Connect with us
Budu─çnost

Dnevnik jednog direktora: Kupovina ispita

Pri─Źe iz biznisa

ÔÇ×Jedina prava gre┼íka je ona iz koje nismo ni┼íta nau─ŹiliÔÇť

D┼żon Pauel

Zoka je Mostarac koji se doselio u Suboticu kada je po─Źeo rat u Bosni. Svi su tada radili ┼íta su znali i umeli. Jedino je Zoka radio ono ┼íto ne zna i ni ume. Odlu─Źio je, zamislite hrabrost, da postane parketar. Pre toga najbli┼żi parketu bio je dok je prolazio auto-putem kroz slavonsku ┼íumu, od ─Źije hrastovine se pravi najkvalitetniji materijal. Otvorio je zanatsku radnju i sav u┼íte─Ĺeni novac ulo┼żio u ma┼íine. Po┼íto su mu nedostajala stru─Źna znanja, Zoka je odlu─Źio da kupuje ispite.

Prvi kupljeni ispit bio je ÔÇ×Menad┼żment malih preduze─çaÔÇť

Po┼íto, naime, Zoka ne ume da radi parketarski posao, morao je da na─Ĺe nekog ko zna. U to vreme znalo se da je Jo┼íka najbolji majstor u Subotici. Radio je u najboljoj parketarskoj firmi u mestu – kod gazda Rudike. Zoka je bio svestan da bez dobrih majstora nema posla. Znao je i da ─çe Jo┼íku te┼íko prevu─çi iz Rudikine firmetine u svoju firmicu. Ali, za po─Źetak, ponudio je majstor Jo┼íki da radi kod njega po podne, posle smene u Rudikinoj firmetini. Da bi ga privoleo, ponudio mu je ve─çu dnevnicu od uobi─Źajene, koju Jo┼íka nije odbio. Tako je zapo─Źela rad Zokina firmica sa dvoje zaposlenih i sa ─Źudnovatim radnim vremenom: od pet popodne nadaljeÔÇŽ

// Zoka je istovremeno starom majstoru bio i gazda i pomoćnik. Razvozio mu je materijal, nosio alat, iznosio parket na šesti sprat, odlazio u pekaru po burek. Na kraju meseca, ovog puta u ulozi gazde, isplaćivao je platu. //

Kada bi sve izra─Źunao, Zoki je vrlo malo mu ostajalo. Mo┼żda nije morao da uposli najskupljeg majstora. Mogao je i jeftinije da pro─Ĺe. Ali, hteo je po┼íto-poto da kupi ispit. Ovaj ga je ko┼ítao ukupno dve i po hiljade evra.

Zoka je nastavio da kupuje ispite.

Drugi ispit je kupio iz predmeta ÔÇ×Menad┼żment ljudskih resursaÔÇť

Posle godinu dana, posao se razgranao. Jo┼íki su bili neophodni novi pomo─çnici. Dobio je preporuku za Milenka, sredove─Źnog ┼íumadinca koji se sa porodicom tako─Ĺe doselio u Suboticu. Hteo Zoka da se osloni na sunarodnike, razume kakva je nevolja kada se doseli┼í u novu sredinu. Prvih nedelja, ─Źinilo mu se da sve ide po planu. A onda je po─Źeo da dobija neobi─Źne zahteve od Milenka. Da mu se plata za teku─çi mesec isplati ve─ç na njegovoj polovini, jer je, kako ka┼że, prethodnu ve─ç potro┼íio. Zoka se ljudski poneo i pomogao mu, ra─Źunaju─çi da je i to sveta du┼żnost poslodavca.
Slede─çeg meseca je dobio istu molbu, ovog puta na po─Źetku meseca. Milenko je zaista brzo tro┼íio novac. Ponovo je dobio platu unapred.

Zoka je na kraju postao verovatno jedini gazda u Srbiji koji je ispla─çivao majsku platu ve─ç u februaru. Pro─Źulo se za Zoku pa je na Milenkovu preporuku primio jo┼í nekoliko zemljaka. Oni, sre─çom, nisu tra┼żili unapred plate. Ali su, tokom svakog posla, prera─Źunavali koliko ─çe gazdi da ostane na kraju i koliko je to u odnosu na ono ┼íto njima ispla─çuje. ─îak bi mu to i saop┼ítili, ┼íto bi valjda trebalo da zna─Źi da su u┼íli u neku vrstu partnerskog odnosa. Na kraju je presekao i zamenio ih sve. I obe─çao sebi da vi┼íe ne─çe zapo┼íljavati sunarodnike.

Posao se ┼íirio, Jo┼íka je uveliko radio samo za Zoku. Preporu─Źio mu je, zatim, kolege sa kojima je radio kod biv┼íeg gazda Steve. Pet vrednih i odgovornih majstora. ┼Żolt, ─îaba, Tonja, Jo┼íka, Sloba. Koji se ne bave ra─Źunovodstvom i finansijama, ve─ç vredno rade posao. Od tada do danas ima stalnu ekipu koju nije menjao. Taj ispit je platio ta─Źno dve hiljade i sto evra, vrednost unapred ispla─çenih plata profesoru Milenku i njegovim jaranima.

Slede─çi ispit zvao se┬á ÔÇ×Poslovna komunikacijaÔÇť

Zoka se, nekoliko godina uveliko izve┼ítio u pregovorima sa mu┼íterijama. Radio je brzo i kvalitetno. Pro─Źulo se za njegovu ekipu, pa su po─Źeli da mu se javljaju preduzima─Źi i vlasnici zgrada. To je u njegovom poslu va┼żno, jer ugovoriti zgradu zna─Źilo je imati siguran posao narednih nekoliko meseci. Seo bi u svoju staru, dobru, Zastavu Poly i pojavio se kod ─Éure Orlova─Źkog, najpo┼żeljnijeg investitora u Subotici. Parkirao je Poly tik do ─Éurinog mercedesa, sve paze─çi da ga ne ogrebe. Primetio je Zoka podsme┼íljive poglede kada je izlazio. Primetio je i njihov potcenjiva─Źki odnos u pregovorima. Primetio je, na kraju, da su mu ponudili cenu daleko ni┼żu od one koju je ┼żeleo. Tako je shvatio vrednost imid┼ża.

Od prvog zara─Ĺenog novca kupio je luksuzni auto. Podsme┼íljivih pogleda nije vi┼íe bilo, a i ugovorene cene po─Źele su da budu sve povoljnije. Taman kada je pomislio da je polo┼żio ispit, uvideo je novi problem. Po─Źeo je da gubi poslove kod vlasnika malih ku─ça, koji Zoki zna─Źe zbog sigurne naplate i dobrih cena. Pristojne ljude bi uznemirilo kada bi videli majstora parketara kako izlazi iz d┼żipa. Pomislili bi da ─çe im papreno naplatiti. Izgubio je nekoliko vrednih poslova zbog toga, dok se nije Zoka dosetio. Na zgrade Mercedesom, na privatne ku─çe Zastavom Poly. I sada je sve u redu. Ra─Źun za ispit: tri hiljade i dvesta evra.

Izborni predmet ÔÇ×Organizacija gradili┼ítaÔÇť do┼íao je na ─Źetvrtoj godini

Ve─ç je uradio nekoliko velikih poslova na zgradama. Primetio je da mu se nekoliko puta posle zavr┼íetka posla pojavljuje manjak. Pedesetak kvadrata parketa nestane. Prera─Źunato u novac to je pet stotina evra. Na gradili┼ítu je uvek mete┼ż i veliki broj razli─Źitih majstorskih ekipa. Na svoje radnike nije sumnjao, ali ┼íta vredi, materijal je nestajao. Ispostavilo se da im je kerami─Źar sa kojim su radili u istom stanu, zaposlen u drugoj firmi, svakog dana uzimao po kvadrat-dva i pakovao u torbu sa alatima koju je donosio na posao. Tako je Zoka nau─Źio da po dolasku kamiona na gradili┼íte, parket mora da se istog dana rasporedi u stanove i zaklju─Źa. U suprotnom lopovi bi mu odneli celokupnu zaradu. I ovaj ispit je Zoka bez re─Źi platio. Ukupno hiljadu i po evra, koliki mu je ukradeno parketa dok nije nau─Źio.

