Connect with us
Gra─Ĺevina

Re─Ź stru─Źnjaka: Gra─Ĺevinske ma┼íine

Da li ste znali?

Po─Źetak svake gradnje

An─Ĺelko ─ćulumovi─ç, direktor kompanije "PREMIER AS" d.o.o.

An─Ĺelko ─ćulumovi─ç, direktor kompanije „PREMIER AS“ d.o.o.

Na va┼ía pitanja odgovara An─Ĺelko ─ćulumovi─ç, direktor kompanije ÔÇťPremier ASÔÇŁ

U dana┼ínjem, nadasve dinami─Źnom svetu gra─Ĺevinarstvo definitivno ne bi moglo da opstane bez gra─Ĺevinskih ma┼íina koje zamenjuju ljudski rad, ubrzavaju izgradnju i pobolj┼íavaju kvalitet gradnje. I ne samo to, tehnologija je oblikovala ovaj sektor, ─Źini se, vi┼íe nego ijedan drugi, pa su velike gra─Ĺevinske ma┼íine postale preciznije nego ikada pre sa akcentom na boljim performansama, manjoj potro┼ínji, ali i mehanizaciji koja doprinosi o─Źuvanju ┼żivotne sredine.

┼áta je ono ┼íto najtra┼żenije kombinovane ma┼íine, koje su ujedno najzna─Źajnije u gra─Ĺevinskom sektoru i ne┼íto su ┼íto ─Źini gradnju svakog objekta kvalitetnijim i efikasnijim nude, koliko ─Źesto treba da radite servis ovih ma┼íina, kao i na mnoga va┼żna pitanja iz ovog aspekta, za vas je odgovorio An─Ĺelko ─ćulumovi─ç, direktor kompanije ÔÇťPremier ASÔÇŁ iz Novog Sada, ─Źija je osnovna delatnost kako prodaja gra─Ĺevinske mehanizacije i rezervnih delova, tako i stalni razvoj tehni─Źke podr┼íke iz pomenutog domena.

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

PREUZEO SAM POSAO GRADNJE OD OCA, PA SAM HTEO DA MENJAM KOMBINOVANE STARE MAŠINE ZA NEKE MODERNIJE. ŠTA ZNAČI 4CX SA NOVIM MOTOROM, KAKVE SU NJENE PERFORMANSE NA TERENU?

Ono ┼íto novi motor Tier 4F omogu─çava ti─Źe se vi┼íe zakona evropske unije i njihovih propisa, ali bismo trebali imati u vidu i ┼íiru sliku, a to je zaga─Ĺenje vazduha u ─Źijem smanjenju i anuliranju bismo morali u─Źestvovati. A da budemo sasvim iskreni, ti zakoni ─çe uskoro biti na snazi i na na┼íem podru─Źju, pa kupovinom ovakve kombinovane ma┼íine vi obezbe─Ĺujete svoj rad ve─ç u startu. Nove ma┼íine sa T4f motorima u kombinaciji sa opcijom 6-stepenim automatskim menja─Źem i Torque Lock mo┼że u┼ítedeti i do 25% na gorivu i 10% u vremenu putovanja.

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

KOJI JE NEKI OPTIMUM RADNIH SATI I POTROŠNJA NOVIJE KOMBINOVANE MAŠINE?

Ovako, zvani─Źni podatak radnih sati mo┼żemo re─çi da je oko 1000 sati godi┼ínje. Dok je kod potro┼ínje jako te┼íko dobiti taj podatak. Za┼íto? Zavisi kolika je snaga ma┼íine potrebna u odre─Ĺenom trenutku operacije koju vr┼íi, kolika je masa sa kojom manipuli┼íe u radu, ┼íta ─çe se sa njom raditi, koliki je broj obrtaja motora u trenutku razli─Źitih operacija, na kojoj dubini kopa, sa kojom ka┼íikomÔÇŽ tako da je jako te┼íko ispratiti potro┼ínju po satu jer na to uti─Źe toliko mnogo faktora. Ali, recimo da mo┼żemo govoriti o rasponu od 8 do 10 litara po radnom satu na jednoj na┼íoj kombinovanoj ma┼íini. Tako, recimo, imamo podatak da noviji motor koji sada koristimo tro┼íi 18% manje od motora Tier 3, ali to opet ne doprinosi da imamo potpuno ta─Źan podatak o potro┼ínji.

