Connect with us
Novosti

Top 8 najve─çih aerodroma na svetu

Potreba za avionskim prevozom je sve veća, a mnogi aerodromi u svetu se šire i otvaraju nove terminale, ali samo pojedini nose titulu najprometnijih i najvećih. Činjenica je da su baš oni prvi utisak o nekoj zemlji u koju smo doputovali, pa u skladu sa tim jesu i pravi reprezent bogatstva jedne zemlje. 

Uglavnom su najvi┼íe pose─çeni aerodromi, ujedno i najve─çi aerodromi na svetu, s obzirom na to da kroz njih prolaze milioni putnika. Ve─ç 20 godina tu titulu nosi aerodrom Hartsfild – D┼żekson u Atalanti, ali ove godine se ipak vi┼íe pri─Źalo o aerodromu u Istambulu koji ─çe, po najavama, uzeti ovu titulu ameri─Źkom ÔÇô i o ruskom koji je ove godine, po prvi put, dobio ÔÇťpet zvezdicaÔÇŁ i tako postao jedan od va┼żnijih na mapi sveta.

Ali krenimo redom jer u nastavku upravo prezentujemo TOP 8 ovih arhitektonskih giganata.

AERODROM U ISTANBULU

AERODROM U ISTANBULU

AERODROM U ISTANBULU

U Istanbulu je otvoren najve─çi aerodrom na svetu, koji ─çe po zavr┼íetku radova 2023. godine, imati ┼íest odvojenih pista, kapacitet od 500 aviona, parking za 70.000 vozila sa godi- ┼ínjim planom od oko 200 miliona putnika, vest je koja je preplavila novinske ─Źlanke krajem pro┼íle godine. O njegovoj popularnosti govori i ─Źinjenica da je njegovo otvaranje uprili─Źeno u prisustvu vi┼íe od 50 svetskih zvani─Źnika. Zgrada aerodromskog terminala prostira─çe se na 1,3 miliona kvadratnih metara, a bi─çe me─Ĺu najve─çim u svetu. Spoljni i unutra┼ínji izgled inspirisani su motivima iz turske istorije. Aerodrom je izgra─Ĺen na 76,5 miliona kvadratnih metara. Na gradnji aerodroma anga┼żovano je oko 10.000 ljudi. U prvoj fazi gradnje koja je zavr┼íena krajem pro┼íle godine, utro┼íeno je ┼íest milijardi evra. O─Źekuje se da ─çe na aerodromu dnevno uzletati i sletati 2.000 aviona, prema vi┼íe od 350 destinacija, a svoje usluge nudi─çe 250 avio-kompanija. Novi aerodrom u Istanbulu bi─çe povezan i ┼żeleznicom do centra grada.

RUSI NA LISTI NAJBOLJIH

platov

AERODROM PLATOV U RUSIJI

Najvi┼ía ocena na rang listi britanske kompanije Skytra kona─Źno je dodeljena i jednom Ruskom aerodromu. Naime, me─Ĺunarodni aerodrom Platov u gradu Rostov dobio je pet zvezdica i na taj na─Źin postao prvi ruski aerodrom u ovom rangu. Ina─Źe, dobijanje pet zvezdica od Skytraxa smatra se najpresti┼żnijom me─Ĺunarodnom nagradom za aerodrome i avio-kompanije. Pored aerodroma Platov nakon nedavne revizije terminala organizacija je ovaj aerodrom dodala na listu samo devet drugih aerodroma iz razli─Źitih zemalja. Aerodrom Platov u Rostovskoj oblasti, namenski je, kao i mnogi velelepni objekti u ovoj zemlji, izgra─Ĺen pred Svetsko prvenstvo u fudbalu. Na Platov su preba─Źeni letovi svih avio-kompanija ─Źija je krajnja destinacija ranije bio me─Ĺunarodni aerodrom Rostov na Donu, a imao je tri miliona putnika samo tokom pro┼íle godine.

AERODROM ÔÇťBEJING CAPITAL INTERNATIONALÔÇŁ

Aerodrom ÔÇťBejing Capital InternationalÔÇŁ se nalazi u kineskoj prestonici i predstavlja najve─çi i najprometniji aerodrom u Aziji, a drugi je najve─çi aerodrom na svetu. Kroz pekin┼íki aerodrom je 2017. pro┼ílo oko 95 miliona putnika, i on predstavlja hab za nekoliko velikih aviokompanija, kao ┼íto Air China, China Southern Airlines i Hainan Airlines. S obzirom na veliki ekonomski razvoj Kine i Pekinga, koji postaje jedan od najva┼żnijih poslovnih centara na svetu, ne ─Źudi podatak da se i prestoni─Źki aerodrom u prethodnih deset godina znatno pro┼íirio i pove─çao promet putnika. Sigurno je da ─çe se ovaj aerodrom i u narednom periodu dodatno modernizovati i parirati aerodromima sa drugih kontinenata.

