Connect with us
Arhitektura

Otvorena međunarodna izložba savremenog stanovanja „STANOVANJE – HOUSING 2023” na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

U subotu 1. juna, u Klubu RTS-a otvorena je međunarodna izložba savremenog stanovanja „STANOVANJE – HOUSING 23”, u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja. Peta smotra aktuelnih arhitektonskih ostvarenja, koja su svojevrstan manifest savremenih projektantskih praksi i promišljanja na temu stanovanja, održava se u okviru izložbenog programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024.

Jelena Ivanović Vojvodić, programski direktor BINE, u uvodnom govoru je istakla:

„Posebna nam je čast što je ova izložba, od jedne male inicijative katedre koja se bavila tom temom, prerasla u izuzetnu međunarodnu internacionalnu platformu koja privlači najznačajnija imena svetske arhitekture, i koja nam u pokazuje da možemo da se nosimo i sa svetskim primerima. To je ono što daje nadu našim mladim arhitektama, a mi u BINI smo ponosni što imamo dobre naslednike”.

Međunarodna izložba savremenog stanovanja „STANOVANJE – HOUSING 2023” - BINA - 2024.

Međunarodna izložba savremenog stanovanja „STANOVANJE – HOUSING 2023” – BINA – 2024. / foto: Nikola Marković

Specijalna tema ovogodišnje izložbe je model stanovanja niske spratnosti – velike gustine koji je prikazan kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja nastalih u proteklih deset godina. Selektovani radovi su praćeni recenzijama članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora koji predstavljaju svojevrsnu naučno-stručnu i kritičku refleksiju aktuelnosti i trendova u stambenoj arhitekturi, uzimajući pritom u obzir različitost socio-političkog, ekonomskog i kulturološkog konteksta.

Aleksandar Keković, profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, o temi ovogodišnje izložbe je rekao:

„Tema ove izložbe je vrlo interesantna, zato što danas smatramo da samo visoki objekti mogu da zadovolje potrebe – prevashodno investitora, ali i korisnika u gradovima. Mi smo kroz ovu izložbu želeli da pokažemo da to može biti drugačije”.

U okviru opšteg dela izložbe prikazano je 50 radova koji predstavljaju reprezentativne primere stambene arhitekture najbolje primere stambene arhitekture kreirane u periodu od 2021. do 2023. godine. Govoreći o ovom segmentu izložbe, Keković je dodao:

„Vođeni pričom možda i najčuvenije svetske škole stambene arhitekture, Beogradske škole stanovanja, posebnu pažnju smo posvetili funkcionalnošću stambenih objekata. Nije ni u svetu lako naći takve objekte, ali pokušali smo da pokažemo kako estetika i funkcionalnost mogu da idu jedno s drugim.”

Međunarodna izložba savremenog stanovanja „STANOVANJE – HOUSING 2023” - BINA - 2024.

Međunarodna izložba savremenog stanovanja „STANOVANJE – HOUSING 2023” – BINA – 2024. / foto: Nikola Marković

Na izložbi su predstavljeni radovi autora iz različitih delova sveta (Argentina, Brazil, Kina, Japan, Portugal idr) kao i autora iz naše zemlje, uključujući afirmisane svetske arhitektonske biroe (BIG, KCAP i dr) kao i one koji su na početku svoje karijere, iz većih ili manjih sredina, sa većom ili manjom vidljivošću na globalnom nivou. Raznovrsnost i internacionalnost izložbenog programa omogućava upoređivanje internacionalne arhitektonske prakse i istraživanje pravaca i kretanja u struci, odslikavajući realnost trenutka i nagoveštavajući dalje trendove u stanovanju. Poseban značaj izložbe je u mogućnostima razvoja i unapređenja srpske arhitekture.

BINA logo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

office@bina.rs
www.bina.rs