Connect with us
Budu─çnost

Inverter klima ure─Ĺaji – manji tro┼íkovi grejanja i hla─Ĺenja tokom ─Źitave godine

Godinama unazad, slo┼żi─çete se, klima ure─Ĺaji su zauzimali i utvr─Ĺivali svoje mesto kao redovni inventar svakog stambenog i poslovnog prostora. I to je potpuno opravdano, budu─çi da su vremenske prilike sve neizvesnije i da normalno funkcionisanje u svakodnevnom ┼żivotu, gotovo da nije mogu─çe. Imaju─çi to u vidu proizvo─Ĺa─Źi klima ure─Ĺaja su ih stalno usavr┼íavali i inovirali kako bi korisnicima obezbedili ┼íto kvalitetnije usluge. Jedna od inovacija su inverter klima ure─Ĺaji.

┼áta su inverter klima ure─Ĺaji konkretno

Za razliku od standardnih klima ure─Ĺaja, inverter klima ure─Ĺaji su moderniji i napredniji modeli klima, koji rade stalno. Da, dobro ste ─Źuli. U pitanju su klima ure─Ĺaji koji da bi postigli svoju energetsku efikasnost moraju raditi 24 sata neprestano. A, evo i za┼íto. Kod on/off klima ure─Ĺaja princip rada je takav da dok ne postignu ┼żeljenu temperaturu rade punim kapacitetom. Kada do─Ĺu do zadate temperature, oni se gase. Sa druge strane inverter klima ure─Ĺaji rade stalno, uskla─Ĺuju─çi rad svog motora sa temperaturom u vazduhu. ┼áto se pribli┼żava zadatoj temperaturi, rad kompresora se smanjuje, ba┼í kao i koli─Źina potro┼íene energije. Kod standardnog klima ure─Ĺaja stalan maksimalni rad motora i njegovo ga┼íenje i naglo pokretanje ponovo na maksimum, tro┼íi daleko vi┼íe elektri─Źne energije nego inverter klima ure─Ĺaj, ┼íto se i vidi na ra─Źunima za struju.

Inverter klima ure─Ĺaji akcija dobre energije

Drugo ime za inverter klima ure─Ĺaje je manja potro┼ínja elektri─Źne energije. Zahvaljuju─çi tome, a i ─Źinjenici da nesmetano rade na temperaturama od – 30┬░ C od + 54┬░ C, inverter klima ure─Ĺaji se danas koriste tokom ─Źitave godine, leti hlade, zimi greju i predstavljaju jedno od najefikasnijih vidova grejanja i hla─Ĺenja. U┼íteda energije koju pru┼żaju inverter klima ure─Ĺaji ide i do 30 %, ┼íto je, slo┼żi─çete se, kada su ra─Źuni za grejanje i hla─Ĺenje, vi┼íe nego zna─Źajno.

Napredni inverter klima ure─Ĺaji, uz prisustvo moderne Al tehnologije, daju u┼ítedu i do 50% , ┼íto je vi┼íe od o─Źekivanog, te se nazivaju svojevrsnim toplotnim pumpama.

Hisense inverter klima ure─Ĺaj

Hisense inverter klima ure─Ĺaj / Foto: Hisense

Manja potro┼ínja energenata doprinosi, generalno, racionalnijoj potro┼ínji istih, ┼íto svakako isti─Źe ulogu inverter klima ure─Ĺaja u odr┼żivom razvoju i stvaranju bolje i sigurnije budu─çnosti.

Inverter klima ure─Ĺaji pove─çavaju komfor svakodnevnog ┼żivota i to se posebno odnosi na manju buku, budu─çi da jedan od problema ranijih standardnih modela klima, bila, upravo buka koju su proizvodili svojim radom.

Koliko kvadrata greje inverter klima ure─Ĺaj

Zahvaljuju─çi svim pozitivnim karakteristikama, a posebno energetskoj efikasnosti, inverter klima ure─Ĺaji, se danas sve vi┼íe koriste za grejanje.

Jedno od ─Źestih pitanja, potencijalnih korisnika, jeste koliko kvadrata mo┼że da greje inverter klima ure─Ĺaj? I pitanje je skroz na mestu i za o─Źekivati. Da biste dobili adekvatan i ta─Źan odgovor, neophodno je da prodavcima date odre─Ĺene informacije, gde se pre svega misli na broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih povr┼íina, visina prostorije, povr┼íina prostorije i sl.

Za┼íto je to va┼żno, pitate se? Ti podaci su zapravo od klju─Źne va┼żnosti jer upravo od njih zavisi koliko ─çe neki inverter klima ure─Ĺaj biti efikasan. Naime, inverter klima ure─Ĺaj je namenjen za objekte koji imaju adekvatnu izolaciju, odnosno da ista i postoji. ┼áto ta─Źnije informacije date, dobi─çete i precizniji odgovor. Drugim re─Źima, ukoliko imate izolaciju na va┼íem objektu, birate klima ure─Ĺaj spram ostalih parametara gde je jedan od va┼żnijih sama povr┼íina i struktura prostora.

Za najbolji inverter klima ure─Ĺaj cena je opravdana

U zavisnosti od va┼íih potreba, danas na tr┼żi┼ítu mo┼żete prona─çi ┼íirok izbor modela inverter klima ure─Ĺaja. Po─Źev┼íi od brendova Gree, Hisense, Fujitsu, Midea, Mitsubishi, Daikin, preko ja─Źina, inovativnih funkcija, cene su razli─Źite. Pa tako Hisense se kre─çe od 44.790 do 101.990 dinara; Fujitsu od 63.999 do 139.999 dinara, Gree od 56.999 do 224.999 dinara, a Midea od 59.999 do 79.999,….

Raspon cena je velik, ali i dokaz da svako ko ┼żeli inverter klima ure─Ĺaj mo┼że ga imati u svom dobu. Velika su ulaganja? Da, jesu. Ali su i opravdana, a to ─çete videti ve─ç na prvim ra─Źunima za elektri─Źnu energiju.