Connect with us
Energetska efikasnost

Usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovi─ç izjavila je da ─çe novi zakoni u energetskom sektoru omogu─çiti gra─Ĺanima da sami mogu da proizvode elektri─Źnu energiju i samim tim imaju ni┼że ra─Źune.

Mihajlovi─ç je, gostuju─çi na Televiziji „Prva“, objasnila da Srbija baca 40 odsto vi┼íe elektri─Źne energije od svojih kom┼íija iz regiona, ┼íto zna─Źi i da su na┼íi ra─Źuni za struju i grejanje ve─çi.

Novim zakonom o energetskoj efikasnosti osnivamo upravu kroz koju ─çemo omogu─çiti gra─Ĺanima da u razli─Źitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata u svojim domovima, pri ─Źemu ─çe 50 odsto i─çi od uprave, dr┼żave i grada, a 50 odsto ─çe obezbediti gra─Ĺani, precizirala je ona.

Prema njenim re─Źima, u pitanju nije samo novac iz bud┼żeta, ve─ç i iz raznih fondova, a procedura ─çe biti veoma jednostavna jer nije cilj da gra─Ĺani gube vreme po ┼íalterima prikupljaju─çi dokumentaciju, ve─ç da ┼íto pre zamene stolariju.

Srbija, kako je napomenula, po prvi put dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, koji ─çe, izme─Ĺu ostalog, omogu─çiti da svako ko tro┼íi elektri─Źnu energiju mo┼że da bude i proizvo─Ĺa─Ź.

solarne plo─Źe

Foto: pexels / Usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji

Naime, ho─çemo da omogu─çimo da na svaki krov ku─çe i stambene zgrade mogu da se postave solarni paneli. Ako ┼żivite u zgradi, bi─çe vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela nje, zatim okvirni projekat za solarne panele, koji se potom priklju─Źuju na postoje─çe instalacije u objektu, objasnila je ona.

Za koliko elektri─Źne energije proizvedete, toliko ─çe vam biti ni┼żi ra─Źuni, ukazala je Mihajlovi─ç i dodala da kada gra─Ĺani nisu kod ku─çe, energija se i dalje proizvodi, odlazi u distributivnu mre┼żu i ─Źuva za naredni mesec.

Sa jedne strane, koristite zelenu energiju, a sa druge ─çe va┼íi ra─Źuni biti ni┼żi, poru─Źila je potpredsednica Vlade.

Vlada je usvojila predloge ─Źetiri zakona ÔÇô zakona o rudarstvu i geolo┼íkim istra┼żivanjima, zakona o energetici, zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i zakona o obnovljivim izvorima energije.

Vlada je usvojila Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, ─Źiji je cilj ostvarivanje u┼íteda energije, sigurnost snabdevanja energijom, smanjenje uticaja energetskog sektora na ┼żivotnu sredinu i klimatske promene i doprinos odr┼żivom kori┼í─çenju prirodnih i drugih resursa.

Ovaj zakon, izme─Ĺu ostalog, predvi─Ĺa uspostavljanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike umesto dosada┼ínjeg Bud┼żetskog fonda za unapre─Ĺenje energetske efikasnosti.

Uspostavljanje te uprave omogu─çi─çe i da se u cilju pove─çanja energetske efikasnosti privuku i bespovratna sredstva EU, kao i sredstva me─Ĺunarodnih finansijskih institucija, a posebno je zna─Źajno to ┼íto ─çe sredstva biti dostupna i gra─Ĺanima.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o kori┼í─çenju obnovljivih izvora energije, koji treba da omogu─çi nove investicije u obnovljive izvore energije i pove─çanje u─Źe┼í─ça obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije.

solarni paneli

Foto: pexels.com / Na sednici je usvojen Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

Primenom zakona obezbedi─çe se za┼ítita ┼żivotne sredine, borba protiv klimatskih promena, smanjenje tro┼íkova za gra─Ĺane, energetska tranzicija, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura.┬áIzme─Ĺu ostalog, novi zakon uvodi tr┼żi┼íne premije umesto dosada┼ínjih fid-in tarifa, koje se zadr┼żavaju samo za mala postrojenja i demonstracione projekte, u skladu sa pravilima dr┼żavne pomo─çi EU.

Novi sistem podsticaja ─çe proizvo─Ĺa─Źe izlo┼żiti uticaju tr┼żi┼íta i konkurencije, smanjuju─çi tro┼íkove za gra─Ĺane i privredu, uz obezbe─Ĺivanje stabilnog i predvidivog zakonskog okvira za investitore.

Uvodi se institut kupca-proizvo─Ĺa─Źa, koji podrazumeva da kupci elektri─Źne energije, postavljanjem solarnih panela na krovovima objekata, proizvode elektri─Źnu energiju za svoje potrebe, a da vi┼íak isporu─Źe u mre┼żu i umanje ra─Źun za utro┼íenu elektri─Źnu energiju.

Izvor: Vlada Republike Srbije