealna za efekat ogoljenog zida od cigle. Na pola procesa pe─Źenja se cigle iz visokih pe─çi stavljaju u bubanj, pri ─Źemu se obaraju ivice opeke i nakon ponovnog pe─Źenja se dobija nova – stara cigla, ako tako mo┼żemo da ka┼żemo.

Ve─çi formati cigle su pogodniji za ovaj stil i sa ┼íto ve─çom fugom, kako bi zid dobio siroviji izgled. Iako je sve ve─çe interesovanje za sivim tonovima, i dalje su zemljane boje najtra┼żenije. Ljubav prema prirodi je primarni motiv kod ve─çine za odabir ovog materijala. Kako za fasadu, tako i u enterijeru kupci ─Źesto biraju boje koje ─çe se slagati sa zelenilom.

Koji su primeri inovativnih arhitektonskih projekata koji koriste fasadne cigle na neobi─Źan na─Źin? Mo┼żete li da podelite neke primere sa nama?

Skoro svaki inovativni dizajn se svede na primenu razli─Źitih slogova. U poslednje vreme arhitekte sve manje koriste klasi─Źan zidarski slog u svojim projektima, ili ┼íto bi majstori rekli ÔÇ×na polaÔÇť. Sve je ─Źe┼í─ça primena vertikalnih, slogova na smicanje, nepravilnih slogova, riblje kosti… Klinker listele se mogu praviti i u formatu 36,5 x 5,2 cm. Ove listele se ─Źesto koriste za vertikalan slog, koji na ┼íirokim platnima ima specifi─Źan izgled. 3D fasade se veoma lako izvode sa listelama razli─Źitih debljina, kao i sa punom opekom koju mi uz detaljan projekat se─Źemo na razli─Źite debljine i isporu─Źujemo po datoj specifikaciji.

Fasadna cigla

foto: Brick House

Pored standardnih dimenzija i boja, da li Brick House nudi i mogu─çnost individualnih porud┼żbina za specifi─Źne projekte, prilago─Ĺavaju─çi boju, teksturu ili format cigle prema zahtevima arhitekata?

Mogu─çe je personalizovati model cigle na mnogo na─Źina. Oba na┼ía proizvo─Ĺa─Źa nude posebne proizvodnje. Ovo naravno zahteva porud┼żbinu odre─Ĺene koli─Źine koja ne remeti redovnu proizvodnju. Do sada nismo nijednom ovakvu narud┼żbinu realizovali, jer je odabir standardnih formata, boja i tekstura toliko veliki da postoji ne┼íto za svakoga. ─îesto smo na istom projektu kombinovali razli─Źite modele i formate kako bi se postigla jedinstvena cigla.

Kako se tehnologija proizvodnje fasadnih cigli razvija kako bi se zadovoljile potrebe za odr┼żivo┼í─çu i ekolo┼íkom prihvatljivo┼í─çu?

Nema─Źki proizvo─Ĺa─Ź Feldhaus Klinker iz na┼íe ponude, je uspeo pro┼íle godine da celokupnu potrebu za elektri─Źnom energijom snabdeva iz svoje proizvodnje pomo─çu solarnih panela i 2 vetro turbine. Belgijski proizvo─Ĺa─Ź Vandersanden bricks iz na┼íe ponude je uvo─Ĺenjem dekarboniziraju─çih pe─çi u 2 svoje fabrike sve bli┼żi svom obe─çanju ÔÇ×Together to Zero ÔÇô 2050ÔÇť. Koriste─çi ve─ç emitovan CO2 drugih fabrika u svojim visokim pe─çima, emisija ugljen dioksida nastala potro┼ínjom prirodnih gasa tokom procesa pe─Źenja se anulira. Do 2050. godine je u planu da se u svih 9 fabrika implementira ova tehnologija proizvodnje, koja ─çe zajedno sa ve─ç izgra─Ĺenim vetro parkovima potencijalno u─Źiniti Vandersanden prvim karbonsko neutralnim proizvo─Ĺa─Źem opekarskih proizvoda u svetu.

Fasadna cigla, industrijski stil

foto: Brick House

Da li se reciklirani materijali sve više koriste u proizvodnji fasadnih cigli i listela?

