Connect with us
Građevina

Reč stručnjaka: Građevinske mašine

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Da li ste znali?

Početak svake gradnje

Anđelko Ćulumović, direktor kompanije "PREMIER AS" d.o.o.

Anđelko Ćulumović, direktor kompanije „PREMIER AS“ d.o.o.

Na vaša pitanja odgovara Anđelko Ćulumović, direktor kompanije “Premier AS”

U današnjem, nadasve dinamičnom svetu građevinarstvo definitivno ne bi moglo da opstane bez građevinskih mašina koje zamenjuju ljudski rad, ubrzavaju izgradnju i poboljšavaju kvalitet gradnje. I ne samo to, tehnologija je oblikovala ovaj sektor, čini se, više nego ijedan drugi, pa su velike građevinske mašine postale preciznije nego ikada pre sa akcentom na boljim performansama, manjoj potrošnji, ali i mehanizaciji koja doprinosi očuvanju životne sredine.

Šta je ono što najtraženije kombinovane mašine, koje su ujedno najznačajnije u građevinskom sektoru i nešto su što čini gradnju svakog objekta kvalitetnijim i efikasnijim nude, koliko često treba da radite servis ovih mašina, kao i na mnoga važna pitanja iz ovog aspekta, za vas je odgovorio Anđelko Ćulumović, direktor kompanije “Premier AS” iz Novog Sada, čija je osnovna delatnost kako prodaja građevinske mehanizacije i rezervnih delova, tako i stalni razvoj tehničke podrške iz pomenutog domena.

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

PREUZEO SAM POSAO GRADNJE OD OCA, PA SAM HTEO DA MENJAM KOMBINOVANE STARE MAŠINE ZA NEKE MODERNIJE. ŠTA ZNAČI 4CX SA NOVIM MOTOROM, KAKVE SU NJENE PERFORMANSE NA TERENU?

Ono što novi motor Tier 4F omogućava tiče se više zakona evropske unije i njihovih propisa, ali bismo trebali imati u vidu i širu sliku, a to je zagađenje vazduha u čijem smanjenju i anuliranju bismo morali učestvovati. A da budemo sasvim iskreni, ti zakoni će uskoro biti na snazi i na našem području, pa kupovinom ovakve kombinovane mašine vi obezbeđujete svoj rad već u startu. Nove mašine sa T4f motorima u kombinaciji sa opcijom 6-stepenim automatskim menjačem i Torque Lock može uštedeti i do 25% na gorivu i 10% u vremenu putovanja.

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

KOJI JE NEKI OPTIMUM RADNIH SATI I POTROŠNJA NOVIJE KOMBINOVANE MAŠINE?

Ovako, zvanični podatak radnih sati možemo reći da je oko 1000 sati godišnje. Dok je kod potrošnje jako teško dobiti taj podatak. Zašto? Zavisi kolika je snaga mašine potrebna u određenom trenutku operacije koju vrši, kolika je masa sa kojom manipuliše u radu, šta će se sa njom raditi, koliki je broj obrtaja motora u trenutku različitih operacija, na kojoj dubini kopa, sa kojom kašikom… tako da je jako teško ispratiti potrošnju po satu jer na to utiče toliko mnogo faktora. Ali, recimo da možemo govoriti o rasponu od 8 do 10 litara po radnom satu na jednoj našoj kombinovanoj mašini. Tako, recimo, imamo podatak da noviji motor koji sada koristimo troši 18% manje od motora Tier 3, ali to opet ne doprinosi da imamo potpuno tačan podatak o potrošnji.

ŠTA ZNAČI OZNAKA NA KROKODIL KAŠICI 6U1?

Broj 6u1 na kašici kombinovane mašine jeste, u stvari, broj funkcija koje ima prednja kašika (krokodilka). Dakle 6 funkcija na jednu kašiku gde se u tom slučaju naziva krokodil – kašika. Broj 6 označava koliko operacija može da radi krokodilka.

Može, dakle, da kopa, dozira, grabi, dopunjuje, utovara, širi masu ravna teren, da utovari kamen, pesak, šljunak ili neki drugi materijal.

Može da vrši funkciju viljuškara uz pomoć paletnih vila, dakle da manipuliše recimo sa paletama. I recimo postoji mođućnost da nije skroz otvorena, već polu, u tom slučaju dozira, zatim da nagura određenu masu kako bi napravila od nje gomilu sa određenom kubikažom.

