Connect with us
Energetska efikasnost

Grad Kragujevac korak bliže energetskoj efikasnosti

Na sednici održanoj 16. jula utvrđen je predlog odluke o prihvatanju predloga za pokretanje postupka za realizaciju javno privatnog partnerstva radi povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja grada Kragujevca i upućen je u skupštinsku proceduru. Ukoliko odbornici gradskog parlamenta daju saglasnost započeće razvoj projekta čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti u sistemima i objektima grada.

Do ove odluke došlo j posle uvida u podatke o energetskim performansama javnih objekata i sistema koji su se istakli kao najveći potrošači energije, preliminarna analiza ukazala je na konkretne mere za optimalan rezultat, ne samo u delu energetske efikasnosti, nego i uštedama u budžetu.

Predloženo je da projekat obuhvati rekonstrukciju i racionalizaciju zastarelog sistema javnog osvetljenja kroz ugradnju novih efikasnijih LED svetiljki, što će povećati enegetsku efikasnost za čak 72 odsto. Zamenom i modernizacijom biće obuhvaćeno 24 899 svetiljki čiji su izvori svetlosti živa i natrijum visokog pritiska i koje sada godišnje troše oko 117 miliona dinara bez PDV – a.

Pored toga, projekat obuhvata i zamenu dotrajale spoljašnje drvene stolarije, na pet javnih objekata, tri osnovne škole u Stanovu, Desimirovcu i Dragobraći, vrtiću „Cvenkapa“ i zgradi Graske uprave. Osim povećane funkcionalnosti, estetike objekta i komfora, ova mera će smanjiti potrošnju toplotne energije za najmanje 12 posto.

Izvor: grad Kragujevac