Connect with us
Gra─Ĺevina

Platforma za rad na visini je vrlo tra┼żena ma┼íina u gra─Ĺevinarstvu

Svaki prolazak pored gradili┼íta izmami pogled ka radnicima, posebno ukoliko u tom trenutku rade neki posao na visini, deluje zastra┼íuju─çe samo dok se posmatra sa strane, samo radnici na gradili┼ítu znaju kakav je realan ose─çaj dok morate da obavljate neki posao na visini od dvadeset pa i vi┼íe metara, a sve je vi┼íe takvih zgrada u izgradnji i sve je vi┼íe takvih poslova, visokorizi─Źnih po bezbednost. Na sre─çu postoje ma┼íine koje mogu da osiguraju bezbednost radnicima na gradili┼ítima ili onima ┼íto postavljaju rasvetu, obi─Źnu ili novogodi┼ínju, pa i pera─Źima prozora, a to su platforme za rad na visini. Bezbednost je primana, me─Ĺutim, radnicima je podjednako va┼żna i efikasnost, od nje im zavisi plata, pa i mogu─çnost da sebi olak┼íaju napor, a rad na visini svakako iziskuje veliki napor.

Platforme za rad na našim gradilištima

─îini nam se da smo do pre neku godinu vi─Ĺali radnike na gradili┼ítima kako manuelno podi┼żu teret, mehani─Źkim dizalicama, a onda su odjednom na gradili┼ítima osvanule ma┼íine koje s lako─çom podignu i nekoliko tona do najvi┼íih spratova, koje prve dolaze na gradili┼íte, a poslednje odlaze sa njega zato ┼íto su anga┼żovane za sve poslove, od armiranja, preko zidanja, do zastakljivanja, te ma┼íine su platforme za rad na visini. Njihova raznovrsna primena pokriva ┼íirok spektar radnih zadataka na gradili┼ítu i omogu─çavaju da se visini pri─Ĺe na razli─Źite na─Źine, ┼íto je do skoro bilo nezamislivo. Umesto da se pla┼íe visine, radnici na gradili┼ítu su sa platformama za rad na visini na┼íli na─Źin da je ukrote.

Makazaste platforme kao garant bezbednosti na gradilištu

Proizvo─Ĺa─Źi i distributeri najzastupljenijih platformi za rad na visini polaze od ─Źinjenice da im je najva┼żnija sigurnost i bezbednost krajnjih korisnika, naj─Źe┼í─çe radnika na gradili┼ítu, koja je propisana i u skladu je sa najstro┼żijim evropskim i me─Ĺunarodnim standardima za sigurnost. Makazasta platforma za rad na visini omogu─çi ─çe radniku da pridje do najnepristupa─Źnijeg dela, a da uz to bude na povr┼íini koja je apsolutno stabilna i sigurna dodatno osiguran ograni─Źiva─Źima kretanja, ogradama i sigurnosnim pojasevima, a neke ─Źak imaju i sistem za zaustavljanje rada u slu─Źaju opasnosti. Nepristupa─Źna mesta na velikim visinama su ranije bila nere┼íiva zagonetka, uglavnom su se poslovi farbanja, odr┼żavanja i popravki na takvim mestima odlagali i na kraju ostali nere┼íeni zato ┼íto nije bilo na─Źina da se takvim mestima pristupi.

Danas su i takva mesta lako dostupna, makazasta platforma omogu─çava da se radnik vine do najvi┼íih visina, mo┼że da ga podigne i do 18m visine, a zajedno sa njim i skoro tonu tereta, ako je potrebno, uz garanciju da se ─Źitav proces podizanja i dostave tereta na najvi┼íe spratove odvija vrlo pouzdano. Za nepristupa─Źne terene i rad napolju su pogodnije dizel makazaste platforme, dok se za rad na visini unutar zgrade preporu─Źuju samohodne elektri─Źne makazaste platforme. Zbog elektro motora one imaju nultu emisiju ┼ítetnih gasova pa su i ekolo┼íki podobne za radnike na gradili┼ítu, ali i floru i faunu oko gradili┼íta koja je i te kako ugro┼żena svakodnevnim izduvnim gasovima mnogih ma┼íina koje se koriste na gradili┼ítima.