Connect with us
Energetska efikasnost

Isplativa upotreba solarnih panela za privatne korisnike

// Solarna energija je neiscrpan izvor ─Źiste energije. Kori┼í─çenjem solarne energije smanjuje se emisija ugljendioksida i poma┼że o─Źuvanju ┼żivotne sredine i za┼ítiti od klimatskih promena. //

Tako─Ĺe, pove─çava se energetska nezavisnost pojedina─Źnih korisnika kao i ─Źitave zajednice i dr┼żave u celini. Pored ovako o─Źiglednih prednosti koje nam kori┼í─çenje solarne energije donosi, postavlja se pitanje za┼íto u ve─çem broju zemalja, pa i kod nas, njena upotreba nije masovnija? Odgovornost za ovo snosi svaka dr┼żava za sebe, koja mora obezbediti sistem u kome bi kori┼í─çenje solarne energije bilo ekonomi─Źno i isplativo i omogu─çeno ve─çem broju korisnika. Problem samostalne proizvodnje elektri─Źne energije na individualnom objektu ogleda se u prirodi same solarne energije koju je mogu─çe koristiti tokom dana, zatim problemu sa skladi┼ítenjem proizvedene elektri─Źne energije u periodu najja─Źeg inteziteta solarnog zra─Źenja za kasniju upotrebu kada je nema dovoljno.

Ukoliko je individualnom proizvo─Ĺa─Źu omogu─çeno da bude deo energetskog sistema dr┼żave, ovi se problemi efikasno mogu re┼íiti, a sama ugradnja i kori┼í─çenje solarnih panela za pojedinca postaje daleko atraktivnije.

Program za subvenciju instalacije solarnih panela

Na primeru zemalja u kojima postoje programi koji podsti─Źu kori┼í─çenje solarnih panela za proizvodnju elektri─Źne energije prikaza─çemo kako ovo funkcioni┼íe. U Kanadi, zemlji koju povezujemo sa hladnom klimom i pretpostavili bismo da nije atraktivna za ovakve sisteme, solarni sistemi se veoma efikasno koriste.

Solarni sistemi za privatne korisnike

Solarni sistemi za privatne korisnike

// Zanimljivo je da provincija Alberta u Kanadi ima prose─Źno 2.300 sun─Źanih sati godi┼ínje, dok Nema─Źka, zemlja koja ima najvi┼íe instaliranih solarnih panela u Evropi ima prose─Źno 1.600 sun─Źanih sati godi┼ínje. Mo┼żemo zamisliti i koliko potencijala le┼żi u na┼íem podru─Źju sa tako─Ĺe 2.300 sun─Źanih sati godi┼ínje. //

Energy Efficiency Alberta’s Residential and Commercial Solar Program je dr┼żavni program u Alberti, Kanada za subvenciju instalacije solarnih panela sa fondom od 36 miliona dolara koji je pokrenut 21.juna 2017. godine. Cilj programa je da omogu─çi vlasnicima stambenih i manjih poslovnih objekata povoljnu instalaciju solarnih panela u cilju smanjenja potro┼ínje energije, rasprostranjenijeg kori┼í─çenja obnovljivih izvora energije i smanjenju ukupnih tro┼íkova za mese─Źne ra─Źune.

Investiranjem u solarne PV sisteme korisnik mo┼że da stabilizuje tro┼íkove za elektri─Źnu energiju i za┼ítititi se od potencijalnih i nepredvidivih pove─çanja ra─Źuna za komunalne usluge. Solarni paneli na krovu individualnog objekta mogu da zadovolje i do 100% potreba za elektri─Źnom energijom objekta, dok korisnik i dalje ostaje povezan na elekrti─Źnu mre┼żu Alberte, iz koje crpi energiju u vreme kada sunce ne sija. Energy Efficiency Alberta podr┼żava instalaciju panela na ku─çe, stambene zgrade i manje poslovne objekte ┼íirom provincije sa ciljem postizanja instalacije na 10.000 objekata. Dugoro─Źni plan je da se do 2030. godine 30% ukupne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije, dok je u 2016. godini taj procenat bio 10%. Emisija gasova koji proizvode efekat staklene ba┼íte se ra─Źuna da ─çe biti smanjen ovim programom za pola miliona tona, ┼íto je jednako uklanjanju 70.000 automobila iz saobra─çaja.

