Budite u kontaktu sa nama

Materijali

BITUMEN – Prijatelj od poverenja

Objavljeno

Hidroizolacija ravnih krovova

Zaštita od vlage jedan je od najosnovnijih postupaka u gradnji, koji se mora kvalitetno odraditi da bi za rezultat imao objekat dugog veka otporan na oštećenja. Dejstvo vode atmosferskog porekla i atmosferskih promena kao što je kondenzacija dugoročno može biti veoma pogubno po zidove, podove i krov. Ispoljava se kroz tehničke probleme (pojava buđi, kvašenje i posledično osipanje unutrašnjeg dekorativnog sloja i unutrašnje malteracije, naduvavanje i otpadanje delova fasade, curenje krova i izbijanje žutih fleka na plafonu), koji zatim imaju i svoju negativnu estetsku manifestaciju, čineći da objekat izgleda sumorno, staro i oronulo. Ponuda proizvoda za izvođenje hidroizolacije, kao i u svim drugim segmentima industrije građevinskih materijala, bogata je i stalno se dopunjuje novitetima. Ipak, ova oblast je jedna od onih koje se, i pored čestih inovacija, temelje na “starim dobrim” sredstvima u koja s punim pravom i dalje imamo poverenje.

Zaštita od vlage i dejstvo vode

Bitumen je gusta, crna, lepljiva, visokoviskozna ugljovodonična smola na bazi nafte, koja predstavlja osnovni hidroizolator poslovnih objekata, stambenih zgrada i saobraćajne infrastrukture. Prirodnog je porekla, a može se dobiti eksploatacijom iz nalazišta gde je dostupan u dva pojavna oblika – u slojevima zemljišta kao bitumenski pesak i u jezerima bitumena; ili industrijskim putem, rafiniranjem sirove nafte. Drugačije se naziva katran ili tar, a u nekim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država asfalt, jer je nezaobilazni sastojak ulica i puteva kao vezivo za pesak, šljunak i agregat. Bitumen je čovečanstvu poznat još iz antičkog doba. Da ne propušta vodu dobro su znali Vavilonci i Hindusi koji su njime izolovali zidove drevnog grada Mohendžo-Daro u Pakistanu, a to saznanje kasnije su mudro iskoristili Stari Rimljani kao rešenje za oblaganje bazena i rezervoara. U današnje vreme, koje više nego ikada pre karakteriše “epidemija” gradnje, potražnja za hidroizolatorima je velika. Međutim, budući da su rezerve bitumena količinski i geografski vrlo ograničene (jezera bitumena su prirodni fenomen koji nalazimo u ostrvskoj državici Trinidad i Tobago), a eksploatacija iz stena jako skupa, za hidroizolaciju se koristi bitumen u vidu taloga zaostalog nakon rafiniranja nafte ili bitumen dobijen obradom naftnih derivata.

Hidroizolacija, zaštita od vlage i prodora vode u strukturu

Hidroizolacija, zaštita od vlage i prodora vode u strukturu

Ova supstanca svoju glavnu primenu nalazi u izgradnji puteva, mostova i aerodromskih pisti (asfaltni bitumen); pri izvođenju hidroizolacije temelja, zidova i krovova; ali i u industriji za zalivanje baterija i kablova, proizvodnju boja i lakova, pa čak i zaštitu od korozije (industrijski bitumen).

Mostogradnja

Mostogradnja

HIDROIZOLACIONI BITUMEN je sredstvo koje se proizvodi u varijanti za topli postupak sa ili bez neorganskih punila, alternativno kao jednokomponentni polimer bitumenski premaz za hladnu aplikaciju. Sa bitumenom se nekada radilo samo po toplom postupku jer je hemijska industrija tek mnogo kasnije razvila formulu za hladni. Naime, on se inicijalno nalazi u čvrstom stanju, a tačka topljenja mu je 1800C. Budući da prosečna temperatura vazduha, bilo na otvorenom bilo u zatvorenom prostoru, čak i u najtoplije doba godine nije ni blizu dovoljne da bi se doveo u tečno stanje pogodno za upotrebu, neophodno je da se zagreje kako bi se pretvorio u smolu koja se može premazivati po površini.

Topla bitumenska hidroizolacija

Topli bitumen se primenjuje kao sredstvo za izvođenje hidroizolacije za nadzemne i podzemne radove, kako bi se obezbedila vodootpornost i vodonepropusnost temelja, podrumskih zidova, podova na tlu, ravnih krovova i terasa, za zaštitu vodovodnih cevi i elemenata. Isporučuje se u metalnim kantama mase od 20kg pa sve do 200kg, koje treba transportovati i skladištiti tako da se, pošto je zapaljiv, sve do otvaranja strogo drže na zatvorenom ili natkrivenom mestu zaštićenom od varnica i otvorenog plamena.

