Connect with us
Građevina

Montažne kuće cena kao velika prednost

Prilikom planiranja montažne kuće cena je glavna prednost. Jedna od trenutno velikih prednosti montažnih objekata je i cena radova koja je dosta niža od tradicionalne. 

Izvođači zbog velike nestabilnosti tržišta zadržavaju pravo na povećanje cena iz ugovora u visini do 10%. Takođe kupci su u mogućnosti da sačuvaju cenu iz ugovora bez uvećanja, ukoliko već oko 80% od vrednosti radova isplate u trenutku potpisivanja ugovora. Za većinu izvođača je pravilo da ne potpisuju ugovore pre dobijanja građevinske dozvole, jer je i to proces koji često ima nepredvidivo vreme trajanja u zavisnosti od mesta gradnje. Većina izvođača takođe sarađuje sa nekim projektnim biroom, pa kao dodatnu uslugu nude i izradu projekata za dobijanje dozvola za gradnju (za cenu oko 10 e/m2 bruto površine objekta, plus potrebne takse), što krajnjem korisniku olakšava čitav proces.

Neku prosečnu cenu je teško odrediti jer se i kvalitet radova može veoma razlikovati od projekta do projekta. Cene koje izvođači nude na svojim sajtovima su uglavnom za neku najstandardniju opremu i najčešće je prikazana samo cena sive faze gradnje što je veoma različito od gradnje ključ u ruke. Stoga prva cena može delovati nestvarno dobra, ali uskoro ćete u razradi detalja ponude doći do realnije cene.

Montažne kuće – cena izgradnje „siva faza“

Jedna od preporuka je kao i kod svakog drugog tipa gradnje ne tražiti najjeftiniju već najbolju ponudu za traženi kvalitet gradnje. Standardna ponuda sive faze gradnje – što podrazumeva izradu zidova, krovne konstrukcije, postavljanje hidroizolacije na podnu ploču, postavljanje PVC stolarije, unutrašnjih zidova, plafonske konstrukcije i izradu oluka i limarskih radova, je oko 250 e/m2. Ova cena obuhvata izradu zidova standardnog tipa sa najmanjom debljinom izolacije.

Montažne kuće cena izgradnje

Montažna kuća

Ukoliko je kuća spratna, biće potrebna i drvena konstrukcija veće debljine, ili ukoliko se investitor odluči za standard zida i krova na nivou pasivne kuće, to će povećati cenu gradnje čak i do 150 e/m2.

Montažne kuće cena – ključ u ruke

Izrada ostalih radova po sistemu ključ u ruke – što podrazumeva izradu svih instalaterskih radova, molerskih radova, obrade podova i keramičarskih radova, ugradnju sanitarija u kupatilima – je oko 400-450 e/m2. Ove cene obuhvataju obradu keramikom u ceni do 1000 din/m2, obradu podova laminatom i ugradnju sanitarija domaćih proizvođača, ugradnju petokomorne PVC stolarije sa dvoslojnim staklom u beloj boji. Lako je zaključiti da izborom bolje završne obrade podova i zidova i izborom kvalitetnijih sanitarnih uređaja ovu cenu možete znatno podići. Izbor kvalitetnije fasadne stolarije kao i stolarije velikih dimenzija, može znatno povećati cenu kao i sve druge izmene koje nisu deo standardnog paketa.

Najčešće će firme za izradu montažnih kuća imati u ponudi neke standardne tipske projekte, koje možete naručiti identične ili sa manjim izmenama, što skraćuje vreme potrebno za izradu projekta.

Cena za izradu temelja se uglavnom daje posebno i dodaje još nekih 100 e/m2 podne površine na cenu ukoliko je teren pretežno ravan. Za teže pristupačne ili strme terene ova cena će se veoma razlikovati. Mnoge kompanije i nemaju u ponudi izradu temelja, već je kupac zadužen da sam to obezbedi, pa treba i na to obraditi pažnju prilikom ugovaranja. Takođe, izrada podnog grejanja se dodatno naplaćuje.

U krajnjem zaključku – izbor boljih i kvalitetnijih materijala će poskupeti kako montažnu tako i standardnu gradnju, dok izrada same konstrukcije i dalje ostaje na strani montažnih kuća gde je bolji kvalitet i veći nivo izolacije moguće postići sa jeftinijim rešenjem.

Napominjemo da su cene u tekstu izražene kao trenutne cene u februaru i martu 2022. godine.

Autor teksta: Sonja Krastavčević dipl.inž.arh. EN EF Studio

Naslovna fotografija: E-KUĆA d.o.o. ČAČAK