Connect with us
Arhitektura

Japanci i njihovo specifično uređenje prostora

Japanska kultura je specifična i oni jako retko odustaju od svoje tradicionalne postavke stvari. Tako je i sa uređenjem prostora u kojem žive.Ā  Zato su tradicionalne japanske kuće ponekad čudne ljudima sa zapada jer je dizajn mnogo drugačiji.

U japanskoj kući je nemoguće naći neki deo nameÅ”taja ili neki ukras koji je suviÅ”an. Svaki predmet ima svoje mesto i sve ima simboliku.

Japanci ne vole da gomilaju stvari u svom domu, te je za njih idealno da na podu imaju samo tatami, Å”to je tradicionalni tepih napravljen od slamki. Tatami se takođe koristi kao mera za veličinu prostora, s obzirom da u tradicionalnu japansku sobu može stati tačno Å”est ovih ćilima. Sav nameÅ”taj je u identičnoj boji, Å”to pomaže osobi koja tu boravi da bude potpuno fokusirana i da joj niÅ”ta ne odvlači pažnju. Na ovaj način takođe stičete utisak da je prostor veći i Å”iri. Tradicionalne japanske kuće nemaju zidove, umesto njih se koristi fusuma – lagana klizna vrata napravljena od bambusa i papira od riže. Fusume se mogu lako pomerati i skidati Å”to ukućanima omogućava da promene izgled enterijera bez problema. Soba se može pretvoriti u dve sobe ili se jednostavno može promeniti veličina prostorije.

Jedno od pravila jeste da su kupatilo i toalet u odvojenim sobama. Jedna soba ima lavabo i tuÅ” kabinu, dok druga ima tradicionalnu japansku kadu koja se zove ofuro. Ove dve prostorije imaju duboko značenje za Japance jer se u tuÅ” kabini spira prljavÅ”tina sa tela dok se u kadi mogu opustiti i uživati. Stalni atribut u japanskim kućama jeste baÅ”ta u koju se ulazi direktno iz kuće. Umesto vrata, između baÅ”te i dnevne sobe stoji jedna vrsta klizećih vrata koja se zovu Å oji. Kada je vreme lepo, vrata su otvorena. Dodatak kućnoj atmosferi jeste svetlo koje dolazi od lampi, kroz prozore i kroz tanke zidove.

Japancima je jako bitan mir u kući i smatraju da ukoliko je kuća mirna takvi će biti i oni. U njihovim domovima nema jarkih boja i koriste samo nameÅ”taj koji im je potreban za svakodnevni život.

Izvor:Ā Klix.ba