Connect with us
Energetska efikasnost

Razvoj PVC-U stolarije

Objavljeno

:

PVC-U stolarija se kroz svoju dugu istoriju razvijala i prošla brojne faze do oblika koje ima danas. Nekada su to bili jednostavni otvori, vremenom su se razvijali prozorski okviri, a stakla su od jednostrukih – koja su do skoro bila u upotrebi, unapređivana u višestruka, niskoemisiona i razna druga naprednih karakteristika.

Dimenzije prozora menjale su se u zavisnosti od materijala prozorskih okvira, gde je njihov razvoj stalno pružao nove mogućnosti i pomerao granice.

PVC-U stolarija

Upotreba stakla datira još iz prvog veka kada su rimljani otkrili da dodavanje oksida mangana rezultuje čistim staklom, iako loše optike. Takvo staklo korišćeno je samo na najistaknutijim građevinama. Dugo se upotreba stakla nije bitno menjala, čak do 11. veka nove ere.

Krajem 17. veka francuzi razvijaju metod proizvodnje većih staklenih površina bolje optike. Staklo se još uvek proizvodilo ručno, komplikovanom i zahtevnom procedurom.

Tek u 19. veku taj proces biva ubrzan i olakšan i počinje njegova masovna proizvodnja. U vreme prvog svetskog rata u Belgiji dolazi do napretka u njegovoj proizvodnji i razvija se staklo koje je približno onom koje se danas koristi.

Polivinil hlorid – sastav i aditivi

Polivinil hlorid, popularno nazvan PVC, je termoplastični veštački materijal. Dobija se iz prirodnih sirovina soli i nafte, s tim što so ima veći udeo. Čak 57 posto polivinil hlorida čini kuhinjska so, ali s brojnim građevinski-fizičkim prednostima. Ostalih 43 posto odlazi na sirovu naftu. Ovaj materijal je moguće reciklirati, bez toga da dolazi do gubitka njegovih svojstava.

PVC prozori su obično bele boje i sastoje se, kao i svi drugi prozorski elementi, iz okvira, dihtunga, okova i stakla. U upotrebu su došli u Veliku Britaniju iz Nemačke, krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka. Popularnost su dostigli u 80-ih godinama prošlog veka.

PVC-U stolarija

Tadašnji PVC okviri bili su dosta drugačiji nego današnji, pogotovo nemački koji su bili robustniji i jačih dimenzija. U Velikoj Britaniji se oni razvijaju i u smislu estetike i u smislu performansi.

Opširnije o razvoju PVC-U prozora pročitajte na sledećem LINKU.

Izvor: www.prozorivrata.com

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno