Connect with us
Arhitektura

Vikendica na Savi dizajnirana za idealan beg iz gradske vreve

Prostor na kom je ku─ça postavljena je plavno tlo i na prole─çe je ve─çi deo terena poplavljen. Stoga je ku─ça projektovana kao ku─ça na stubovima, odnosno sojenica.

Objekat se nalazi na obali reke Save, 30 kilometara od Beograda na izolovanoj lokaciji re─Źne ade. Oko objekta u neposrednoj blizini nema drugih izgra─Ĺenih ku─ça. Teren je okrenut ka reci i ravan je svuda, osim u prvih 10 metara najbli┼żih Savi gde je nagib ujedno i granica re─Źnog korita.

Vegetaciju ─Źini uglavnom visoko drve─çe koje pre┼żivljava periode plavljenja. Pristup parceli je ili preko izgra─Ĺenog nasipa ili ─Źamcem u plavnom period. Pogled na drugu stranu reke prikazuje sli─Źno gusto rastinje. Ova tanka linija rastinja u daljini kao i linija reke defini┼íu izrazito horizontalni prostorni ambijent.

sojenica

Objekat se nalazi na 30 kilometara od Beograda na izolovanoj lokaciji re─Źne ade

Sojenica je zami┼íljena kao ku─ça za odmor ili vikendica. Mesto gde se mo┼że ÔÇ×pobe─çiÔÇť, izmestiti iz svakodnevnog ┼żivota i sakriti. Jednostavna, arhetipska forma ku─çe (onakva kakvu bi dete nacrtalo) asocira na osnovnu ulogu ku─çe ÔÇô skloni┼íte; skloni┼íte od prirodnih uticaja, ┼żivotinja i ljudi. Ku─ça je mesto gde se mo┼że sakriti i posmatrati ┼żivot izvan nje.

Sojenica

Sojenica je zamišljena kao kuća za odmor ili vikendica

Osa simetrije je na liniji glavne vizure i upravna je na reku. Iz ku─çe je pogled kroz mnogobrojne otvore omogu─çen na obe bo─Źne strane, dok je glavna vizura ka reci nagla┼íena velikom konzolnom terasom u produ┼żetku dnevnog boravka.

sojenica

Jednostavna, arhetipska forma ku─çe

Ku─ça je uvu─Źena u odnosu na front reke i prvo visoko rastinje, da bi se na nagnutom terenu izme─Ĺu ku─çe i reke formirao poluukopan prostor za sedenje oko ognji┼íta. Staze za kretanje oko sojenice su od rizle i nagla┼íavaju pravougaoni oblik ku─çe. Kru┼żni stubovi na kojima sojenica stoji doprinose lako─çi sveukupnog utiska.

sojenica

Sojenica je zamišljena kao kuća za odmor ili vikendica

Konstrukcija ku─çe je drvena. Krov je iz rogova sa raspinja─Źama i oslanja se na zidove od drvenih ramova. Cela drvena konstrukcija le┼żi na betonskoj plo─Źi koja se oslanja na uvu─Źene stubove i uvu─Źene betonske zidove prizemlja. Stepenice, stubovi i nose─ça ku─çica u prizemlju kao delovi sojenice koji su pod vodom u vreme plavljenja, ostali su u natur betonu.

 

Krovni pokriva─Ź kao i obloga fasada je od crnog mat lima. Svi otvori na fasadi su nagla┼íeni drvenim elementima, dok su roletne u boji fasade. Crna spolja┼ínost nagla┼íava topli drveni enterijer, sa vidnim gredama i raspinja─Źama, drvenom oblogom zidova i belim gipsanim krovnim povr┼íinama.

Iz ku─çe je pogled kroz mnogobrojne otvore omogu─çen na obe bo─Źne strane

sojenica

Krovni pokriva─Ź kao i obloga fasada je od crnog mat lima

sojenica

Osa simetrije je na liniji glavne vizure i upravna je na reku.

Lokacija: Beograd, reka Sava

Godina izgradnje: 2017.

Površina: 83m2

Autor: Remorker Architects

Fotografija: Miloš Martinović, Relja Ivanić

RemorkerArchitects.
Kara─Ĺor─Ĺeva 11, 11000 Belgrade, Serbia
office@remorker.rs
www.remorker.rs
Tel: +381 64 444 74 49; +381 64 24 17 990