Rok trajanja bitumena u originalnom pakovanju je neograničen, a vrlo je važno da se u istoj toj ambalaži vrši i zagrevanje, na temperaturi ne većoj od 180 stepeni, uz stalno mešanje kako ne bi zagoreo. Rastopljeni bitumen razliva se na suvu i čistu podlogu premazanu bitulitom kao pripremom, a zatim razvlači po površini specijalnim špahtlama i ravnjačama. Prosečna potrošnja je 1,5-2kg/m2 za jedan nanos debljine 2mm. Po potrebi se može aplicirati više od jednog nanosa, ali tek nakon što se prethodni potpuno osušio.

Za hidroizolaciju po hladnom postupku koriste se jednokomponentni fabrički pripremljeni premazi, koje treba razlikovati po vrsti polimera kojim je obogaćena osnovna formula. Jedan od njih je polihembitol – bitumenski višeslojni premaz ojačan polimernom smolom i celuloznim vlaknima, koji se primenjuje na mestima gde su moguće veće dilatacije podloge, kao podrška postojećoj hidroizolaciji, ili za sanaciju dotrajale hidroizolacije; a drugi poliazbitol – elastomer bitumenska pasta sa organskim rastvaračem za hidroizolaciju krovova, hidrosanaciju, i antikorozivnu zaštitu metalnih površina, naročito pogodna za hidroizolaciju mesta prodora vode i obradu slivnika.

Hladna bitumenska hidroizolacija

Hladna bitumenska hidroizolacija izvodi se na suvoj i odmašćenoj podlozi, dobro očišćenoj od prašine, preko bitulina ili bitulita kao prajmera, a njena glavna pogodnost je to što nakon otvaranja premaz treba samo dobro promešati da bi se homogenizovao, i spreman je za upotrebu. U praksi se ustalio običaj da se nanosi u dve do tri ruke u kombinaciji sa staklenom mrežicom, pri čemu se mrežica utiskuje u svaki pojedinačni sloj dok je još vlažan, a svaki naredni sloj nanosi se nakon potpunog očvršćavanja prethodnog (najranije za 48 sati). Radna temperatura prostora ne sme biti niža od 50ºC, s tim da za rad u zatvorenom treba obezbediti dobro provetravanje i dovod svežeg vazduha.

Pošto imaju tendenciju da se u zimskom periodu ubrzano i pojačano zgušnjavaju, i polihembitol i poliazbitol 24 sata pre upotrebe valja lagerovati u zagrejanoj prostoriji, a preporučljivo je da se preko izvedene hidroizolacije premaže zaštita od sunca sa aluminijumskim pigmentom.

Kada je reč o hidroizolaciji ravnih krovova bitumen zbog osetljivosti na prirodne temperaturne cikluse sve više biva zamenjen sredstvima poput sintetičke krovne membrane, međutim, za površine izložene intenzivnoj svakodnevnoj eksploataciji kakvi su putevi, mostovi i aerodromske piste, i dalje je rešenje broj 1.

Izgradnja puteva

Izgradnja puteva

Za potrebe visokogradnje navedena manjkavost je morala biti prevaziđena, a to se uspelo alterovanjem sastava standardnog bitumena i tako smo dobili polimer modifikovani bitumen koji se koristi za izradu nosećeg ili habajućeg sloja kod svih tipova saobraćajnica (naročito pouzdan za problematične deonice, trake za sporu vožnju i deonice pod nagibom), pisti, mostova i nadvožnjaka.

Polimer modifikovani bitumen za visokogradnju dostupan je kao PBM premaz (polimer bitumenska masa istovetna premazu za hidroizolaciju stambenih objekata) koji igra ulogu glavnog vodonepropusnog sloja na kolovoznoj ploči ili fug mase za zatvaranje spojeva između slojeva konstrukcije mosta, i u formi bitumenskih traka.

Polimer bitumenske trake su proizvod najnovije generacije koji do punog izražaja dolazi kod izvođenja hidroizolacije u mostogradnji, kao prevencija korozije čelične konstrukcije i betonske armature, te degradacije betonskih delova. Postavljaju se varenjem spojeva, a po vrsti polimera na kome se baziraju dele se na plastomer i elastomer trake.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

reklama
Klik za komentar

Ostavite komentar

Materijali

VRHUNSKI KVALITET uz svest o očuvanju šumskih površina

Objavljeno

Postavio/la

Magic Floor d.o.o., drvene podne obloge

U industriji podova se sve više i sve češće koriste novi materijali ili materijali koji su bili rezervisani za druge industrije, ne bi li podovi postali trajniji i izdržljiviji na habanje, a ne bi li se, istovremeno, unapredila i njihova estetska i upotrebna svojstva. Neki od njih su vinil, drvo-plastični kompoziti, različiti polimeri, rau-fipro, HDF itd. Pored toga, materijalima koji su tradicionalno vezani za industriju podova se na različite načine menjaju i poboljšavaju svojstva kako bi i oni zadržali svoje mesto u sve konkurentnijem svetu podova.

