Connect with us
Energetska efikasnost

Zelena gradnja i najvažnije odlike

Objavljeno

:

Ytong zelena gradnja

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su:

  • manja potrošnja energije
  • manja potrošnja vode
  • manja emisija ugljen-dioksida

Živeti u “zelenoj kući” znači živeti kvalitetnije, zdravije i u skladu sa prirodom.

Iako nedovoljno zastupljena tema, zelena gradnja nije nepoznanica. Ovaj tekst upravo je namenjen tome da se vrlo detaljno upoznate sa ovim konceptom.

KONCEPT ZELENE GRADNJE

Pre gotovo dve decenije rodila se ideja “zelene” gradnje sa ciljem koji je zasnovan na promociji održivosti u arhitekturi. Prevazilaženje novih izazova u građevinarstvu, sa posebnim akcentom na očuvanje resursa i energije, rezultiralo je novim materijalima, pametnijim ulaganjem i izgradnjom koja ima za cilj stvaranje kvalitetnijeg životnog okruženja i dugoročno očuvanje prirodnih resursa.

Globalno posmatrano, zelena gradnja zauzima sve značajniji udeo u individualnoj i stambenoj izgradnji.

Proizvodnja energije u zgradama iz obnovljivih izvora energije, poput solarne, energije vetra i biomase, pomaže pri izbegavanju zagađenja vazduha i vode. Obnovljivi izvori energije smanjuju kisele kiše, smog, klimatske promene i probleme sa ljudskim zdravljem uzrokovane zagađenjem prirodne sredine.

Zelena gradnja

Zelena gradnja / foto: Xella

IZGRADNJA KUĆE PREMA “ZELENIM” PRINCIPIMA

Ukoliko planirate izgradnju kuće i vi se možete opredeliti za kuću koja će vam uštedeti mnogo novca za grejanje i hlađenje, koja će „disati“ sa vama i ujedno optimalno koristiti resurse poput vode, sunca ili vetra. Ako razmišljate o izgradnji kuće za vas i vašu porodicu, odaberite principe zelene gradnje.

Svakako je važno da se dobro informišete i opredelite za najbolje moguće rešenje. Nemojte doći u situaciju da uložite vaš dragoceni novac u objekat koji će u budućnosti od vas tražiti više i više. Uložite novac u objekat koji će sa godinama vama pružiti više!

Ustaljivanje prakse zelene gradnje doprinosi izgradnji kvalitetnih objekata, očuvanju sredine i održivosti gradnje kroz finansijske uštede. Čak i najmanji detalj može napraviti veliku razliku. Iako će se određeni benefiti razlikovati u zavisnosti od konkretnog izbora investitora, odnosno budućeg vlasnika kuće, svakako su brojne prednosti ovakvog vida gradnje.

FINANSIJSKE UŠTEDE

Finansijske uštede pri zelenoj gradnji su značajne, naročito sa stanovišta brige o energetskoj efikasnosti, koja se postiže pravilnom i adekvatnom termoizolacijom i zaptivenošću prostora.

Izbor građevinskog materijala, energetski efikasna stolarija, uređaji, rasveta i druga kućna oprema takođe doprinose uštedi i održavaju mesečnu potrošnju energije na niskom nivou. Uz rastuće cene energije i potrošnju neobnovljivih izvora, energetski efikasan dom je imovina koju svi možemo ceniti u godinama koje dolaze.

VIŠE UDOBNOSTI

Zeleni dom može biti udoban i prijatan na više načina. Adekvatno osvetljen i osunčan, prijatne temperature tokom cele godine, prijatno iznenađenje za Vaše račune – ‘udoban’ može značiti mnogo toga. Počevši od dobrog energetskog dizajna, zeleni objekat pomaže da se osigura da je vaš dom sveukupno udobniji.

Više udobnosti

Više udobnosti / foto: Xella

Ako gradite kuću, konsultujte projektanta kako da postignete pravilnu orjentaciju vašeg doma, kako biste maksimalno iskoristili sunčevu energiju i na taj način osigurali besplatnu prirodnu toplinu u hladnijim mesecima, odnosno izbegli previše sunca u toplijem periodu godine. Čvrsta konstrukcija, kao i prirodni materijali sa dobrim termoizolacionim svojstvima od izuzetne su važnosti za smanjenje računa i potrošnje energije. Svakako, sve navedeno značajno doprinosi prijatnom okruženju uz uštedu energije.

YTONG KUĆE

Ytong materijal je sačinjen u potpunosti od prirodnih sirovina i napravljen u skladu sa ekološkim standardima. Izgradnja Ytong kuće omogućiće Vam život u zdravom objektu, koji odlikuju paropropusnost zidova i optimalna mikroklima tokom cele godine. To praktično znači da zidovi od Ytong materijala „dišu“ i upravo zato je život u Ytong kući prijatan i nema bojazni od pojave vlage ili kondenza.

Izuzev što je prirodan materijal, jedna od najvažnijih prednosti Ytong materijala jeste izuzetna termika – Ytong je građevinski materijal sa izvanrednim termoizolacionim svojstvima.

Zahvaljujući termoizolacionim osobinama Ytong materijala, troškovi grejanja i hlađenja Vaše kuće biće znatno niži tokom decenija stanovanja.

UREĐENJE ENTERIJERA PREMA “ZELENIM” PRINCIPIMA

Unutrašnje uređenje prema zelenim principima u kojima ljudi provode i do 90% svog vremena ima snažan uticaj na njihov doživljaj prostora kao i zdravlje. Jednostavan način kako poboljšati kvalitet unutrašnjeg prostora jeste upotreba prirodnih materijala u što većem obimu. Zelena gradnja stavlja i veliki naglasak na reciklažu, jer se upravo recikliranjem stvaraju materijali za nove proizvode, čime se smanjuje potreba za eksploatacijom sirovina.

Kako da upotrebite prirodne materijale u enterijeru možete pročitati OVDE.

Kada se sprovedu sveobuhvatno, principi zelene gradnje doprinose očuvanju našeg okruženja za buduće generacije. Očuvanje prirodnih resursa i zaštita kvaliteta voda, od vitalnog su značaja za životnu sredinu i održivu gradnju.

Xella, kao kompanija koja se dugoročno opredelila za održivu gradnju kroz proizvodnju i prodaju prirodnih materijala Ytong, Silka i Multipor, članica je Saveta Zelene Gradnje Srbije.

Xella Srbija d.o.o.
Diše Đurđevića bb, 11560 Vreoci
+381 11 4427 405
ytong-serbia@xella.com
www.xella.rs
www.lakodokuce.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost4 sedmice ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno