Connect with us
Novosti

Prvi konferencijski ArchyEnergy dan kroz ─Źetiri panela

Nakon uvodnog obra─çanja organizatora, generalnog sponzora i poznatog novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova, zapo─Źeo je prvi panel ÔÇ× Inovacije u dizajnu poslovnih i stambenih objekataÔÇť

Kao uvodni deo panela bilo je predstavljanje projekta NOVELLA Business & Residence, poslovno stambenog objekta u Novom Sadu. Rapid Invest, generalni sponzor ArchyEnergy konferencije, je ujedno i investitor ovog grandioznog objekta koji stvara jedan potpuno novi koncept ┼żivljenja u kome su ┼żivot i posao u uskoj vezi, ali ujedno i potpuno odvojeni, tako da funkcioni┼íu kao sinergija dva opre─Źna sveta.

Prvi panel 

Nakon uvodnog panela, uz moderaciju gospo─Ĺe Radmile Markovi─ç Vavrin, izvr┼ínog direktora METFER Projekta, zapo─Źeo je I panel. U─Źesnici panela bili su: Bojan Baturan, izvr┼íni direktor Rapid Investa, Milo┼í Petrovi─ç direktor studia Arhi.pro Project, koji je idejni tvorac Novella Business Residence-a, Goran Lali─ç, direktor Advise Institute-a, Energy Net-a, Jelena Modri─ç Maravi─ç, menad┼żer prodaje Home Concept Porcelanosa By Energy Net Porcelanosa, Predrag Eremi─ç, projekt menad┼żer, OBLO Living i Nikola Maksim─Źuk, osniva─Ź City Gecko.

U─Źesnici su poveli diskusiju u kojoj su razmenjivali svoja iskustva, kada su inovacije u dizajnu poslovnih i stambenih kompleksa u pitanju, kao i kako isti uti─Źu na funkcionalnost samih objekata, na njegovu energetsku efikasnost, komfor korisnika i odr┼żivu gradnju i odgovornu budu─çnost. Svi u─Źesnici su se slo┼żili da su inovacije uvek dobre, posebno kada rade u slu┼żbi i u korist korisnika i doprinose stvaranju jedne nove odr┼żive sfere gra─Ĺevinarstva i arhitekture.

Drugi panel

Nakon kafe pauze i okrepljenja, krenuo je II panel pod nazivom ÔÇ×Bud┼żetiranje, projektovanje i finansiranje objektaÔÇť.

Moderator panela bila je Marija Simeunovi─ç, autorka programa Arhitektura Biznisa.

U─Źesnici panela bili su: Maja Vukadinovi─ç, pomo─çnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene, Aleksandar Osei- Lartey, osniva─Ź i CEO, Synthesis Quatro, Darija Ra┼í─Źanin, menad┼żer projektovanja i izgradnje Delta Real Estate, Aleksandar Savi─ç, konsultant na projektu ÔÇ×Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u SrbijiÔÇť, GIZ i Dragana Korica, izvr┼íni direktor Saveta zelene gradnje Srbije.

Na pitanje moderatorke Marije Simenunovi─ç – Za┼íto je va┼żno pravilno bud┼żetiranje?, svi panelisti su izneli svoje vi─Ĺenje. Zamenica ministarke, Maja Vukadinovi─ç je istakla da je pravilno bud┼żetiranje krucijalno, posebno kada je isti ograni─Źen, a kada se ┼żeli iskoristiti njegov maksimum u prave svrhe.

Aleksandar Osei- Lartey, posle pozdrava i zahvalnosti organizatorima da organizuju jedan ovakav skup, odgovorio je da se na pojam re─Źi bud┼żet svi naje┼że, budu─çi da je to prili─Źno osetljiva kategorija kojoj se treba posvetiti vreme, prilagoditi mu se i tako projektovati. Kroz primere iz prakse, Aleksandar je naveo da se pravilno bud┼żetiranje mora izvesti pre samog projektovanja, kako bi na kraju svi bili zadovoljni, projektanti, investitori i korisnici samog objekta.

