Connect with us
Novosti

Plavi kamen za bazene – Doziranje

Glava nam je sve više u koferu. Pored umora, glavni pokazatelj da brojimo sitno do leta jesu i povremene majske temperature, koje istina stidljivo, ali pokazuju da je leto blizu. A kada su letnje temperature na pomolu red je i da bazene pripremimo za sezonu. Pored samih bazena, veoma bitna stvar oko organizacije jeste i plavi kamen za bazene.

Šta je plavi kamen za bazene?

Plavi kamen za bazene ili bakar II sulfat je jedan od najčešće korišćenih preparata algaecida i fungicida. Drugim rečima, u pitanju je sredstvo koje se koristi za suzbijanje razvoja algi i bakterija u bazenima, čime se stvaraju uslovi za normalno i bezbedno korišćenje bazena za kupanje. Plavi kamen za bazene je u vidu praha, koji se razmućuje u vodi ili direktno sipa u bazen. Njegova važnost i značaj ogleda se u tome što plavi kamen za bazene otpušta bakarne jone koji sprečavaju razvoj algi i bakterija kao najvećih neprijatelja uživanja u bazenima tokom leta.

Ono što je veoma bitno kada je plavi kamen za bazene u pitanju, jeste njegovo pravilno korišćenje. Naime, bakar II sulfat se mora koristiti tačno prema uputstvu. Njegovo doziranje mora biti tačno kako je predviđeno. Bilo kakvo prelaženje granica, nije dobro. Ukoliko u vodi bude više bakra nego što je predviđeno, doći će do zamućenja vode i oštećenja instalacija bazena. Pre same upotrebe, preporučuje se konsultacija sa stručnjacima koji će vas uputiti koji su najbolji načini tretiranja vašeg bazena i održavanja kvalitetne, zdrave i bezbedne vode.

Koliko hlora na kubik vode?

Kao što je plavi kamen za bazene veoma bitan sastojak za održavanje kvaliteta vode, druga bitna stvar jeste hlorisanje vode. Odnosno, sipanjem hlora u vodu vrši se njena dezinfekcija, što je, složićete se, veoma bitno, jer voda nam ulazi u oči, uši, usta i kao takva mora biti odgovarajuće pH vrednosti. Prihvatljiva pH vrednost vode u bazenima kreće se od 7,2 do 7,8 i to treba imati na umu prilikom hlorisanja. Međutim, koliko je štetno manje prisustvo hlora u vodi, toliko je problem i njegova veća koncentracija. Pitate se kako da znate da li ima više hlora u vodi? Kada ubacite test traku i ona vam pokaže pH vrednost ispod 7, to vam je dokaz da ste preterali sa hlorom.

Kako se hlor upotrebljava na više različitih načina, posebno se određuje i njegova količina u primeni. Pa tako, ukoliko se radi o prvom čišćenju, kada su nataložene veće količine nečistoća, tada se upotrebljava veća količina hlora, što se naziva šok hlor tretman. Korišćenje bazena nakon takvog tretmana ne treba koristiti par dana ili kraće, jer ukoliko je viša temperatura hlor će ispariti.
Redovno održavanje bazena, što je nekada na nedeljnom nivou, a nekada na par dana, u zavisnosti od pH vrednosti vode, koristi se manja količina hlora. U tim slučajevima potrebno je 10gr na jedan kubik vode.

Plavi kamen za bazene i hlor su osnovna hemijska sredstva bez kojih se ne može zamisliti čista, prozirna voda. Redovno praćenje pH vrednosti, kao i adekvatna upotreba hemijskih preparata, osnovni su preduslovi za sigurno korišćenje i uživanje tokom letnjih meseci. Međutim, ono šta treba istaći jeste da ukoliko su bazeni natkriveni ili imaju zaštitnu ciradu, voda u njima, tokom zimskih meseci, se ne ispušta, iako se ne koriste. Čak, smatra se da je bolje da voda bude u bazenima u tom hladnom periodu, kako bi se zaštitilo dno i ivice bazena od pucanja i propadanja. Iako se ne koristi, i u tom periodu treba voditi računa o hemijskoj ispravnosti vode i njenoj pH vrednosti. Vodu je neophodno očistiti, dezinfikovati, filtrirati, a potom tretirati hemijskim sredstvom za zimsko održavanje. Kada sve to uradite, budite sigurni da se na dnu i u vodi neće razviti alge i bakterije, a vaš bazen sačuvan za novu letnju avanturu.