Connect with us
Energetska efikasnost

KONTAKTNE FASADE – NAJPOPULARNIJE REŠENJE IZOLACIJE OBJEKATA

Poslednjih godina jedan od najpopularnijih materijala za izolaciju spoljašnjih zidova kod nas bile su upravo Kontaktne fasade ili ETICS fasade (External Thermal Insulation Composite Systems / Fasadni termo izolacioni sistem). Njihova popularnost ne jenjava što i ne čudi s obzirom na lakoću ugradnje i cenu kao i efikasnost same fasade u vršenju njene osnovne funkcije – termoizolacije.

Kontaktna fasada je namenjena izolaciji tankih spoljašnjih zidova debljine 20-25cm. Gubitak energije preko zidova može biti znatan krećući se, u pojedinim slučajevima, i do 30%. Gubitak (ili dobitak) toplotne energije znači hladne unutrašnje prostore tokom zime i vrele prostore tokom leta. Ovo, posledično, utiče na računa za grejanje ili struju koji postaju značajan izdatak u kućnom budžetu.

Do gubitaka, to jest dobitaka energije u prostoru, dolazi iz različitih razloga: nepostojanje termoizolacije, tanki zidovi, malo ili neefikasno grejno telo, prozori i vrata koji ne dihtuju dovoljno dobro… Razlozi su brojni, a kontaktna fasada predstavlja praktično i jednostavno rešenje koje će boravak u prostoru učiniti neuporedivo prijatnijim, a račune za grejanje i električnu energiju znatno smanjiti. S obzirom da se ugrađuje direktno na zidove, bez potrebe njihovog prethodnog malterisanja, kontaktna fasada je ne samo ekonomičan već i jednostavan način ugradnje termoi- zolacije.

Fasada se sastoji od ploča od stiropora koje se na određen način ugrađuju na zid i preko kojih se nanosi malter. Same ploče od stiropora dolaze u dve debljine: 5cm i 8cm. Iako postoji razlika u ceni između ove dve debljine stiroporskih ploča, na duže staze gledano više se isplati uložiti u deblje ploče jer su ova jednoročna investicija može višestruko isplatiti tokom godina korišćenja ove fasade. Ukoliko se na adekvatan način ugradi i to korišćenjem kvalitetnih materijala, kontaktna fasada može trajati 30 godina i više.

Način ugradnje kontaktne fasade je više nego jednostavan. PRVI KORAK JE MONTIRANJE METALNE UGAONE NIVELACIONE LAJSNE. Ova lajsna se postavlja po donjem obodu fasade i pri njenom ugrađivanju mora se voditi računa da bude savršeno ravna jer će se u protivnom javiti problemi prilikom slaganja ploča ove fasade kasnije, na većim visinama. Nivelaciona lajsna služi kao početni i veoma važan reper prilikom ugradnje stiroporskih ploča. Kada je ona nivelisana i savršeno postavljena pristupa se razmeravanju i obeležavanju fasada. Ovo se radi upotrebom kanapa i na ovaj način se postavljaju vodilje koje će služiti za dalje postavljanje fasade. Vodilje od kanapa služe kao osnova za izvođenje savršeno ravne fasade.

Sledeći korak prilikom ugradnje fasade podrazumeva pripremu ploča koje će se postavljati na zid. U OVO SPADA NANOŠENJE LEPKA NA SAME PLOČE. Lepak je važna komponenta kontaktne fasade, on vezuje samu fasadu za zid i stoga je važno da lepak bude odgovarajućeg kvaliteta i na odgovarajuć način nanet na termoizolacione ploče. Na tržištu se danas može naći veliki izbor lepkova za ovu vrstu fasade. Upotreba kvalitetnog, elastičnog lepka je garancija da se na fasadi neće pojaviti pukotine. Naravno, pritom je neophodno da i radovi na izvođenju budu profesionalnog kvaliteta. Lepak je važno naneti duž oboda svake termoizolacione ploče. Na ovaj način će fasada biti zaštićena od pucanja i odlepljivanja, a nezalepljena površina u unutrašnjosti će se ponašati poput vazdušne komore. Lepak je apsolutno neophodno pravilno naneti jer se u suprotnom rizikuje ne samo pucanje i odlepljivanje fasade već i budući problemi sa kondenzacijom i, posledično, oslabljenom izolacijom. Ovo može znatno skratiti vek trajanja kontaktne fasade tako da, iako se može činiti da ovaj korak zahteva previše vremena, to vreme vredi uložiti jer je upravo ovaj korak odlučujuć kada se radi o kvalitetu i životnom veku same fasade.

