Connect with us
Arhitektura

Odr┼żan dan Beogradskih urbanih oaza na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Dan Beogradskih urbanih oaza odr┼żan je u subotu 22. juna u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture. Ovaj doga─Ĺaj deo je projekta Beogradske urbane oaze koji osve┼żava tri zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koriste─çi snagu umetnosti i anga┼żovanja zajednice.

Tri urbana prostora u fokusu projekta su okru┼żenje Centra za integraciju mladih na Zvezdari, dvori┼íte Centra za sme┼ítaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom Brdu, kao i Arboretum ┼áumarskog fakulteta na Banovom Brdu.

Martin Reichardt, koordinator projekta ispred mre┼że EUNIC, koja je suorganizator programa Beogradskih urbanih oaza, o ovom doga─Ĺaju je rekao: ÔÇ×Najvi┼íe mi se svidela raznolikost svih ovih mesta. Svako od njih ima razli─Źit odgovor na pitanje ┼íta Beogradske urbane oaze mogu da budu, i sve imaju veoma druga─Źije potencijale. Mislim da je naro─Źito va┼żno da se obratite ljudima koji su zapravo tamo, da daju vlastito mi┼íljenje o tome kako bi ta mesta trebalo da izgledaju.ÔÇť

Urbana oaza 1, Centar za integraciju mladih na Zvezdari / foto: Aleksandar Gazibara

Urbana oaza 1, Centar za integraciju mladih na Zvezdari / foto: Aleksandar Gazibara

Zajedni─Źki piknik sa izlo┼żbom radova odr┼żan je u Centru za integraciju mladih na Zvezdari, gde su se okupili posetioci, kom┼íije i deca/mladi iz Centra za integraciju mladih, uz izlo┼żbu studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti su predstavili svoje projekte i vizije za ┼żivopisniji, odr┼żiviji i zeleniji prostor oko Centra koje su razvijali zajedno sa decom, ┼íti─çenicima Centra.

ÔÇ×Bilo nam je jako stalo da pre svih do─Ĺu deca, a potom i kom┼íije iz okru┼żenja. Imali smo proces bodovanja studentskih radova od strane dece, gde mi je najve─çi utisak ostavilo to ┼íto oni vrlo dobro znaju ┼íta im se svi─Ĺa. Razgovor sa njima je bio fascinantan i njihovi odgovori su bili vrlo jasni. Na kraju smo popisali sve bodove, koji ─çe u─çi u razmatranje kada budemo odlu─Źivali o tome ┼íta ─çemo raditi na ovoj lokaciji. Ova deca su bila neizmerno vredna i od po─Źetka su radili zajedno sa nama. Mogla bi da nam poslu┼że kao uzorÔÇŁ, navela je Zorica Milisavljevi─ç, koordinatorka projekta ispred EUNIC mre┼że.

Na lokaciji Centra za sme┼ítaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju – ÔÇ×─îukaricaÔÇŁ odr┼żana je zajedni─Źka radionica, koja obele┼żava zna─Źajnu prekretnicu u projektu revitalizacije javnog prostora u blizini. Posetioci, kom┼íije i korisnici Dnevnog centra okupili su se da aktivno u─Źestvuju u preure─Ĺivanju modela urbanog mobilijara u prostoru i uklju─Źe se u svrishodne diskusije o njegovom budu─çem kori┼í─çenju.

Urbana oaza 2, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Čukarica / foto Aleksandar Gazibara

Urbana oaza 2, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Čukarica / foto: Aleksandar Gazibara

ÔÇ×Korisnici Centra za sme┼ítaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju veoma ─Źesto dolaze u isceliteljski vrt u Arboretumu ┼áumarskog fakulteta, tako da su ove dve oaze povezane preko dve institucijeÔÇŁ, istakla je Dragana ─ćorovi─ç, vanredni profesor ┼áumarskog fakulteta na odseku za pejza┼żnu arhitekturu i hortikulturu. ÔÇ×Julino brdo je sagra─Ĺeno 1971. godine i to je jedno od prvih naselja koje je bilo formirano po principu vo─Ĺenja standarda o zelenim povr┼íinama i zajedni─Źkim javnim prostorima. Ovim projektom mi ┼żelimo da ekolo┼íki i sociolo┼íki re┼íavamo pitanje uru┼íavanja javnih prostora, ali i da se preko njega pove┼że zajednicaÔÇť.

