Connect with us
Enterijer

MIKROCEMENT – materijal koji je do┼żiveo preporod

Mikrocement, kao materijal nastao je davno, naravno za potrebe industrije. Zbog velike sli─Źnosti sa betonom postaje veoma interasantan materijal u vreme industrijskog dizajna. Na na┼íem prostoru je vrednost ovog materijala prepoznata tek pre nekoliko godina, uglavnom zahvaljuju─çi projektnim biroima, okrenutim novim i modernim trendovima. U po─Źetku, usled nedostatka informacija i materijala na tr┼żi┼ítu, ugra─Ĺivani su vizuelno sli─Źni materijali kao ┼íto su lepkovi za plo─Źice i samoniveli┼íu─çe mase. Problemi koji su nastajali zbog neadekvatnih materijala kao i niska cena koja je formirana zbog upotrebe jeftinih, ali poznatih materijala, usporili su dolazak pravog mikrocementa.

Aditiv Balkan d.o.o. Mikrocement / foto: MAPEI

Aditiv Balkan d.o.o. Mikrocement / foto: MAPEI

Me─Ĺutim, jedinstven izgled, nove mogu─çnosti koje je ovaj proizvod doneo, mogu─çnost nano┼íenja direktno na plo─Źice bez velikih i prljavih radova, na mermer, drvo i beton, nepostojanje tako omra┼żenih fugni, otvorilo je vrata ovom proizvodu i kod arhitekta i kod investitora.

Dodatna vrednost mikrocementa je i odli─Źna ÔÇ×saradnjaÔÇť sa drugim materijalima. Na na┼íem tr┼żi┼ítu se mikrocement jo┼í uvek radi samo u sivoj boji, ali na tr┼żi┼ítima gde je ve─ç dugo prisutan, ÔÇ×updateÔÇť proizvoda je ura─Ĺen uvo─Ĺenjem velike palete boja, kombinovanjem sa Acid stain proizvodima, uveliko je iza┼íao van objekata pa se primenjuje na platoima, u bazenima pa ─Źak i na fasadama.

Postupak ugradnje zavisi od vrste i stanja podloge na koju se nanosi, pa sam proces mo┼że trajati od 5-7 dana. Generalno, mikrocement se mo┼że naneti na bilo koju podlogu, ali izvo─Ĺa─Ź je taj koji mora da donese sud o stanju podloge kao i odluku o na─Źinu pripreme i sanacije ili eventualne zamene. Nej─Źe┼í─ça je nedoumica o tome kada mikrocement mo┼że na parket, a kada ne! Ugradnja preko parketa je mogu─ça, ali samo ako je parket u dobrom stanju.

Aditiv Balkan d.o.o. Mikrocement / foto: MAPEI

Aditiv Balkan d.o.o. Mikrocement / foto: MAPEI

Jo┼í jedna nedoumica je kada je mogu─ça ugradnja mikrocementa bez dilatacija, a kada se ne preporu─Źuje?

Sam mikrocement zbog svog sastava nema ┼íirenja i skupljanja pa mu dilatacije nisu potrebne. Prilikom renoviranja i ugradnje preko postoje─çih podloga dilatacije nisu potrebne. Me─Ĺutim, s obzirom da se microcement danas stavlja u projekte novih objekata, gde podloga zbog su┼íenja ima skupljanja i do nekoliko meseci, neophodno je ispo┼ítovati dilatacije koje se nalaze u podlozi. U slu─Źaju podnog grejanja, dilatacije su neophodne bez obzira na starost podloge.

Zbog svih faktora koji uti─Źu na na─Źin kako ─çe se mikrocement ugraditi i cena se formira za svaki objekat posebno. Stanje podloge i veli─Źina prostora su osnovni parametri cene pa se ona uglavnom kre─çe od 35e/m2 pa navi┼íe.

www.aditivbalkan.com

ADITIV BALKAN d.o.o.
Carice Milice 13, 11351 Vin─Źa-Beograd
T. +381 65 29 00 995 (industrijski i dekorativni podovi)
office@aditivbalkan.com
www.aditivbalkan.com