Connect with us
Arhitektura

Biodomes nudi 20 varijanti svojih neobi─Źnih domova

Geodezijska kupola postala je poznata sredinom 20. veka i od tada je ostala popularna kod hobista. Rumunski Biodomi su najnoviji u dugoj liniji firmi za dizajniranje kuc╠üa u centru geodetske kupole, a njeni modeli mogu da funkcioni┼íu van mre┼że i izdr┼że ozbiljne zemljotrese i vetrove.

Biodomi su najnoviji u dugoj liniji firmi za dizajniranje kuća u centru geodetske kupole

Foto: www.newatlas.com

Izra─Ĺen od metala uz dvostruko ili ─Źak trostruko staklo, Biodomes trenutno nudi preko 20 razli─Źitih varijanti svog istoimenog proizvoda. Pored opcije „klju─Ź u ruke“ sa svim name┼ítajem vec╠ü montiranim i spremnim za pokret, mo┼żete naru─Źiti i staklenik i zatvoreni bazen, ili samo praznu ┼íkoljku da radite sa njom ┼íto ┼żelite. U svakom slu─Źaju, trebalo bi da bude veoma izdr┼żljiv. Biodomi tvrde da njeni domovi mogu izdr┼żati zemljotres do 8,5 na Richterovoj skali i vetrove ja─Źine do 320 km / h. Nijedna od njih nije posebno iznena─Ĺujuc╠üa ili ─Źak i jedinstvena za Biodome, jer je geodetska kupola dugo poznata kao zemljotresna i vetrootporna.

Do sada je firma izgradila samo najmanji model, nazvan Polluk, koji se sastoji od 19 kvadratnih metara kvadratnih povr┼íina, ali ka┼że da mo┼że izgraditi kupole do 314 kvadratnih metara.

Predstavnik nam je rekao da firma mo┼że da podeli jednu veliku kupolu u nekoliko soba ili svaka kupola mo┼że poslu┼żiti kao prostorija, povezana drugim tunelom. Kupole se tako─Ĺe mogu postaviti na kameni zid za dobijanje korisne visine dok zadr┼żavaju svoj oblik. Ove verijante, me─Ĺutim, zahtevaju temelj i nisu pokretljivi.

Biodomi su najnoviji u dugoj liniji firmi za dizajniranje kuća u centru geodetske kupole

Foto: www.newatlas.com

Da bi ubla┼żili ─Źinjenicu da c╠üete u su┼ítini ┼żiveti u stakleniku, Biodomes ka┼że da se magnetne ┼żaluzine mogu zatamniti da biste imali privatnost i smanjiti efekte sunca. Me─Ĺutim, firma, tako─Ĺe,mo┼że smanjiti kupolu za stvaranje kuc╠üe za┼ític╠üene zemljom i to bi trebalo mnogo pobolj┼íati termi─Źke performanse.

Cene po─Źinju od 1.000 ÔéČ po m2, a dostava je dostupna celoj Evropskoj uniji, a uskoro i izvan nje.

Prevedeno sa stranice: www.newatlas.com