Različiti materijali

// U tom smislu zanimljivo je videti šta se dešava sa omiljenom podlogom u našem regionu – parketom.

Anketa koju je nedavno sproveo časopis „Podovi“, pokazuje da skoro 68% ispitanika ima u svom životnom prostoru parket koji je stariji od 20 godina, klasični ili lamelni, 16% stariji od 10 godina. Razlozi za to su brojni, mahom ekonomski, ali ne treba prenapregnuti ni činjenicu da su u zlatno doba jugoslovenskog graditeljstva ipak ugrađivani kvalitetni materijali, a samim tim i kvalitetni parketi.

Gotov parket vrhunskog kvaliteta

Drvene podne obloge u enterijeru, Foto: Magic Floor d.o.o.

No, vremena se menjaju, standardi su drugačiji, a i pred parkete se stavljaju novi izazovi. I od njih se očekuje više kako bi odgovorili duhu vremena i trendovima u arhitekturi, građevinarstvu i dizajnu enterijera. Sve mora biti brže, jače, bolje… kao da se olimpijski moto prelio u sve segmente života i rada.

Možda se ključni trenutak u evolutivnom razvoju parketa dogodio sa pojavom višeslojnih gotovih parketa. Njihova je pojava bila gotovo revolucionarna na mnogo načina. Najpre, ponudili su dimenzijsku stabilnost kakva pre nije postojala kod parketa. Slojevi drveta lepljeni pod uglom od 90° smanjili su utezanje i širenje drveta i sveli njegov rad na minimum. Ovo je naročito bitno kod velikih formata koji najčešće idu do 2m dužine.

Inovacije parketnih dasaka velikih dimenzija

Inovacije parketnih dasaka velikih dimenzija / foto: www.architonic.com

// Neki proizvođači u svojim specijalnim kolekcijama nude jednolamelne parkete dužine i do 5m, što zvuči gotovo neverovatno!

Kod troslojnih ili višeslojnih parketa, ovakav način izrade pored stabilnosti, omugućio je i suvomontažno ili «plivajuće» polaganje bez upotrebe lepila. Spoj kod ovih parketa je takođe specifičan. Svaki proizvođač ima svoj patentirani naziv, ali je najčešći naziv „klik“ spoj. Ovaj spoj je isto kao i konstrukcija zaslužan za suvomontažno polaganje i omogućava laku montažu, ali i demontažu. U slučaju selidbe iz jednog prostora u drugi, moguće je demontirati ovu vrstu parketa i ponovo ga položiti u novi prostor.

Budući, uz to, i fabrički završno obrađeni, ovi parketi se ugrađuju relativno jednostavno, brzo, bez prašine i neprijatnih mirisa. Pored toga, značajno su ekonomičniji i u pogledu finansija, i u pogledu vremena. Ako je ranije bilo potrebno i nekoliko nedelja za ugradnju i završnu obradu klasičnog parketa, za polaganje 60 m2 troslojnog parketa potreban je jedan do dva dana i može da se koristi odmah.

Ekologija proizvoda

Kako je ekološka svest i proizvođača i korisnika u porastu, višeslojni parketi su zbog svoje konstrukcije odlično rešenje.

Drvo iz obnovljivih izvora

Drvene podne obloge u enterijeru, Foto: Magic Floor d.o.o.

// Naime, gornji, završni sloj se sastoji od plemenitog drveta, obično debljine 4 mm. Reč je o vrstama koje su spororastuće i kojima treba i više decenija da postignu zrelost za seču. Sa druge strane, donji, noseći sloj i srednji sloj, napravljeni su od drveta malo slabijeg kvaliteta, obično od četinara koji znatno brže rastu.

Umesto drveta u komadu, donji sloj može biti i od HDF-a ili od brezovog špera. I termički obrađeni parketi doprinose smanjenju eksploatacije kišnih šuma u kojima rastu ugrožene egzote, te su i sa te strane ekološki prihvatljivo rešenje.

Dugo su se kao podne obloge za podno grejanje koristili hladni podovi poput kamena, keramike, mermera i sl. Ono što odvaja sve dvoslojne parkete od ostalih parketa jeste činjenica da su najbolje rešenje za podove sa toplovodnim podnim grejanjem upravo zbog svoje specifične konstrukcije. Unakrsno postavljeni slojevi drveta omogućavaju stabilnost, a debljina (10-12 mm) koja je upola manja od klasičnog parketa smanjuje toplotni otpor i povećava toplotnu provodljivost, tako da je garantovan ugodan osećaj i prijatnost na dodir korisnicima i tokom grejne sezone, ali i tokom ostatka godine. Dakako treba voditi i računa o tipu sistema za podno grejanje. To svakako moraju biti niskotemperaturni sistemi jer temperatura poda merena na površini poda ne sme prelaziti 25°C.

