Connect with us
Novosti

Top 8 najvećih aerodroma na svetu

aerodrom

Potreba za avionskim prevozom je sve veća, a mnogi aerodromi u svetu se šire i otvaraju nove terminale, ali samo pojedini nose titulu najprometnijih i najvećih. Činjenica je da su baš oni prvi utisak o nekoj zemlji u koju smo doputovali, pa u skladu sa tim jesu i pravi reprezent bogatstva jedne zemlje. 

Uglavnom su najviše posećeni aerodromi, ujedno i najveći aerodromi na svetu, s obzirom na to da kroz njih prolaze milioni putnika. Već 20 godina tu titulu nosi aerodrom Hartsfild – Džekson u Atalanti, ali ove godine se ipak više pričalo o aerodromu u Istambulu koji će, po najavama, uzeti ovu titulu američkom – i o ruskom koji je ove godine, po prvi put, dobio “pet zvezdica” i tako postao jedan od važnijih na mapi sveta.

Ali krenimo redom jer u nastavku upravo prezentujemo TOP 8 ovih arhitektonskih giganata.

AERODROM U ISTANBULU

AERODROM U ISTANBULU

AERODROM U ISTANBULU

U Istanbulu je otvoren najveći aerodrom na svetu, koji će po završetku radova 2023. godine, imati šest odvojenih pista, kapacitet od 500 aviona, parking za 70.000 vozila sa godi- šnjim planom od oko 200 miliona putnika, vest je koja je preplavila novinske članke krajem prošle godine. O njegovoj popularnosti govori i činjenica da je njegovo otvaranje upriličeno u prisustvu više od 50 svetskih zvaničnika. Zgrada aerodromskog terminala prostiraće se na 1,3 miliona kvadratnih metara, a biće među najvećim u svetu. Spoljni i unutrašnji izgled inspirisani su motivima iz turske istorije. Aerodrom je izgrađen na 76,5 miliona kvadratnih metara. Na gradnji aerodroma angažovano je oko 10.000 ljudi. U prvoj fazi gradnje koja je završena krajem prošle godine, utrošeno je šest milijardi evra. Očekuje se da će na aerodromu dnevno uzletati i sletati 2.000 aviona, prema više od 350 destinacija, a svoje usluge nudiće 250 avio-kompanija. Novi aerodrom u Istanbulu biće povezan i železnicom do centra grada.

RUSI NA LISTI NAJBOLJIH

platov

AERODROM PLATOV U RUSIJI

Najviša ocena na rang listi britanske kompanije Skytra konačno je dodeljena i jednom Ruskom aerodromu. Naime, međunarodni aerodrom Platov u gradu Rostov dobio je pet zvezdica i na taj način postao prvi ruski aerodrom u ovom rangu. Inače, dobijanje pet zvezdica od Skytraxa smatra se najprestižnijom međunarodnom nagradom za aerodrome i avio-kompanije. Pored aerodroma Platov nakon nedavne revizije terminala organizacija je ovaj aerodrom dodala na listu samo devet drugih aerodroma iz različitih zemalja. Aerodrom Platov u Rostovskoj oblasti, namenski je, kao i mnogi velelepni objekti u ovoj zemlji, izgrađen pred Svetsko prvenstvo u fudbalu. Na Platov su prebačeni letovi svih avio-kompanija čija je krajnja destinacija ranije bio međunarodni aerodrom Rostov na Donu, a imao je tri miliona putnika samo tokom prošle godine.

AERODROM “BEJING CAPITAL INTERNATIONAL”

Aerodrom “Bejing Capital International” se nalazi u kineskoj prestonici i predstavlja najveći i najprometniji aerodrom u Aziji, a drugi je najveći aerodrom na svetu. Kroz pekinški aerodrom je 2017. prošlo oko 95 miliona putnika, i on predstavlja hab za nekoliko velikih aviokompanija, kao što Air China, China Southern Airlines i Hainan Airlines. S obzirom na veliki ekonomski razvoj Kine i Pekinga, koji postaje jedan od najvažnijih poslovnih centara na svetu, ne čudi podatak da se i prestonički aerodrom u prethodnih deset godina znatno proširio i povećao promet putnika. Sigurno je da će se ovaj aerodrom i u narednom periodu dodatno modernizovati i parirati aerodromima sa drugih kontinenata.

MEĐUNARODNI AERODROM U DUBAIJU

dubai

MEĐUNARODNI AERODROM U DUBAIJU

Poslednjih godina, veoma se razvio aerodrom u Dubaiju, pa je tako prestigao aerodrom u Tokiju, koji je dugo godina važio za treći najveći aerodrom na svetu. Međunarodni aerodrom u Dubaiju ima 90 partnerskih aviokompanija, koje nude letove kao više od 240 destinacija na šest kontinenata. Kada su pitanju međunarodni letovi i putnici, ovaj aerodrom važi za najbolji, a takođe je odličan i za prevoz tereta u svet. Takođe, aerodrom u Dubaiju nosi titulu aerodroma koji najbrže napreduje u svetu, jer na svake četiri godine udvostručuje priliv putnika. Naime, predviđa se da će 2020. godine čak 104 miliona putnika godišnje proći kroz ovaj aerodrom, tako da postoje velike šanse da pretekne aerodrom Hartsfil-Džekson i postane najprometniji aero- drom na svetu.

AERODROM U TOKIJU

Međunarodni aerodrom u Tokiju poznat je i kao aerodrom Haneda je ujedno i četvrti je najveći aerodrom na svetu. Aerodrom ima tendenciju da se širi, a posetilo ga je nešto manje od 85 miliona putnika 2017. godine. Aerodrom u Tokiju je do nedavno obavljao aviosaobraćaj na nivou države, međutim skoro je otvoren terminal za međunarodne letove, zahvaljujući kom se posećenost aerodroma značajno povećala. Aerodrom Haneda trenutno može da primi više od 90 miliona putnika godišnje, a čini se da će se broj putnika značajno povećati u narednom periodu, jer je planirano da aerodrom sklopi saradnju sa međunarodnim aviokompanijama.

MEĐUNARODNI AERODROM U LOS ANĐELESU

los anđeles

MEĐUNARODNI AERODROM U LOS ANĐELESU

Ovaj aerodrom je drugi po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama i jedini primer aerodroma na svetu u kom sve nacionalne aviokompanije u državi (American, Delta i United Airlines) imaju hab. Osim za nacionalne, aerodrom u Los Anđelesu je hab i za kompanije Alaska Airlins, Virgin Airlines i kargo kompaniju Atlas Air. Takođe, ovaj aerodrom je specifičan i po tome što se na njemu nalazi prvi privatni terminal u Americi. Terminal je otvoren 2017. godine, a on najviše odgovara brojnim poznatim ličnostima koje žive u Los Anđelesu i žele da izbegnu fotoreportere.

AERODROM HARTSFILD – DŽEKSON U ATLANTI

Međunarodni aerodrom Hartsfild-Džekson se nalazi u Atlanti i predstavlja najprometniji aerodrom na svetu. To je jedini aerodrom koji opslužuje više od 100 miliona putnika godišnje i to čak tri godine. Ovaj aerodrom poslednje dve decenije važi za najposećeniji i najbolji i predstavlja uzor za mnoge druge aerodrome u svetu. Ovaj aerodrom je hab za avioprevoznike: Delta Airlines, AirTran Airways, kao i za nekoliko manjih kompanija. Delta Airlines ima najviše udela u poslovanju na aerodromu Hartsfild-Džekson, pa tako čak 60% putnika koji prolaze kroz aerodrom su putnici ove aviokompanije.

AERODROM “LONDON HEATHROW”

AERODROM “LONDON HEATHROW”

AERODROM “LONDON HEATHROW”

Aerodrom u Londonu je najprometniji evropski aerodrom sa oko 78 miliona putnika koji su ga posetili 2017. godine. Ovaj aerodrom se može pohvaliti saradnjom sa 81 aviokompanijom i letovima ka 204 destinacije u 85 zemalja. Osim toga, na ovom aerodromu se nalazi hab kompanije British Airways, koja spada u najveće i najuticajnije aviokompanije na svetu. “London Heathrow” poseduje savremene tehnologije koje se koriste na aerodromima, pa tako putnici od nedavno mogu da samostalno prođu granični prelaz, koristeći biometrijske identifikatore. Osim toga, u narednom periodu je plan da se izgradi treća pista za avione na severnom delu aerodroma, što bi moglo značajno da poveća promet na ovom aerodromu. Takođe, postoji ideja i o izgradnji železnice između aerodroma Heathrow i Gatwick, što bi značajno uticalo na povećanje posećenosti. Ipak, ako se ovi projekti realizuju, biće funkcionalni tek 2025. godine.