Connect with us
Novosti

Ve┼íta─Źka inteligencija u borbi protiv CO2

Najnoviji izve┼ítaj Me─Ĺunarodne agencije za energiju (IEA) upozorava na ─Źinjenicu da je proizvodnja elektri─Źne energije i dalje najve─çi izvor emisije CO2 u svetu. Izve┼ítaj ukazuje i na to da ─çe potro┼ínja elektri─Źne energije dodatno rasti kako dru┼ítvo bude koristilo napredne tehnologije i moderne poslovne sisteme, zbog ─Źega se o─Źekuje da ─çe potro┼ínja struje u EU regionu porasti za oko 60 odsto do 2030, a u sli─Źnom obimu i u zemljama izvan Evropske unije. Dodatan problem stvara i ─Źinjenica da je oko 40 odsto mre┼ża u Evropi starije od 40 godina, zbog ─Źega je jasno da je modernizacija elektroenergetskih sistema klju─Źna i neophodna.

Kako bi se goru─çi problem sistemski re┼íio, potrebno je da se u dostizanje planiranih ciljeva dekarbonizacije aktivno uklju─Źi i sektor javnih komunalnih preduze─ça, kao jedan od najve─çih potro┼ía─Źa, a re┼íenje koje mo┼że da ponudi kvalitetno prevazila┼żenje problema mogao bi da bude Everything as a Grid koncept. Ovakav pristup omogu─çava da se razli─Źiti izvori energije i energetski resursi integri┼íu u jedinstven sistem mre┼że radi efikasnijeg kori┼í─çenja energije i boljeg upravljanja njenom distribucijom, za ┼íta ─çe anga┼żovanje javnog i komunalnog sektora biti izuzetno va┼żno.

Javni sektor kao jedan od stubova rešenja

Da je modernizacija elektroenergetskih mre┼ża jedna od najhitnijih stavki kojom sektor javnih komunalnih preduze─ça mora da se pozabavi, smatra Aleksandar Vasi─ç, klaster menad┼żer kompanije Eaton u Srbiji. Po njemu, to je od vitalnog zna─Źaja za energetsku tranziciju i br┼że smanjenje CO2.

ÔÇ×Na┼ía kompanija se vodi akcionim planom EU za mre┼że, objavljenim krajem novembra 2023, ─Źiji je cilj da re┼íi glavne izazove pro┼íirenja, digitalizacije i boljeg iskori┼í─çenja elektroenergetskih distributivnih i mre┼ża za prenos energije. Plan identifikuje mere koje ─çe pomo─çi u otklju─Źavanju investicija potrebnih da se elektroenergetske mre┼że Evrope dovedu u korak sa vremenom, ┼íto je neophodno sprovesti vrlo brzo. Energetska tranzicija ba┼í iz tog razloga sad dominira i agendom javnih komunalnih preduze─ça, pri ─Źemu gotovo sve aktivnosti ovog sektora moraju u manjoj ili ve─çoj meri da doprinose ciljevima dekarbonizacijeÔÇť, objasnio je Vasi─ç.

Veštacka inteligencija u borbi protiv CO2

Veštacka inteligencija u borbi protiv CO2

Solarna energija nosi rešenja, ali i izazove

Proizvodnja solarne energije vodi na listi najbr┼że dostupnih, pa se o─Źekuje da ─çe investicije biti usmerene ka solarnim elektranama velikih kapaciteta. Upravo u oblasti solarnih elektrana bi─çe mnogo aktivnosti tokom ove godine. Instalacija i odr┼żavanje obnovljivih izvora, pa i solarnih panela su izazovan zadatak, pre svega zbog specifi─Źnih zahteva u vezi sa priklju─Źivanjem solara na tradicionalnu mre┼żu, neophodnosti da se solarno proizvedena energija uskladi┼íti i potrebe za pobolj┼íanjem sajber bezbednosti – ┼íto projekte ─Źini izuzetno slo┼żenim. Prevazila┼żenje ovih izazova je svojevrsna ÔÇ×no─çna moraÔÇť cele industrije, jer se solarna energija smatra odr┼żivom, po┼żeljnom i neophodnom, kako od dr┼żava ┼íirom sveta, tako i od stanovni┼ítva.

Dodavanje novih kapaciteta zahteva instalaciju hiljada modula, invertora i mnogo kilometara kablova, u vreme kad je stru─Źnog kadra i kvalifikovanih majstora za obavljanje posla nikad manje. To je ogroman zadatak, koji smanjenje tro┼íkova i slo┼żenost postavljanja fotonaponskih solarnih elektrana velikih kapaciteta ─Źini prioritetom za industriju javnih komunalnih preduze─ça, kako bi ┼íto br┼że realizovali energetsku tranziciju izvan fosilnih goriva.

Digitalizacija i ve┼íta─Źka inteligencija

Energetska tranzicija u potpunosti se oslanja na digitalizaciju, i tokom protekle godine sve industrije su razmatrale potencijal za generativnu ve┼íta─Źku inteligenciju. Ovo je nova oblast, i rade─çi sa stru─Źnjacima za upravljanje snagom, sektor javnih komunalnih preduze─ça svakako mo┼że da otkrije nove na─Źine rada koji ─çe ubrzati integraciju i upravljanje obnovljivim izvorima energije i uticati na smanjenje proizvodnje CO2.

ÔÇ×Ve┼íta─Źka inteligencija mo┼że da olak┼ía dono┼íenje odluka zbog brzine kojom ima priliku da analizira ogromne koli─Źine podataka i da ih razume. Potencijal je ogroman. Predvi─Ĺanja gde i kada ─çe biti potrebna energija, rad na tome kako je mo┼żemo obezbediti brzo i efikasno unutar decentralizovanog sistema – tu ─çe generativna ve┼íta─Źka inteligencija imati zna─Źajnu ulogu. Vreme za to je sadaÔÇť, zaklju─Źuje Aleksandar Vasi─ç.

Tokom 2024, sektor javnih komunalnih preduze─ça ─çe ulo┼żiti mnogo vi┼íe, kako resursa, tako i talenat stru─Źnih ljudi u razvoj adekvatnog oblika ve┼íta─Źke inteligencije, uz posebnu pa┼żnju na sajber bezbednost, kao i na dva podru─Źja regulatorne aktivnosti EU: Zakon o podacima o ve┼íta─Źkoj inteligenciji i Zakon o podacima. Mogu─çnost sektora javnih komunalnih preduze─ça da ispuni svoju ulogu u energetskoj tranziciji i oblikuje odr┼żivu i otporniju budu─çnost, zavisi─çe od njene sposobnosti da bude agilna i prilagodljiva u susretu sa masivnim promenama u na─Źinu na koji treba upravljati izvorima energije izvan fosilnih goriva.

Inovacije

Trend ┼íirom sveta je potreba za kontinuiranim inovacijama u javnom sektoru. Prili─Źno izazovno, zbog potrebe da se upravlja ubrzanom tr┼żi┼ínom dinamikom, da se brzo iskoriste nove mogu─çnosti i prilagodi regulatorno okru┼żenje. Sposobnost javnih industrija da ispune svoju ulogu u energetskoj tranziciji i oblikuju odr┼żivu budu─çnost, zavisi─çe od njihove sposobnosti da budu fleksibilne i svesne ogromnih promena u na─Źinu na koji treba da se upravlja izvorima energije osim fosilnih goriva.