ŠTA ZNAČI OZNAKA NA KROKODIL KAŠICI 6U1?

Broj 6u1 na ka┼íici kombinovane ma┼íine jeste, u stvari, broj funkcija koje ima prednja ka┼íika (krokodilka). Dakle 6 funkcija na jednu ka┼íiku gde se u tom slu─Źaju naziva krokodil – ka┼íika. Broj 6 ozna─Źava koliko operacija mo┼że da radi krokodilka.

Mo┼że, dakle, da kopa, dozira, grabi, dopunjuje, utovara, ┼íiri masu ravna teren, da utovari kamen, pesak, ┼íljunak ili neki drugi materijal.

Mo┼że da vr┼íi funkciju vilju┼íkara uz pomo─ç paletnih vila, dakle da manipuli┼íe recimo sa paletama. I recimo postoji mo─Ĺu─çnost da nije skroz otvorena, ve─ç polu, u tom slu─Źaju dozira, zatim da nagura odre─Ĺenu masu kako bi napravila od nje gomilu sa odre─Ĺenom kubika┼żom.

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Dakle, krokodil ka┼íika ima 6 funkcija, zato je 6u1. Ovo je sada deo funkcije, odnosno funkcija i mogu─çnosti ka┼íike kao dela kombinovane ma┼íine, postoji jo┼í desetak priklju─Źaka, spomenimo veoma bitan hidrauli─Źni ─Źeki─ç, zatim seka─Ź i testera za betona i asfalt, kolektor za ─Źi┼í─çenje, me┼íalica za beton, spiralno svrdlo. Sve to spada u dodatnu opremu.

ŠTA JE ADBLUE KOJEG KORISTE NOVI MOTORI GRAĐEVINSKIH MAŠINA?

AdBlue je 32,5 procentni vodeni rastvor uree koji nije otrovan, niti zapaljiv, bezbojan je i veoma korozivan. Njegova funkcija je da smanji emisiju ┼ítetnih gasova. AdBlue se ubrizgava u izduvne gasove u kataliti─Źkom konverteru dizel motora kako bi se smanjile ┼ítetne emisije azotnih oksida (NOx). Na taj na─Źin mogu se ispuniti norme za emisije Euro 4, Euro 5 i Euro 6.

Ubrizgavanjem AdBlue rastvora u izduvne gasove dobija se urea sadr┼żana u rastvoru amonijaka (NH3) i ugljen-dioksida (CO2). ─îitav proces se odvija pri visokim temperaturama, na kojima amonijak reaguje sa oksidima azota, koji nastaju tokom sagorevanja dizela. Produkt ove reakcije su bezopasni azot (N2) i vodena para (H2O), koji izlaze iz auspuha. Ovaj proces se naziva selektivna kataliti─Źka redukcija (SCR). Pore─Ĺenja radi, oko 35 novih vozila sa AdBlue izbacuje istu koli─Źinu ─Źestica kao jedno deset godina staro vozilo bez SCR sistema. U Evropskoj uniji, koja ima odre─Ĺenu standardizaciju, ovaj dodatak koriste i automobili, kamioni, ma┼íine… Ova funkcija nije komplikovana, ne uti─Źe na rad ma┼íine, jedino ┼íto radi je da smanjuje emisiju ┼ítetnih gasova azotom.

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

ŠTA SE DOBIJA KUPOVINOM KOMBINOVANE MAŠINE 4CX?