Solarni sistemi privatni objekti

Solarni sistemi privatni objekti

//Program u Alberti daje subvencije prilikom instalacije solarnih panela. Trenutna cena instalacije solarnog sistema u Kanadi je oko 3$/W, a program daje subvenciju od 0.9$/W, uz dodatnih 0.15$/W koje daju pojedini gradovi. //

Subvencija mo┼że da pokrije do 35% ukupnih tro┼íkova instalacije sistema. Za stambeni objekat subvencija ─çe pokriti do 10.000$ investicije, dok za poslovne objekte i neprofitne organizacije mogu─çe je dobiti subvenciju do 1.000.000$.

Program za otkup proizvedene elektri─Źne energije

Šta se dešava nakon instalacije solarnih panela?

Drugi program koji omogu─çava efikasnost solarnog sistema u Kanadi, provincija Ontario je Net Metering program. Privatni korisnik koji je instalirao solarni sistem (ÔëĄ 10 kW) proizvodi elektri─Źnu energiju koju koristi za svoje potrebe u objektu, zatim vi┼íak proizvedene energije predaje u elektrodistributivnu mre┼żu, a u trenutku dodatne potrebe za energijom koju ne mo┼że da pokrije sopstvenom proizvodnjom, elektri─Źnu energiju uzima iz mre┼że. Korisniku se obra─Źunava razlika proizvedene i predate energije u mre┼żu i energije uzete iz mre┼że, kome ─çe biti napla─çena samo razlika u mese─Źnom ra─Źunu. Ukoliko se desi da je korisnik proizveo vi┼íe energije nego ┼íto je koristio ta energija ─çe mu biti pla─çena 19.2 centa/kWh. Na ovaj na─Źin korisnik ne samo ┼íto mo┼że da zadovolji svoje potrebe za energijom bez dodatnih tro┼íkova, ve─ç mo┼że i da zaradi i da ovim u┼ítedama otplati cenu instaliranih panela. Tako─Ĺe, na ovu zaradu koju privatni korisnik ostvari proizvode─çi energiju ne─çe platiti porez. Trenutno va┼że─çi tarifni program korisnicima je garantovan narednih 20 godina.

slika 1. koncept funkcionisanja Net Metering programa Izvor: www.cansia.ca/ontario-solar

slika 1. koncept funkcionisanja Net Metering programa Izvor: www.cansia.ca/ontario-solar

Generalno, postoje dva na─Źina za privatne korisnike na koje je mogu─çe koristiti solarne panele. To su takozvani On-Grid i Off-Grid sistemi, odnosno korisnik svoje panele mo┼że koristiti na na─Źin da je povezan sa elektrodistributivnom mre┼żom zajednice ili ih mo┼że koristiti nezavisno od mre┼że. On-Grid sistemi koriste solarne panele samo u slu─Źaju ako su povezani ili ako mogu biti povezani na mre┼żu, gde na─Źin funkcionisanja prodaje i kupovine elektri─Źne energije ovog sistema reguli┼íe svaka dr┼żava za sebe. Ukoliko povezivanje na mre┼żu nije definisano i omogu─çeno od strane dr┼żave ovakvi sistemi ne mogu ni funkcionisati.

Off-grid sistemi

Off-Grid sistemi mogu biti primenjeni u svim uslovima regulacije elektodistributivne mre┼że jer od nje zapravo ne zavise.

// Ovaj sistem omogu─çava korisniku da sam instalira svoj sistem i da ga nezavisno koristi i primenljiv je u podru─Źijima koja ili nemaju elektrodistributivnu mre┼żu ili ukoliko sistem nije mogu─çe povezati na mre┼żu. //

