Connect with us
Energetska efikasnost

Olimpia Splendid UNICO EVO/PRO – klima uređaji bez spoljne jedinice

Sada kada smo pomislili da su sve priče ispričane, da smo sve naučili i da je tehnika i tehnologija napredovala do krajnjih granica, a da se polako gubi avangardni pristup u inženjerskom stvaralaÅ”tvu, Delta Term nas razuveri i pokaže nam neÅ”to potpuno novo i nesvakidaÅ”nje. Kompanija Delta Term koja viÅ”e od 30 godina na naÅ”e tržiÅ”te plasira najsavremenije sisteme, opremu i materijale u oblasti građevinarstva, ovoga puta se odlučila da Vam predstavi Unico Evo/Pro – klima sistem čiji su svi elementi integrisani u unutraÅ”njoj jedinici koja je u formi parapetnog uređaja. Ovaj uređaj, koji ćemo kolokvijalno nazvati monoblok klima, funkcionalno i estetski zadovoljava najviÅ”e standarde u oblasti klimatizacije rezidencijalnih i poslovnih objekata.Ā 

Unico sistemi su patentirani od strane Italijanske kompanije Olimpia Splendid koja se skoro 70 godina bavi projektovanjem i proizvodnjom tehnologija za klimatizaciju, grejanje i tretman vazduha. Olimpia Splendid je poznata kao prva kompanija koja je na tržiÅ”te uvela ultra tanke fan coil uređaje.Ā 

Pored savremenih tehničkih reÅ”enja u cilju unapređenja efikasnosti opreme koju proizvodi, Olimpia Splendid posebnu pažnju posvećuje dizajnu ovih uređaja kao integracija inženjerstva, forme i estetike. Tokom godina, inovacije po kojima je kompanija poznata su rezultirale brojim međunarodnim nagradama. Olimpia Splendid je odlučila da zadrži proizvodnju osnovnih tehnologija svog poslovanja u Italiji, u svom sediÅ”tu u BreÅ”i, u okviru pametne fabrike sa visokom proizvodnom efikasnoÅ”cĢu i napajanom 100% obnovljivom električnom energijom.

Olimpia Splendid uređaji proizvedeni u Italiji se isporučuju se u viÅ”e od 45 zemalja Å”irom sveta, preko Å”iroke mreže distributera i ekspozitura. Danas kompanija ima 7 inostranih filijala: u Evropi (u Madridu, Parizu i Hanoveru), Kini, Brazilu, Sjedinjenim Državama i Australiji.

2011. Olimpia Splendid je pokrenula projekat ECOGREEN koji posebno definiŔe uticaj opreme koju proizvode i samog procesa proizvodnje na životnu sredinu i ovo je postao je ključni koncept dizajna koji prati svaku fazu životnog ciklusa proizvoda: od faze dizajna i projektovanja, do izbora materijala i odlaganja materijala na kraju radnog veka.

Olimpia Splendid logo

Olimpia Splendid logo

Prednosti UNICO EVO/PRO koje su ubedljive

Monoblok klima uređaj nudi brojne prednosti u poređenju sa split klima uređajima. VecĢ prilikom kupovine primeticĢete razlike, jer monoblok uređaj ima samo jedan deo – unutraÅ”nju jedinicu. Samu jedinicu i sav neophodan materijal za montažu dobijate upakovano u jednoj kutiji. Kompletna ambalaža je biorazgradiva. Eliminisani su troÅ”kovi za složenu instalaciju, jer se monoblok sistem klimatizacije sastoji od samo jednog uređaja koji se lako montira i pričvrŔćuje na zid. Druga jedinica, koju ima split sistem, ovde nije potrebna. Sve Å”to je neophodno od građevinskih radova je izrada dva kružna otvora u fasadnom zidu koja služe za cirkulaciju spoljaÅ”njeg vazduha kroz uređaj. Ovi otvori se maskiraju specijalnim reÅ”etkama i uklapaju se u sve vrste fasadnih povrÅ”ina.Ā 

Značajne karakteristikeĀ  UNICO EVO/PRO

Sa aktivnom funkcijom tihog režima, uređaj dostiže maksimalno 30 dB(A). Zahvaljujući novoj generaciji kompresora i elektronike, uređaj spada u visokuĀ  A+ klasu energetske efikasnosti. Koristi R290 kao rashladni fluid koji je najsavremeniji po pitanju niskog uticaja na globalno zagrevanje i ekoloÅ”ki najprihvatljiviji. Omogućeno je povezivanje uređaja na sistem pametne kuće. Posebno je u uređaju integrisan WiFi adapter za upravljanje preko smart aplikacije putem telefona.