Kao najve─çi, najproduktivniji rovokopa─Ź model 4CX ima ogromnu snagu, odli─Źne performanse i veliku svestranost. Stoga je idealna ma┼íina za skoro svaku primenu, od izgradnje puteva do gradnje ku─ça, otpada recikla┼że i ure─Ĺenja prostora. Najpre, ova ma┼íina ima tri na─Źina upravljanja: tzv ÔÇťkere─çi hodÔÇŁ ┼íto u principu zna─Źi upravljanje sa ─Źetiri to─Źka za rad u tesnim prostorima, zatim upravljanje na dva to─Źka idealan u transportu i pri ve─çim brzinama i ÔÇťrukovanje krabaÔÇŁ ┼íto zna─Źi manevrisanje blizu zidova i zgrada. To─Źkovi su kod ove ma┼íine svi istih dimenzija, ─Źime se dodala robusnost u situacijama gde je potreba snaga i ve─ça gabaritnost za odra─Ĺivanje te┼żih operacija. Servis ove ma┼íine se preporu─Źuje na svakih 250 sati jer se uzimaju u obzir i te┼íki uslovi rada u kojima ove ma┼íine naj─Źe┼í─çe rade. Ovde mislimo prvenstveno na prljav┼ítinu koja uti─Źe na rad ma┼íine, potro┼ínju ulja… Dakle, preporuka: 100 sati prvi manji servis, 250 svaki slede─çi, pa na 500, 750…. da bi se na svakih 2000 sati radio veliki servis ma┼íine.

KOJA JE OSNOVNA RAZLIKA IZMEĐU 4CX MAŠINE I 3CX MAŠINE?

Da skratim pri─Źu koja je obimna, stariji modeli su imali ve─çe razlike tipa u dubini kopanja, mo─ç dizanja, menja─Źi automatski ili mehani─Źki, konjskim snagama motora, zatim x, +, ili joystick komandeÔÇŽ da bi sa novim modelima 4CX i 3CX ta razlika svela samo na razliku u ÔÇťkere─çem hoduÔÇŁ tj. 3CX ima samo prednje to─Źkove upravlja─Źke za razliku od 4CX koja ima jo┼í i upravljanje sva ─Źetiri to─Źka kao i ÔÇťkraba rukovanjeÔÇŁ ta─Źnije kretanje u stranu sa sva ─Źetiri to─Źka. Na oko vidna razlika koja je ostala su i prednji manji to─Źkovi kod 3CX kombinirke.

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

ŠTA JE LIVE LINK?

Live Link je u stvari program za satelitsko pra─çenje ma┼íine. Pra─çenje je omogu─çeno kako samoj fabrici, tako i prodavcima i kupcima kako bi mogli da prate svoju ma┼íinu, potro┼ínju goriva, satnicu, da li je isklju─Źena ili uklju─Źena i, naravno, ovaj program vr┼íi funkciju za┼ítite od kra─Ĺe same ma┼íine. Ovo poslednje i jeste bila neka primarna funkcija, me─Ĺutim, mo┼żemo re─çi da su i ostale komponente koje se ovim programom dobijaju, za vlasnika ma┼íi- ne jednako va┼żne kako bi, ne samo koristio ovaj benefit za kontrolu, ve─ç i za dalju edukaciju radnika i, naravno, redukovanje tro┼íkova kroz potro┼ínju.

ŠTA ZNAČE BROJEVI NA MINI BAGERIMA 8025, 8030?

Brojevi ozna─Źavaju radnu te┼żinu ma┼íine. Konkretno u ovim primerima 8025 poslednja dva broja ozna─Źavaju ma┼íinu ─Źija je radna te┼żina 2,5t dok 8030 je ma┼íina koja je te┼íka 3 tone. ┼áto se ti─Źe bagera mini guseni─Źara modeli se kre─çu od 16C-I, 18Z-I preko 19C-I ─Źija je radna te┼żina 1900 kg, ┼íto nam o─Źigledno govori da kod ovih modela prva dva broja ozna─Źavaju radnu te┼żinu, preko 8025 ZTS, 8030 ZTS, 8035 ZTS, kao I 48Z-I, 55Z-I pa sve do modela 65R-I koji ve─ç spada u midi guseni─Źare. Midi guseni─Źari su od 6,5t do 10t. Naravno da postoje i micro guseni─Źari ─Źija te┼żina se kre─çe od 800kg do 1500kg.