Jedini sirov materijal koji se koristi u proizvodnji cigle je glina, tako da nema mnogo prostora za kori┼í─çenjem recikliranih materijala. Neki vid recikla┼że se de┼íava tokom same proizvodnje.
Svaki vi┼íak ili rastur ispe─Źene cigle se melje u fini prah i me┼ía sa sve┼żom glinom, ┼íto ─Źini ciglu ─Źvr┼í─çom.

Na koji na─Źin fasadne cigle zaista doprinose energetskoj efikasnosti zgrada?

Iako imaju termi─Źka svojstva, cigle nisu izolacija. One ─Źini savr┼íenu za┼ítitu izolacije od spoljnih uticaja. Fasadna cigla je poznata po svojoj trajnosti, sa mnogim fasadama koje opstaju ve─ç vekovima. Njena dugove─Źnost smanjuje potrebu za ─Źestim renoviranjima, ┼íto smanjuje potro┼ínju energije i resursa potrebnih za odr┼żavanjem fasada tokom vremena.

Fasadna cigla, minimalisti─Źki stil

foto: Brick House

┼áta trenutno pratite u inovacijama fasadnih cigli i kako Brick House planira da se uklju─Źi u te trendove?

Pre oko deset godina smo uveli na tr┼żi┼íte sistem ugradnje sa profilisanom toplocinkovanom mre┼żom, koja je znatno olak┼íala i ubrzala ugradnju. Uprkos tome je sve te┼że na─çi kvalifikovanu radnu snagu, tako da konstantno istra┼żujemo i ispitujemo nove metode rada koje mogu dodatno olak┼íati proces ugradnje. Za sada deluje kao da svi putevi vode ka nekom vidu prefabrikacije, ali vreme ─çe pokazati svoje.

Fasadna cigla, industrijski stil

foto: Brick House

Brick House nudi fasadne cigle i listele kako od nema─Źkog Feldhaus Klinker-a, tako i od belgijskog Vandersanden Group-a. Koje su klju─Źne razlike u estetici i performansama ovih dveju renomiranih marki, i kako to poma┼że Brick House-u da zadovolji raznolike potrebe arhitekata i graditelja u Srbiji?

Glavna razlika je u poroznosti, koja je direktno vezana sa estetikom. Vandersanden proizvodi cigle znatno ve─çe poroznosti (manje od 15 %), ┼íto olak┼íava proizvodnju cigli sa dubljom teksturom i rusti─Źnijeg oblika. Klinker cigla i listele su ekstrudirane. Upijaju manje od 3% vode, ali nije mogu─çe posti─çi teksturu kao kod Vandersanden cigli. Iako Vandersanden cigle upijaju vi┼íe vode, bitno je da ispunjavaju uslov vodonepropustljivosti i paropropusnosti, ┼íto se kod Feldhaus Klinkera uop┼íte ne dovodi u pitanje.

Fasadna cigla, minimalisti─Źki stil

foto: Brick House

Koji savet biste dali nekome ko razmišlja o korišćenju fasadnih cigli na svom projektu?

Obavezno svratite do na┼íeg izlo┼żbenog salona. Cigla je prirodan materijal, koji fotografija nikada ne mo┼że ta─Źno da do─Źara. Nemojte da ┼ítedite na izvo─Ĺenju radova. Iako deluje jednostavno za rad, neophodno je da neko sa iskustvom u postavljanju listela ili zidanju fasadne opeke pristupi profesionalno Va┼íem projektu.

Klinker cigla

foto: Brick House

Da li postoje neke zabavne ili neobi─Źne pri─Źe ili projekte vezane za primenu fasadne cigle koje biste mogli da podelite sa nama?

Uglavnom se svodi na interakciju sa majstorima. Prilikom obilaska projekta tokom ugradnje neretko vidimo da majstor naopa─Źke lepi listelu, jer je njemu tako lep┼íe. Fugovanje sa lepkom je tako─Ĺe ─Źesta pojava, jer je majstoru ru┼żna boja fuge koja je inicijalno izabrana.

Brick House logo

Hilandarska 7a, 11000 Beograd
+381 11 7495187
+381 62 8060131
office@brickhouse.rs
www.brickhouse.rs