// I sve tako kupuju─çi ispite od Zokine firmice nastala je lepa i zrela firma, najbolja parketarska u Subotici. Na kraju je izra─Źunao. Dosada┼ínji ispiti su ga ko┼ítali dvadesetjednu hiljadu evra. //

Veli na kraju: ÔÇ×Misle ljudi da je za pokretanje biznisa dovoljno obezbediti po─Źetni kapital. Lako ga upotrebe za pla─çanje ma┼íina, sirovina, kirija, plata prvih nekoliko meseci… ─îudno, alÔÇÖ niko ne ra─Źuna da ─çe barem isto toliko biti potrebno za pla─çanje gre┼íaka. Onih iz kojih se najvi┼íe u─Źi o poslu.ÔÇť

Telefon mu zvoni. Zoka iskusno procenjuje da bi to mogla biti nova mu┼íterija i javlja se. Slu┼íam kako jasno i precizno obja┼ínjava, strpljivo odgovara na sva pitanja, a na kraju i ono najva┼żnije: ÔÇ×Kada biste mogli da do─Ĺete da se dogovorimo?ÔÇť Zoka odgovara kratkim: ÔÇ×Za pola sataÔÇť

ÔÇ×Konobar, deÔÇÖ naplatite ovoÔÇŽÔÇť zaklju─Źuje razgovor i ┼żurno ustaje, izvinjavaju─çi se ┼íto prekida pri─Źu, ali posao je pre─Źi. Ne dozvoljava Zoka ni da pomislim da platim. Navikao, valjda, da sam pla─ça ra─Źune. Proverava jo┼í jednom sa Jo┼íkom koja mu┼íterija je posredi, kako bi izabrao auto. Odlazi do Zastave Poly i otvara ve─ç otklju─Źana vrata. Iz ─Źetvrtog puta, ipak, uspeva da upali i odlazi, ma┼íu─çi mi.

Dok poku┼íavam da odagnam oblake dima koji su ostali iza Zokinog auta, posmatram ga kako nestaje na kraju drvoreda i razmi┼íljam o vrednoj poslovnoj lekciji koju sam nau─Źio. O tome da su gre┼íke i proma┼íaji sastavni deo u─Źenja. Na isti na─Źin kao i uspesi. Retko nam govore da gre┼íke treba da cenimo. Jo┼í re─Ĺe da svoje gre┼íke treba sami da platimo. Da okrivljuju─çi druge izbegavamo odgovornost. Izbegavamo u─Źenje.

Zoka je ┼íkolarinu na vreme pripremio. Nisu ga prevarili sa pri─Źom o besplatnom ┼íkolstvu. Zna Zoka da se svaka dobra ┼íkola pla─ça.
Ina─Źe nije ┼íkola.

Autor: Vladimir Mileti─ç, ekonomista, menad┼żer i poslovni konsultant

O autoru:

Vladimir Mileti─ç, ekonomista, menad┼żer i poslovni konsultant

Vladimir Mileti─ç, ekonomista, menad┼żer i poslovni konsultant

Dana┼ínji biznis vi┼íe nego ikada od menad┼żera tra┼żi inovativnost, kreativnost i proaktivnost. Promene u tehnologiji i navikama potro┼ía─Źa odvijaju se sve br┼że.

Da bi menad┼żeri donosili pravovremene i kvalitetne odluke, neophodno je da kompanije donosiocima klju─Źnih odluka omogu─çe pristup aktuelnim znanjima i uvid u nadolaze─çe trendove. S druge strane, vremena za u─Źenje i prilago─Ĺavanje promenama je sve manje.

Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i nakon godinu dana radnog iskustva u 28. godini, postao je direktor kompanije JUB u Srbiji. Narednih 11 godina sa uspehom širio posao i tim. Nakon odlaska iz kompanije u kojoj je proveo najveći deo karijere, bio je dve godine direktor kompanije Chromos Svetlost u Srbiji.

Bogata menad┼żerska iskustva koja je stekao na rukovode─çim pozicijma u inostranim kompanijama, spojio je sa pisanjem i motivacijom. Tako je nastao blog Dnevnik jednog direktora, koji od 2013. godine svakodnevno edukuje zaposlene kako da razumeju nepisana pravila po kojima se odvijaju poslovni odnosi i kako da savladaju prepreke na putu do uspeha.

Autor knjige Na putu do vrha, u kojoj je kroz pri─Źe opisao nepisana poslovna pravila koja vladaju u biznisu, a ne u─Źe se u ┼íkolama ni na fakultetima. Trenutno pi┼íe svoju drugu knjigu Igrate li ┼íah na poslu?, u kojoj ─çe predstaviti biznis kao misaonu igru u kojoj pobe─Ĺuju oni koji imaju kvalitetnije ideje i kreativnije strategije.

Misija
Poma┼żem ljudima da prepoznaju ve┼ítine, talente i znanja po kojima su jedinstveni i kreiraju ideje i strategije pomo─çu kojih ─çe ih unov─Źiti.