Connect with us
Budu─çnost

„Sparking Change“ : cirkularnost i dekarbonizacija u Fuorisaloneu u Milanu

Roca predstavlja prepoznatljivu instalaciju inspirisanu prvom na svetu elektri─Źnom tunelskom pec╠üi za proizvodnju sanitarne keramike. Dizajnirana od strane Mario Cucinella Architects, instalacija oli─Źava principe kru┼żnosti i dekarbonizacije u kerami─Źkoj industriji, demonstrirajuc╠üi pozitivan uticaj ove revolucionarne inovacije na ┼żivotnu sredinu.

Dosti┼żuc╠üi visinu od 4,5 metara, polukru┼żna pozadina modularnih kerami─Źkih elemenata ilustruje ciklus obnove u srcu odr┼żivosti. Sastoji se od 1.200 jedinstveno obojenih 3D ┼ítampanih kerami─Źkih blokova, gde nijansirani gradijent boja i oblik instalacije slu┼że kao vizuelne metafore, koje predstavljaju progresivne radne temperature u procesu pe─Źenja keramike. Svaki pedantno izra─Ĺen blok ima ugra─Ĺene detalje koji ilustruju preciznu temperaturu potrebnu u svakoj fazi proizvodnje kako bi se osigurali najkvalitetniji kerami─Źki proizvodi.

narand┼żasto bele modularne keramui─Źke plo─Źe poslagane jedna na drugu

Sparking Change modularna keramicka instalacija / Foto: Roca Grupa

Elegantno zaobljeni dizajn instalacije sa razli─Źitim visinama savr┼íeno se uklapa u trouglasto dvori┼íte i bez napora se uklapa u dvori┼íte Univerziteta u Milanu, nudec╠üi niz prostornih i funkcionalnih moguc╠ünosti. Vi┼íe nego samo vizuelno privla─Źni, ovi raznovrsni blokovi postaju deo narativa, pretvarajuc╠üi se u privla─Źne prostore za sedenje koji podsti─Źu posetioce da se opuste, c╠üaskaju i dru┼że u ovom dinami─Źnom prostoru.

ÔÇ×Sparking Change nagla┼íava Roca-inu posvec╠üenost odr┼żivosti u jedinstvenoj instalaciji koja pokazuje kako su znanje, iskustvo i tehnologija doveli Roca do razvoja najvec╠üe inovacije u sektoruÔÇť, obja┼ínjava Marc Viardot, direktor marketinga i dizajna Roca grupe.

Povezujuc╠üi fizi─Źki i virtuelni svet, instalacija nudi posetiocima zanimljivo i impresivno istra┼żivanje procesa proizvodnje ove pionirske inovacije. Koristec╠üi pro┼íirenu stvarnost, posetioci su pozvani na interaktivno putovanje da otkriju prednosti Roca-ine inovativne elektri─Źne pec╠üi u tunelu. Ovaj novi pristup omoguc╠üava posetiocima da dublje u─Ĺu u Roca-inu posvec╠üenost pomeranju granica inovacija.

Tehni─Źke inovacije i odr┼żivost

Odra┼żavajuc╠üi Roca osnovne vrednosti, 3D ┼ítampani kerami─Źki blokovi instalacije otelotvoruju delikatan balans inovacije, po┼ítovanja tradicije i odgovornosti za ┼żivotnu sredinu. Prihvatajuc╠üi principe cirkularnosti i dekarbonizacije, ‘Sparking Change’ pokazuje kako tehnologija i digitalni alati mogu da deluju ne samo kao kreativni medij, vec╠ü i da zapale iskru novih ideja.

ÔÇ×Sparking Change nagla┼íava inovativnu tehniku koja po┼ítuje ┼żivotnu sredinu i unapre─Ĺuje tradiciju; ┼ítavi┼íe, to je opipljiv dokaz da tehnologija i digitalni alati vi┼íe nisu samo instrumenti za stvaranje, vec╠ü i za podsticanje novih ideja.ÔÇť┬á ka┼że Mario Cucinella, osniva─Ź i direktor dizajna MCA studija – Mario Cucinella Architects.

Svaki blok koji ─Źini projekat proizveden je postupkom sa malim uticajem na ┼żivotnu sredinu, koristec╠üi kombinaciju gline i reciklirane keramike iz proizvodnje komponenti kupatila. Dizajn dimenzija 50x40x25 cm omoguc╠üava samonosec╠üu i suvu monta┼żnu konstrukciju. Ovo ne samo da povec╠üava njegovu estetsku privla─Źnost, vec╠ü i omoguc╠üava lako rastavljanje i otvara put za potencijalnu ponovnu upotrebu blokova u buduc╠üim doga─Ĺajima.