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Dakle, krokodil kašika ima 6 funkcija, zato je 6u1. Ovo je sada deo funkcije, odnosno funkcija i mogućnosti kašike kao dela kombinovane mašine, postoji još desetak priključaka, spomenimo veoma bitan hidraulični čekić, zatim sekač i testera za betona i asfalt, kolektor za čišćenje, mešalica za beton, spiralno svrdlo. Sve to spada u dodatnu opremu.

ŠTA JE ADBLUE KOJEG KORISTE NOVI MOTORI GRAĐEVINSKIH MAŠINA?

AdBlue je 32,5 procentni vodeni rastvor uree koji nije otrovan, niti zapaljiv, bezbojan je i veoma korozivan. Njegova funkcija je da smanji emisiju štetnih gasova. AdBlue se ubrizgava u izduvne gasove u katalitičkom konverteru dizel motora kako bi se smanjile štetne emisije azotnih oksida (NOx). Na taj način mogu se ispuniti norme za emisije Euro 4, Euro 5 i Euro 6.

Ubrizgavanjem AdBlue rastvora u izduvne gasove dobija se urea sadržana u rastvoru amonijaka (NH3) i ugljen-dioksida (CO2). Čitav proces se odvija pri visokim temperaturama, na kojima amonijak reaguje sa oksidima azota, koji nastaju tokom sagorevanja dizela. Produkt ove reakcije su bezopasni azot (N2) i vodena para (H2O), koji izlaze iz auspuha. Ovaj proces se naziva selektivna katalitička redukcija (SCR). Poređenja radi, oko 35 novih vozila sa AdBlue izbacuje istu količinu čestica kao jedno deset godina staro vozilo bez SCR sistema. U Evropskoj uniji, koja ima određenu standardizaciju, ovaj dodatak koriste i automobili, kamioni, mašine… Ova funkcija nije komplikovana, ne utiče na rad mašine, jedino što radi je da smanjuje emisiju štetnih gasova azotom.

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

ŠTA SE DOBIJA KUPOVINOM KOMBINOVANE MAŠINE 4CX?

Kao najveći, najproduktivniji rovokopač model 4CX ima ogromnu snagu, odlične performanse i veliku svestranost. Stoga je idealna mašina za skoro svaku primenu, od izgradnje puteva do gradnje kuća, otpada reciklaže i uređenja prostora. Najpre, ova mašina ima tri načina upravljanja: tzv “kereći hod” što u principu znači upravljanje sa četiri točka za rad u tesnim prostorima, zatim upravljanje na dva točka idealan u transportu i pri većim brzinama i “rukovanje kraba” što znači manevrisanje blizu zidova i zgrada. Točkovi su kod ove mašine svi istih dimenzija, čime se dodala robusnost u situacijama gde je potreba snaga i veća gabaritnost za odrađivanje težih operacija. Servis ove mašine se preporučuje na svakih 250 sati jer se uzimaju u obzir i teški uslovi rada u kojima ove mašine najčešće rade. Ovde mislimo prvenstveno na prljavštinu koja utiče na rad mašine, potrošnju ulja… Dakle, preporuka: 100 sati prvi manji servis, 250 svaki sledeći, pa na 500, 750…. da bi se na svakih 2000 sati radio veliki servis mašine.

KOJA JE OSNOVNA RAZLIKA IZMEĐU 4CX MAŠINE I 3CX MAŠINE?

Da skratim priču koja je obimna, stariji modeli su imali veće razlike tipa u dubini kopanja, moć dizanja, menjači automatski ili mehanički, konjskim snagama motora, zatim x, +, ili joystick komande… da bi sa novim modelima 4CX i 3CX ta razlika svela samo na razliku u “kerećem hodu” tj. 3CX ima samo prednje točkove upravljačke za razliku od 4CX koja ima još i upravljanje sva četiri točka kao i “kraba rukovanje” tačnije kretanje u stranu sa sva četiri točka. Na oko vidna razlika koja je ostala su i prednji manji točkovi kod 3CX kombinirke.

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

ŠTA JE LIVE LINK?

