Connect with us
Građevina

Stiropor ili kamena vuna za fasadu

Na mejl adrese Knauf Insulation-a gotovo svakodnevno stižu ovakva pitanja: “Planiram da uradim demit fasadu na stambenom objektu. Radi se o porodičnoj kući, zidanoj giter blokovima, koja sa spoljašnje strane nije malterisana. Mislio sam da koristim stiropor ali neki kažu da je kamena vuna bolja. Šta mi vi preporučujete? Šta bolje izoluje i kolika je razlika u ceni? Sa kojim materijalom se brže radi?”

Odluka da na svom objektu uradite kontaktnu fasadu (u svakodnevnom govoru prepoznata kao „demit fasada“) je svakako ozbiljan korak, pre svega u finansijskom pogledu, jer zahteva ulaganja koja su značajna stavka za kućni budžet. Zato treba dobro razmisliti i na sveobuhvatan način pristupiti izboru i odluci o vrsti i kvalitetu materijala koji ćete ugraditi.

kamena vuna fasada

Foto: Knauf Insulation

Da krenemo od početka i pokušamo da identifikujemo šta je za korisnika prostora najbitnije kada je nova fasada u pitanju:

  1. Kontaktnu fasadu radite samo jednom u životnom veku objekta – koliko traje kuća, toliko treba da traje i fasada – dakle, treba vam trajno rešenje
  2. Koje sve probleme treba kontaktna fasada da vam reši? Pored toplotne izolacije zimi, razmišljajte i o termičkoj zaštiti leti, zvučnoj izolaciji od buke spolja i požarnoj otpornosti fasade;
  3. Unutrašnji komfor u prostorijama nakon ugradnje fasade – neophodno je da zidovi posle ugradnje izolacionog materijala „dišu“, tj. da se omogući difuzija – prolazak vodene pare iz unutrašnjosti kroz spoljne zidove, kako bi se sprečila kondenzacija.

Da dodatno razložimo naš odgovor – ukoliko se, po našoj preporuci opredelite za kamenu mineralnu vunu dobijate u paketu i sledeće:

  • Materijal čija je osnovna sirovina kamen – dakle, stabilna i trajna izolacija koja svoje karakteristike zadržava kroz vreme – na karakteristike kamene vune ne utiču ekstremne promene spoljašnje temperature i vaša fasada će trajati koliko i sam objekat na koji je ugrađena
  • Toplotnu zaštitu koja je nešto bolja od EPS (stiropor) izolacije (naravno za iste izabrane debljine izolacije)
  • Odličnu zvučnu izolaciju prostora – zaštitu od spoljne buke (saobraćaj, komšiluk, dečja graja)
  • Negorivu fasadu – jer je kamena vuna negoriv materijal i u slučaju požara ne doprinosi njegovom širenju. Važno: samo se sistemi sa kamenom vunom mogu klasifikovati kao negorivi, dok ETICS (kontaktni) sistemi sa EPS-om (stiroporom) ne mogu dobiti ovu klasu i oni uvek spadaju u gorive sisteme
  • Paropropusnu fasadu; paropropusnost – sposobnost materijala da kroz sebe propušta vodenu paru koja se neminovno stvara u prostoru – je definisana koeficijentom µ (što je manja vrednost µ, to para lakše prolazi kroz materijal). Kako biste lakše razumeli, uzmimo primer vazduha, gde je vrednost µ=1. Za kamenu vunu je: µ=1,2 a za EPS µ=30-40. Iz ovog poređenja je jasno da se difuzija (prolaz) vodene pare kroz zidove sa kamenom vunom obavlja bez problema, pa su i kvalitet unutrašnjeg vazduha i mikroklima svakako bolji u odnosu na sisteme koji u svom sastavu imaju izuzetno neparopropusne materijale.

šema fasade materijaliNaša dodatna preporuka – uvek kupite ceo fasadni sistem jer vam to garantuje postojanost i dugovečnost. Kada kupujete sistem, posebno obratite pažnju da sve komponente fasadnog sistema (pored kamene vune tu su i tiplovi, lepak za lepljenje, armiranje i gletovanje, podloga-prajmer i završni dekorativni sloj fasade) budu prilagođene izolacionom materijalu kao što je kamena vuna – dakle, tiplovi treba da su negorivi, a ostali materijali paropropusni.

Ugradnja sistema: ako se ugrađuje po pravilima, oba sistema su ravnopravna u smislu težine ugradnje, bolje reći – lakoće ugradnje. Kontaktni sistemi imaju jednaka pravila ugradnje, bez obzira na izolacioni materijal (kamena vuna ili EPS). Ključna razlika je da se ploče od kamene vune obavezno tipluju, za razliku od ploča od EPS za koje tiplovanje nije uvek obavezno (zavisi od visine objekta, izloženosti vetru i dr).

knauf kamena vuna

Foto: Knauf Insulation

Cena sistema: činjenica je da je kontaktna fasada sa kamenom vunom skuplja od one sa EPS-om (stiroporom). Međutim, najnovija poskupljenja stiropora su značajno smanjila ovu razliku i cenovno približila ova dva sistema.

Preciznije: ako biste izabrali po kvalitetu slične ostale komponente sistema, sistem sa kamenom vunom je za samo 30-40% skuplji od sistema sa EPS-om, za istu debljinu izolacije.

Konačna oduka – stiropor ili kamena vuna je, kao i uvek, rezultat više faktora. Ipak, predlažemo da se zapitate – šta je vama najbitnije – samo (niža) cena ili sve ostale prednosti koje smo gore pomenuli? Sigurni smo da je, kada ste sve uzeli u obzir, sistem sa kamenom vunom ušao u vaš uži izbor!

I za kraj – osvrnite se oko sebe i pogledajte – svi važni javni objekti (škole, bolnice, domovi zdravlja, vrtići i domovi za stare) kao i kvalitetna novogradnja – za izolacioni materijal biraju kamenu vunu! I nije slučajno što je kod većine proizvođača sistema, sistem sa kamenom vunom svrstan u kategoriju „premium“ rešenja.

Sigurni smo da Vi i Vaša kuća zaslužujete premium Knauf Insulation fasadu!

Knauf Insulation d.o.o.
Batajnički drum 16b, 11080 Zemun – Beograd
T. +381 11 3310 800
office.belgrade@knaufinsulation.com
www.knaufinsulation.rs