Connect with us
Gra─Ĺevina

Pluta kao gra─Ĺevinski materijal specifi─Źnih osobina!

Postoji samo jedan potpuno prirodan materijal u gra─Ĺevinarstvu koji posle svog kori┼í─çenja doprinosi jo┼í boljem rastu biljke od koje se „pozajmljuje“. To je, poga─Ĺate, pluta. Dakle, za razliku od vec╠üine drvec╠üa gde je primarna i upotrebna vrednost u rezanoj gra─Ĺi debla, prirodna pluta se dobija iz kore drveta. Ova neobi─Źno debela kora se sastoji od miliona sic╠üu┼ínih prizmi u obliku vazdu┼ínih d┼żepova koji stvaraju elasti─Źnu jastu─Źastu povr┼íinu koja ima nekoliko razli─Źitih prednosti u odnosu na druga drve─ça.

Pod od plute

Pod od plute

Prisustvo suberina, voskaste materije, daje joj nepromo─Źivost, a uz pomenute vazdu┼íne d┼żepove i plovnost. Kada se koristi u enterijeru, va┼żno je pomenuti da je antibakterijska i antimikoti─Źna, na njoj se slabo zadr┼żava prljav┼ítina i grinje, ne napadaju je insekti poput termita, upravo zbog prisustva suberina, ┼íto je ─Źini izuzetnim materijalom za osobe koje pate od razli─Źitih vrsta alergija ili astme, a ujedno je veoma pogodna za prostorije u kojima borave deca.

Pluta je jedan od najboljih zvu─Źnih i toplotnih izolatora i stoga ima veoma zna─Źajnu primenu u gra─Ĺevinarstvu kao konstruktivni, ali i kao dekorativni element. Kao dekorativni element u enterijeru se koristi u vidu podnih i zidnih obloga, ali i za izradu name┼ítaja.

Pluta je topao i elesti─Źan materijal

Pluta je topao i elesti─Źan materijal

Pluta kao podna obloga spada u red toplih podova. Na tr┼żi┼ítu se mo┼że dobiti u vidu rolni ili plo─Źa koje se lepe celom povr┼íinom na podlogu, ili, pak, kao gotova, zavr┼íno obra─Ĺena podna podloga vi┼íeslojnog sastava ÔÇô 4 mm presovane plute na osnovi od HDF-a sa podlogom od sirove plute koja se na pod postavlja suvomonta┼żno ili ÔÇ×plivaju─çiÔÇť, pomo─çu klik-sistema spajanja. Pluta se mo┼że polagati na bilo koju ─Źvrstu podlogu: cementni estrih, postoje─çi parket, brodski pod, kerami─Źke plo─Źice, linoleum, vinil, pa ─Źak i laminat. Va┼żno je da podloga bude suva i kompaktna, i dobro pripremljena. To zna─Źi da sve eventualne pukotine moraju biti sanirane, odnosno, neravnine moraju biti uklonjene i pod mora biti nivelisan da se nakon monta┼że plute iste ne bi videle. Ukoliko se pluta pola┼że direktno na cementni estrih, vlaga u njemu mora biti ispod 2% i potrebno je postaviti paronepropusnu barijeru.

Pre polaganja plute na pod, svejedno da li se lepi ili postavlja suvomonta┼żno, nephodno je da odstoji u prostoru u koji ─çe se polagati u originalnom fabri─Źkom pakovanju minimalno 24 ─Źasa, a preporu─Źuje se i 72, kako bi se aklimatizovala. Ukoliko se lepi celom povr┼íinom na podlogu, obavezno se treba pridr┼żavati preporuka proizvo─Ĺa─Źa u vezi sa izborom lepka.

Pluta se postavlja klik sistemom

Pluta se postavlja klik sistemom

Zavr┼íno se mo┼że voskirati ili lakirati, a ako se pravilno odr┼żava mo┼że trajati decenijama uz povremenu reparaciju. Zbog elasti─Źnosti kao osobine re─Ĺe dolazi do povr┼íinskih o┼íte─çenja nego kod drugih podnih obloga, ali je svakako nephodno postaviti podlo┼íke pod te┼żak name┼ítaj kako bi se smanjio ta─Źkasti pritisak i spre─Źila ozbiljnija o┼íte─çenja.

Kao i kod podnih obloga, sli─Źno je i sa plutom kao zidnom oblogom, koja ─çe prostoru ponuditi istinsku u┼íu┼íkanost i toplinu, ali i moderan i sofisticiran dizajn. Za razliku od podnih, zidne obloge od plute se moraju obavezno lepiti na podlogu, to jest, na zid ili plafon. Podloga mora biti pripremljena po svim pravilima struke, a to zna─Źi da mora biti suva, ravna, ─Źista i kompaktna. Ukoliko su ranije na zidovima bile tapete, one moraju biti uklonjene, kao i svi tragovi lepka. Obavezno je pridr┼żavanje preporuka proizvo─Ĺa─Źa u vezi sa lepilima, kao i aklimatizacija u originalnom pakovanju, kao i kod podnih obloga (ovo pravilo o aklimatizaciji u na─Źelu va┼żi za sve materijale, a osobito za prirodne).

Kod lepljenja plute u vidu plo─Źa na zid neobi─Źno je ┼íto se monta┼ża po─Źinje od sredine zida. Naime, potrebno je prona─çi njegovo sredi┼íte, odnosno presek horizontalne i vertikalne ose i to je polazna ta─Źka. Lepak se nanosi ravnomerno na podlogu ─Źetkom ili valjkom, ali i na pole─Ĺinu plute. Potom se ostavi da se kratko prosu┼íi na obe povr┼íine i onda se plo─Źa lepi na zid. Zidne obloge treba postavljati pojedina─Źno, do 2 m2 i usput treba stalno proveravati da li se lepak osu┼íio. U zavisnosti od temperature i vlage u prostoru, potrebno je od 10 do 30 minuta da se osu┼íi.

Jedino ┼íto se tra┼żi u postavci plute kako bi ona zaista imala i estetski momenat je vo─Ĺenje ra─Źuna o uklapanju ivica. Kod zidnih obloga mo┼że se zadr┼żati originalni izgled plute, ali se mo┼że i prebojiti.

Kao ┼íto je ve─ç re─Źeno, pored zidova, pluta se mo┼że lepiti i na tavanice. Pridr┼żavanje uputstava proizvo─Ĺa─Źa je u tom slu─Źaju apsolutno neophodno. Pluta je odli─Źna za zdravlje, a prija i oku. I da zaklju─Źimo: dom se od poda do plafona mo┼że odenuti u plutu i onome ko se za takvu varijantu odlu─Źi, garantovani su toplina, ali moderan enterijer.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.podovi.org