Connect with us
Energetska efikasnost

Razvoj PVC-U stolarije

PVC-U stolarija se kroz svoju dugu istoriju razvijala i prošla brojne faze do oblika koje ima danas. Nekada su to bili jednostavni otvori, vremenom su se razvijali prozorski okviri, a stakla su od jednostrukih – koja su do skoro bila u upotrebi, unapređivana u višestruka, niskoemisiona i razna druga naprednih karakteristika.

Dimenzije prozora menjale su se u zavisnosti od materijala prozorskih okvira, gde je njihov razvoj stalno pružao nove mogućnosti i pomerao granice.

PVC-U stolarija

Upotreba stakla datira još iz prvog veka kada su rimljani otkrili da dodavanje oksida mangana rezultuje čistim staklom, iako loše optike. Takvo staklo korišćeno je samo na najistaknutijim građevinama. Dugo se upotreba stakla nije bitno menjala, čak do 11. veka nove ere.

Krajem 17. veka francuzi razvijaju metod proizvodnje većih staklenih površina bolje optike. Staklo se još uvek proizvodilo ručno, komplikovanom i zahtevnom procedurom.

Tek u 19. veku taj proces biva ubrzan i olakšan i počinje njegova masovna proizvodnja. U vreme prvog svetskog rata u Belgiji dolazi do napretka u njegovoj proizvodnji i razvija se staklo koje je približno onom koje se danas koristi.

Polivinil hlorid – sastav i aditivi

Polivinil hlorid, popularno nazvan PVC, je termoplastični veštački materijal. Dobija se iz prirodnih sirovina soli i nafte, s tim što so ima veći udeo. Čak 57 posto polivinil hlorida čini kuhinjska so, ali s brojnim građevinski-fizičkim prednostima. Ostalih 43 posto odlazi na sirovu naftu. Ovaj materijal je moguće reciklirati, bez toga da dolazi do gubitka njegovih svojstava.

PVC prozori su obično bele boje i sastoje se, kao i svi drugi prozorski elementi, iz okvira, dihtunga, okova i stakla. U upotrebu su došli u Veliku Britaniju iz Nemačke, krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka. Popularnost su dostigli u 80-ih godinama prošlog veka.

PVC-U stolarija

Tadašnji PVC okviri bili su dosta drugačiji nego današnji, pogotovo nemački koji su bili robustniji i jačih dimenzija. U Velikoj Britaniji se oni razvijaju i u smislu estetike i u smislu performansi.

Opširnije o razvoju PVC-U prozora pročitajte na sledećem LINKU.

Izvor: www.prozorivrata.com