ArchyEnergy drugi panel

Pravilno bud┼żetiranje iz ugla jednog bankara Aleksandra izuzetno je va┼żna i podrazumeva finansijsko i vremensko planiranje. Aleksandar je izjavio da banke imaju cilj da finansiraju zelene objekte, a da i komuniciranje oko dobijanja odgovaraju─çih finansijskih sredstava od strane banke nije isto kao u slu─Źajevima druge vrste kredita, jeste slanje upitnika potencijalnom klijentu u kome od odgovara koliki je foot print njihovog proizvoda.

U nastavku panel, pomo─çnica ministarke rudarstva i energetike, iznela je aktuelne bud┼żetske programe koji imaju za cilj pospe┼íivanje energetske efikasnosti gra─Ĺanstva i istakla da se bud┼żet planira spram odgovaraju─çih sredstava namenjenih u tu svrhu i potvrdila da ─çe se Ministarstvo i u narednom periodu baviti rekonstrukcijom javnih i komercijalnih objekat, koji se smatraju velikim potro┼ía─Źima energije.

Kao zaklju─Źak panela, svako od panelista izneo je da je pravilno bud┼żetiranje prava i klju─Źna stvar u daljem razvoju zelene gradnje i stvaranju odr┼żive budu─çnosti. Dragana Korica, izvr┼íni direktor Saveta zelene gradnje Srbije, potvrdila je da je ulaganje u zelenu gradnju vi┼íe za 10-12%, ali da su benefiti profitabilniji, a jedan od njih je i stvaranje uslova da se planeta Zemlja spasi i stvori sigurna, odr┼żiva budu─çnost.

Aleksandar Osei ÔÇô Lartey, zamolio je investitore da vi┼íe veruju arhitektama kada je izbor odgovaraju─çih materijala u pitanju, kao i ulaganje u zeleniju budu─çnost, da dobro izbud┼żetiraju i doprinosi ─çe biti zagarantovani.

Darija Ra┼í─Źanin, menad┼żer projektovanja i izgradnje Delta Real Estate, da je zelena gradnja investicija u budu─çnost i da primene inovativnih tehnologija, kojima pribegava i Delta Real Estate, podizanje svesti i odgovorno investiranje u budu─çnost.

Tre─çi panel

Tre─çi panel ÔÇ× Energetska efikasnost kroz aluminijumske inovacijeÔÇť, koji je moderirao Igor Mikiti┼íin, arhitekta i jedan od osniva─Źa Podcast-a ÔÇ×SferaÔÇť, nazvao je ovaj panel, panelom arhitekata, budu─çi da su i moderator i panelisti arhitekte.

Zna─Źaj ovom panelu dali su: Ivana Petronijevi─ç, arhitekta konsultant kompanije ÔÇ×AlumilÔÇť, Aleksandra Leki─ç, senior arhitekta ispred studia ÔÇ×Revolution architectsÔÇť, Dejan Mitov, osniva─Ź studia ÔÇ×Modelart arhitektiÔÇť, ─Éor─Ĺe Bajilo, osniva─Ź studia ÔÇ×DBA d.o.o.ÔÇť.

Na pitanje moderatora – Kakvi su klijenti kada do─Ĺu u studio sa svojim zahtevima, ─Éor─Ĺe Bajilo je istakao da su klijenti zahtevni i izneo da nije isto kada je klijent privatno lice ili dr┼żavna ustanova, pri ─Źemu je naveo svoje projekte ÔÇ×Fru┼íke termeÔÇť i Dom zdravlja na Adicama, isti─Źu─çi da su privatni klijenti zahtevniji. Bajilo je mi┼íljenja da investitori poznaju i razumeju arhitekte i jezik novca i regulative.

ArchyEnergy tre─çi panel

Na pitanje ÔÇô Koji su energetski aspekti i koji je koncept hotela ÔÇ×BistricaÔÇť na Jahorini, odgovor je dala Aleksandra Leki─ç, senior arhitekta ispred studia ÔÇ×Revolution architectsÔÇť. Ona je istakla da dobra volja investitora bila da objekat zadr┼żi svoju formu, budu─çi da je bio jedan od simbola olimpijade u Sarajevu. Daju─çi informacije o specifi─Źnom krovu, podzemnoj gara┼żi, ventilisanoj fasadi i drugim karakteristika, Aleksandra je upoznala sve prisutne sa bitnim informacijama, ovog energetski efikasnog objekta.

Dejan Mitov, osniva─Ź studia ÔÇ×Modelart arhitektiÔÇť, je istakao koliko je va┼żan umetni─Źki izraz u arhitekturi i da se isti istakne u finalnom proizvodu. Sam Modelart je nastao iz umetnosti stvaranja i njihova filozofija je da u svakom projektu ostavi li─Źni pe─Źat. Takav je primer projekat u okviru konkursa ÔÇ×Art ZeptÔÇť za Art Wall Instalations , konstruktivno re┼íenje fasade kao odr┼żivog re┼íenja.

Na pitanje ÔÇô Koliko je va┼żno da se fasada uklapa ili neuklapa u objekat i da bude kvalitetna, Bajilo je odgovorio da to dobrim delom zavisi od namene objekta, kao i da je lepo da objekat lepo izgleda, ali da je funkcionalnost daleko va┼żnija.

Aleksandra Leki─ç je istakla da su sve ─Źe┼í─çi zahtevi za velikim staklenim povr┼íinama, da se klijenti okre─çu prirodi i potrebi za energetskom efikasno┼í─çu.

Dejan Mitov, pozivaju─çi se na projekat ku─çe koja je okrenuta ka dvori┼ítu i koja je dobila naziv ÔÇ×Naopa─Źke ku─çaÔÇť, naglasio je da je poenta u tome ko ┼íta o─Źekuje. Tako─Ĺe, pozvao se na to da je veoma va┼żno da arhitekta razume potrebe investitora, kao i da je pored estetike, veoma va┼żno koliko ─çe ne┼íto da traje.

U nastavku razgovora Ivana Petronijevi─ç, arhitekta konsultant kompanije ÔÇ×AlumilÔÇť, istakla je da je inovacija u ovoj kompaniji otvaranje centra za recikla┼żu koji pored recikliranja aluminijumskih profila, reciklira i sve aluminijumske proizvode i takav materijal ponovo vra─ça u proizvodnju. Na ovaj na─Źin, istaknuta je okrenutost ove kompanije ka odr┼żivom razvoju i boljoj budu─çnosti.

Kao zaklju─Źak panela, ali i odgovor na pitanje – ┼áta je najbitnije u projektovanju fasada, svi panelisti su izneli svoje stavove.

Ivana Petronijevi─ç smatra da je to razumevanje. Odnosno da arhitekta razume investitora, a dobavlja─Ź i proizvo─Ĺa─Ź materijala, kao ┼íto je ÔÇ×AlumilÔÇť razume potrebe i jednih i drugih.

─Éor─Ĺe Bajilo smatra da svi zajedno treba da se slo┼że oko pravilnika i regulatornog okvira o energetskoj efikasnosti i svedu ih na razumnu meru. Tako─Ĺe, istakao je nu┼żnost uskla─Ĺivanja pravilnika i pozvao nadle┼żne institucije da daju svoj doprinos u tom smislu.

Aleksandra Leki─ç isti─Źe da je klju─Ź saradnja svih u─Źesnika, sli i pra─çenje trendova i inovacija. Svaka fasada mora tako da se izvede da bude odr┼żiva, Dejan Mitov smatra da su raznovrsnost, inspiracija i detalji ono ┼íto treba da prati arhitekturu.

