Connect with us
Budu─çnost

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih ku─ça u saradnji sa kompanijom Huawei

Odr┼żan doga─Ĺaj HUAWEI DIGITAL & GREEN ADRIATIC PARTNER SUMMIT DAY 2024

ÔÇ×Plan Vlade Republike Srbije je da do kraja ove decenije proizvodi do 45 odsto elektri─Źne energije iz obnovljivih izvora, kao i da emisija gasova sa efektom staklene ba┼íte bude 40 odsto manja u odnosu na prethodne decenije i da se zna─Źajno unapredi energetska efikasnost. Klju─Źni alat do ovog cilja predstavlja dobar zakonodavni okvir i investicije, kako javnog tako i privatnog sektoraÔÇť, istakao je Rade Mrdak, savetnik ministra za obnovljive izvore energije u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije na doga─Ĺaju HUAWEI DIGITAL & GREEN ADRIATIC PARTNER SUMMIT DAY 2024, posve─çenom ÔÇ×zelenojÔÇť tehnologiji i digitalnoj transformaciji. Ovom prilikom, najavljen je i zeleni projekat sigurnih ku─ça u Srbiji koji Ministarstvo rudarstva i energetike realizuje u saradnji sa kompanijom Huawei.

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih ku─ça u saradnji sa kompanijom Huawei

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih ku─ça u saradnji sa kompanijom Huawei

Na doga─Ĺaju su ekskluzivno predstavljena najnovija re┼íenja kompanije Huawei iz oblasti obnovljivih izvora energije, koja ─çe se uskoro na─çi na tr┼żi┼ítu Srbije.

Generalni direktor kompanije Huawei Technologies u Srbiji, Zhang Qiming istakao je da Huawei u Srbiji kroz razli─Źite inicijative i partnerstva doprinosi digitalnoj transformaciji zemlje, ali i uklju─Źivanju svakog pojedinca i celog dru┼ítva u moderne digitalne trendove.

ÔÇ×Za nas je dana┼ínji dan veoma va┼żan, zato ┼íto imamo priliku da u narednom periodu svoju ekspertizu i bogato me─Ĺunarodno iskustvo pro┼íirimo i na energetski sektor i druge industrije. Velika mi je ─Źast i zadovoljstvo ┼íto mogu da najavim po─Źetak poslovanja Huawei Digital Power ogranka u Srbiji koji ─çe omogu─çiti upotrebu digitalne tehnologije za razvoj ─Źistih izvora energije i digitalizaciju energetskog sektora, kako bi svima omogu─çio zeleniju i zdraviju budu─çnost. Uveren sam da ─çe na┼í Digital Power tim svojom ekspertizom i internacionalnim iskustvom osna┼żiti i ubrzati energetsku tranziciju Srbije i regiona i da ─çe Huawei tehnolo┼íka re┼íenja doprineti smanjenju emisije ┼ítetnih gasovaÔÇť, istakao je Qiming.

Najavljen va┼żan projekat sigurnih ku─ça u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva

Rade Mrdak, savetnik ministra za obnovljive izvore energije u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije najavio je zeleni projekat sigurnih ku─ça u Srbiji koji Ministarstvo rudarstva i energetike realizuje u saradnji sa kompanijom Huawei.

ÔÇ×Privreda nije posmatra─Ź, ve─ç aktivni u─Źesnik procesa energetske tranzicije koja unapre─Ĺenjem svog poslovanja u pravcu ve─çe odr┼żivosti doprinosi ostvarivanju strate┼íkih ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom i smanjenjem emisija ┼ítetnih gasova. Posebno va┼żnu ulogu privreda ima u iniciranju i uvo─Ĺenju tehnolo┼íkih inovacija koje omogu─çavaju efikasnu i odr┼żivu energetsku tranziciju. Veoma cenimo napore kompanija da svoje znanje stave u slu┼żbu zajednice i pru┼że podr┼íku najranjivijim ─Źlanovima na┼íeg dru┼ítva, a jedan od projekata je i projekat sigurnih ku─ça u Srbiji koji je pokrenula kompanija HuaweiÔÇť, istakao je Mrdak.

Na doga─Ĺaju je odr┼żana i panel diskusija pod nazivom ÔÇťPrimena obnovljivih izvora energije – izazovi i mogu─çnosti“ na kojoj su predstavljeni klju─Źni aspekti obnovljivih izvora energije i njihova uloga u stvaranju odr┼żive i ekolo┼íki osve┼í─çene budu─çnosti na┼íe zemlje.

Panel je okupio predstavnike razli─Źitih sektora industrije, me─Ĺu kojima su bili Robert Sabo, direktor za pametna re┼íenja za PV sisteme, Huawei Technologies iz Ma─Ĺarske, Aleksandar Ljubi─ç, izvr┼íni direktor Saveta stranih investitora, Milo┼í Coli─ç, direktor New Energy Solutions kompanije i predsednik Upravnog odbora Obnovljivi izvori energije Srbija i Milorad Stojanovi─ç, direktor Cloud sektora Data cloud technology kompanije i doskora┼ínji pomo─çnik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu.