Connect with us
Energetska efikasnost

Razvoj PVC-U stolarije

PVC-U stolarija se kroz svoju dugu istoriju razvijala i pro┼íla brojne faze do oblika koje ima danas. Nekada su to bili jednostavni otvori, vremenom su se razvijali prozorski okviri, a stakla su od jednostrukih ÔÇô koja su do skoro bila u upotrebi, unapre─Ĺivana u vi┼íestruka, niskoemisiona i razna druga naprednih karakteristika.

Dimenzije prozora menjale su se u zavisnosti od materijala prozorskih okvira, gde je njihov razvoj stalno pru┼żao nove mogu─çnosti i pomerao granice.

PVC-U stolarija

Upotreba stakla datira jo┼í iz prvog veka kada su rimljani otkrili da dodavanje oksida mangana rezultuje ─Źistim staklom, iako lo┼íe optike. Takvo staklo kori┼í─çeno je samo na najistaknutijim gra─Ĺevinama. Dugo se upotreba stakla nije bitno menjala, ─Źak do 11. veka nove ere.

Krajem 17. veka francuzi razvijaju metod proizvodnje ve─çih staklenih povr┼íina bolje optike. Staklo se jo┼í uvek proizvodilo ru─Źno, komplikovanom i zahtevnom procedurom.

Tek u 19. veku taj proces biva ubrzan i olak┼ían i po─Źinje njegova masovna proizvodnja. U vreme prvog svetskog rata u Belgiji dolazi do napretka u njegovoj proizvodnji i razvija se staklo koje je pribli┼żno onom koje se danas koristi.

Polivinil hlorid ÔÇô sastav i aditivi

Polivinil hlorid, popularno nazvan PVC, je termoplasti─Źni ve┼íta─Źki materijal. Dobija se iz prirodnih sirovina soli i nafte, s tim ┼íto so ima ve─çi udeo. ─îak 57 posto polivinil hlorida ─Źini kuhinjska so, ali s brojnim gra─Ĺevinski-fizi─Źkim prednostima. Ostalih 43 posto odlazi na sirovu naftu. Ovaj materijal je mogu─çe reciklirati, bez toga da dolazi do gubitka njegovih svojstava.

PVC prozori su obi─Źno bele boje i sastoje se, kao i svi drugi prozorski elementi, iz okvira, dihtunga, okova i stakla. U upotrebu su do┼íli u Veliku Britaniju iz Nema─Źke, krajem 70-ih i po─Źetkom 80-ih godina pro┼ílog veka. Popularnost su dostigli u 80-ih godinama pro┼ílog veka.

PVC-U stolarija

Tada┼ínji PVC okviri bili su dosta druga─Źiji nego dana┼ínji, pogotovo nema─Źki koji su bili robustniji i ja─Źih dimenzija. U Velikoj Britaniji se oni razvijaju i u smislu estetike i u smislu performansi.

Op┼íirnije o razvoju PVC-U prozora pro─Źitajte na slede─çem LINKU.

Izvor: www.prozorivrata.com