KADA SE ZAVRŠI SA NANOŠENJEM LEPKA NA IZOLACIJSKE PLOČE PRISTUPA SE NJIHOVOM POSTAVLJANJU NA ZID. Prilikom postavljanja ploča neophodno je voditi računa da sve budu u istoj ravni, to jest da nijedna ne izlazi iz ravni zida. Kada su ploče postavljenje vrši se njihovo dodatno učvršćivanje za zid specijalnim plastičnim tiplama.  Kada su sve ploče postavljene i pričvršćene za zid vrši se finalno izravnjavanje i eventualno brušenje ploča i njihovih spojnica kako bi se dobila idealno ravna površina.

Kontaktne fasade, finalni izgled

Kada su ploče postavljene i pripremljene za nanošenje završnog sloja fasade – idealno ravne i sa savršenim spojevima – na njih se nanosi specijalna mrežica za armiranje čija uloga je da dodatno učvrsti termoizolacione ploče i zaštiti ih od pukotina i prslina, ali i nosi završni sloj fasade. MREŽICA SE NA TERMOIZOLACIONE PLOČE KONTAKTNE FASADE NANOSI TO JEST PRIČVRŠĆUJE POMOĆU SPECIJALNOG LEPKA. Lepak se nanosi u dva sloja, a samu mrežicu je neophodno u potpunosti uroniti u prvi sloj lepka preko kojeg se potom nanosi drugi sloj lepka čija je uloga da osigura da mrežica za armiranje ostane na svom mestu. Prilikom kupovine mrežice za armiranje neophodno je kupiti veću površinu od površine fasade jer je komade mrežice neophodno preklapati 15cm kako bi se održao njen strukturalni integritet i kako bi mogla da odigra svoju ulogu efikasno.

Kontaktne fasade, prikaz preseka

Kada se drugi sloj lepka koji je korišćen osuši – vreme traja- nja sušenja je uvek navedeno u uputstvu proizvođača odabranog lepka pristupa se nanošenju završnog sloja fasade. OVAJ ZAVRŠNI SLOJ MOŽE BITI ODREĐENE BOJE I GRANULACIJE, A IZBOR ZAVISI OD KLIJENTA TO JEST INVESTITORA. Po postavljanju i eventualnom gletovanju završnog sloja fasada se može ofarbati željenom bojom. Kontaktna ili ETICS fasada je jedan od najpopularnijih izbora kada je termoizolacija fasade u pitanju na našim prostorima. Razlog popularnosti leži u praktičnosti, lakoći izvođenja i, za naše prostore možda najvažnije – ekonomičnosti ovakve fasade. Međutim, iako je u pitanju ekonomičan izbor za svačiji džep, na nekim aspektima kontaktne fasade ne treba štedeti.

Sistem- kontaktne fasade

Kvalitetni materijali i kvalitetno i zvođenje radova su apsolutna neophodnost kada je ugradnja ovakve fasade u pitanju. Obezbeđujući dobar kvalitet materijala i profesionalno izvođenje radova obezbeđuje se i dugotrajnost same fasade i manje glavobolja u budućnosti. Takođe, preporuka je ugraditi izolacione ploče veće debljine jer se one na duže staze mogu pokazati kao ekonomičniji izbor od tanjih ploča. Na našem tržištu se može naći veliki izbor kako ozbiljnih proizvođača tako i izvođača radova koji profesionalno pristupaju poslu postavljanja kontaktnih fasada.

Autor: Irma Talović