Connect with us
Budu─çnost

Štednja energije kao mera opstanka

Pri─Źa o energiji, slo┼żi─çete se, je jedna od naj─Źe┼í─çih tema u svakodnevnom ┼żivotu. Gde god da se na─Ĺete, veoma ─Źesto ─Źujete komentare: lo┼ía energija, nedostatak energije, pozitivna energija, u┼íteda energije i sl. Nije li tako? Upravo ta zastupljenost energije u razli─Źitim kontekstima pri─Źe, segmentima ┼żivota i potrebama ljudi, zapravo govori koliko je energija va┼żna. Bez energije nema akcije, ali ni reakcije u smislu emocija, u┼ítede tro┼íkova i opstanka na globalnom nivou. A, kako nam je ista danas u deficitu, krajnje je vreme da je sa─Źuvamo i usmerimo u pravcu boljeg sutra i sigurnije budu─çnosti. ┼átednja energije je na┼ía realnost.

Energija kao resurs

Nekontrolisana eksploatacija energetskih izvora, dovela nas je u nesigurnu današnjicu gde su klimatske neprilike naša svakodnevica, potrošnja energenata nezaustavljiva, a troškovi sve veći.

Jedan od velikih izazova u pogledu o─Źuvanja energije je gra─Ĺevinarstvo, koje se smatra jednim od najve─çih potro┼ía─Źa energije. I to direktnog potro┼ía─Źa, kada se prirodni resursi koriste kao sirovine i indirektni kada se energija tro┼íi za proizvodnju gra─Ĺevinskog materijala. Sa druge strane, neadekvatna gradnja, stvara velike tro┼íkove korisnika objekata, posebno prilikom grejanja i hla─Ĺenja.

Upravo ti razlozi bili su glavni pokreta─Ź da upravo proizvo─Ĺa─Źi gra─Ĺevinskog materijala po─Źnu da se bave odgovornom proizvodnjom kvalitetnog materijala. ┼áta to ta─Źno zna─Źi, interesuje vas? To zna─Źi da su proizvo─Ĺa─Źi krenuli u proizvodnju gra─Ĺevinskog materijala koji ─çe pru┼żiti visok stepen izolacije objektu na kome se nalaze, jer se pokazalo da je za savremenu gradnju neophodna kvalitetna izolacija. Sa druge strane, za proizvodnju takvog materijala cilj je bio racionalna i ┼íto manja potro┼ínja energenata. I u tome se uspelo.

Danas se kvalitetna termoizolacija smatra najboljim i najekonomi─Źnijim na─Źinom smanjivanja tro┼íkova grejanja i hla─Ĺenja, pove─çanja komfora svakodnevnog ┼żivota i rada, za┼ítitne ┼żivotne sredine i stvaranja uslova za odr┼żivu gradnju i sigurnu budu─çnost.

Austrotherm ÔÇô termoizolacija koja nikoga ne ostavlja hladnim

Jedan od takvih proizvo─Ĺa─Źa, koji se specijalizovao za proizvodnju gra─Ĺevinskog termoizolacionog materijala je Austrotherm International. Kompanija koja, kako i sami vole da ka┼żu, nikoga ne ostavlja hladnim.

XPS plo─Źe / Austrotherm d.o.o.

XPS plo─Źe / Austrotherm d.o.o.

Austrotherm je poznata svetska kompanija koja pored svog mati─Źnog sedi┼íta u Austriji posluje u jo┼í 11 zemalja sa 17 pogona za proizvodnju i to kao deo jednog od najve─çih koncerna proizvodnje gra─Ĺevinskog materijala u Evropi, koncerna Schmid Industrie Holding. U Srbiji Austrotherm je zastupljen od 2001. godine, ┼íto je na┼íe tr┼żi┼íte obogatilo veoma kvalitetnim XPS i EPS termoizolacionim materijalima, profilima, polietilenskim proizvodima i plo─Źama za unutra┼ínju gradnju.

Zna─Źaj termoizolacije u energetskoj efikasnosti objekta

Mnoga istra┼żivanja pokazala su koliko kvalitetna termoizolacija mo┼że pove─çati energetsku efikasnost objekta koji je u izgradnji, ali i objekta koji je u sanaciji. Pa tako, beton ima od 55 do 72 puta manju termi─Źku izolaciju od Austrothermovog fasadnog termoizolacionog proizvoda, dok u slu─Źaju drveta koji se smatra prirodnim izolatorom, moderni termoizolacioni proizvod ima 4 puta ve─çu toplotnu izolaciju.

