Connect with us
Građevina

Reč stručnjaka: Vrhunski sistem grejanja i hlađenja nikada nije bio pristupačniji

Poznato je da domaćinstva u proseku troše skoro 50% svojih ukupnih godišnjih troškova energije na grejanje i hlađenje. Stoga je uvođenje mera energetske efikasnosti u kuću ili stan veoma važno jer se na taj način smanjuje nepotrebna potrošnja energije.

Za časopis „GRENEF – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost” govori Zoltan Tot, direktor kompanije Tot Promet d.o.o.

Zato svaka investicija koja će poboljšati energetsku efikasnost objekta i te kako se isplati. U slučaju novih investicija, od izuzetnog je značaja izbor ekonomičnih i komfornih sistema grejanja i hlađenja, a kod postojećih objekata, zamena zastarelih tehničkih rešenja. Nije pitanje da li je potrebna modernizacija, već optimalno rešenje i način na koji se ona može što pre realizovati. Značajne uštede energije mogu se postići samo uz ozbiljnu dodatnu stručnost, precizno skaliranje i visokokvalitetne, inovativne proizvode. I što je još jako važno, prilikom instalacije savremenih površinskih sistema grejanja i hlađenja, kao i „opamećivanja“ doma, neophodno je razmišljati o dugoročnosti.

Zoltan Tot

Zoltan Tot, direktor kompanije „Tot Promet“

Kako da vaš dom postane energetski efikasniji? Da li i koliko vam ugradnja aktivnog betonskog sistema hlađenja i grejanja može u tome pomoći? Šta je aktivan betonski sistem hlađenja i grejanja, kako funkcioniše, koliko košta ugradnja? Koje još sve vrste pafonskog grejanja postoje? Šta je to „pametan dom“ i kako da i vaš dom postane „pametan“? Sve su to pitanja koja često stižu na našu redakciju. Odgovore smo potražili kod stručnjaka, Zoltana Tota iz kompanije Tot promet d.o.o. koji zastupa NGBSH iz Mađarske i bavi se upravo prodajom i ugradnjom sistema za plafonsko grejanje i hlađenje, kao i instaliranjem pametnih sistema u vaš dom. Gospodin Tot će nam sasvim sigurno na najbolji mogući način rešiti nedoumice u vezi ovih inovacija.

U Bečeju je počela izgradnja zgrade u kojoj će biti ugrađen aktivan betonski sistem hlađenja i grejanja. Zamolili bi vas da nam objasnite kako taj sistem funkcioniše?

Prethodno sastavljeni paneli se postavljaju direktno na oplatu betonske ploče. Cevi se nalaze samo 5-8 mm iznad nivoa plafona. Zahvaljujući strukturi panela sistem ima izuzetan kapacitet grejanja i hlađenja, brzu reakciju i individualnu kontrolu temperature po sobama. Zbog jednostavne instalacije na lokaciji, bez potrebe malterisanja i drugih faza sistem pruža najbržu instalaciju, bilo da se radi o maloj kući ili stambenoj zgradi, o bolnici ili poslovnoj zgradi na desetine hiljada kvadratnih metara.

Na primer jedna etaža stambene zgrade od bruto 420 m2 gde ima oko 340 m2 stambene površine se montira za 6 sati. Po skidanju oplate sistem se poveže na razdelnik i spreman je za korišćenje.

Da li takav sistem radi isključivo sa toplotnim pumpama ili može da se priključi na električnu mrežu?

Ovaj sistem radi sa niskim temperaturama vode, tako da je moguće priključiti na bilo kakav sistem na kojem je moguće regulisanje toplote vode, ali toplotne pumpe mogu da rade i u režimu grejanja i hlađenja, tj. ako priključimo sistem npr. na gasni kotao, onda treba posebno rešenje, ako želimo i da hladimo sa istim sistemom.

Foto: Tot promet / Sistem plafonskog grejanja i hlađenja

Kako vlasnici stanova u zgradi koja ima ugrađen aktivni betonski sistem za grejanje i hlađenje regulišu temperaturu u svom domu?

Vlasnici stanova mogu da regulišu temperaturu pomoću sistema automatizacije iCON, koji pruža profesionalno rešenje za kontrolu postojećeg ili novog sistema grejanja i hlađenja. Sistem, koji je rezultat dugogodišnjeg iskustva i rada na usavršavanju kontrole, meri sobnu temperaturu i vlažnost po sobama i kontroliše čitav sistem kako bi ga držao ispod kritične tačke kreiranja kondenzacije.

Foto: Tot promet / Zgrada u Bečeju sa aktivnim betonskim sistemom hlađenja i grejanja

Zanima me okvirna cena plafonskog grejanja/hlađenja za kuću od 100 kvadrata.