ME─ÉUNARODNI AERODROM U DUBAIJU

dubai

ME─ÉUNARODNI AERODROM U DUBAIJU

Poslednjih godina, veoma se razvio aerodrom u Dubaiju, pa je tako prestigao aerodrom u Tokiju, koji je dugo godina va┼żio za tre─çi najve─çi aerodrom na svetu. Me─Ĺunarodni aerodrom u Dubaiju ima 90 partnerskih aviokompanija, koje nude letove kao vi┼íe od 240 destinacija na ┼íest kontinenata. Kada su pitanju me─Ĺunarodni letovi i putnici, ovaj aerodrom va┼żi za najbolji, a tako─Ĺe je odli─Źan i za prevoz tereta u svet. Tako─Ĺe, aerodrom u Dubaiju nosi titulu aerodroma koji najbr┼że napreduje u svetu, jer na svake ─Źetiri godine udvostru─Źuje priliv putnika. Naime, predvi─Ĺa se da ─çe 2020. godine ─Źak 104 miliona putnika godi┼ínje pro─çi kroz ovaj aerodrom, tako da postoje velike ┼íanse da pretekne aerodrom Hartsfil-D┼żekson i postane najprometniji aero- drom na svetu.

AERODROM U TOKIJU

Me─Ĺunarodni aerodrom u Tokiju poznat je i kao aerodrom Haneda je ujedno i ─Źetvrti je najve─çi aerodrom na svetu. Aerodrom ima tendenciju da se ┼íiri, a posetilo ga je ne┼íto manje od 85 miliona putnika 2017. godine. Aerodrom u Tokiju je do nedavno obavljao aviosaobra─çaj na nivou dr┼żave, me─Ĺutim skoro je otvoren terminal za me─Ĺunarodne letove, zahvaljuju─çi kom se pose─çenost aerodroma zna─Źajno pove─çala. Aerodrom Haneda trenutno mo┼że da primi vi┼íe od 90 miliona putnika godi┼ínje, a ─Źini se da ─çe se broj putnika zna─Źajno pove─çati u narednom periodu, jer je planirano da aerodrom sklopi saradnju sa me─Ĺunarodnim aviokompanijama.

ME─ÉUNARODNI AERODROM U LOS AN─ÉELESU

los an─Ĺeles

ME─ÉUNARODNI AERODROM U LOS AN─ÉELESU

Ovaj aerodrom je drugi po veli─Źini u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama i jedini primer aerodroma na svetu u kom sve nacionalne aviokompanije u dr┼żavi (American, Delta i United Airlines) imaju hab. Osim za nacionalne, aerodrom u Los An─Ĺelesu je hab i za kompanije Alaska Airlins, Virgin Airlines i kargo kompaniju Atlas Air. Tako─Ĺe, ovaj aerodrom je specifi─Źan i po tome ┼íto se na njemu nalazi prvi privatni terminal u Americi. Terminal je otvoren 2017. godine, a on najvi┼íe odgovara brojnim poznatim li─Źnostima koje ┼żive u Los An─Ĺelesu i ┼żele da izbegnu fotoreportere.

AERODROM HARTSFILD – D┼ŻEKSON U ATLANTI

Me─Ĺunarodni aerodrom Hartsfild-D┼żekson se nalazi u Atlanti i predstavlja najprometniji aerodrom na svetu. To je jedini aerodrom koji opslu┼żuje vi┼íe od 100 miliona putnika godi┼ínje i to ─Źak tri godine. Ovaj aerodrom poslednje dve decenije va┼żi za najpose─çeniji i najbolji i predstavlja uzor za mnoge druge aerodrome u svetu. Ovaj aerodrom je hab za avioprevoznike: Delta Airlines, AirTran Airways, kao i za nekoliko manjih kompanija. Delta Airlines ima najvi┼íe udela u poslovanju na aerodromu Hartsfild-D┼żekson, pa tako ─Źak 60% putnika koji prolaze kroz aerodrom su putnici ove aviokompanije.

AERODROM ÔÇťLONDON HEATHROWÔÇŁ

AERODROM ÔÇťLONDON HEATHROWÔÇŁ

AERODROM ÔÇťLONDON HEATHROWÔÇŁ

Aerodrom u Londonu je najprometniji evropski aerodrom sa oko 78 miliona putnika koji su ga posetili 2017. godine. Ovaj aerodrom se mo┼że pohvaliti saradnjom sa 81 aviokompanijom i letovima ka 204 destinacije u 85 zemalja. Osim toga, na ovom aerodromu se nalazi hab kompanije British Airways, koja spada u najve─çe i najuticajnije aviokompanije na svetu. ÔÇťLondon HeathrowÔÇŁ poseduje savremene tehnologije koje se koriste na aerodromima, pa tako putnici od nedavno mogu da samostalno pro─Ĺu grani─Źni prelaz, koriste─çi biometrijske identifikatore. Osim toga, u narednom periodu je plan da se izgradi tre─ça pista za avione na severnom delu aerodroma, ┼íto bi moglo zna─Źajno da pove─ça promet na ovom aerodromu. Tako─Ĺe, postoji ideja i o izgradnji ┼żeleznice izme─Ĺu aerodroma Heathrow i Gatwick, ┼íto bi zna─Źajno uticalo na pove─çanje pose─çenosti. Ipak, ako se ovi projekti realizuju, bi─çe funkcionalni tek 2025. godine.