Fasadna termoizolacija

Foto: Austrotherm / Fasadna termoizolacija

Kolika u┼íteda energije je u pitanju ukazuje i ─Źinjenica da objekat bez izolacije je energetski potpuno neefikasan. Objekat sa izolacijom debljine 5cm na spoljnim zidovima ima u┼ítedu od 44%, dok izolacija debljine 12 cm daje u┼ítedu tro┼íkova grejanja od ─Źak 72%. Prili─Źno zavidna cifra, nije li tako? Imaju─çi to u vidu, dr┼żavne institucije su propisale va┼że─çe pravilnike koji odre─Ĺuju kolika debljina izolacije mora biti kada je novogradnja u pitanju, odnosno sanacija. U Srbiji je va┼że─çi Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada iz 2012. godine koji ka┼że da standardna izolacija u novogradnji ne sme biti ispod 12cm.

Vode─çi se svim podacima i pravilima sa jedne strane, konstantnim pove─çanjem cena sa druge, institucije i pojedinci sve ─Źe┼í─çe biraju deblju termoizolaciju. Ve─ça po─Źetna ulaganja brzo se isplate budu─çi da se stvaraju objekti niske energetske potro┼ínje. Toliko se daleko oti┼ílo po pitanju termi─Źke izolacije da se stvaraju objekti izuzetno male potro┼ínje tzv. pasivne ku─çe, gde se debljina izolacije kre─çe izme─Ĺu 30 cm i 40 cm, a u┼íteda energije do 80%. Ulaganja nisu mala, ali su opravdana i brzo isplativa.

Pored velike u┼ítede energije i ni┼żih tro┼íkova grejanja i hla─Ĺenja, termi─Źka izolacija stvara bolje uslove i komfor svakodnevnog ┼żivota.

Termoizolacija ─çe spasiti svet

Pored benefita u smislu u┼ítede tro┼íkova, kvalitetna termi─Źka izolacija ima svoju veliku ulogu kada je o─Źuvanje energetskih resursa u pitanju, odnosno o─Źuvanje ┼żivotne sredine i globalni odr┼żivi razvoj.

Upotrebom odgovaraju─çe kvalitetne termi─Źke izolacije, kao ┼íto je u slu─Źaju Austrotherma ekspandirani polistiren, manja je potro┼ínja energenata, a sa njima i manja emisija COÔéé. Primera radi, kod zgrada koje nemaju termi─Źku izolaciju ve─ça je potro┼ínja energenata i osloba─Ĺanje CO2 u iznosu od 7,5 t. Sa druge strane objekat sa fasadnom izolacijom od 5 cm osloba─Ĺa 4,2 t COÔéé, dok je kod izolacije od 12 cm, COÔéé se osloba─Ĺa u iznosu od 2,2 t.

Austrotherm izolacione plo─Źe

Austrotherm EPS izolacione plo─Źe

Osnovna sirovina Austrotherm termi─Źke izolacije je EPS – ekspandirani polistiren, poznatiji kao stiropor koji je 98% sastavljen od vazduha, ekolo┼íki je proizvod, potpuno ─Źist i bezopasan za upotrebu, a uz redukovanu emisiju ┼ítetnih gasova, vi┼íe je nego ekolo┼íki prihvatljiv na lokalnom i globalnom nivou. Stoga mo┼że se zaklju─Źiti da beli i stiropor sa primesama grafita u sivoj boji doprinose odr┼żivoj gradnji i stvaranju uslova za sigurniju budu─çnost.

Austrotherm EPS termi─Źka izolacija

Zahvaljuju─çi svim benefitima koja Austrothermova EPS termi─Źka izolacija daje, njegova primena danas obuhvata izolaciju klju─Źnih elemenata svakog objekta: zidove, plo─Źe i krov.

Kada su zidovi u pitanju postoje ta─Źno odre─Ĺeni modeli koji se koriste za termoizolaciju:

 • fasadnog zida ÔÇô EPS AF 60, EPS AF, EPS AF PLUS,
 • unutra┼ínjih povr┼íina – EPS AF 60, EPS AF, EPS AF PLUS,
 • izolacija u sendvi─Ź zidu ÔÇô EPS A30, EPS AF 60, EPS AF, EPS AF PLUS,
 • vetrena fasada – EPS A30, EPS AF 60,
 • dilatacione razdelnice – EPS A30, EPS AF 60.

