Connect with us
Energetska efikasnost

Zelena gradnja i najva┼żnije odlike

ÔÇťZelenimÔÇŁ se nazivaju oni objekti koji su gra─Ĺeni po principima odr┼żive gradnje. Najva┼żnije odlike ÔÇ×zelene gradnjeÔÇť su:

  • manja potro┼ínja energije
  • manja potro┼ínja vode
  • manja emisija ugljen-dioksida

┼Żiveti u ÔÇťzelenoj ku─çiÔÇŁ zna─Źi ┼żiveti kvalitetnije, zdravije i u skladu sa prirodom.

Iako nedovoljno zastupljena tema, zelena gradnja nije nepoznanica. Ovaj tekst upravo je namenjen tome da se vrlo detaljno upoznate sa ovim konceptom.

KONCEPT ZELENE GRADNJE

Pre gotovo dve decenije rodila se ideja ÔÇťzeleneÔÇŁ gradnje sa ciljem koji je zasnovan na promociji odr┼żivosti u arhitekturi. Prevazila┼żenje novih izazova u gra─Ĺevinarstvu, sa posebnim akcentom na o─Źuvanje resursa i energije, rezultiralo je novim materijalima, pametnijim ulaganjem i izgradnjom koja ima za cilj stvaranje kvalitetnijeg ┼żivotnog okru┼żenja i dugoro─Źno o─Źuvanje prirodnih resursa.

Globalno posmatrano, zelena gradnja zauzima sve zna─Źajniji udeo u individualnoj i stambenoj izgradnji.

Proizvodnja energije u zgradama iz obnovljivih izvora energije, poput solarne, energije vetra i biomase, poma┼że pri izbegavanju zaga─Ĺenja vazduha i vode. Obnovljivi izvori energije smanjuju kisele ki┼íe, smog, klimatske promene i probleme sa ljudskim zdravljem uzrokovane zaga─Ĺenjem prirodne sredine.

Zelena gradnja

Zelena gradnja / foto: Xella

IZGRADNJA KU─ćE PREMA ÔÇťZELENIMÔÇŁ PRINCIPIMA

Ukoliko planirate izgradnju ku─çe i vi se mo┼żete opredeliti za ku─çu koja ─çe vam u┼ítedeti mnogo novca za grejanje i hla─Ĺenje, koja ─çe ÔÇ×disatiÔÇť sa vama i ujedno optimalno koristiti resurse poput vode, sunca ili vetra. Ako razmi┼íljate o izgradnji ku─çe za vas i va┼íu porodicu, odaberite principe zelene gradnje.

Svakako je va┼żno da se dobro informi┼íete i opredelite za najbolje mogu─çe re┼íenje. Nemojte do─çi u situaciju da ulo┼żite va┼í dragoceni novac u objekat koji ─çe u budu─çnosti od vas tra┼żiti vi┼íe i vi┼íe. Ulo┼żite novac u objekat koji ─çe sa godinama vama pru┼żiti vi┼íe!

Ustaljivanje prakse zelene gradnje doprinosi izgradnji kvalitetnih objekata, o─Źuvanju sredine i odr┼żivosti gradnje kroz finansijske u┼ítede. ─îak i najmanji detalj mo┼że napraviti veliku razliku. Iako c╠üe se odre─Ĺeni benefiti razlikovati u zavisnosti od konkretnog izbora investitora, odnosno budu─çeg vlasnika ku─çe, svakako su brojne prednosti ovakvog vida gradnje.

FINANSIJSKE UŠTEDE

Finansijske u┼ítede pri zelenoj gradnji su zna─Źajne, naro─Źito sa stanovi┼íta brige o energetskoj efikasnosti, koja se posti┼że pravilnom i adekvatnom termoizolacijom i zaptiveno┼í─çu prostora.

Izbor gra─Ĺevinskog materijala, energetski efikasna stolarija, ure─Ĺaji, rasveta i druga kuc╠üna oprema tako─Ĺe doprinose u┼ítedi i odr┼żavaju mese─Źnu potro┼ínju energije na niskom nivou. Uz rastuc╠üe cene energije i potro┼ínju neobnovljivih izvora, energetski efikasan dom je imovina koju svi mo┼żemo ceniti u godinama koje dolaze.

VIŠE UDOBNOSTI

Zeleni dom mo┼że biti udoban i prijatan na vi┼íe na─Źina. Adekvatno osvetljen i osun─Źan, prijatne temperature tokom cele godine, prijatno iznena─Ĺenje za Va┼íe ra─Źune ÔÇô ÔÇśudobanÔÇÖ mo┼że zna─Źiti mnogo toga. Po─Źev┼íi od dobrog energetskog dizajna, zeleni objekat poma┼że da se osigura da je va┼í dom sveukupno udobniji.

Više udobnosti

Više udobnosti / foto: Xella

Ako gradite ku─çu, konsultujte projektanta kako da postignete pravilnu orjentaciju va┼íeg doma, kako biste maksimalno iskoristili sun─Źevu energiju i na taj na─Źin osigurali besplatnu prirodnu toplinu u hladnijim mesecima, odnosno izbegli previ┼íe sunca u toplijem periodu godine. ─îvrsta konstrukcija, kao i prirodni materijali sa dobrim termoizolacionim svojstvima od izuzetne su va┼żnosti za smanjenje ra─Źuna i potro┼ínje energije. Svakako, sve navedeno zna─Źajno doprinosi prijatnom okru┼żenju uz u┼ítedu energije.

YTONG KU─ćE

Ytong materijal je sa─Źinjen u potpunosti od prirodnih sirovina i napravljen u skladu sa ekolo┼íkim standardima. Izgradnja Ytong ku─çe omogu─çi─çe Vam ┼żivot u zdravom objektu, koji odlikuju paropropusnost zidova i optimalna mikroklima tokom cele godine. To prakti─Źno zna─Źi da zidovi od Ytong materijala ÔÇ×di┼íuÔÇť i upravo zato je ┼żivot u Ytong ku─çi prijatan i nema bojazni od pojave vlage ili kondenza.

Izuzev ┼íto je prirodan materijal, jedna od najva┼żnijih prednosti Ytong materijala jeste izuzetna termika ÔÇô Ytong je gra─Ĺevinski materijal sa izvanrednim termoizolacionim svojstvima.

Zahvaljuju─çi termoizolacionim osobinama Ytong materijala, tro┼íkovi grejanja i hla─Ĺenja Va┼íe ku─çe bi─çe znatno ni┼żi tokom decenija stanovanja.

URE─ÉENJE ENTERIJERA PREMA ÔÇťZELENIMÔÇŁ PRINCIPIMA

Unutra┼ínje ure─Ĺenje prema zelenim principima u kojima ljudi provode i do 90% svog vremena ima sna┼żan uticaj na njihov do┼żivljaj prostora kao i zdravlje. Jednostavan na─Źin kako pobolj┼íati kvalitet unutra┼ínjeg prostora jeste upotreba prirodnih materijala u ┼íto ve─çem obimu. Zelena gradnja stavlja i veliki naglasak na recikla┼żu, jer se upravo recikliranjem stvaraju materijali za nove proizvode, ─Źime se smanjuje potreba za eksploatacijom sirovina.

Kako da upotrebite prirodne materijale u enterijeru mo┼żete pro─Źitati OVDE.

Kada se sprovedu sveobuhvatno, principi zelene gradnje doprinose o─Źuvanju na┼íeg okru┼żenja za buduc╠üe generacije. O─Źuvanje prirodnih resursa i za┼ítita kvaliteta voda, od vitalnog su zna─Źaja za ┼żivotnu sredinu i odr┼żivu gradnju.

Xella, kao kompanija koja se dugoro─Źno opredelila za odr┼żivu gradnju kroz proizvodnju i prodaju prirodnih materijala Ytong, Silka i Multipor, ─Źlanica je Saveta Zelene Gradnje Srbije.

Xella Srbija d.o.o.
Di┼íe ─Éur─Ĺevi─ça bb, 11560 Vreoci
+381 11 4427 405
ytong-serbia@xella.com
www.xella.rs
www.lakodokuce.rs