Connect with us
Arhitektura

Otvaranje izlo┼żbe ÔÇťPonesi svoj projekatÔÇŁ na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture – BINA 2024

Izlo┼żba ÔÇťPonesi svoj projekatÔÇŁ u okviru 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 bi─çe otvorena u utorak, 18. juna u 19 ─Źasova u BINA kabini, u dvori┼ítu Fakulteta likovnih umetnosti (Mila Milunovi─ça 1). Na ovoj izlo┼żbi u─Źestvuje Addicted Design studio iz Kragujevca, koji ─Źine arhitekte Natalija Bogdanovi─ç i Aleksa ─Éuri─ç. Bi─çe prikazani projekti ─Źiji je stvarala─Źki kontekst Kragujevac, nastali u saradnji sa pojedincima i institucijama iz privatnog i javnog sektora, koji su tokom ─Źetvorogodi┼ínjeg rada uticali na kontinuirano preispitivanje prakse u stalnom nastajanju. Kustoskinja izlo┼żbe je Natalija ─Éuki─ç koja ─çe govoriti na otvaranju, kao i dr Pavle Stamenovi─ç, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Galerija Nikola Koka Jankovi─ç - stalna postavka ┼Żiveti umetnost, Kragujevac

Galerija Nikola Koka Jankovi─ç – stalna postavka ┼Żiveti umetnost, Kragujevac

Izlo┼żba problematizuje pitanje samoodre─Ĺenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na li─Źnom narativu i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se ┼żivi ÔÇô u Kragujevcu. Fokus se sa istra┼żivanja, prikazivanja i vrednovanja discipline na osnovu ishoda rada pomera ka razmatranju razvojnih kreativnih aspekata, procesa arhitektonskog delovanja i stvaranja. Ukazuje se na neophodnost razli─Źitih formata u kojima je danas mogu─çe misliti o arhitekturi, kroz kriti─Źko preispitivanje dosada┼ínjih stavova i uticanje na formiranje novih koji mogu doprineti uspostavljanju promena prvenstveno na lokalnom nivou, kao osnovnom kontekstu delovanja.

Koka bar Galerija i Longe, Kragujevac

Koka bar Galerija i Longe, Kragujevac

ÔÇťSvaki projekat za nas zna─Źi istra┼żivanje prostora slobode i imao je uticaj na kreativno pona┼íanje ÔÇô niz stanja i gestova od kojih je sastavljen rad, koje se u svakom pojedina─Źnom projektu ponavlja kao uzorak ili trag koji se sledi. Svaki projekat zna─Źio je reformiranje prakse u odnosu na kontekst, od klasi─Źnog projektantskog studija manjeg formata, do studija sa pripadaju─çom radionicom i usmerenjem ka zaokru┼żivanju procesa od projektovanja do izvo─ĹenjaÔÇŁ, navode Natalija Bogdanovi─ç i Aleksa ─Éuri─ç.

Galerija Nikola Koka Jankovi─ç - Paviljon i Park skulptura, Kragujevac

Galerija Nikola Koka Jankovi─ç – Paviljon i Park skulptura, Kragujevac

BINA tim kroz program ÔÇťPonesi svoj projekatÔÇŁ ┼żeli da afirmi┼íe i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspostavio nove mre┼że mladih profesionalaca u udru┼żivanju i deljenju znanja i iskustva kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, u─Źestvovao u razvoju evropskih iskustava i promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Izlo┼żba ─çe biti otvorena do 30. juna 2024. godine.

BINA logo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

office@bina.rs
www.bina.rs