Na samom kraju moderator Mikiti┼íin je rekao ÔÇ×Uspe┼íni ─Źovek i ┼żena, treba da podignu ku─çu, zasade biljku i napi┼íu knjigu u svom ┼żivotu.ÔÇť, ─Źime nas je ostavio da sami razmislimo i donesemo zaklju─Źak o su┼ítini ┼żivota.

Tre─çi panel zavr┼íen je predstavljanjem projekta ÔÇ×Hotel Crni vrhÔÇť koga je predstavila Aleksandra Leki─ç ispred studia ÔÇ×Revolution architectsÔÇť.

Humanitarna aukcija za NURDOR

Nakon ru─Źka i okrepljenja koji se odr┼żao posle tre─çeg panela, po─Źetak ─Źetvrtog panela zapo─Źeo je humanitarnom licitacijom za Nurdor. Naime, na licitaciju je stavljena tradicionalna crnogorsko – srpska stolica, tzv. stolova─Źa AA9 . Po─Źetna cena je bila 200 eur, a najvi┼íi iznos od 700eura, izlicitirala je kompanija Rapid Invest.

Nakon obavljene licitacije, prisutnima se obratila potpredsednica NURDOR-a, koja se zahvalila organizatorima na ovom humanom gestu, gospodinu Baturanu za izlicitirani iznos i uz pozdrave po┼żelela ÔÇ×Dobro zdravlje i sre─çan ┼żivotÔÇť i jo┼í jednom podsetila ┼íta je najva┼żnije u ┼żivotu.

─îetvrti panel

─îetvrti panel zapo─Źeo je uvodnim predavanjem i predstavljanjem ÔÇ×Dunav aspektÔÇť projekta, koga je izneo Stevan ┼áa┼íi─ç, arhitekta ÔÇ×Studia arcoSiteÔÇť.

Po zavr┼íetku izlaganja gospodina ┼áa┼íi─ça, po─Źeo je IV panel pod nazivom ÔÇ×Energetski efikasni materijali, sistemi i re┼íenjaÔÇť. Moderator je bio Miljan Salata, ispred podcasta ÔÇ×SferaÔÇť, a u─Źesnici su bili: Neboj┼ía Vasi─ç, tehni─Źki savetnik ÔÇ×Etex gropu-eÔÇť, Boris Antonijevi─ç, product menad┼żer kompanije ÔÇ×BaumitÔÇť, Marija ┼áipeti─ç ÔÇô Bjegovi─ç, direktorica AluK├ÂnigStahl, Jugoslav Janji─ç, osniva─Ź i partner, D.A. Dizajn arhitektura, Lazar Kuzmanov, arhitekta, osniva─Ź Kuzmanov and Partners.

Na prvo pitanje ÔÇô Kako ─çe Zelena agenda uticati na gradnju kod nas, a kako u svetu, gospo─Ĺa ┼áipeti─ç-Bjegovi─ç je istakla da se pri─Źa o energetskoj efikasnosti u Evropi pri─Źala jo┼í pre deset godina, a da je dana stupila na snagu European Green Deal, koji ima za cilj sprovo─Ĺenje vizije Carbon zero do 2025. godine. Ona je ovu agendu nazvala evolucijom u industriji koja ─çe dovesti do velikih promena, kako u industriji, tako i u drugim granama privrede (saobra─çaj, poljoprivreda, ÔÇŽ).

Ugljeni─Źni otisak i cirklularna ekonomija imaju za cilj upotrebu odr┼żivih materijala, koji ─çe se nakon kori┼í─çenja, ponovo vratiti u upotrebu.