AKO BIH SADA OTVORIO GRAĐEVINSKU FIRMU, KOJI JE MINIMUM BROJA MAŠINA KOJE MI TREBAJU I KOJE SU TO MAŠINE?

Te┼íko je odrediti koliko ma┼íina je potrebno novoj gra─Ĺevinskoj firmi, jer jednostavno pod gra─Ĺevinska preduze─ça spada vi┼íe grana, recimo niskogradnja, visokogradnja, zatim hidrotehnika, termoenergetika, vodoprivredaÔÇŽ

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Ali hajde da se fokusiramo recimo na jednu malu gra─Ĺevinsku firmu koja radi izgradnju stambeno-poslovnih prostora. Kod ovakve firme preporu─Źio bi jednu kombinirku 4CX bez koje je prosto nemogu─çe baviti se gra─Ĺevinom. Zatim tu je mini guseni─Źar 8035ZTS koji obavlja sav onaj posao za koji kombinirka nije u mogu─çnosti zbog gabarita i dimenzija. I da ne zaboravimo jedan teleskopski manipulator koji je univerzalan za sve poslove utovara/istovara na velike visine. Naravno rastom i razvojem firme priklju─Źile bi se i ostale radne ma┼íine tipa bager guseni─Źar od 22 tone JS 220 LC, kao i bager to─Źka┼í od 14,5 do 18t recimo JS 145 W kao I JS 175 W. Ali da ne preterujemo pitanje je bilo mala gra─Ĺevinska firma, tako da ukoliko ┼żelite da u┼ítedite na (ne)anga┼żovanju proizvo─Ĺa─Źa da vam odradi poslove ovim ma┼íinama najbolje bi bilo da ih imate ako u mogu─çnosti i, naravno, ako imate obim posla za takve ma┼íine.

ŠTA NAM SVE GOVORE OZNAKE KOD TELESKOPSKIH MANIPULATORA?

Po─Źeo bi odmah sa dva najtra┼żenija i najprodavanija modela. Prvi JCB 531-70 gde drugi i tre─çi broj ozna─Źavaju maksimalnu mo─ç dizanja telehendera dakle 3,1 tona, dok broj 70 ozna─Źava maksimalnu visinu dizanja, a to je u ovom slu─Źaju 7 metara.

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Premier AS d.o.o. Gra─Ĺevinske ma┼íine

Drugi model JCB 535-95 maksimalna mo─ç dizanja je 3,5 tona a, maksimalna visina dizanja 9.5 metara. Telehenderi su vi┼íenamenske kvalitetne i mo─çne gra─Ĺevinske i poljoprivredne ma┼íine. Idealan sistem za manipulaciju teretom za korisnike koji zahtevaju ma┼íinu sa najvi┼íim performansama, uz jednostavno kori┼í─çenje, kompaktnost i raznovrsnost. JCB telehenderi pokrivaju najve─çi raspon razli─Źitih proizvoda, od kompaktnih modela (za rad u sku─Źenim prostorima) do modela sa visokim performansama, pogodnim za rad kako na gradili┼ítima, tako i na poljoprivrednim imanjima, direktno zamenjuju─çi tradicionalne metode podizanja tereta.

www.premierASdoo.com

PREMIER AS d.o.o.
Novi Sad, Rumena─Źki put 93b
T. +381 21 64 66 720, +381 21 64 69 739
F. +381 21 66 16 999

PJ Beograd, Partizanske vode 8a
T. +381 11 25 10 958

info@premierASdoo.com
www.premierASdoo.com