U Arboretumu ┼áumarskog fakulteta, tre─çoj Urbanoj oazi, na programu je bilo zajedni─Źko oslikavanje murala. U saradnji sa studentima umetnici Danilo Mimovi─ç, David Radonji─ç i Pavle ─ćur─Źi─ç radili su na muralu na zgradi u Arboretumu, blizu p─Źelinje staze Arboretuma. Posetioci su prisustvovali i u─Źestvovali u zavr┼ínom procesu oslikavanja murala.

ÔÇ×┼Żeleli smo da ovaj prostor pribli┼żimo javnosti. Ovaj projekat treba da podseti da u gradu Beogradu jo┼í uvek ima zelenih urbanih oaza koje ┼żivot mogu da u─Źine lep┼íimÔÇť, navela je Nevena Vasiljevi─ç, redovni profesor na odseku za pejza┼żnu arhitekturu i hortikulturu. ÔÇ×Odlu─Źili smo da jedan deo Arboretuma pretvorimo u u u─Źionicu na otvorenom koja ne─çe biti samo u─Źionica i amfiteatar za studente, ve─ç i za gra─Ĺanstvo. Plan je da se taj prostor koristi i za koncerte i pozori┼íne predstave. Urbane oaze treba da stvore interakciju ne samo izme─Ĺu prirode i ─Źoveka, ve─ç i izme─Ĺu ljudi koji ─çe na tom prostoru do┼żiveti kontakt sa prirodom, osloboditi se frustracija koje urbani ─Źovek do┼żivljava sve vi┼íe postaju─çi rob betonaÔÇť.

Urbana oaza 3, Arboretum, slikanje murala / foto: Aleksandar Gazibara

Urbana oaza 3, Arboretum, slikanje murala / foto: Aleksandar Gazibara

U Arboretumu je odr┼żan i performans i instalacija ÔÇ×Tajni ┼żivot ArboretumaÔÇŁ u izvo─Ĺenju DAH Teatra. Performans se odvijao kao vo─Ĺena ┼íetnja tokom koje je publika pratila izvo─Ĺa─Źe kroz Arboretum. Na raznim ta─Źkama du┼ż puta, publika se susrela sa glumcima i plesa─Źima, zajedno sa imerzivnim audio i vizuelnim instalacijama.

Za novi, participativni dizajn navedenih lokacija, zadu┼żeni su studenti ┼áumarskog i Arhitektonskog fakulteta, u saradnji sa svojim profesorima, doma─çim i me─Ĺunarodnim ekspertima i lokalnom zajednicom. Beogradske urbane oaze bavi─çe se i dalje aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice, javne doga─Ĺaje i umetni─Źke intervencije, u koje ─çe aktivno biti uklju─Źeni i ┼íti─çenici oba Centra. Na ovaj na─Źin bi─çe kreirane klju─Źne urbane ta─Źke koje podsti─Źu svest o ┼żivotnoj sredini, odr┼żivosti i inkluzivnosti. Projekat intervencija ─çe se odvijati tokom 2024. godine.

Beogradske Urbane Oaze je projekat EUNIC Srbija, mre┼że nacionalnih instituta Evropske unije u Srbiji, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Univerziteta u Beogradu ÔÇô Arhitektonskog i ┼áumarskog fakulteta, Centar za integraciju mladih (CIM) i Centar za sme┼ítaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

EUNIC ÔÇô Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije ÔÇô mre┼ża je nacionalnih kulturnih instituta i organizacija Evrope, sa 39 ─Źlanova iz svih ─Źlanica EU i pridru┼żenih zemalja. U projektu Beogradske urbane oaze u─Źestvuju Goethe-Institut, Poljski Institut, Ambasada ┼ávedske, Austrijski Kulturni Forum, Italijanski Institut za kulturu, Ambasada Portugala, Francuski Institut, ─îe┼íki centar Beograd, Collegium Hungaricum, i Ambasada Slovenije.

BINA logo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

office@bina.rs
www.bina.rs