slika 2. Off-Grid sistemi Izvor: www.energyinformative.org

slika 2. Off-Grid sistemi Izvor: www.energyinformative.org

On ima prednost potpune nezavisnosti korisnika, me─Ĺutim, imai dosta negativnih strana. Od ovog na─Źina upotrebe solarnih panela se ne mo┼że o─Źekivati da zadovolji sve potrebe za elektri─Źnom energijom, jer bi takav sistem bio u smislu potrebnih koli─Źina solarnih panela i veli─Źina baterija za skladi┼ítenje energije predimenzionisan i izuzetno skup. Off-Grid sistem zahteva mnogo vi┼íe dodatne opreme uz panele, koji moraju biti instalirani da bi sistem funkcionisao, a to su pre svega baterije za ─Źuvanje energije, zatim centralni inventer, adapter napona. Proces odre─Ĺivanja potrebnih koli─Źina panela i baterija je slo┼żen, kako bi sistem mogao da omogu─çi zadovoljenje minimalnih potreba za elektri─Źnom energijom. Potrebno je sistem umre┼żiti na takav na─Źin da u trenucima veoma slabe proizvodnje struje kriti─Źni ure─Ĺaji budu snabdeveni elektri─Źnom energijom dok se ostali isklju─Źuju iz napajanja. To zna─Źi da u kriti─Źnim periodima smanjene proizvodnje, osnovni ure─Ĺaji kao ┼íto je fri┼żider, toplotna pumpa i nekoliko svetala ─çe raditi, dok se TV i drugi, ne toliko bitni ure─Ĺaji, ne─çe koristiti.

On-grid sistemi

Druga kategorija koja ide u korist On-Grid sistema je cena. Za Off-Grid sistem je potrebno obezbediti baterije koje su skupe i nedovoljno efikasne, zahtevaju odr┼żavanje i periodi─Źnu zamenu. Vek trajanja prose─Źne baterije je 3-5 godina; postoje i one koje mogu trajati 15-20 godina, ali im je cena znatno ve─ça. Tako─Ĺe, postoje gubici energije prilikom skladi┼ítenja energije u bateriju i prilikom izlaska iz nje, zbog ─Źega je sistem manje efikasan od On-Grid sistema. Mora se ra─Źunati na to da ─çe Off-Grid sistem ko┼ítati oko 4 puta vi┼íe od On-Grid sistema za instalaciju i odr┼żavanje po 1W proizvedene energije. U nekim dr┼żavama potpuno isklju─Źivanje sa distributivne mre┼że je ─Źak i ilegalno. Sistem povezan na mre┼żu je jednostavniji isplativiji i pouzdaniji u smislu stabilnog snabdevanja elektri─Źnom energijom. Period otplate ovog sistema od u┼íteda elektri─Źne energije je od 3-8 godina.

slika 3. On-Grid sistemi Izvor: www.energyinformative.org

slika 3. On-Grid sistemi Izvor: www.energyinformative.org

Osim ova dva sistema, postoje i hibridni sistemi koji kombinuju re┼íenja ovih sistema, zapravo funkcioni┼íu kao Off-Grid koji se mo┼że alternativno povezati na elektri─Źnu mre┼żu kada solarni sistem ne radi. Iz svega nabrojanog prednost uzima On-Grid sistem u svakom smislu.

Mo┼żemo zaklju─Źiti da samo sistemske promene u sistemu elektrodistribucije jedne zemlje uz podsticajne programe i subvencije mo┼że uticati na masovniju i isplativiju upotrebu obnovljivih izvora energije kao ┼íto je solarna energija i smanjnju zaga─Ĺenja i negativnih uticaja na ┼żivotnu sredinu. Bez struje nam je danas ┼żivot nemogu─ç, ali tako─Ĺe ─çe biti nemogu─ç i ako uni┼ítimo svoj ekosistem.

// Ankete sprovedene u Ontariu u Kanadi pokazuju da oko 80% ispitanika ┼żeli da u zemlji ve─çi procenat proizvodnje energije bude iz obnovljivih izvora energije. //

Ukoliko dr┼żava ima sluha za potrebe svojih stanovnika i ┼żelju za modernizacijom svojih sistema, ovakvi programi zemalja u kojima su oni ve─ç u upotrebi, ispitani su i provereni, mogu biti na isti na─Źin primenjeni bilo gde, pa i kod nas u Srbiji.

Autori teksta:
Mladen ─Éuki─ç, Sollux Group Inc
Sonja Krastav─Źevi─ç dipl.in┼ż.arh, EN EF studio