Teško je tako odrediti cenu jer cena zavisi od zahteva naručioca. Ali u stanogradnji sa aktivnim betonskim sistemom se kreće od 35 eura bez PDV-a po bruto m2 stana. Automatika od 16 eur/m2. U tu cenu spada ugrađen sistem u stanu bez vertikalnih vodova, merenja i kotlarnice. Ali naravno svaki objekat je drugačiji, pa ponudu radimo za svaki zahtev posebno.

Koje sve vrste plafonskog grejanja/hlađenja postoje?

Postoje, kao što je i spomenut, aktivni betonski sistem, gde se cevi u tablama postavljaju na oplatu betona pre betoniranja. Postoji još sistem spuštenog plafona koji se ugrađuje direktno u strukturu spuštenog plafona. Paneli su unapred sastavljeni, proizvode se u dužinama od 1 do 5 metara i prekrivaju se gipsanim pločama.

Postoji još i malterisani sistem, kod kojeg se cevi postavljaju direktno na plafon, i koje se naknadno malterišu. Ova vrsta grejanja i hlađenja može i na zid da se postavi. A za poslovne objekte i hale takođe imamo panele za plafonsko grejanje i hlađenje, koji se se suspendiraju iznad radnih površina.

Tot Promet doo prodaja i ugradnja sistema za plafonsko grejanje i hlađenje.

Tot Promet doo prodaja i ugradnja sistema za plafonsko grejanje i hlađenje.

U fazi smo planiranja gradnje stambene kuće i interesuje nas koja je garancija za aktivni betonski sistem za grejanje i hlađenje koji vi ugrađujete? Da li zahteva dodatno održavanje?

Pošto se sistem izrađuje od Pe-rt plastičnih cevi možemo reći da je doživotna garancija. Ali zvanična garancija je 25 godina na cevi, a na elektroniku 2 godine.

S obzirom da se radi o zatvorenim sistemima, zatvoreni i u smislu tečnosti koja kruži u njima i u smislu njihove pozicije (na plafonu, u betonu i iznad gipsanih ploča), ovi sistemi ne zahtevaju nikakvo naknadno održavanje kao što su periodične popravke, čišćenje ili zamena filtera.

A kolika je ušteda energije? Da li nam možete navesti neke primere iz prakse?

Svaki NGBS sistem je proizveden po važećim standardima Evropske Unije. Pored određivanja jednostavne potrebe toplote, opterećenje toplote i toplotnih performansi, uzimaju se u obzir i strogi standardi osećaja udobnosti, tako da su sva naša rešenja u skladu sa standardima za udoban osećaj klase „A“. Naš pažljivo projektovan i izrađen sistem može dovesti do smanjanja potrošnje i do 25%.

Pametna kuća koja je sve popularnija i kod nas navela nas je da počnemo da razmišljamo o tome. Da li i na koji način možemo da „opametimo“ naš dom?

Da. Ova popularnost i potreba za pametnim kućama su nas navele da izradimo sopstveni „Smart Home“ sistem pod imenom „Chameleon“. Kao što i ime predlaže, ovaj sistem je izuzetno fleksibilan. Njime može da se „opameti“ izuzetno veliki procenat uređaja. Takođe može da se poveže sa najpopularnijim sistemima za glasovnu kontrolu, kao, što su Google Home, Apple HomeKit i Amazon Alexa.

Da li elementi povezani na Smart Home sistem mogu proširiti u svakom trenutku, u skladu sa potrebama stanara?

Ovaj sistem može u bilo kom trenutku da se proširi dodatnim uređajima, jedini preduslov jeste da se uradi kablovisanje istog, tj. da se do tih uređaja, pored sopstvenih napajanja dovede i četvorožilni komunikacioni kabl.

Zašto je ovaj sistem dobar za kupce?

Ovaj sistem, pored toga da može da se poveže sa raznim drugim uređajima, potpuno može da se oblikuje po želji kupaca kako bi im pružali izuzetnu udobnost. Sistem može da preuzme „na sebe“ veliki procenat svakodnevnih poslova od vlasnika, kao što su podizanje roletni, kontrola grejanja, hlađenja, ventilacije, navodnjavanje. Takođe može da se poveže sa sistemima kao što su alarmi, sigurnosne kamere, video interfoni i slično, samim tim može da pruža dodatnu sigurnost svojim vlasnicima.

Koliko traje instalacija Smart Home sistema u stanu od 85 kvadrata?

Ako se izvrši prethodno kabliranje (zajeno sa elektroinstalacijom), moduli Smart Home sistema mogu da se postave za nekoliko sati, naravno u zavisnosti od veličine sistema i količine uređaja koje vlasnici žele da „opamete“, ali u većini slučajeva, potpuno funkcionalan sistem može da se izradi za 2-3 dana.

NGBS logo

TOT PROMET d.o.o.
Partizanska 79, 21220 Bečej
M. +381 63 511 968
office@ngbsh.rs
www.ngbsh.rs