Connect with us
Energetska efikasnost

Grad Kragujevac korak bli┼że energetskoj efikasnosti

Na sednici odr┼żanoj 16. jula utvr─Ĺen je predlog odluke o prihvatanju predloga za pokretanje postupka za realizaciju javno privatnog partnerstva radi pove─çanja energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja grada Kragujevca i upu─çen je u skup┼ítinsku proceduru. Ukoliko odbornici gradskog parlamenta daju saglasnost zapo─Źe─çe razvoj projekta ─Źiji je cilj pove─çanje energetske efikasnosti u sistemima i objektima grada.

Do ove odluke do┼ílo j posle uvida u podatke o energetskim performansama javnih objekata i sistema koji su se istakli kao najve─çi potro┼ía─Źi energije, preliminarna analiza ukazala je na konkretne mere za optimalan rezultat, ne samo u delu energetske efikasnosti, nego i u┼ítedama u bud┼żetu.

Predlo┼żeno je da projekat obuhvati rekonstrukciju i racionalizaciju zastarelog sistema javnog osvetljenja kroz ugradnju novih efikasnijih LED svetiljki, ┼íto ─çe pove─çati enegetsku efikasnost za ─Źak 72 odsto. Zamenom i modernizacijom bi─çe obuhva─çeno 24 899 svetiljki ─Źiji su izvori svetlosti ┼żiva i natrijum visokog pritiska i koje sada godi┼ínje tro┼íe oko 117 miliona dinara bez PDV ÔÇô a.

Pored toga, projekat obuhvata i zamenu dotrajale spolja┼ínje drvene stolarije, na pet javnih objekata, tri osnovne ┼íkole u Stanovu, Desimirovcu i Dragobra─çi, vrti─çu ÔÇ×CvenkapaÔÇť i zgradi Graske uprave. Osim pove─çane funkcionalnosti, estetike objekta i komfora, ova mera ─çe smanjiti potro┼ínju toplotne energije za najmanje 12 posto.

Izvor: grad Kragujevac