Live Link je u stvari program za satelitsko praćenje mašine. Praćenje je omogućeno kako samoj fabrici, tako i prodavcima i kupcima kako bi mogli da prate svoju mašinu, potrošnju goriva, satnicu, da li je isključena ili uključena i, naravno, ovaj program vrši funkciju zaštite od krađe same mašine. Ovo poslednje i jeste bila neka primarna funkcija, međutim, možemo reći da su i ostale komponente koje se ovim programom dobijaju, za vlasnika maši- ne jednako važne kako bi, ne samo koristio ovaj benefit za kontrolu, već i za dalju edukaciju radnika i, naravno, redukovanje troškova kroz potrošnju.

ŠTA ZNAČE BROJEVI NA MINI BAGERIMA 8025, 8030?

Brojevi označavaju radnu težinu mašine. Konkretno u ovim primerima 8025 poslednja dva broja označavaju mašinu čija je radna težina 2,5t dok 8030 je mašina koja je teška 3 tone. Što se tiče bagera mini guseničara modeli se kreću od 16C-I, 18Z-I preko 19C-I čija je radna težina 1900 kg, što nam očigledno govori da kod ovih modela prva dva broja označavaju radnu težinu, preko 8025 ZTS, 8030 ZTS, 8035 ZTS, kao I 48Z-I, 55Z-I pa sve do modela 65R-I koji već spada u midi guseničare. Midi guseničari su od 6,5t do 10t. Naravno da postoje i micro guseničari čija težina se kreće od 800kg do 1500kg.

AKO BIH SADA OTVORIO GRAĐEVINSKU FIRMU, KOJI JE MINIMUM BROJA MAŠINA KOJE MI TREBAJU I KOJE SU TO MAŠINE?

Teško je odrediti koliko mašina je potrebno novoj građevinskoj firmi, jer jednostavno pod građevinska preduzeća spada više grana, recimo niskogradnja, visokogradnja, zatim hidrotehnika, termoenergetika, vodoprivreda…

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Ali hajde da se fokusiramo recimo na jednu malu građevinsku firmu koja radi izgradnju stambeno-poslovnih prostora. Kod ovakve firme preporučio bi jednu kombinirku 4CX bez koje je prosto nemoguće baviti se građevinom. Zatim tu je mini guseničar 8035ZTS koji obavlja sav onaj posao za koji kombinirka nije u mogućnosti zbog gabarita i dimenzija. I da ne zaboravimo jedan teleskopski manipulator koji je univerzalan za sve poslove utovara/istovara na velike visine. Naravno rastom i razvojem firme priključile bi se i ostale radne mašine tipa bager guseničar od 22 tone JS 220 LC, kao i bager točkaš od 14,5 do 18t recimo JS 145 W kao I JS 175 W. Ali da ne preterujemo pitanje je bilo mala građevinska firma, tako da ukoliko želite da uštedite na (ne)angažovanju proizvođača da vam odradi poslove ovim mašinama najbolje bi bilo da ih imate ako u mogućnosti i, naravno, ako imate obim posla za takve mašine.

ŠTA NAM SVE GOVORE OZNAKE KOD TELESKOPSKIH MANIPULATORA?

Počeo bi odmah sa dva najtraženija i najprodavanija modela. Prvi JCB 531-70 gde drugi i treći broj označavaju maksimalnu moć dizanja telehendera dakle 3,1 tona, dok broj 70 označava maksimalnu visinu dizanja, a to je u ovom slučaju 7 metara.

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Premier AS d.o.o. Građevinske mašine

Drugi model JCB 535-95 maksimalna moć dizanja je 3,5 tona a, maksimalna visina dizanja 9.5 metara. Telehenderi su višenamenske kvalitetne i moćne građevinske i poljoprivredne mašine. Idealan sistem za manipulaciju teretom za korisnike koji zahtevaju mašinu sa najvišim performansama, uz jednostavno korišćenje, kompaktnost i raznovrsnost. JCB telehenderi pokrivaju najveći raspon različitih proizvoda, od kompaktnih modela (za rad u skučenim prostorima) do modela sa visokim performansama, pogodnim za rad kako na gradilištima, tako i na poljoprivrednim imanjima, direktno zamenjujući tradicionalne metode podizanja tereta.

www.premierASdoo.com

PREMIER AS d.o.o.
Novi Sad, Rumenački put 93b
T. +381 21 64 66 720, +381 21 64 69 739
F. +381 21 66 16 999

PJ Beograd, Partizanske vode 8a
T. +381 11 25 10 958

info@premierASdoo.com
www.premierASdoo.com