ArchyEnergy ─Źetvrti panel

Gospo─Ĺa ┼áipeti─ç-Bjegovi─ç je istakla da je njena kompanija uvela novu leguru aluminijuma koja prilikom proizvodnje daje manju emisiju CO2 od redovnog aluminijuma. Tako─Ĺe, gospo─Ĺa Marija je istakla da svi proizvodi njene kompanija poseduje C2C sertifikat i ekskluzivna vest da ova kompanija koristi ve┼íta─Źku inteligenciju da analizira svoje proizvode i da ih optimizuje sa ciljem pove─çanja energetske efikasnosti.

Gospodin Vasi─ç je istakao da je tehnologija zelene gradnje dostupna, samo je taj put poslednje ─Źetiri godine, kori┼í─çen za regulativu i put ka kori┼í─çenju tih tehnologija. Neophodno je sprovesti transformaciju svih sfera sa ciljem globalnog zagrevanja manjeg od 2┬░C.

Odgovornim ponašanjem i primenom savremenih tehnologija, Evropa će biti prvi zeleni kontinent. Etex je lider u tome, koji ima za cilj da do 2030. godine, uz davanje alata arhitektama kroz tehnološka rešenja, da stvore bolje, lepše i efikasnije objekte.

Nakon podatka da ─Źak 85% postoje─çih objekata ne zadovoljava standarde energetske efikasnosti, moderator je postavio pitanje gospodinu Antonijevi─çu, ispred ÔÇ×BaumitaÔÇť i pozvao ga da da odgovor kakvo je njihovo iskustvo sa arhitektama i kako se ÔÇ×BaumitÔÇť izdvaja u davanju re┼íenja?

Gospodin Antonijevi─ç je istakao da je njegova kompanije vode─çi proizvo─Ĺa─Ź zavr┼ínih materijala i sistema sa ciljem sanacije starih zgrada i postizanje energetske efikasnosti. Potencijal ovih proizvod je ┼íto se mo┼że koristiti kod sanacije postoje─çih objekata. U Evropi je najve─çi deo potro┼ínje materijala 70:30 kod sanacije starih, odnosno 80:20 u izgradnji novih objekata.

Cilj ÔÇ×BaumitÔÇť kompanije je da do 2030. godine za 20% smanji emisiju CO2.

Na pitanje moderatora ÔÇô ┼áta zna─Źi zelena arhitektura arhitektama?, arhitekta Lazar Kuzmanov je po┼íao od toga da se svakodnevno pita da li je samoodr┼żiv, odnosno ┼íta sve ─Źini kako bi ┼íto du┼że ┼żiveo? Izjavio je da optimizacijom sopstvenog ┼żivota, ima za cilj da ┼íto du┼że ┼żivi. Takva situacija je i sa zgradama, ┼íto se vi┼íe ula┼że u kvalitet njihovih materijala, to su one odr┼żivije, dugoro─Źnije i sigurnije.

Veoma zanimljivo izlaganje imao je gospodin Jugoslav Janji─ç, koji je izneo svoja iskustva koja je imao u radu sa klijentima u Kazahstanu i Kirgistanu, isti─Źu─çi zna─Źaj tradicionalne gradnje. Gospodin Janji─ç je istakao i zna─Źaj nekih pro┼ílih vremena i na na┼íem, podru─Źju ukazuju─çi da su ljudi nekada ┼żiveli jednostavniji ┼żivot, ali su bili sre─çniji i zadovoljniji.

Sam panel je završen pitanjima iz publike, koji su, u velikom broju, ostali do kraja završnih panela.

ArchyEnergy izlo┼żba

Nakon ovog poslednjeg panela, vrlo ┼żivog prvog konferencijskog dana, po─Źeo je networking i opu┼ítenija atmosfera u kojoj su u─Źesnici konferencije i izlo┼żbe nastavili da razgovaraju u opu┼ítenijoj atmosferi i da se dru┼że i u┼żivaju u vrlo sadr┼żajnoj ArchyEnergy izlo┼żbi.

Vidimo se i ─Źitamo i sutra!