Connect with us
Energetska efikasnost

Kako da sačuvate toplotu bez većih radova

Kako biste optimalno iskoristili vaše radijatore, a da proleće ne dočekate praznih džepova, donosimo 8 načina kako što efikasnije da iskoristimo grejanje, bilo da vaš dom ima centralno grejanje ili se grejete na drva.

Prostorije provetravajte redovno, ali ne duže od 10 minuta

Prostorije provetravajte redovno, ali ne duže od 10 minuta

Izolujte ulazna vrata

Na ulazna vrata u stan iz hodnika, postavite drveni prag (može se postaviti uz pomoć lepka, ne treba bušiti pod). Nekad su na svim vratima bili pragovi kad nije bilo centralnog grejanja. Drugi način, ako se ne želi ili ne može izvesti prag, jeste da se sa donje strane na krilo učvrsti čvrsta metalna ili plastična traka sa metlicom koja se, takođe, može nabaviti u trgovinama i reže se po meri.

Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili direktno prema napolje, bez vetrobrana, ispred vrata može se postaviti zavesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog vazduha i promaja.

Izolujte stakla na prozorima koji su vam ‘višak’

Mnogi imaju velike otvore sa puno krila, sigurno postoji barem jedan kojeg možete zimi ‘žrtvovati’. To se naročito odnosi na staklenu opeku koja je izuzetno loša za gubitke topline.

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan beli EPS ili onaj gušći XPS koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na tačnu meru širine stakla (trebaće vam više stiropora, jer su ploče 50 x 100 centimetra) tako da stiropor tesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati.

Prethodno izmerite otvor i proverite jesu li bočne strane okomite ili su malo ukošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti u drvo ili lepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji.

Odmah ćete osetiti razliku. Na proleće jednostavno sklonite ploče i spremite. Sa spoljašnje strane spustite roletne jer su one dodatna izolacija.

Razmestite nameštaj u domu

Ovaj zimski makeover doma potpuno je besplatan i privremen. Odmaknite nameštaj od hladnih vanjskih zidova i namestite ga u blizini izvora topline, poput kamina. Također, što je više moguće odmaknite nameštaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog vazduha..

Radijatori ne smeju biti zaklonjeni zavesama i nameštajem. Sušenjem na radijatoru praktično prekidate grejanje. Pokriven i zaklonjen radijator izolovan je i nema pravog učinka.

Postavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan vazduh ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite telesnu toplinu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja stanovima smeštenima u prizemlju.

Foto: www.podovi.org

Nabavite prenosnu grejalicu

Stavite prijenosnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, te smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće biće malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se oblačite slojevito i nosite čarape i papuče.

Nemojte pregrejavati prostor. Optimalna temperatura u grejanim prostorijama je 20 stepeni Celzijusovih. Za svaki stepen više utroši se 6 odsto više energije, kažu iz HEP-a.

Sprečite odlazak toplog vazduha u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutrašnji vazduh odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha uspije izaći kroz njega.

Jednostavno je rešenje da blokirate protok vazduha balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite izvaditi balon on će se automatski ispuhati pa se kuća neće napuniti dimom.

Vodite računa i o roletnama i zavesama
Noću spuštajte roletne i navlačite zavese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak topline i za 10 odsto.

Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, rastvorite zastore na prozorima kako bi njegove zrake ušle unutra i zagrejale stakla na prozorima što će pogodovati i povišenju temperature u stanu. Kutije za roletne su potencijalna mesta za velike gubitke toplote pa ih, ako je moguće, izolujte. Prostorije provetravajte redovno, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplotu akumuliranu u zidovima i nameštaju te će nakon provetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora.

Izvor: nezavisne.com