Hidro-parket…

Pre dve godine je na sajmu Domotex u Hanoveru promovisan hidro-parket. HIDRO-PARKET je troslojni gotovi parket ukupne debljine 14 mm, čiji je gornji, završni sloj napravljen od najkvalitetnije evropske hrastovine iz održivog uzgoja. Ipak, ono što ga čini tako drugačijim od svih ostalih parketa je specijalno patentirani „snap“ sistem vertikalnog „zaključavanja“ dveju dasaka napravljen od vodonepropusne čvrste gume koja sprečava prodor vode na spojevima. Pored toga, površinu drveta od vode štiti takođe patentirani „vrući“ hidrofobni završni premaz. Na ovaj način, drvo je zaštićeno od vlage i može se, uz odgovarajuću pripremu, polagati u kupatila i saune.

Hidro-parket, restoran kafe-bar

Hidro-parket / foto: www.huema.com

Završna obrada i tehnike

Jedan od načina da se drvo učini stabilnijim je i termička obrada ili TERMO TRETIRANJE. Taj postupak podrazumeva da se bez unošenja dodatnih hemikalija, samo pod uticajem toplote, pritiska i vlage, menja hemijska struktura drveta na ćelijskom nivou. Na taj način se smanjuje higroskopnost drveta, a poboljšava njegova dimenzijska stabilnost, kao i otpornost na biološku razgradivost. Istovremeno, sa estetskog stanovišta, drvo dubinski i ravnomerno menja boju u tamnije tonove. Nijanse zavise od visine temperature i dužine izloženosti drveta visokim temperaturama. Parketi napravljeni od termički obrađenog drveta imaju lepu, egzotičnu boju, kao i odlična svojstva. Uz adekvatnu završnu obradu, moguće ih je polagati čak i u prostorije sa povećanom vlagom, poput kupatila.

Još jedan od načina hemijske modifikacije drveta sa ciljem unapređenja njegovih svojstava jeste ACETILACIJA koja je odavno poznata, ali je bila preskupa za komercijalnu upotrebu. No, okolnosti su se izmenile pa se sve više koristi. Acetilacijom se povećava dimenzijska stabilnost drveta i povećava otpornost na biorazgradivost, bez smanjenja mehaničkih kvaliteta (što se može desiti kod termo-tretiranja).

Ipak, ono što je izvesno budućnost jesu različiti NANOMATERIJALI u površinskoj obradi drveta. Krute čestice nanometarskih veličina se mogu disperzirati u laku i poboljšati njegova svojstva odnosno otpornost na abraziju i ogrebotine, a da zbog svoje veličine ostanu nevidljive. Isto tako, mogu imati i anti-mikrobna, ali i hidrofobna svojstva (kao što smo videli u slučaju hidro-parketa). Velika je verovatnoća da će nano-tehnologije igrati ozbiljnu ulogu u našim životima vrlo brzo, ne samo kad su parketi u pitanju. Budućnost je u svetu ove podne obloge, po svoj prilici, već stigla.

Autor: Isidora Gordić

Nastavite sa čitanjem

Budućnost

3D konferencijski sto – remek delo novog doba

Objavljeno

Postavio/la

Jedna od najvećih revolucija našeg doba definitivno su 3D štampači. Tako je danas moguće odštampati pravu stambenu kuću u potpunosti izgrađenu uz pomoć 3D štampača za samo 24 sata ili čak most od čelika. Ipak, možemo reći da gradnja objekata za stanovanje uz pomoć 3D štampe nije novina, iako se konstantno menjaju performanse samih 3d štampača, pa je sada moguće u celosti štampati ono što je raniji moralo u delovima.  Najnovija saradnja dve kompanije Patech i Wolf dizajnirali su i napravili crveni konferencijski sto, što je pravo remek delo novog doba.

3D konferencijski sto / Foto: behance.net

Ovaj sto je ištampan u komadu što kao rezultat ima glatke prelaze i obline preko cele svoje površine. Ova unikatna kreacija poseduje organsku, skoro tečnu formu, što ga čini idealnim izborom za neki savremeni ili futuristički enterijer.

Izvor: Beautiful Life

Nastavite sa čitanjem
reklama

Industrijski podovi

Fasade

  1. Instagram
  2. Facebook
  3. Komentari
    Prijava na newsletter

    Izdvajamo

    Popularno