Connect with us
Gra─Ĺevina

Stiropor ili kamena vuna za fasadu

Na mejl adrese Knauf Insulation-a gotovo svakodnevno sti┼żu ovakva pitanja: ÔÇťPlaniram da uradim demit fasadu na stambenom objektu. Radi se o porodi─Źnoj ku─çi, zidanoj giter blokovima, koja sa spolja┼ínje strane nije malterisana. Mislio sam da koristim stiropor ali neki ka┼żu da je kamena vuna bolja. ┼áta mi vi preporu─Źujete? ┼áta bolje izoluje i kolika je razlika u ceni? Sa kojim materijalom se br┼że radi?ÔÇŁ

Odluka da na svom objektu uradite kontaktnu fasadu (u svakodnevnom govoru prepoznata kao ÔÇ×demit fasadaÔÇť) je svakako ozbiljan korak, pre svega u finansijskom pogledu, jer zahteva ulaganja koja su zna─Źajna stavka za ku─çni bud┼żet. Zato treba dobro razmisliti i na sveobuhvatan na─Źin pristupiti izboru i odluci o vrsti i kvalitetu materijala koji ─çete ugraditi.

kamena vuna fasada

Foto: Knauf Insulation

Da krenemo od po─Źetka i poku┼íamo da identifikujemo ┼íta je za korisnika prostora najbitnije kada je nova fasada u pitanju:

  1. Kontaktnu fasadu radite samo jednom u ┼żivotnom veku objekta ÔÇô koliko traje ku─ça, toliko treba da traje i fasada ÔÇô dakle, treba vam trajno re┼íenje
  2. Koje sve probleme treba kontaktna fasada da vam re┼íi? Pored toplotne izolacije zimi, razmi┼íljajte i o termi─Źkoj za┼ítiti leti, zvu─Źnoj izolaciji od buke spolja i po┼żarnoj otpornosti fasade;
  3. Unutra┼ínji komfor u prostorijama nakon ugradnje fasade ÔÇô neophodno je da zidovi posle ugradnje izolacionog materijala ÔÇ×di┼íuÔÇť, tj. da se omogu─çi difuzija ÔÇô prolazak vodene pare iz unutra┼ínjosti kroz spoljne zidove, kako bi se spre─Źila kondenzacija.

Da dodatno razlo┼żimo na┼í odgovor ÔÇô ukoliko se, po na┼íoj preporuci opredelite za kamenu mineralnu vunu dobijate u paketu i slede─çe:

  • Materijal ─Źija je osnovna sirovina kamen ÔÇô dakle, stabilna i trajna izolacija koja svoje karakteristike zadr┼żava kroz vreme ÔÇô na karakteristike kamene vune ne uti─Źu ekstremne promene spolja┼ínje temperature i va┼ía fasada ─çe trajati koliko i sam objekat na koji je ugra─Ĺena
  • Toplotnu za┼ítitu koja je ne┼íto bolja od EPS (stiropor) izolacije (naravno za iste izabrane debljine izolacije)
  • Odli─Źnu zvu─Źnu izolaciju prostora ÔÇô za┼ítitu od spoljne buke (saobra─çaj, kom┼íiluk, de─Źja graja)
  • Negorivu fasadu ÔÇô jer je kamena vuna negoriv materijal i u slu─Źaju po┼żara ne doprinosi njegovom ┼íirenju. Va┼żno: samo se sistemi sa kamenom vunom mogu klasifikovati kao negorivi, dok ETICS (kontaktni) sistemi sa EPS-om (stiroporom) ne mogu dobiti ovu klasu i oni uvek spadaju u gorive sisteme
  • Paropropusnu fasadu; paropropusnost ÔÇô sposobnost materijala da kroz sebe propu┼íta vodenu paru koja se neminovno stvara u prostoru ÔÇô je definisana koeficijentom ┬Á (┼íto je manja vrednost ┬Á, to para lak┼íe prolazi kroz materijal). Kako biste lak┼íe razumeli, uzmimo primer vazduha, gde je vrednost ┬Á=1. Za kamenu vunu je: ┬Á=1,2 a za EPS ┬Á=30-40. Iz ovog pore─Ĺenja je jasno da se difuzija (prolaz) vodene pare kroz zidove sa kamenom vunom obavlja bez problema, pa su i kvalitet unutra┼ínjeg vazduha i mikroklima svakako bolji u odnosu na sisteme koji u svom sastavu imaju izuzetno neparopropusne materijale.

┼íema fasade materijaliNa┼ía dodatna preporuka ÔÇô uvek kupite ceo fasadni sistem jer vam to garantuje postojanost i dugove─Źnost. Kada kupujete sistem, posebno obratite pa┼żnju da sve komponente fasadnog sistema (pored kamene vune tu su i tiplovi, lepak za lepljenje, armiranje i gletovanje, podloga-prajmer i zavr┼íni dekorativni sloj fasade) budu prilago─Ĺene izolacionom materijalu kao ┼íto je kamena vuna ÔÇô dakle, tiplovi treba da su negorivi, a ostali materijali paropropusni.

Ugradnja sistema: ako se ugra─Ĺuje po pravilima, oba sistema su ravnopravna u smislu te┼żine ugradnje, bolje re─çi ÔÇô lako─çe ugradnje. Kontaktni sistemi imaju jednaka pravila ugradnje, bez obzira na izolacioni materijal (kamena vuna ili EPS). Klju─Źna razlika je da se plo─Źe od kamene vune obavezno tipluju, za razliku od plo─Źa od EPS za koje tiplovanje nije uvek obavezno (zavisi od visine objekta, izlo┼żenosti vetru i dr).

knauf kamena vuna

Foto: Knauf Insulation

Cena sistema: ─Źinjenica je da je kontaktna fasada sa kamenom vunom skuplja od one sa EPS-om (stiroporom). Me─Ĺutim, najnovija poskupljenja stiropora su zna─Źajno smanjila ovu razliku i cenovno pribli┼żila ova dva sistema.

Preciznije: ako biste izabrali po kvalitetu sli─Źne ostale komponente sistema, sistem sa kamenom vunom je za samo 30-40% skuplji od sistema sa EPS-om, za istu debljinu izolacije.

Kona─Źna oduka ÔÇô stiropor ili kamena vuna je, kao i uvek, rezultat vi┼íe faktora. Ipak, predla┼żemo da se zapitate ÔÇô ┼íta je vama najbitnije ÔÇô samo (ni┼ża) cena ili sve ostale prednosti koje smo gore pomenuli? Sigurni smo da je, kada ste sve uzeli u obzir, sistem sa kamenom vunom u┼íao u va┼í u┼żi izbor!

I za kraj ÔÇô osvrnite se oko sebe i pogledajte ÔÇô svi va┼żni javni objekti (┼íkole, bolnice, domovi zdravlja, vrti─çi i domovi za stare) kao i kvalitetna novogradnja ÔÇô za izolacioni materijal biraju kamenu vunu! I nije slu─Źajno ┼íto je kod ve─çine proizvo─Ĺa─Źa sistema, sistem sa kamenom vunom svrstan u kategoriju ÔÇ×premiumÔÇť re┼íenja.

Sigurni smo da Vi i Va┼ía ku─ça zaslu┼żujete premium Knauf Insulation fasadu!

Knauf Insulation d.o.o.
Batajni─Źki drum 16b, 11080 Zemun – Beograd
T. +381 11 3310 800
office.belgrade@knaufinsulation.com
www.knaufinsulation.rs