Connect with us
Novosti

Toplotni mostovi ÔÇô Izazov savremene gradnje

Uprkos pa┼żljivom i planskom projektovanju prilikom izgradnje nove ku─çe ili obnove starijih zgrada, ─Źesto se doga─Ĺa da previdimo va┼żne detalje, koji nam tek nakon izvesnog vremena uka┼żu na nedostatke. Toplotni mostovi, nisu nu┼żno rezultat projektovanja, ve─ç mogu nastati zbog odabira neodgovaraju─çih materijala ili propusta pri ugradnji. S obzirom da dovode do velikih gubitaka toplotne energije, treba ih na vreme prepoznati i prevazi─çi upotrebom savremenih i kvalitetnih gra─Ĺevinskih materijala.

Šta su toplotni mostovi i kako nastaju?

Toplotni mostovi predstavljaju mesta na spolja┼ínjim delovima objekta (krov, zidovi, prozori, balkoni), gde se javljaju pove─çani gubici toplotne energije. Razlozi toplotnih mostova su razli─Źiti ÔÇô mogu nastati na spoju dva razli─Źita materijala, zbog specifi─Źne geometrije ili konstrukcije objekta ili zbog razlike u debljini materijala. Pravilno planiranje, projektovanje i izvo─Ĺenje su klju─Źni za re┼íavanje ovog pitanja, kako ne bi do┼ílo do nepotrebnog rasipanja energije. Na mestima termo mostova, toplota jednostavno izlazi iz objekta, pa su potro┼ínja energije, a time i tro┼íkovi grejanja ve─çi.

Gubici energije mogu biti zna─Źajni i naj─Źe┼í─çe se javljaju na spojevima razli─Źitih elemenata, te je upravo zato idealno re┼íenje izgraditi ku─çu u Ytong sistemu gradnje, koji je omogu─çio uspe┼íno prevazila┼żenje ovog problema upotrebom tankoslojnog maltera u izgradnji i svih drugih elementa predvi─Ĺenih za izgradnju energetski efikasnog doma. Na gubitke energije uti─Źe niz ─Źinilaca, a me─Ĺu najva┼żnijim je svakako materijal za gradnju i temoizolaciju. Savremeni materijali koji su istovremeno gra─Ĺevinski i termoizolacioni, poput Ytong materijala umnogome ─çe doprineti da se negativni efekti toplotnih mostova svedu na minimum.

Spre─Źavanje pojave toplotnih mostova je od izuzetne va┼żnosti za energetsku efikasnost objekta. Ukoliko ne vodimo ra─Źuna o toplotnim mostovima, sva ulo┼żena sredstva u izolaciju mogu biti uzaludna, jer gubici toplote putem termo mostova mogu iznositi i do 30%. Jo┼í jedan od razloga zbog kojih toplotne mostove treba ozbiljno tretirati je i ─Źinjenica da oni mogu dovesti do formiranja vlage i kondenzacije koje nam direktno naru┼íavaju komfor i kvalitet stanovanja.

Merenje toplotnih mostova

Merenje toplotnih mostova

Gde se naj─Źe┼í─çe javljaju toplotni mostovi?

Krov ima posebno va┼żnu ulogu u kvalitetu stanovanja s obzirom da direktno ┼ítiti ku─çu od ki┼íe, snega, hladno─çe i vru─çine. Naj─Źe┼í─çi oblik krova na porodi─Źnim i stambenim zgradama je kosi krov. Prostor ispod krova ─Źesto se koristi za stanovanje, iako je retko adekvatno toplotno izolovan. U tom slu─Źaju, zimi se javljaju veliki toplotni gubici, ali je jo┼í ve─çi problem pregrevanja leti. Kroz krov se mo┼że izgubiti do 25 odsto ukupne toplote i zato je va┼żno da bude optimalno termoizolovan.

