Connect with us
Arhitektura

Interesantne ─Źinjenice koje niste znali o Antoniju Gaudiju

Antoni Gaud├ş je bio ┼ípanski arhitekta iz Barselone ─Źija su slobodna dela bila u velikoj meri inspirisana prirodom.

Antoni Gaudi

Antoni Gaudi

Antoni Gaudi

Ko je bio Antoni Gaud├ş?

Sin kazand┼żije, Antoni Gaud├ş je ro─Ĺen 1852. godine i od malih nogu se zainteresovao za arhitekturu. Poha─Ĺao je ┼íkolu u Barseloni, gradu koji ─çe postati dom ve─çine njegovih velikih dela. Gaud├ş je bio deo katalonskog modernisti─Źkog pokreta, kojeg je na kraju prevazi┼íao svojim organskim stilom zasnovanim na prirodi.

Rane godine

Gaud├ş je ro─Ĺen u Kataloniji na mediteranskoj obali ┼ápanije 25. juna 1852. godine. Rano je pokazao interesovanje za arhitekturu i oti┼íao je na studije u Barselonu, najmoderniji grad u ┼ápaniji u to vreme (oko 1870. godine). Nakon ┼íto su mu studije bile prekinute vojnom slu┼żbom, Gaud├ş je diplomirao na Pokrajinskoj ┼íkoli za arhitekturu 1878. godine.

Radionica poznatog arhiekte Antonija Gaudija

Radionica poznatog arhiekte Antonija Gaudija/ Foto: Predrag Ra─Ĺen, urednik portala grenef.com

Nakon diplomiranja, Antoni Gaud├ş je zapo─Źeo sa viktorijanskim uticajima, ali je ubrzo razvio svoj jedinstveni stil, kombinuju─çi geometrijske mase sa ┼żivopisnim plo─Źicama, ciglom, kamenom i metalnim radovima, poput salamandera u Parku G├╝ell. Njegova izlo┼żba na Svetskoj izlo┼żbi u Parizu 1878. godine dovela je do narud┼żbina poput imanja G├╝ell i palate G├╝ell. Godine 1883. Gaud├ş je preuzeo izgradnju Sagrada familije (Sagrada Familia) u Barseloni, radikalno redizajnirao u svom prepoznatljivom stilu. Tako─Ĺe je eksperimentisao sa istorijskim stilovima, stvaraju─çi goti─Źka dela poput Episkopalne palate i Casa de los Botines, kao i barokna dela poput Casa Calvet, sti─Źu─çi priznanje na Svetskoj izlo┼żbi 1888. godine.

Zreli umetnik

Nakon 1902. godine, njegovi dizajni po─Źeli su da prkose konvencionalnoj stilisti─Źkoj klasifikaciji i on je stvorio tip strukture poznat kao uravnote┼żen ┼íto zna─Źi da mo┼że da stoji samostalno bez unutra┼ínjeg oslonca, spoljne potpore itd. Primarni funkcionalni elementi ovog sistema bili su stubovi koji su se naginjali kako bi koristili dijagonalne potiske i lagane svodove od plo─Źica. Posebno je Gaud├ş koristio svoj uravnote┼żeni sistem za izgradnju dve zgrade u Barseloni: Casa Batll├│ (1904ÔÇô1906) i Casa Mil├á (1905ÔÇô1910), ─Źiji su podovi bili strukturalno organizovani poput klastera ljiljanskih listova od plo─Źica. Oba projekta smatraju se karakteristi─Źnim za njegov stil.

Casa Batllo

Casa Batllo, no─çna fotografija/ Foto: Predrag Ra─Ĺen, urednik portala grenef.com

Kako je ┼żiveo i radio Antoni Gaudi?

Sve pobo┼żniji, nakon 1910. godine, Antoni Gaud├ş je napustio gotovo sve druge projekte kako bi se fokusirao na Sagradu familiju, na kojoj je po─Źeo raditi 1883. godine, povukav┼íi se na gradili┼íte i ┼żive─çi u njenom radioni─Źkom prostoru. Koriste─çi Gaudijev uravnote┼żeni metod, crkva je kombinovala elemente katedralne gotike i Art Nouveau stila, ali ih je predstavila na na─Źin koji je bio neprepoznatljiv. Gaud├ş je preminuo dok je jo┼í radio na Sagradi familiji 10. juna 1926. godine u Barseloni, ┼ápanija. Preminuo je nakon ┼íto ga je udario tramvaj u Barseloni, samo nekoliko nedelja pre svog 74. ro─Ĺendana. Struktura je ostala nedovr┼íena nakon njegove smrti 1926. godine izgra─Ĺen je samo jedan koncept sa jednim od ─Źetiri tornja. Izvanredna struktura ima ciljni datum zavr┼íetka 2026. godine, povodom stogodi┼ínjice od njegove smrti.

Da li ste znali – Antoni Gaudi?

ÔÇó Bio je strogi vegetarijanac.
ÔÇó Mu─Źile su ga reumatske tegobe te nije mogao da se igra sa drugom decom, pa je provodio vreme posmatraju─çi svet oko sebe i crtao ono ┼íto je video. Mo┼żda je upravo tada razvio svoje o┼ítro posmatranje elemenata prirode koji ─çe uticati na njegove arhitektonske dizajne.
ÔÇó Bio je politi─Źki aktivan i borio se za katalonsku kulturu.
ÔÇó Po─Źeo je svoju karijeru dizajniraju─çi bandere.
ÔÇó Posetioci Sagrade mogu odati po─Źast psihodeli─Źnom arhitektu na Gaudijevom grobu, koji se nalazi na podzemnom nivou Sagrade familije.

ÔÇ×Ni┼íta nije umetnost ako ne dolazi iz prirode.ÔÇť
Antoni Gaudi