Connect with us
Materijali

BITUMEN – za┼ítita od vlage

Za┼ítita od vlage jedan je od najosnovnijih postupaka u gradnji, koji se mora kvalitetno odraditi da bi za rezultat imao objekat dugog veka otporan na o┼íte─çenja. Dejstvo vode atmosferskog porekla i atmosferskih promena kao ┼íto je kondenzacija dugoro─Źno mo┼że biti veoma pogubno po zidove, podove i krov. Ispoljava se kroz tehni─Źke probleme (pojava bu─Ĺi, kva┼íenje i posledi─Źno osipanje unutra┼ínjeg dekorativnog sloja i unutra┼ínje malteracije, naduvavanje i otpadanje delova fasade, curenje krova i izbijanje ┼żutih fleka na plafonu), koji zatim imaju i svoju negativnu estetsku manifestaciju, ─Źine─çi da objekat izgleda sumorno, staro i oronulo. Ponuda proizvoda za izvo─Ĺenje hidroizolacije, kao i u svim drugim segmentima industrije gra─Ĺevinskih materijala, bogata je i stalno se dopunjuje novitetima. Ipak, ova oblast je jedna od onih koje se, i pored ─Źestih inovacija, temelje na ÔÇťstarim dobrimÔÇŁ sredstvima u koja s punim pravom i dalje imamo poverenje.

Bitumen – Za┼ítita od vlage i dejstvo vode

Bitumen je gusta, crna, lepljiva, visokoviskozna ugljovodoni─Źna smola na bazi nafte, koja predstavlja osnovni hidroizolator poslovnih objekata, stambenih zgrada i saobra─çajne infrastrukture. Prirodnog je porekla, a mo┼że se dobiti eksploatacijom iz nalazi┼íta gde je dostupan u dva pojavna oblika ÔÇô u slojevima zemlji┼íta kao bitumenski pesak i u jezerima bitumena; ili industrijskim putem, rafiniranjem sirove nafte. Druga─Źije se naziva katran ili tar, a u nekim zemljama poput Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava asfalt, jer je nezaobilazni sastojak ulica i puteva kao vezivo za pesak, ┼íljunak i agregat. Bitumen je ─Źove─Źanstvu poznat jo┼í iz anti─Źkog doba. Da ne propu┼íta vodu dobro su znali Vavilonci i Hindusi koji su njime izolovali zidove drevnog grada Mohend┼żo-Daro u Pakistanu, a to saznanje kasnije su mudro iskoristili Stari Rimljani kao re┼íenje za oblaganje bazena i rezervoara. U dana┼ínje vreme, koje vi┼íe nego ikada pre karakteri┼íe ÔÇťepidemijaÔÇŁ gradnje, potra┼żnja za hidroizolatorima je velika. Me─Ĺutim, budu─çi da su rezerve bitumena koli─Źinski i geografski vrlo ograni─Źene (jezera bitumena su prirodni fenomen koji nalazimo u ostrvskoj dr┼żavici Trinidad i Tobago), a eksploatacija iz stena jako skupa, za hidroizolaciju se koristi bitumen u vidu taloga zaostalog nakon rafiniranja nafte ili bitumen dobijen obradom naftnih derivata.

Hidroizolacija, zaštita od vlage i prodora vode u strukturu

Hidroizolacija, zaštita od vlage i prodora vode u strukturu

Ova supstanca svoju glavnu primenu nalazi u izgradnji puteva, mostova i aerodromskih pisti (asfaltni bitumen); pri izvo─Ĺenju hidroizolacije temelja, zidova i krovova; ali i u industriji za zalivanje baterija i kablova, proizvodnju boja i lakova, pa ─Źak i za┼ítitu od korozije (industrijski bitumen).

Mostogradnja

Mostogradnja

HIDROIZOLACIONI BITUMEN je sredstvo koje se proizvodi u varijanti za topli postupak sa ili bez neorganskih punila, alternativno kao jednokomponentni polimer bitumenski premaz za hladnu aplikaciju. Sa bitumenom se nekada radilo samo po toplom postupku jer je hemijska industrija tek mnogo kasnije razvila formulu za hladni. Naime, on se inicijalno nalazi u ─Źvrstom stanju, a ta─Źka topljenja mu je 1800C. Budu─çi da prose─Źna temperatura vazduha, bilo na otvorenom bilo u zatvorenom prostoru, ─Źak i u najtoplije doba godine nije ni blizu dovoljne da bi se doveo u te─Źno stanje pogodno za upotrebu, neophodno je da se zagreje kako bi se pretvorio u smolu koja se mo┼że premazivati po povr┼íini.

Topla bitumenska hidroizolacija

Topli bitumen se primenjuje kao sredstvo za izvo─Ĺenje hidroizolacije za nadzemne i podzemne radove, kako bi se obezbedila vodootpornost i vodonepropusnost temelja, podrumskih zidova, podova na tlu, ravnih krovova i terasa, za za┼ítitu vodovodnih cevi i elemenata. Isporu─Źuje se u metalnim kantama mase od 20kg pa sve do 200kg, koje treba transportovati i skladi┼ítiti tako da se, po┼íto je zapaljiv, sve do otvaranja strogo dr┼że na zatvorenom ili natkrivenom mestu za┼íti─çenom od varnica i otvorenog plamena.

Rok trajanja bitumena u originalnom pakovanju je neograni─Źen, a vrlo je va┼żno da se u istoj toj ambala┼żi vr┼íi i zagrevanje, na temperaturi ne ve─çoj od 180 stepeni, uz stalno me┼íanje kako ne bi zagoreo. Rastopljeni bitumen razliva se na suvu i ─Źistu podlogu premazanu bitulitom kao pripremom, a zatim razvla─Źi po povr┼íini specijalnim ┼ípahtlama i ravnja─Źama. Prose─Źna potro┼ínja je 1,5-2kg/m2 za jedan nanos debljine 2mm. Po potrebi se mo┼że aplicirati vi┼íe od jednog nanosa, ali tek nakon ┼íto se prethodni potpuno osu┼íio.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gradjevinski_casopisi

Za hidroizolaciju po hladnom postupku koriste se jednokomponentni fabri─Źki pripremljeni premazi, koje treba razlikovati po vrsti polimera kojim je oboga─çena osnovna formula. Jedan od njih je polihembitol – bitumenski vi┼íeslojni premaz oja─Źan polimernom smolom i celuloznim vlaknima, koji se primenjuje na mestima gde su mogu─çe ve─çe dilatacije podloge, kao podr┼íka postoje─çoj hidroizolaciji, ili za sanaciju dotrajale hidroizolacije; a drugi poliazbitol ÔÇô elastomer bitumenska pasta sa organskim rastvara─Źem za hidroizolaciju krovova, hidrosanaciju, i antikorozivnu za┼ítitu metalnih povr┼íina, naro─Źito pogodna za hidroizolaciju mesta prodora vode i obradu slivnika.

Hladna bitumenska hidroizolacija

Hladna bitumenska hidroizolacija izvodi se na suvoj i odma┼í─çenoj podlozi, dobro o─Źi┼í─çenoj od pra┼íine, preko bitulina ili bitulita kao prajmera, a njena glavna pogodnost je to ┼íto nakon otvaranja premaz treba samo dobro prome┼íati da bi se homogenizovao, i spreman je za upotrebu. U praksi se ustalio obi─Źaj da se nanosi u dve do tri ruke u kombinaciji sa staklenom mre┼żicom, pri ─Źemu se mre┼żica utiskuje u svaki pojedina─Źni sloj dok je jo┼í vla┼żan, a svaki naredni sloj nanosi se nakon potpunog o─Źvr┼í─çavanja prethodnog (najranije za 48 sati). Radna temperatura prostora ne sme biti ni┼ża od 50┬║C, s tim da za rad u zatvorenom treba obezbediti dobro provetravanje i dovod sve┼żeg vazduha.

Po┼íto imaju tendenciju da se u zimskom periodu ubrzano i poja─Źano zgu┼ínjavaju, i polihembitol i poliazbitol 24 sata pre upotrebe valja lagerovati u zagrejanoj prostoriji, a preporu─Źljivo je da se preko izvedene hidroizolacije prema┼że za┼ítita od sunca sa aluminijumskim pigmentom.

Kada je re─Ź o hidroizolaciji ravnih krovova bitumen zbog osetljivosti na prirodne temperaturne cikluse sve vi┼íe biva zamenjen sredstvima poput sinteti─Źke krovne membrane, me─Ĺutim, za povr┼íine izlo┼żene intenzivnoj svakodnevnoj eksploataciji kakvi su putevi, mostovi i aerodromske piste, i dalje je re┼íenje broj 1.

Izgradnja puteva

Izgradnja puteva

Za potrebe visokogradnje navedena manjkavost je morala biti prevazi─Ĺena, a to se uspelo alterovanjem sastava standardnog bitumena i tako smo dobili polimer modifikovani bitumen koji se koristi za izradu nose─çeg ili habaju─çeg sloja kod svih tipova saobra─çajnica (naro─Źito pouzdan za problemati─Źne deonice, trake za sporu vo┼żnju i deonice pod nagibom), pisti, mostova i nadvo┼żnjaka.

Polimer modifikovani bitumen za visokogradnju dostupan je kao PBM premaz (polimer bitumenska masa istovetna premazu za hidroizolaciju stambenih objekata) koji igra ulogu glavnog vodonepropusnog sloja na kolovoznoj plo─Źi ili fug mase za zatvaranje spojeva izme─Ĺu slojeva konstrukcije mosta, i u formi bitumenskih traka.

Polimer bitumenske trake su proizvod najnovije generacije koji do punog izra┼żaja dolazi kod izvo─Ĺenja hidroizolacije u mostogradnji, kao prevencija korozije ─Źeli─Źne konstrukcije i betonske armature, te degradacije betonskih delova. Postavljaju se varenjem spojeva, a po vrsti polimera na kome se baziraju dele se na plastomer i elastomer trake.

Autor: Jelena Mitrovi─ç, diplomirani novinar