Connect with us
Energetska efikasnost

Solarni paneli ÔÇô ogledala budu─çnosti

Vra─çanje osnovnim i obnovljivim izvorima energije trend je koji je ve─ç godinama prisutan u svetu ali i kod nas, i nesumnjivo je da s protokom vremena sve vi┼íe ja─Źa. Razlozi koji opravdavaju ovakva kretanja brojni su i raznovrsni. Sinteza moderne tehnologije i prirodnih elemenata omogu─çila nam je da sa estetski veoma privla─Źnim idejnim re┼íenjima na┼íe domove i poslovne prostore grejemo i opskrbljujemo energijom veoma lako, efikasno, i uz minimalne tro┼íkove koje zahteva samo i isklju─Źivo instalacija sistema.

Imaju─çi u vidu da je energija sun─Źeve svetlosti koja dopire do povr┼íine na┼íe planete vi┼íe nego dovoljna za zadovoljenje potreba celokupnog ─Źove─Źanstva, sasvim je logi─Źno ┼íto su nau─Źno tehnolo┼íka istra┼żivanja u velikoj meri usmerena ka ovom energetskom izvoru i iznala┼żenju prakti─Źnih re┼íenja koja bi nam omogu─çila da ga koristimo u svakodnevnom ┼żivotu. Kada tome pridodamo i ─Źinjenicu da je re─Ź o izvoru energije koji je nepresu┼ían, a uz to i besplatan, postaje jasno da ova tema zavre─Ĺuje naro─Źitu pa┼żnj , a solarna tehnologija veliko po┼ítovanje.

Solarni paneli su lagani, te svojom te┼żinom ne─çe znatno opteretiti standardnu krovnu konstrukciju

Malo je onih koji nisu upoznati sa terminom solarnih panela i benefitima koje njihova upotreba donosi, ali je broj onih koji se opredeljuju za njih kao primarno re┼íenje procentualno jo┼í uvek izuzetno mali. ─îini se da je nedostatak hrabrosti i sumnji─Źavost na┼íeg dru┼ítva koje i dalje prete┼że tradicionalnim re┼íenjima, ili pak nedovoljna informisanost osnovni razlog za to. Kako bismo stali na put uvre┼żenim shvatanjima i predrasudama koje svaku novu pojavu kao po inerciji prate, odlu─Źili smo da vas malo detaljnije upoznamo sa terminima i principima koji prate pri─Źu o solarnim panelima.

Šta su solarni paneli?

Solarni paneli su plo─Źe izra─Ĺene od fotonaponskih solarnih ─çelija koje imaju sposobnost da prikupljaju i konvertuju sun─Źevu svetlost u elektri─Źnu energiju. Same solarne ─çelije sastoje se od velikog broja dioda i nekolicine pn spojeva, a u zavisnosti od projektovane snage individualnog panela mogu se povezati na tri razli─Źita na─Źina ÔÇô paralelno, redno ili kombinovano. Ja─Źina napona, kojim je uslovljena efikasnost samog solarnog panela zavisi od tipa solarne ─çelije, ali i od spektra i snage sun─Źevog zra─Źenja. Solarni paneli izra─Ĺeni od silicijumskih solarnih ─çelija trenutno su najzastupljeniji na tr┼żi┼ítu, naro─Źio kada je re─Ź o komercijalnoj upotrebi, a u zavisnosti od njihove strukture razlikujemo monokristalne, polikristalne i amorfne solarne panele.

Kako funkcionišu solarni paneli?

Fotonaponske ─çelije od kojih se sastoji svaki solarni panel grupisane su u module. One su me─Ĺu sobom povezane elektri─Źnim sponama, a napravljene su od poluprovodnika kao ┼íto je prethodno pomenuti silicijum. U momentu kada sun─Źeva svetlost do─Ĺe u direktan kontakt sa ─çelijama solarnih panela, jedan deo ÔÇ×uhva─çeneÔÇť svetlosti zadr┼żava se u poluprovodnicima i transformi┼íe u elektri─Źnu energiju.

Solarni paneli su plo─Źe izra─Ĺene od fotonaponskih solarnih ─çelija koje imaju sposobnost da prikupljaju i konvertuju sun─Źevu svetlost u elektri─Źnu energiju

Ali morate imati u vidu da se upotrebom solarnih panela kreira jednosmerna struja (DC), te da ─çe vam biti potreban solarni invertor koji ─çe tu jednosmernu struju konvertovati u neizmeni─Źnu (AC) struju neophodnu za funkcionisanje ve─çine ure─Ĺaja za doma─çinstvo. Elektri─Źna energija dobijena na ovaj na─Źin mo┼że se preuzimati direktno sa invertora i koristiti instant, a mo┼że se ÔÇ×skladi┼ítitiÔÇť u solarne baterije pa se povla─Źiti po potrebi, uglavnom tokom no─çi kada solarni paneli nisu u mogu─çnosti da generi┼íu struju.

Osnovne karakteristike solarnih panela

Kako bi bili u mogu─çnosti da prikupljaju sun─Źeve zrake i generi┼íu elektri─Źnu energiju u kontinuitetu, solarni paneli moraju biti izlo┼żeni direktnoj sun─Źevoj svetlosti. Upravo zato se naj─Źe┼í─çe postavljaju na krovove stambenih i poslovnih jedinica. Svako ometanje nesputanog dotoka svetlosti do solarnih panela kao posledicu ─çe imati umanjenje njihove efikasnosti, zbog ─Źega je od klju─Źne va┼żnosti obezbediti im nesmetane uslove ÔÇ×za radÔÇť. Iako se vrlo ─Źesto mo┼że ─Źuti druga─Źija i neta─Źna tvrdnja, solarni sistemi su sposobni da generi┼íu elektri─Źnu energiju i tokom obla─Źnih dana, kao i tokom zimskih meseci, ali njihov output, odnosto koli─Źina energije koju mogu da proizvedu bi─çe daleko manja nego ona koju stvaraju u idealnim uslovima. Iako je najrasprostranjeniji takozvani ÔÇ×sendvi─ŹÔÇť model solarnih panela gde su solarne ─çelije za┼íti─çene pravougaonim staklenim plo─Źama, paneli se mogu praviti od razli─Źitih materijala, a dolaze i u mnogobrojnim oblicima i veli─Źinama. Veoma su lagani, te svojom te┼żinom ne─çe znatno opteretiti standardnu krovnu konstrukciju, ali iako deluju veoma krhko i lomljivo, izra─Ĺeni su tako da se sa lako─çom suo─Źavaju sa snegom, ki┼íom, ledom, te bilo kakvim drugim elementarnim nepogodama i vremenskim uslovima.

Kako bi bili u mogu─çnosti da prikupljaju sun─Źeve zrake i generi┼íu elektri─Źnu energiju u kontinuitetu, solarni paneli moraju biti izlo┼żeni direktnoj sun─Źevoj svetlosti

Umesto zaklju─Źka

Vi┼íe je nego o─Źigledno da se pri─Źa o solarnoj energiji i solarnim panelima ne zavr┼íava ovde. Naprotiv, re─Ź je o kompleksnoj i izuzetno zanimljivoj temi koja zahteva ne┼íto vi┼íe prostora i malo sadr┼żajniji osvrt. Stoga vas u narednom broju ─Źeka nastavak solarne sage i ne┼íto podobnija analiza finansijskog i ekolo┼íkog aspekta solarnih panela, te re─Ź-dve o energetskoj efikasnosti koja je mnogima prva asocijacija pri pomenu solarne tehnologije… To be continued!

Autor: Marija Milošević