Connect with us
Enterijer

Zamena brave na vratima (Video)

Kada zbog svakodnevne upotrebe brava počne da „otkazuje poslušnost“, obično je vreme da se nešto zameni. Čak ne mora ni to da bude razlog zamene. Možda ste jednostavno našli lepšu ili se neko ko je imaš ključ odselio, a nemate poverenja ili jednostavno nećete da rizikujete s obzirom da je brava i ključ kojim otključavate istu nešto što treba da pripada samo ukućanima ili najbližim rođacima koji dođu da vam zaliju cveće i nahrane ribice dok ste na nekom putovanju. Zamena brave nije komplikovana stvar i spada u one iz domena „uradi sam“. Ipak, neka pravila biste trebali da ispoštujete da biste bili sigurni da je posao zamene dobro urađen.

Zamena brave na vratima spada u domen "uradi sam"

Zamena brave na vratima spada u domen „uradi sam“

Za zamenu brave dovoljan je osnovni alat – nekoliko izvijača (šrafcigera), imbus-ključ, manja klešta.

Evo postupka:

 • Odviti zavrtanj na kvaki. Ne morate da ga odvijete celog –dovoljno je da se potpuno otpusti i izađe još milimetar-dva. Ako ovakav zavrtanj postoji na obe kvake, treba odviti samo jedan.
 • Starije kvake imaju umesto zavrtnja klin, tj. ekserčić, koji treba izvući
 • Kvaku na kojoj ste odvili zavrtanj skinite sa osovine… a potom drugu kvaku izvucite iz brave zajedno sa osovinom. Pazite da ne izgubite plastične prstenove.
 • Ako ne menjate masku, ne morate ni da je skidate. Ako stavljate drugu masku, skidanje stare počinje odvijanjem zavrtanja koji je drže.
 • Cilindar je za bravu fiksiran jednim zavrtnjem a to je prvi ispod jezička cilindra. Njega treba odviti tako da izađe za otprilike jedan centimetar, tj. dok se ne olabavi i tada ga prstima izvucite još malo, ili ga potpuno izvadite iz otvora.
 • Cilindar može da se izvuče sa bilo koje strane vrata, ali da bi mogao da izađe, treba zakrenuti ključ 30 stepeni. Koliki je tačno ugao i da li ključ treba okrenuti ulevo ili udesno otkrićete probom– dok okrećete ključ, potiskujte prstom cilindar sa druge strane. Kad je ključ u traženom položaju, cilindar će kliznuti napolje.
 • Da biste oslobodili kućište brave odvijte dva zavrtnja vijke koji je drže. Jedan je iznad gornjeg jezička, a drugi na suprotnom kraju, skroz dole.
 • Evo trika za vađenje brave. Ako se čvršće drži u ležištu (a skoro uvek je tako), pogurajte je pomoću odvijača koji ćete provući kroz otvor za osovinu kvake. Drugačije metode (na primer, zavlačenje odvijača uz ivicu čeone ploče brave) mogu da oštete vrata.
 • I na kraju demontaže, brava se izvlači iz vrata. Ugradnja počinje stavljanjem brave u ležište i dalje ide redosledom obrnutim od demontaže.
 • Pre postavljanja cilindra treba naravno zakrenuti ključ,a pravilo je da sam cilindar bude okrenut tako da je kraći deo na spoljašnjoj strani vrata, jer je manje osetljiv ako provalnici pokušaju da ga polome.
 • Pri postavljanju cilindra treba „napipati“ koliko duboko treba da uđe u otvor. Kada ga namestite onako kako procenjujete da treba da stoji, probajte da okrenete ključ, i po potrebi pomerajte cilindar dok se ključ lako ne okrene i izvuče jezičak (kao da ste zaključali vrata).
 • Ključ ostavite u uspravnom položaju da bi zub pridržao cilindar dok ga učvršćujete zavrtnjem. Ubacite zavrtanj u rupu i zavrnite ga, a ako ne uspe iz prve,probajte malo da pomerite cilindar da bi zavrtanj „pronašao“ rupu na njemu.
 • Ako osovina nije učvršćena ni za jednu kvaku, najpre je postavite u otvor tako da približno jednako viri na obe strane, a zatim namestite i zavrtnjem učvrstite najpre jednu pa drugu kvaku.
 • Ako postoji limeni uložak, nemojte ga zaboraviti jer će bez njega kvake nepravilno stajati i biti labave.
 • Proveriti da li se kvake same, snagom opruge, vraćaju u gornji položaj. Ako se zaglavljuju,verovatno ste previše stisnuli kvake jednu uz drugu. Otpustite zavrtanj na jednoj, neznatno je izvucite i ponovo zavrnite zavrtanj.
 • Proveriti da li se kvake same, snagom opruge, vraćaju u gornji položaj. Ako se zaglavljuju,verovatno ste previše stisnuli kvake jednu uz drugu. Otpustite zavrtanj na jednoj, neznatno je izvucite i ponovo zavrnite zavrtanj.
 • Ako postavljate nove maske, za njih ćete možda morati da bušite nove rupe na vratima. U tom slučaju, prvo namontirajte bravu i cilindar, maske samo prislonite na mesto i postavite kvake. Tek kada je sve sklopljeno, kroz rupe na maskama obeležite mesto za rupe i probušite ih. Kod mekšeg drveta i manjih zavrtanja može i bez bušenja – kada sve sklopite, samo zavijte zavrtnje, koji će sami sebi napraviti rupe.
 • Pri kupovini delova (brave, cilindra, maske) treba voditi računa o njihovim dimenzijama. Najbolje je da ponesete sa sobom delove ko je želite da promenite i pažljivo ih uporedite sa onim što hoćete da kupite.

Razumemo da su neki ljudi vizuelni „tipovi“ ličnosti i da više vole da gledaju nego da čitaju uputstva. Zato evo i snimka postavke brave na vratima.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com