Idealno re┼íenje, kako za novogradnju tako i za rekonstrukciju, jeste kombinacija masivnog krova sa izolacijom, koja najlak┼íe smanjuje toplotne mostove na svim kriti─Źnim delovima, kako na prodorima ventilacionih otvora, dimnjaka i sli─Źnih elemenata, tako i na spojevima oboda zidova sa krovnom konstrukcijom. Upotreba Ytong bele tavanice, polumonta┼żnog sistema za izradu me─Ĺuspratnih i krovnih konstrukcija, omogu─çava jednostavnu i brzu izradu krova, dok se svi zahtevi na konstrukciju u pogledu zvu─Źne, toplotne izolacije ili otpornosti na po┼żar re┼íavaju dodatnim slojevima sa gornje ili sa donje strane konstrukcije. Zbog kompatibilnosti materijala, za termo izolaciju Ytong bele tavanice preporu─Źuju se Multipor termoizolacione plo─Źe, koje su odli─Źno re┼íenje za toplotnu izolaciju ravnih i kosih krovova.

Postavljenje fasade

Postavljenje fasade

Ugradnja kvalitetne stolarije je tako─Ĺe bitan faktor, jer prozori mogu biti kriti─Źne ta─Źke koje predstavljaju potencijalna mesta za rasipanje energije. Prilikom postavljanja stolarije u kuc╠üi izgra─Ĺenoj od Ytong materijala, nije potrebno njeno preme┼ítanje u izolacioni sloj jer sam porobeton ima izuzetna svojstva toplotne izolacije, ┼íto pozitivno uti─Źe na smanjenje toplotnog mosta. Me─Ĺutim, potrebno je voditi ra─Źuna o pravilnom zaptivanju spojeva.

Koliko su prozori efikasni u o─Źuvanju toplote zavisi pre svega od materijala od koga su izra─Ĺeni, od kvaliteta stakla kao i od na─Źina ugradnje. Fasada sa toplotnom izolacijom obi─Źno je poslednja u procesu izgradnje ili renoviranja objekta. Preporu─Źuje se da se toplotna izolacija izvede na svim mestima na kojima bi se mogli pojaviti toplotni mostovi, a ne samo na osnovnom spoljnom zidu. Jedan takav primer, vrlo va┼żan i veliki toplotni most jeste betonska balkonska plo─Źa koju je potrebno izolovati sa svih strana. Me─Ĺutim, ─Źesto se starije kuc╠üe, posebno one koje su za┼íti─çeni spomenici, ne mogu dodatno izolovati spolja. U takvim slu─Źajevima mo┼że se izvesti termoizolacija objekta sa unutra┼ínje strane. Za izolaciju spolja┼ínjih zidova sa unutra┼ínje strane, Multipor termoizolacione plo─Źe su izuzetno re┼íenje koje je odli─Źno za upotrebu na svim vrstama ─Źvrstih, ravnih zidova i postavljaju se bez parne brane.

KAKO PREVAZI─ćI POJAVU TOPLOTNIH MOSTOVA?

U savremenom gra─Ĺevinarstvu, prevazila┼żenje problema termo mostova odavno vi┼íe nije nepoznanica. Adekvatnom upotrebom inovativih termoizolacionih materijala kao ┼íto su Multipor plo─Źe, jednostavno i lako osigura─çete vrhunsku izolaciju doma, a istovrmeno zdrav i prijatan boravak u prostoriji. Multipor je termoizolacioni materijal sa brojnim prednostima u odnosu na do sada kori┼í─çene materijale sli─Źne namene. Negoriv, poseduje A1 klasu negorivosti i izuzetno je paropropustan te spre─Źava zadr┼żavanje vlage, stvaranje bu─Ĺi i kondenza. Zahvaljuju─çi svom prirodnom sastavu Multipor plo─Źe obezbe─Ĺuju vrhunsku termoizolaciju, dok istovremeno omogu─çavaju zidovima da ÔÇ×di┼íuÔÇť, obezbe─Ĺuju─çi prijatnu mikroklimu u va┼íem domu.

Termo mostovi

Porodi─Źno vreme

Multipor plo─Źe su izuzetno lagane, jednostavne za obradu i ugradnju. Idealne su za primenu na svim pozicijama objekta, a posebno su pogodne za smanjenje termo mostova u zonama armiranobetonskih stubova, greda i plo─Źa u konstrukciji. Iako su toplotni mostovi jedan od ve─çih izazova u savremenoj arhitekturi, mogu─çe je uspe┼íno re┼íiti ovo pitanje primenom kvalitetnih materijala i jedinstvenim Ytong sistemom gradnje.

xella logo