Kod plo─Źa termoizolacioni materijali obuhvataju izolaciju slede─çih delova:

 • zavr┼ína plo─Źa ÔÇô EPS A100, EPS A120, EPS A150,
 • me─Ĺuspratna plo─Źa – EPS A100, EPS A120, EPS A150, EPS T650,
 • plo─Źa na koti terena ÔÇô EPS A100, EPS A120, EPS A150,
 • plo─Źa nad podrumom ÔÇô EPS A100,
 • plo─Źa nad prolazom ÔÇô EPS AF 60, EPS AF, EPS AF PLUS, EPS A 100,

U slu─Źaju krova, termi─Źka izolacija obuhvata:

 • ravan krov ÔÇô EPS A120, EPS A150,
 • kos krov ÔÇô iznad rogova ÔÇô EPS A150,
 • kos krov ÔÇô izme─Ĺu rogova – EPS A30, EPS AF 60, EPS AF, EPS AF PLUS, KLEMMFIX, KLEMMFIX PLUS.
Austrotherm XPS TOP termoizolacione plo─Źe

Austrotherm XPS TOP termoizolacione plo─Źe za ravni krov

Austrotherm XPS TOP termoizolacione plo─Źe

XPS TOP termoizolacione plo─Źe nastaju od ekstrudiranog polistirena, poznatijeg kao stirodur, sa velikom otporno┼í─çu na vodu (vlagu) i velika optere─çenja. Shodno tome primena je na mesta me─Ĺu koje se ubrajaju temelji, podrumi, podovi, kao i mesta optere─çena vlagom: sokle, industrijska postrojenja, hladnja─Źe, magacini, klizali┼íta, kao i mesta sa velikim pritiskom: ┼żelezni─Źke pruge, aerodromske piste i sl.

U zavisnosti od pritisne ─Źvrsto─çe, koja se kre─çe od 30 t /m┬▓ do 70 t /m┬▓ danas postoje slede─çe XPS plo─Źe:

 • Austrotherm XPS TOP 30 ÔÇô glatke povr┼íine,
 • Austrotherm XPS TOP P ÔÇô rebraste povr┼íine,
 • Austrotherm XPS TOP 50 ÔÇô glatke povr┼íine,
 • Austrotherm XPS TOP 70 ÔÇô glatke povr┼íine.
Austrotherm XPS TOP termoizolacione plo─Źe

Austrotherm XPS TOP termoizolacione plo─Źe

Austrotherm izolacija ni┼íta ne prepu┼íta slu─Źaju

Pored┬á termoizolacije Austrotherm veliku pa┼żnju posvetio je i saniranju buke kroz podnu zvu─Źno – izolacionu barijeru EPS T650, ali i me─Ĺuspratnu konstrukciju odli─Źne toplotne i zvu─Źne izolacije AMK, termi─Źkih plo─Źa za podno grejanje PPG, elemenata za krovni nagib EPS 120 i EPS A150, kao i plo─Źe za zavr┼íne radove na mokrim ─Źvorovima, odnosno, kuhinjama i kupatilima UNIPLATTE. Jednostavno re─Źeno, pokriveni su svi oni potencijalni izvori gde mo┼że do─çi do gubljenja energije ili prolaska buke kao velikog izazova modernog sveta.

Austrotherm Uniplatte┬« je plo─Źa izra─Ĺena na bazi ekstrudiranog polistirena (XPS)

Austrotherm Uniplatte┬« je plo─Źa izra─Ĺena na bazi ekstrudiranog polistirena (XPS)

Umesto zaklju─Źka

Iako pojam izolacija u svakodnevnoj komunikaciji obi─Źno ima neku negativnu konotaciju, kada su termi─Źka i zvu─Źna izolacija u pitanju, nema mesta negativnim aspektima. Naprotiv. Uz njih stvara se pozitivna atmosfera i u pogledu tro┼íkova i emotivnog do┼żivljaja prostora u kome se nalazimo. Zato izolujte se kvalitetno za bolje sutra. Zahvaljuju─çi osve┼í─çenim kompanijama kao ┼íto je Austrotherm, imamo sve ┼íanse da stvorimo jednu bezbednu i zdravu sada┼ínjost i jo┼í bolju budu─çnost. Budimo sre─çni zbog toga.

AUSTROTHERM d.o.o.
predstavništvo za Beograd
(kancelarija za marketin┼íko-tehni─Źku podr┼íku)
Ar─Źibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs