Connect with us
Novosti

Poziv za javnost! Deklaracija o sudbini Beogradskog sajma i zgrade Generalštaba

U ponedeljak 20.05.2024. u 10 ─Źasova u velikoj sali Medija Centra, javno ─çe se saop┼ítiti javnosti i zvani─Źnim institucijama:

DEKLARACIJA O SUDBINI BEOGRADSKOG SAJMA I GENERALŠTABA

Na osnovu aklamacijski iskazanih mi┼íljenja Foruma (Javna rasprava dostupna na Youtube kanalu Sfera podkasta) – vi┼íe od 350 arhitekata i in┼żenjera razli─Źitih struka, konzervatora, urbanista, prostornih planera, pravnika, ekonomista, istori─Źara umetnosti – predstavnika institucija i organizacija (Akademije in┼żenjerskih nauka Srbije, Akademije Arhitekture Srbije, Udru┼żenja arhitekata Srbije, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Gra─Ĺevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Dru┼ítva arhitekata Beograda, Dru┼ítva arhitekata Novog Sada, Dru┼ítva arhitekata Ni┼ía, Dru┼ítva arhitekata Zrenjanina, Dru┼ítva arhitekata Valjeva, Dru┼ítva vranjskih arhitekata, Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – Katedre za prostorno planiranje, Udru┼żenja urbanista Srbije, ┼Żenskog arhitektonskog dru┼ítva, Dru┼ítva konzervatora Srbije, Do.ko.mo.mo. Srbija, Evropa Nostra Srbija, Ministarstva prostora, Regulatornog instituta za odr┼żivu energiju, Nove planske prakse, Centra za eksperimente i urbane studije, Udru┼żenja pejza┼żnih arhitekata Srbije), odr┼żanog 23. aprila 2024. godine u zgradi Tehni─Źkih fakulteta u Sve─Źanoj sali Gra─Ĺevinskog fakulteta, ─Źijom je prilikom formirana Radna grupa koja je imala zadatak da izvr┼íi analizu svih dotada┼ínjih aktivnosti i dostupnih dokumenata vezanih za sudbinu kompleksa Beogradskog sajma i ansambla General┼ítaba i Ministarstva odbrane.

Javna rasprava SFERA Forum - Razmatranje sudbine kompleksa Beogradskog sajma i ansambla Generalštaba i Ministarstva odbrane

Javna rasprava SFERA Forum – Razmatranje sudbine kompleksa Beogradskog sajma i ansambla General┼ítaba i Ministarstva odbrane

U toku analize su obra─Ĺeni i svi pristigli dopisi i zahtevi nau─Źnih i stru─Źnih institucija iz Srbije koje su reagovale na najavu ru┼íenja i radikalnu promenu namene kompleksa Beogradskog sajma i ansambla General┼ítaba i Ministarstva odbrane, kao i komentari i predlozi u─Źesnika Foruma. Detaljnu analizu Radna grupa je izvr┼íila preko sinteznog Izve┼ítaja sa sedam aspekata i argumentima od zna─Źaja za sudbinu ova dva kompleksa.

Na tom osnovu Radna grupa je definisala┬áDEKLARACIJU O SUDBINI BEOGRADSKOG SAJMA I GENERAL┼áTABA koju mo┼żete pro─Źitati na LINKU.

Kompleks Beogradskog sajma

Kompleks Beogradskog sajma / foto: arhiva Muzeja grada Beograda

Deklaracija predstavlja zvani─Źni stav pomenutih predstavnika stru─Źne zajednice – arhitekata i in┼żenjera razli─Źitih struka, konzervatora, prostornih planera, pravnika, ekonomista, istori─Źara umetnosti – predstavnika institucija i organizacija sa ciljem postizanja ┼íireg polja konsenzusa oko pitanja za┼ítite kompleksa Beogradskog sajama i ansambla General┼ítaba i Ministarstva odbrane.

Zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane

Zgrada General┼ítaba i Ministarstva odbrane / foto: privatna arhiva arh. Bojana Kova─Źevi─ça

Udru┼żenje arhitekata Srbije (UAS)
Akademije in┼żenjerskih nauka Srbije (AINS)
Akademije Arhitekture Srbije (AAS)