Proizvodnja dekarbonizovane keramike

U partnerstvu sa Keramischer OFENBAU GmbH, Roca grupa je predstavila prvu na svetu elektri─Źnu tunelsku pec╠ü za proizvodnju sanitarne keramike u svojoj fabrici Laufen u Gmundenu (Austrija). Ova revolucionarna inicijativa pozicionirala je Roca Grupu kao globalnog lidera sa proizvodnim pogonom za sanitarije sa nultom emisijom CO2, ┼íto predstavlja promenu paradigme za sektor keramike u celini.

Elektri─Źna tunelska pec╠ü je visoko efikasna i odr┼żiva alternativa tradicionalnim metodama proizvodnje koje se oslanjaju na fosilna goriva. Prvi proizvodni rezultati novog sistema pec╠üi pokazuju veliki potencijal za ─Źitavu industriju, jer i drugi sektori, ne samo proizvodnja sanitarne keramike, mogu imati koristi od nove tehnologije. Napredak postignut u postizanju pune dekarbonizacije u proizvodnji keramike pokazuje njenu izvodljivost, ekonomsku odr┼żivost i potencijal za odr┼żivu buduc╠ünost.

Proizvodni pogon Roca Grupe

foto: Roca Grupa

Roca

Roca je kompanija posvec╠üena dizajnu, proizvodnji i prodaji kupatila za arhitekturu, gra─Ĺevinarstvo i dizajn enterijera. Osnovan 1917. godine, kombinuje tradiciju i znanje sa stra┼íc╠üu za inovacijama i po┼ítovanjem ┼żivotne sredine, kako bi zadovoljio zahteve kupaca i doprineo dobrobiti dru┼ítva.

Uz odr┼żivost kao klju─Źni element u svim svojim proizvodnim procesima i posvec╠üenost obezbe─Ĺivanju bolje planete za buduc╠üe generacije, Roca je implementirala ovu filozofiju u 170 zemalja u kojima posluje iu svojih 79 fabrika, svakodnevno komunicirajuc╠üi ovo sa vi┼íe od 21.000 zaposlenih. .

Ova porodi─Źna kompanija je tr┼żi┼íni lider u Evropi, Latinskoj Americi i Indiji. Tako─Ĺe je zna─Źajno prisutan u Kini i ostatku Azije, Bliskog istoka, Australije i Afrike. Kao rezultat toga, ona je svetski lider u svom sektoru.

O MCA ÔÇô Mario Cucinella Architects

Mario Cucinella je osnovao svoj studio 1992. godine u Parizu, trenutno ima kancelarije u Bolonji i Milanu i sastoji se od vi┼íe od 100 profesionalaca. Koristec╠üi sopstveno odeljenje za istra┼żivanje i razvoj, koje sprovodi istra┼żivanje o pitanjima odr┼żivosti, MCA se specijalizovao za arhitektonski dizajn koji integri┼íe ekolo┼íke i energetske strategije.

Studio je uspe┼íno realizovao projekte u Evropi, Kini, Africi, Bliskom istoku i Ju┼żnoj Americi. Me─Ĺu njima su Muzej umetnosti Fondazione Luigi Rovati u Milanu; novi centar za hirurgiju i hitnu zdravstvenu pomoc╠ü za bolnicu San Raffaele u Milanu; crkva Santa Maria Goretti u Mormanu; novi rektorat za Univerzitet Roma Tre u Rimu; Jedan aerodromski trg u Akri, (Gana); novo sedi┼íte NICE u Limeiri (Brazil); i kinesko-italijanska ekolo┼íka i energetski efikasna zgrada u Pekingu (Kina). Trenutno, studio radi na oko 50 drugih projekata, uklju─Źujuc╠üi MIND – Milano Innovation District, SeiMilano projekat me┼íovite namene i sedi┼íte Unipol grupe; Univerzitetski kampus Valle D’Aosta u Aosti; Italijanski paviljon na Ekpo 2025 Osaka; dve kule me┼íovite namene ÔÇ×Viertel ZveiÔÇť u Be─Źu; i zgrada MET Tirana u Tirani.

MCA sara─Ĺuje sa SOS ÔÇô School of Sustainabiliti Foundation, ┼íkolom zasnovanom na otvorenom, holisti─Źkom i istra┼żiva─Źkom orijentisanom pristupu koji mladim profesionalcima u dizajnu i nedavno diplomcima pru┼ża neophodne alate za re┼íavanje problema ┼żivotne sredine. ┼ákolu je 2015. godine osnovao Mario Cucinella i nalazi se u Milanu.

LAUFEN logo

Roca logo

Roca Croatia d.d.
Industrijska 1 10290 Zaprešić
T. +385 1 335 0842
info@hr.roca.com
www.hr.roca.com