 • U ponudi su modeli sledećih nominalnih rashladnih snaga: 2.3, 2.5, 3.4 i 3.5kW
 • Dostupno u HP verziji (toplotna pumpa)
 • Ā Energetski razred hlađenja A+Ā 
 • Prirodni rashladni gas: R290 (GWP=3), dostupno i u R32 varijanti
 • UnutraÅ”nji raspored maÅ”ine optimizovan za lako održavanje
 • Homogena distribucija vazduha u prostorijiĀ 
 • Opremljen multi-filtracionim sistemom, koji se sastoji od elektrostatičkog filtera (uklanja čestice praÅ”ine) i filtera sa aktivnim ugljem (efikasan protiv neprijatnih mirisa)Ā 
 • Ekran sa pozadinskim osvetljenjem sa kontrolama na dodir
 • RS485 port predviđen za kontrolu klima uređaja sa eksternim BMS na Modbus RTU protokolu
 • Ambalaža koja se u potpunosti može reciklirati, 98% bez plastike
Prikaz Olimpia Splendid klime spolja i iznutra

Prikaz Olimpia Splendid klime spolja i iznutra

Osnovne Funkcije UNICO EVO/PRO uređaja

 • Hlađenje, grejanje i odvlaživanje vazduha
 • Economy funkcija: omogucĢava uÅ”tedu energije, automatsku optimizaciju rada
 • Auto funkcija: modulira radne parametre u odnosu na temperaturu u prostoriji
 • Funkcija tihog režima: režim koji postavlja maÅ”inu na najniži nivo buke. Kompresor i ventilatori su podeÅ”eni da dovedu zvučni pritisak na samo 30 dB(A)
 • Mogućnost podeÅ”avanja rada uređaja kroz 24h tajmer.

Osvrnuli bismo se i na fan coil uređaje u ultraslim i slim izvedbi. Pored estetskog momenta po kojima su poznati, fan coil uređaje proizvođača Olimpia Splendid odlikuje izuzetno nizak nivo buke, Å”to je veoma važno kada se primenjuju u prostorijama kao Å”to su spavaće sobe ili druge prostorije koje imaju visoke zahteve po pitanju buke. Katalog Olimpia Splendid obuhvata sve vrste fan coila: parapetni, parapetni-ugradni, zidni, plafonski-kasetni i plafonski-kanalski.

Skica dimenzija Olimpia Splendid klime

Skica dimenzija Olimpia Splendid klime

Olimpia Splendid fan coili mogu se pohvaliti prestižnim imenima u svetu po pitanjudizajna. Sve uređaje potpisuju najpoznatiji Italijanski industrijski dizajneri. Svaki proizvod je zapravo dizajniran sa posebnom pažnjom na integraciju u svaki enterijer i arhitektonsko reÅ”enje, a da sa druge strane omogućava jednostavnost instalacije, upravljanje i održavanje. Olimpia Splendid može da se pohvali velikim brojem međunarodnih nagrada za estetiku svojih uređaja.

Parapetni modeli mogu biti u radiant izvedbi koja podrazumeva poseban izmenjivač toplote koji omogućava da fan coil u režimu grejanja odaje određenu količinu toplote preko prednjeg zračećeg panela bez uključenja ventilatora.

Prikaz grejanja pomoću Olimpia Splendid klime

Prikaz grejanja pomoću Olimpia Splendid klime

Kontrola rada fan coil uređaja se ostvaruje preko ugrađenog touch kontrolera ili preko eksternog zidnog kontrolera. Upravljanje je moguće i preko posebnog sistema pametne kuće. Filteri za vazduh koji se lako uklanjaju, omogucĢavaju čiÅ”cĢenje i održavanje fan coila posebno lako, čak i kada su u pitanju ugradni modeli.

Marko Sterijadis, dipl.inž.maÅ” Ā DELTA TERM BEOGRAD

Delta Term logo

DELTA TERM d.o.o.
Svetog Save 26 (naselje Radio Far), 11271 Surčin-Beograd, Srbija
Tel/Fax: +381 11 3133 015; 3131 450; 3133 016; 3131 353
Mob: +381 63 4433 79; 63 6622 92
Maloprodaja: +381 62 3927 66

Radno vreme: 08-16h (08-14h subotom)
prodaja@deltaterm.com
www.deltaterm.com